Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Anadolu: Όποιος ελέγχει τη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους - Νέοι προκλητικοί χάρτες

tags :
Anadolu: Όποιος ελέγχει τη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους - Νέοι προκλητικοί χάρτες
Συντονισμένες οι κινήσεις της Άγκυρας για τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο
Συντονισμένες φαίνεται πως είναι οι κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά την προβολή των παράνομων διεκδικήσεων της στην ανατολική Μεσόγειο καθώς λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των χαρτών του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu παρουσιάζει νέους χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Άγκυρας να τραβήξει στα άκρα την αντιπαράθεση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Δημοσίευμα που υπογράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet A. Kanci, υποστηρίζει πως η Τουρκία έχοντας μάθει από τα λάθη που έκανε τα τελευταία 100 χρόνια, αναπτύσσει μια νέα γραμμή άμυνας που εκτείνεται από τη Ντόχα μέχρι τη Λιβύη.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος εκφράζει τη θέση πως πως όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει –ουσιαστικά- τρεις ηπείρους ενώ δημοσιεύει ένα νέο προκλητικό χάρτη ο οποίος στηρίζεται στο τουρκικό  δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Image

Το Anadolu στην ανάλυση που κάνει με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, μιλά για «χαστούκι»  στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος υιοθετώντας την επιθετική ρητορική των τούρκων αξιωματούχων, υπογραμμίζει ότι «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ».
Παράλληλα αναφέρεται στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι τις ημέρες της πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Η Τουρκία, παρατηρεί το Anadolu, απάντησε σε αυτές τις κινήσεις με την πτήση του UAV, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει τους Ελληνες».
«Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει “λάδι” στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου». τονίζει το δημοσίευμα του Anadolu.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης