Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι τουρκικές διεκδικήσεις βάζουν «φωτιά» στην Αν. Μεσόγειο - Η Άγκυρα με επίσημους χάρτες δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ Κύπρου και Καστελορίζου

tags :
Οι τουρκικές διεκδικήσεις βάζουν «φωτιά» στην Αν. Μεσόγειο - Η Άγκυρα με επίσημους χάρτες δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ Κύπρου και Καστελορίζου
Με ψυχραιμία και διπλωματικό μαραθώνιο «απαντά» η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις
(upd) Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που η Άγκυρα μέσω συντονισμένων κινήσεων, δημοσιοποιεί χάρτες που αποτυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.
Απέναντι σε αυτήν την αυξανόμενη προκλητικότητα η ελληνική πλευρά διατηρεί τη ψυχραιμία της, κρατά χαμηλά τους τόνους και επιχειρεί να διαμορφώσει μέσω της διπλωματικής οδού, τη γραμμή "άμυνας" της.
Χθες Τρίτη 24/12 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λιβύης Abdel Fattah al-Sisi.
Στη διάρκειά της έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη,ενώ όπως αναφέρεται, επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, την ώρα που ο
εκπρόσωπος του AKP, Οmer Celik προειδοποίησε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει σκληρές δυνάμεις στη Μεσόγειο.
Μάλιστα ο Celik ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος Erdogan ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προθέσεις της Τουρκίας.
Η Αθήνα ωστόσο διατηρεί την ψυχραιμία της και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ανακοινώνει σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα, το γεωπολιτικό πόκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης τείνει να εξελιχθεί σε μια μεγάλη διεθνή σύγκρουση, που θα φέρει περιφερειακές δυνάμεις στο επίκεντρο των εξελίξεων, ιδιαίτερα την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικός στην πορεία των εξελίξεων, με τα λιβυκά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη, ο στρατάρχης Haftar ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.
Μέχρι στιγμής πάντως, η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.
Σταθερά σε επιθετικό κλίμα, πάντως, παραμένει η Άγκυρα, όπως αποδεικνύουν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Erdogan, Ib. Kalin, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της τουρκικής κυβέρνησης.

Kalin: Όποιος προσπαθήσει να αποκλείσει την Τουρκία από την Αν. Μεσόγειο θα αποτύχει

Οποιοδήποτε σχέδιο που αποκλείει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αδύνατο και η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω και θα σταθεί αρωγός στην κυβέρνηση της Λιβύης και στα συμφέροντα του λαού της, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Erdogan, Ibrahim Kalin, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.
"Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της Λιβύης", δήλωσε ο Ibrahim Kalin σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου
Η Τουρκία υπέγραψε, στις 27 Νοεμβρίου, συμφωνίες για τη θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την διεθνή αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης (GNA) της Λιβύης, που απορρίπτει κινήσεις άλλων χωρών για την ανέγερση της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Σχετικά με τη στήριξη της Ρωσίας στον στρατάρχη Haftar - ο οποίος οδηγεί δυνάμεις εναντίον του GNA - ο Kalin τόνισε ότι αυτό δεν συμβάλλει στην ειρήνη στη χώρα.

Λιβυκά ΜΜΕ: Επίσκεψη του στρατάρχη Haftar στην Ελλάδα

Λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με το υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο στρατάρχης Haftar της Λιβύης, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, έρχεται στην Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ της Λιβύης.
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί στη Βεγγάζη της Λιβύης με τον Haftar και είχε θέσει το θέμα των – ανυπόστατων κατά την Ελλάδα - συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.
Πάντως διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, την έλευση Haftar.
Image

Προκλητικοί χάρτες

Την εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, του πρέσβη Çağatay Erciyes, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Τουρκία, δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Όπως αναφέρει το Sigmalive το πόνημα με ημερομηνία 20.12.2019 και τίτλο: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών, oι πολιτικές και νομικές θέσεις της Τουρκίας εξηγεί με χάρτες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατ. Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ψευδοκράτους.
Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου.
Στη συνέχεια παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.
Ο Çağatay Erciyes παρουσιάζει επίσης χάρτη  με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Image

Image

Image


Image

Image


Image


Δείτε εδώ την έκθεση
 


Image


Anadolu: Όποιος ελέγχει τη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους - Νέοι προκλητικοί χάρτες

Συντονισμένες φαίνεται πως είναι οι κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά την προβολή των παράνομων διεκδικήσεων της στην ανατολική Μεσόγειο καθώς λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των χαρτών του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu παρουσιάζει νέους χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Άγκυρας να τραβήξει στα άκρα την αντιπαράθεση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Δημοσίευμα που υπογράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet A. Kanci, υποστηρίζει πως η Τουρκία έχοντας μάθει από τα λάθη που έκανε τα τελευταία 100 χρόνια, αναπτύσσει μια νέα γραμμή άμυνας που εκτείνεται από τη Ντόχα μέχρι τη Λιβύη.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος εκφράζει τη θέση πως πως όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει –ουσιαστικά- τρεις ηπείρους ενώ δημοσιεύει ένα νέο προκλητικό χάρτη ο οποίος στηρίζεται στο τουρκικό  δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Image
Το Anadolu στην ανάλυση που κάνει με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, μιλά για «χαστούκι»  στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος υιοθετώντας την επιθετική ρητορική των τούρκων αξιωματούχων, υπογραμμίζει ότι «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ».
Παράλληλα αναφέρεται στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι τις ημέρες της πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Η Τουρκία, παρατηρεί το Anadolu, απάντησε σε αυτές τις κινήσεις με την πτήση του UAV, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει τους Ελληνες».
«Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει “λάδι” στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου». τονίζει το δημοσίευμα του Anadolu.
Το Anadolu στην ανάλυση που κάνει με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, μιλά για «χαστούκι»  στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος υιοθετώντας την επιθετική ρητορική των τούρκων αξιωματούχων, υπογραμμίζει ότι «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ».
Παράλληλα αναφέρεται στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι τις ημέρες της πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Η Τουρκία, παρατηρεί το Anadolu, απάντησε σε αυτές τις κινήσεις με την πτήση του UAV, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει τους Ελληνες».
«Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει “λάδι” στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου». τονίζει το δημοσίευμα του Anadolu.

Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο την εθνική μας ακεραιότητα - Το δίκαιο είναι με το μέρος μας

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα (25/12) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κάσο, τονίζοντας ότι η χώρα θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την εθνική της ακεραιότητα.
Ειδικότερα, μιλώντας στους κατοίκους του νησιού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η παρουσία μου δώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητά χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας»
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα».
«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα».
«Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το φυλάκιο «Κασιωτών Αγωνιστών» της ακριτικής νήσου όπου υπηρετούν ένας αξιωματικός, τέσσερις οπλίτες και Δυνάμεις Εθνοφυλακής.
Αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνοντας πως στέκεται με σεβασμό απέναντί τους για το σπουδαίο έργο που επιτελούν για την πατρίδα.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύουν πνεύμα ενότητας.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ. Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Δεν είμαστε εδώ για να ξαναδιχάσουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είχα δεσμευτεί από την πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θέλω να είμαι πρωθυπουργός και των Ελλήνων οι οποίοι δεν μας υποστήριξαν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης