Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Δεν υποχωρεί ο Erdogan: Θα στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη - Έντονη αντίδραση από Putin

tags :
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Δεν υποχωρεί ο Erdogan: Θα στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη - Έντονη αντίδραση από Putin
Ο Erdogan δήλωσε ότι ο νόμος για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να περάσει στις 8-9 Ιανουαρίου
(upd4) Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε χθες (25/12) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κάσο, τονίζοντας ότι η χώρα θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την εθνική της ακεραιότητα.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, παραμένει αμετανόητος και συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις, καθώς κατά την αιφνδιαστική επίσκεψή του στην Τυνησία, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν έχει... καμία δουλειά με τη Λιβύη, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να δημοσιεύουν εντελώς παράλογους χάρτες.
Μάλιστα, σε σημερινές (26/12/2019) του δηλώσεις, ο Erdogan επανέλαβε ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη και ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις αρχίσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο νόμος θα μπορούσε να περάσει στις 8-9 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι στερήσει τα δικαιώματα οποιουδήποτε στη Μεσόγειο, αλλά να προασπίσει τα δικά της.
Επίθεση ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο εξαπέλυσε και ο Aref Ali Nayed, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik, υποστηρίζοντας ότι συμπεριφέρεται ως σουλτάνος και αυτό δεν θα έχει καλά αποτελέσματα.
Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ο Erdogan κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία στις 25/12 ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να του παραχωρήσει λιμάνι προκειμένου να «φιλοξενήσει» τον τουρκικό στόλο.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, ο Vladimir Putin είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, με τους δύο ηγέτες να απευθύνουν έκκληση για ειρηνική ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε αταλάντευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ειδικότερα, μιλώντας στους κατοίκους του νησιού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η παρουσία μου δώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητά χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας»
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα».
«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας.
Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα».
«Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το φυλάκιο «Κασιωτών Αγωνιστών» της ακριτικής νήσου όπου υπηρετούν ένας αξιωματικός, τέσσερις οπλίτες και Δυνάμεις Εθνοφυλακής.
Αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνοντας πως στέκεται με σεβασμό απέναντί τους για το σπουδαίο έργο που επιτελούν για την πατρίδα.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύουν πνεύμα ενότητας.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ. Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Δεν είμαστε εδώ για να ξαναδιχάσουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είχα δεσμευτεί από την πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θέλω να είμαι πρωθυπουργός και των Ελλήνων οι οποίοι δεν μας υποστήριξαν».
Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε μαζί με τους κατοίκους του νησιού τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, και αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα της Κάσου. Στη συνέχεια περπάτησε στα γραφικά σοκάκια και δοκίμασε παραδοσιακά εδέσματα.
Τον πρωθυπουργό ποδέχτηκαν κατά την άφιξή του στην Κάσο οι φορείς του νησιού και παιδιά φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή στην καρδιά του χειμώνα και άκουσε τα κάλαντα και τις μαντινάδες από τους κατοίκους.
«Είναι μεγάλη χαρά και το 'χουμε τιμή μας, γιατί ήρθε ο Πρωθυπουργός στο ηρωικό νησί μας» ανέφεραν.
«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου και η συγκίνησή μου που σήμερα ανήμερα Χριστούγεννα βρίσκομαι μαζί σας στην ηρωική, στην μαρτυρική, στην ακριτική Κάσο» απάντησε ο πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό.

Erdogan: Τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη;

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τυνησία πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Kais Saied.
Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ξένος ηγέτης στην Τυνησία μετά την εκλογή του Kais Saied στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Τον Τούρκο πρόεδρο συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, καθώς και ο υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο ανδρών και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, αφήνοντας αιχμές και για τη στάση της Ελλάδας.
«Το γεγονός πως υπάρχουν 500.000 πρόσφυγες στην ευρύτερη περιφέρεια, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Τυνησία, το οποίο θέλουμε σύντομα να ξεπεράσουμε.
Από αυτό το πρόβλημα, μπορεί να ενισχυθεί και η τρομοκρατία, μια κατάσταση που ενοχλεί τους ανθρώπους εδώ.
Συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για την επιστροφή του πολιτικού διαλόγου και την εκεχειρία στη Λιβύη» είπε αρχικά ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον Σαγιέντ.
Και συνέχισε: «Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».
Ακολούθως, ξεκαθάρισε πως, παρά τις αντιδράσεις, η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικα: «Η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον.
Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς. Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα.
Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων.
Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί;
 Ο Haftar δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες.
Ο Σαράι αποτελεί το διεθνές ισοδύναμο».
Εν τω μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Erdogan επανέλαβε τη θέση του περί αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη.
«Η Λιβύη είναι γείτονας μας στη θάλασσα.
Έχουμε πολύπλερες σχέσεις.
Παρακολουθούμε στενά όσο βιώνει ο λαός της Λιβύης.
Μας λένε: "Θα στείλετε στρατεύματα στη Λιβύη;"
Πάμε όπου μας προσκαλούν
Δεν πάμε εκεί που δεν μας έχουν καλέσει.
Έχουμε μια πρόσκληση αυτή τη στιγμή.
Αμέσως μόλις ανοίξει το κοινοβούλιο, θα κατατεθεί η πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων.
Θα υποστηρίξουμε ενεργά τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη.
Θα περάσουμε αυτή την πρόταση από το Κοινοβούλιο και θα την υλοποιήσουμε» είπε ο Erdogan.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Erdogan υποστήριξε ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι να στερήσει τα δικαιώματα οποιουδήποτε στη Μεσόγειο, αλλά να προστατεύσει τα δικά της.
«Θα προσφέρουμε κάθε είδους στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, που αγωνίζεται ενάντια στο πραξικόπημα που στηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Έντονη η αντίδραση της Μόσχας

Σκληρή κριτική στα σχέδια της Τουρκίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη ασκεί η Ρωσία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov δήλωσε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, αλλά οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση αναζήτησης λύσης είναι ευπρόσδεκτες.
«Όσο για την κατάσταση στη Λιβύη, σίγουρα προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Και εμείς ανησυχούμε.
Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση της Λιβύης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία, είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Σχολιάζοντας τα σχέδια του Erdogan, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η ξένη παρέμβαση δύσκολα θα συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης, αλλά όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και βοηθούν στην εξεύρεση λύσης είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
Η Ρωσία μπορεί να καλωσορίσει μόνο τις διεθνείς προσπάθειες».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο είχε πληροφορίες για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ο Peskov σημείωσε: «Στην πραγματικότητα, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για μισθοφόρους από διάφορες χώρες, καθώς και για τρομοκράτες».
«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των γνωστών ενεργειών ορισμένων γνωστών χωρών, οι οποίες αποσκοπούσαν στην καταστροφή του κράτους της Λιβύης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον Peskov, «πολίτες διαφορετικών χωρών δρουν ως μισθοφόροι σε διάφορα μέρη του κόσμου» και είναι αδύνατο για μια χώρα να ελέγξει την κίνηση όλων των πολιτών της.
Σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι από τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βρίσκονταν σε φυλακές που ελέγχονταν από τους Κούρδους στη Συρία.

Nayed (κυβέρνηση Αν. Λιβύης): Το Κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει τις συμφωνίες Τρίπολης - Άγκυρας

Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Aref Ali Nayed, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.
Ο Aref Ali Nayed είναι απεσταλμένος του Abdullah al-Thani, του επικεφαλής της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και αντιτίθεται στην GNA, που εδρεύει στην Τρίπολη, με πρωθυπουργό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
"Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα (...), από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες.
Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες", είπε ο Nayed, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας "φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή".
Ο Nayed πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εκφράσει καμία κρίση για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, δεδομένου ότι θα έπρεπε να μελετηθούν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ειδικούς του υπουργείου Εξωτερικών.
Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες με το λιβυκό και το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι επέκρινε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan, λέγοντας ότι ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου.
"Δυστυχώς, ο Erdogan μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη.
Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου", συνέχισε.
Ο Nayed εξέφρασε ανησυχία για ορισμένες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο Λίβυοι τουρκικής καταγωγής -αναφερόμενος προφανώς στην οθωμανική καταγωγή τους.
Ο Nayed χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αυτό "προσβολή" για τους Λίβυους.
"Είμαστε όλοι Λίβυοι.
Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση τη φυλή, επειδή αυτός είναι ένας ρατσισμός μιας περασμένης εποχής, της δεκαετίας του 1920 και '30.
Ίσως ο Ερντογάν να ακολουθεί τον ρατσισμό του Ατατούρκ, όμως εμείς δεν είμαστε ρατσιστές στη Λιβύη.
Οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι Τίμπου, οι Τουαρέγκ, οι Αμαζίγκ είναι όλοι ίσοι.
Δυστυχώς, ο Εrdogan προσπαθεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των Λίβυων και ουσιαστικά να εμφανίσει τους Λίβυους οθωμανικής καταγωγής σαν την πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας και ισχυρίζεται ότι έρχεται για να τους υπερασπιστεί!", τόνισε.

Anadolu: Όποιος ελέγχει τη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους - Νέοι προκλητικοί χάρτες

Συντονισμένες φαίνεται πως είναι οι κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά την προβολή των παράνομων διεκδικήσεων της στην ανατολική Μεσόγειο καθώς λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των χαρτών του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu παρουσιάζει νέους χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Άγκυρας να τραβήξει στα άκρα την αντιπαράθεση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Δημοσίευμα που υπογράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet A. Kanci, υποστηρίζει πως η Τουρκία έχοντας μάθει από τα λάθη που έκανε τα τελευταία 100 χρόνια, αναπτύσσει μια νέα γραμμή άμυνας που εκτείνεται από τη Ντόχα μέχρι τη Λιβύη.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος εκφράζει τη θέση πως πως όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει –ουσιαστικά- τρεις ηπείρους ενώ δημοσιεύει ένα νέο προκλητικό χάρτη ο οποίος στηρίζεται στο τουρκικό  δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Το Anadolu στην ανάλυση που κάνει με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, μιλά για «χαστούκι»  στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος υιοθετώντας την επιθετική ρητορική των τούρκων αξιωματούχων, υπογραμμίζει ότι «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ».
Παράλληλα αναφέρεται στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι τις ημέρες της πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Η Τουρκία, παρατηρεί το Anadolu, απάντησε σε αυτές τις κινήσεις με την πτήση του UAV, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει τους Ελληνες».
«Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει “λάδι” στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου». τονίζει το δημοσίευμα του Anadolu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης