Ακολουθεί εκτενής και σπάνια εις βάθος ανάλυση των σημερινών στρατιωτικών δυνατοτήτων και του ρόλου της Χεζμπολάχ στην ευρύτερη κοινωνία του Λιβάνου από τους αναλυτές του SouthFront
Το σκηνικό ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να επιτείνει την αγωνία της διεθνούς κοινότητας.
Νέες σειρήνες ήχησαν στο Ιράκ λίγες ώρες αφότου το Ιράν εκτόξευε 22 πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.
Μετά τις πρωινές επιθέσεις, τρεις ρουκέτες έπληξαν, συγκεκριμένα, την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ άλλων η αμερικανική πρεσβεία.
Τις ρουκέτες της εκτόξευσε η Hezbollah (Χεζμπολάχ) με στόχο την αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη.
Ποια είναι όμως η Χεζμπολάχ και ποια η στρατιωτικής της δύναμη;
Ο μεγαλύτερος γιος του Hadi έγινε μάρτυρας τον Απρίλιο του 2000 κατά τη διάρκεια των μαχών στο νότιο Λίβανο.
Αν ο σκοτωμένος μαχητής είχε παιδιά, πάρθηκαν υπό τη φροντίδα, έλαβαν εκπαίδευση ή δουλειά.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα, η παροχή χρημάτων στους στρατιώτες του προσωπικού και στις οικογένειες των νεκρών είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Το Mu'assasat Jihad al-Bina ή το Ταμείο για τον Ιερό Αγώνα ιδρύθηκε από τη Χεζμπολάχ το 1988.
Γρήγορα έγινε μια από τις πιο ορατές ΜΚΟ στον Λίβανο.
Αν και είναι αυτόνομη, οι δραστηριότητές της υπάγονται στην αρμοδιότητα του τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών του κινήματος.
Ο κύριος στόχος του είναι να «μειώσει τις επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν οι φτωχές οικογένειες βασιζόμενοι στη βοήθεια του Θεού στην εκπλήρωση των ηθικών και ισλαμικών υποχρεώσεών τους».
Το Ταμείο λειτουργεί στις νότιες περιοχές της Βηρυτού, της κοιλάδας Bekaa και του νότιου Λιβάνου.
Το ταμείο παρέχει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού αυτών των περιοχών με νερό, βοηθά τους αγρότες να προμηθεύονται ζώα, λιπάσματα, καύσιμα. Εκτελεί ηλεκτροδότηση των πλέον καθυστερημένων χωριών.
ΤΟ Mu'assasat al-Shahid, ή το Ταμείο των Μαρτύρων, υποστηρίζει τα παιδιά των σκοτωμένων ή αιχμαλωτισμένων μαχητών και αμάχων.
Παρέχει στέγη, δουλειές και υποστήριξη για τις χήρες και διαχειρίζεται ένα γραφείο τοποθέτησης θέσεων εργασίας για τους νέους.
ΤΟ Lujnat Imdad al-Khomeini ή η Επιτροπή Υποστήριξης του Khomeini ιδρύθηκε αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση του 1982.
Βοηθά τις φτωχές οικογένειες, ιδιαίτερα εκείνες που υπέφεραν από την ισραηλινή κατοχή.
Η ενίσχυση περιλαμβάνει μηνιαία οφέλη, αγροτεμάχια, βασικά αναλώσιμα, είδη ένδυσης, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση.
Η επιτροπή παρέχει ιατρική βοήθεια, μεταξύ άλλων με φάρμακα, διαγνώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και αποκατάσταση, σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς το χρόνο.
Η οικονομική και τεχνική ανικανότητα της κυβέρνησης του Λιβάνου, ιδιαίτερα του υπουργείου Υγείας, ανάγκασε το κίνημα να πάρει υπό τον έλεγχο της μονάδας ισλαμικής υγείας τα νοσοκομεία του νότιου Λιβάνου.
Το τμήμα εκπαίδευσης της Χεζμπολάχ είναι επικεφαλής ενός γραφείου με τίτλο al-Ta'bia 'al-Tarbawiyya ή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Παρέχει οικονομική βοήθεια σε άπορα μέλη της Χεζμπολάχ.
Οι δαπάνες του είναι εξαιρετικά σημαντικές για το κίνημα, επειδή τα δημόσια σχολεία πάσχουν από έλλειψη κονδυλίων για την κατασκευή και την τεχνολογία της εκπαίδευσης.
Το τμήμα εκπαίδευσης παρέχει επίσης στους σπουδαστές που έχουν ανάγκη από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις εφαρμοσμένες επιστήμες και τις θρησκευτικές σπουδές σε διάφορους θεσμούς, όπως το Τεχνικό Ινστιτούτο του Μεγάλου Προφήτη, τα Τεχνικά Ινστιτούτα του Sayyid Abbas al-Musawi, το Ινστιτούτο Sayydat al-Zahra, Το Shaykh Raghib Harb και το ισλαμικό ινστιτούτο Shari'ah.
Άλλοι τύποι βοήθειας περιλαμβάνουν την καταβολή βιβλίων και σχολικών υλικών και μέρος των διδασκαλιών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.
Οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες
Μια ποικιλία πηγών χρηματοδότησης - δωρεών, επιχειρήσεων και υποστήριξης του Ιράν - διασφαλίζει την ανεξαρτησία του κόμματος και την οικονομική σταθερότητα.
Τα περιουσιακά του στοιχεία βρίσκονται στην τράπεζα Saderat του Ιράν ή σε άλλες τράπεζες σε λογαριασμούς προσώπων, για να εμποδίσουν τις ΗΠΑ και τη Δύση να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Το κόμμα είναι μια τεράστια εταιρία της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε ολόκληρο το κόμμα, όχι μόνο συγκεκριμένα άτομα.
Οι κύριες πηγές χρηματοδότησης είναι:
-Άμεσες επιδοτήσεις από το Ιράν, όχι περισσότερο από 100 εκατ. δολάρια ετησίως
-Συνεισφορές της κοινότητας των Σιιτών εντός και εκτός του Λιβάνου
-Κέρδη από την οικονομική και τραπεζική δραστηριότητα.
Τα εισοδήματα από το λαθρεμπόριο, την παράνομη πώληση όπλων και ναρκωτικών δεν λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο αυτό.
Σύμφωνα με το Pew Research Center και το World Factbook (CIA), εδώ είναι ο κατά προσέγγιση αριθμός των Σιιτών σε χώρες όπου αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό μουσουλμάνων:
Σύνολο: Περίπου 200 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας, οι μέσοι μισθοί στις χώρες αυτές το 2016 ήταν:
Η ισλαμική έννοια του Zakat δηλώνει ότι όταν πρόκειται για πράξεις που εκτελούνται στο όνομα του Θεού, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των πολεμιστών που οδηγούν τζιχάντ, των φτωχών ή των ανθρώπων που διαδίδουν το Ισλάμ, ο μέσος εργαζόμενος θα πρέπει να συνεισφέρει το 2,5% του μισθού τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις οικογένειες πολλών παιδιών που είναι ο κανόνας στις μουσουλμανικές χώρες (δεν θεωρούμε μη εργαζόμενες συζύγους και παιδιά), το zakat μπορεί να πληρώνεται μέχρι και το 10% της κοινότητας.
Στην περίπτωση αυτή, οι συνεισφορές ανά χώρα φαίνονται ως εξής:
Από το ποσό αυτό, η διασπορά των Σιιτών μπορεί να συνεισφέρει όχι περισσότερο από το 1/5, ή 120 εκατομμύρια δολάρια, για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ.
Ο υπολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικό φορολογικό νόμο.
Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλοι οι Σιίτες στη Δύση και στον Περσικό Κόλπο που υποστηρίζουν τη στρατιωτική βοήθεια της Χεζμπολάχ στη Συρία.
Για παράδειγμα, οι έρευνες των ΜΚΟ για τους Σιίτες στις χώρες του Περσικού Κόλπου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 δείχνουν ότι το ποσοστό των υποστηρικτών μειώθηκε στο 30-50%.
Αυτό οφείλεται προφανώς στο ότι η Χεζμπολάχ έχει μια εικόνα του επιτιθέμενου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των χωρών αυτών, οι οποίες δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τη χρηματοδότηση.
Μετά την ανακήρυξη του IS το 2014, οι Σιίτες της Ινδίας εξέδωσαν δήλωση που διακηρύσσει την ετοιμότητα να στείλουν 30.000 εθελοντές στο Ιράκ για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους Σιίτες της Ινδίας ή τις γειτονικές χώρες που παρέχουν βοήθεια στη Συρία.
Περισσότεροι από 100.000 Λιβανέζοι έχουν μόνιμη κατοικία σε αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 60.000 στην Ακτή του Ελεφαντοστού, 25.000 στη Σενεγάλη και στη Σιέρα Λεόνε, 16.000 στη Νιγηρία, 6.000 στο Κογκό, 5.000 στη Γκαμπόν και στο Καμερούν. Η πλειοψηφία των Λιβανέζων στην Αφρική δεν είναι χριστιανοί αλλά Σιίτες.
Έχουν συγκεντρώσει τον έλεγχο πολύ κερδοφόρας επιχείρησης, που τους επιτρέπει όχι μόνο να ζουν καλά αλλά να υποστηρίζουν την ιστορική πατρίδα τους.
Μόνο το 2008, οι μεταφορές χρημάτων από την Αφρικανική Λιβανέζα υπερέβησαν το 1 δισ. δολάρια.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ευημερία των Λιβανέζων στην Αφρική εξαιτίας της ατελείωτης οικονομικής κρίσης.
Δεδομένου ότι η Χεζμπολάχ έχει ενεργά κοινωνικά προγράμματα στο Λίβανο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η πλειοψηφία των εμβασμάτων καταλήγει στους λογαριασμούς του οργανισμού.
Συνολικά, το κίνημα δεν συγκεντρώνει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια ετησίως.
Δεν είναι πολύ, δεδομένου ότι διεξάγει πόλεμο στη Συρία και χρηματοδοτεί τον κοινωνικό τομέα της χώρας.
Γιατί η Χεζμπολάχ έγινε δύναμη της Μέσης Ανατολής και η μετάβασή της σε οιονεί κράτος
Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το μεγαλύτερο μέρος του Λιβάνου το 1985, η Χεζμπολάχ, με την ενεργό υποστήριξη του Ιράν, άρχισε να δημιουργεί τα δικά της οπλοστάσια και η συμφωνία της Δαμασκού-Τεχεράνης του Ιανουαρίου 1989 επέτρεψε στη Χεζμπολάχ να αποκαταστήσει τη στρατιωτική της υποδομή και να επαναλάβει τις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο.
Έτσι, μέχρι το 1991 η Χεζμπολάχ έγινε η ηγετική δύναμη του Λιβάνου, που δραστηριοποιείται στο νότο της χώρας ενάντια στους Ισραηλινούς.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η Χεζμπολάχ άρχισε μια μετάβαση από το να είναι μια καθαρά παραστρατιωτική οργάνωση.
Το καλοκαίρι του '92, οι ηγέτες του Ιράν συνέστησαν τη Χεζμπολάχ να μεταμορφωθεί από μια ανοιχτά εξτρεμιστική οργάνωση σε μια ενεργή λιβανέζικη πολιτική δύναμη.
Η Χεζμπολάχ κατέληξε σε έναν εσωτερικό συμβιβασμό μεταξύ των «μετριοπαθών» και των «ριζοσπαστών», καθιέρωσε κατάπαυση του πυρός με τον Αμάλ και ξεκίνησε την ενεργό προετοιμασία για βουλευτικές εκλογές.
Η Χεζμπολάχ σήμερα ενεργεί ως ηγετική πολιτική δύναμη στον Λίβανο και ως σημαντική κοινωνική και ανθρωπιστική οργάνωση Σιιτών (ο πληθυσμός του Λιβάνου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια Σιίτες από 6,2 εκατομμύρια κατοίκους).
Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο το 2006 ήταν μια τεράστια νίκη στα μάτια του αραβικού κόσμου.
Η Χεζμπολάχ έχει γίνει πραγματικά σημαντικός περιφερειακός παράγοντας.
Αυξάνοντας την επιρροή του στο Λίβανο και τη Συρία και την περιοχή με τη βοήθεια του Ιράν, η Χεζμπολάχ έχει γίνει μια βάση για στρατολόγησης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας εθελοντών για την καταπολέμηση του Ισραήλ και των ριζοσπαστικών σουνιτικών οργανώσεων.
www.bankingnews.gr
Νέες σειρήνες ήχησαν στο Ιράκ λίγες ώρες αφότου το Ιράν εκτόξευε 22 πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.
Μετά τις πρωινές επιθέσεις, τρεις ρουκέτες έπληξαν, συγκεκριμένα, την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ άλλων η αμερικανική πρεσβεία.
Τις ρουκέτες της εκτόξευσε η Hezbollah (Χεζμπολάχ) με στόχο την αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη.
Ποια είναι όμως η Χεζμπολάχ και ποια η στρατιωτικής της δύναμη;
Ο μεγαλύτερος γιος του Hadi έγινε μάρτυρας τον Απρίλιο του 2000 κατά τη διάρκεια των μαχών στο νότιο Λίβανο.
Αν ο σκοτωμένος μαχητής είχε παιδιά, πάρθηκαν υπό τη φροντίδα, έλαβαν εκπαίδευση ή δουλειά.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα, η παροχή χρημάτων στους στρατιώτες του προσωπικού και στις οικογένειες των νεκρών είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Το Mu'assasat Jihad al-Bina ή το Ταμείο για τον Ιερό Αγώνα ιδρύθηκε από τη Χεζμπολάχ το 1988.
Γρήγορα έγινε μια από τις πιο ορατές ΜΚΟ στον Λίβανο.
Αν και είναι αυτόνομη, οι δραστηριότητές της υπάγονται στην αρμοδιότητα του τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών του κινήματος.
Ο κύριος στόχος του είναι να «μειώσει τις επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν οι φτωχές οικογένειες βασιζόμενοι στη βοήθεια του Θεού στην εκπλήρωση των ηθικών και ισλαμικών υποχρεώσεών τους».
Το Ταμείο λειτουργεί στις νότιες περιοχές της Βηρυτού, της κοιλάδας Bekaa και του νότιου Λιβάνου.
Το ταμείο παρέχει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού αυτών των περιοχών με νερό, βοηθά τους αγρότες να προμηθεύονται ζώα, λιπάσματα, καύσιμα. Εκτελεί ηλεκτροδότηση των πλέον καθυστερημένων χωριών.
ΤΟ Mu'assasat al-Shahid, ή το Ταμείο των Μαρτύρων, υποστηρίζει τα παιδιά των σκοτωμένων ή αιχμαλωτισμένων μαχητών και αμάχων.
Παρέχει στέγη, δουλειές και υποστήριξη για τις χήρες και διαχειρίζεται ένα γραφείο τοποθέτησης θέσεων εργασίας για τους νέους.
ΤΟ Lujnat Imdad al-Khomeini ή η Επιτροπή Υποστήριξης του Khomeini ιδρύθηκε αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση του 1982.
Βοηθά τις φτωχές οικογένειες, ιδιαίτερα εκείνες που υπέφεραν από την ισραηλινή κατοχή.
Η ενίσχυση περιλαμβάνει μηνιαία οφέλη, αγροτεμάχια, βασικά αναλώσιμα, είδη ένδυσης, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση.
Η επιτροπή παρέχει ιατρική βοήθεια, μεταξύ άλλων με φάρμακα, διαγνώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και αποκατάσταση, σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς το χρόνο.
Η οικονομική και τεχνική ανικανότητα της κυβέρνησης του Λιβάνου, ιδιαίτερα του υπουργείου Υγείας, ανάγκασε το κίνημα να πάρει υπό τον έλεγχο της μονάδας ισλαμικής υγείας τα νοσοκομεία του νότιου Λιβάνου.
Το τμήμα εκπαίδευσης της Χεζμπολάχ είναι επικεφαλής ενός γραφείου με τίτλο al-Ta'bia 'al-Tarbawiyya ή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Παρέχει οικονομική βοήθεια σε άπορα μέλη της Χεζμπολάχ.
Οι δαπάνες του είναι εξαιρετικά σημαντικές για το κίνημα, επειδή τα δημόσια σχολεία πάσχουν από έλλειψη κονδυλίων για την κατασκευή και την τεχνολογία της εκπαίδευσης.
Το τμήμα εκπαίδευσης παρέχει επίσης στους σπουδαστές που έχουν ανάγκη από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις εφαρμοσμένες επιστήμες και τις θρησκευτικές σπουδές σε διάφορους θεσμούς, όπως το Τεχνικό Ινστιτούτο του Μεγάλου Προφήτη, τα Τεχνικά Ινστιτούτα του Sayyid Abbas al-Musawi, το Ινστιτούτο Sayydat al-Zahra, Το Shaykh Raghib Harb και το ισλαμικό ινστιτούτο Shari'ah.
Άλλοι τύποι βοήθειας περιλαμβάνουν την καταβολή βιβλίων και σχολικών υλικών και μέρος των διδασκαλιών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.
Οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες
Μια ποικιλία πηγών χρηματοδότησης - δωρεών, επιχειρήσεων και υποστήριξης του Ιράν - διασφαλίζει την ανεξαρτησία του κόμματος και την οικονομική σταθερότητα.
Τα περιουσιακά του στοιχεία βρίσκονται στην τράπεζα Saderat του Ιράν ή σε άλλες τράπεζες σε λογαριασμούς προσώπων, για να εμποδίσουν τις ΗΠΑ και τη Δύση να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Το κόμμα είναι μια τεράστια εταιρία της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε ολόκληρο το κόμμα, όχι μόνο συγκεκριμένα άτομα.
Οι κύριες πηγές χρηματοδότησης είναι:
-Άμεσες επιδοτήσεις από το Ιράν, όχι περισσότερο από 100 εκατ. δολάρια ετησίως
-Συνεισφορές της κοινότητας των Σιιτών εντός και εκτός του Λιβάνου
-Κέρδη από την οικονομική και τραπεζική δραστηριότητα.
Τα εισοδήματα από το λαθρεμπόριο, την παράνομη πώληση όπλων και ναρκωτικών δεν λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο αυτό.
Σύμφωνα με το Pew Research Center και το World Factbook (CIA), εδώ είναι ο κατά προσέγγιση αριθμός των Σιιτών σε χώρες όπου αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό μουσουλμάνων:
Σύνολο: Περίπου 200 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας, οι μέσοι μισθοί στις χώρες αυτές το 2016 ήταν:
Η ισλαμική έννοια του Zakat δηλώνει ότι όταν πρόκειται για πράξεις που εκτελούνται στο όνομα του Θεού, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των πολεμιστών που οδηγούν τζιχάντ, των φτωχών ή των ανθρώπων που διαδίδουν το Ισλάμ, ο μέσος εργαζόμενος θα πρέπει να συνεισφέρει το 2,5% του μισθού τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις οικογένειες πολλών παιδιών που είναι ο κανόνας στις μουσουλμανικές χώρες (δεν θεωρούμε μη εργαζόμενες συζύγους και παιδιά), το zakat μπορεί να πληρώνεται μέχρι και το 10% της κοινότητας.
Στην περίπτωση αυτή, οι συνεισφορές ανά χώρα φαίνονται ως εξής:
Από το ποσό αυτό, η διασπορά των Σιιτών μπορεί να συνεισφέρει όχι περισσότερο από το 1/5, ή 120 εκατομμύρια δολάρια, για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ.
Ο υπολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικό φορολογικό νόμο.
Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλοι οι Σιίτες στη Δύση και στον Περσικό Κόλπο που υποστηρίζουν τη στρατιωτική βοήθεια της Χεζμπολάχ στη Συρία.
Για παράδειγμα, οι έρευνες των ΜΚΟ για τους Σιίτες στις χώρες του Περσικού Κόλπου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 δείχνουν ότι το ποσοστό των υποστηρικτών μειώθηκε στο 30-50%.
Αυτό οφείλεται προφανώς στο ότι η Χεζμπολάχ έχει μια εικόνα του επιτιθέμενου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των χωρών αυτών, οι οποίες δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τη χρηματοδότηση.
Μετά την ανακήρυξη του IS το 2014, οι Σιίτες της Ινδίας εξέδωσαν δήλωση που διακηρύσσει την ετοιμότητα να στείλουν 30.000 εθελοντές στο Ιράκ για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους Σιίτες της Ινδίας ή τις γειτονικές χώρες που παρέχουν βοήθεια στη Συρία.
Περισσότεροι από 100.000 Λιβανέζοι έχουν μόνιμη κατοικία σε αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 60.000 στην Ακτή του Ελεφαντοστού, 25.000 στη Σενεγάλη και στη Σιέρα Λεόνε, 16.000 στη Νιγηρία, 6.000 στο Κογκό, 5.000 στη Γκαμπόν και στο Καμερούν. Η πλειοψηφία των Λιβανέζων στην Αφρική δεν είναι χριστιανοί αλλά Σιίτες.
Έχουν συγκεντρώσει τον έλεγχο πολύ κερδοφόρας επιχείρησης, που τους επιτρέπει όχι μόνο να ζουν καλά αλλά να υποστηρίζουν την ιστορική πατρίδα τους.
Μόνο το 2008, οι μεταφορές χρημάτων από την Αφρικανική Λιβανέζα υπερέβησαν το 1 δισ. δολάρια.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ευημερία των Λιβανέζων στην Αφρική εξαιτίας της ατελείωτης οικονομικής κρίσης.
Δεδομένου ότι η Χεζμπολάχ έχει ενεργά κοινωνικά προγράμματα στο Λίβανο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η πλειοψηφία των εμβασμάτων καταλήγει στους λογαριασμούς του οργανισμού.
Συνολικά, το κίνημα δεν συγκεντρώνει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια ετησίως.
Δεν είναι πολύ, δεδομένου ότι διεξάγει πόλεμο στη Συρία και χρηματοδοτεί τον κοινωνικό τομέα της χώρας.
Γιατί η Χεζμπολάχ έγινε δύναμη της Μέσης Ανατολής και η μετάβασή της σε οιονεί κράτος
Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το μεγαλύτερο μέρος του Λιβάνου το 1985, η Χεζμπολάχ, με την ενεργό υποστήριξη του Ιράν, άρχισε να δημιουργεί τα δικά της οπλοστάσια και η συμφωνία της Δαμασκού-Τεχεράνης του Ιανουαρίου 1989 επέτρεψε στη Χεζμπολάχ να αποκαταστήσει τη στρατιωτική της υποδομή και να επαναλάβει τις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο.
Έτσι, μέχρι το 1991 η Χεζμπολάχ έγινε η ηγετική δύναμη του Λιβάνου, που δραστηριοποιείται στο νότο της χώρας ενάντια στους Ισραηλινούς.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η Χεζμπολάχ άρχισε μια μετάβαση από το να είναι μια καθαρά παραστρατιωτική οργάνωση.
Το καλοκαίρι του '92, οι ηγέτες του Ιράν συνέστησαν τη Χεζμπολάχ να μεταμορφωθεί από μια ανοιχτά εξτρεμιστική οργάνωση σε μια ενεργή λιβανέζικη πολιτική δύναμη.
Η Χεζμπολάχ κατέληξε σε έναν εσωτερικό συμβιβασμό μεταξύ των «μετριοπαθών» και των «ριζοσπαστών», καθιέρωσε κατάπαυση του πυρός με τον Αμάλ και ξεκίνησε την ενεργό προετοιμασία για βουλευτικές εκλογές.
Η Χεζμπολάχ σήμερα ενεργεί ως ηγετική πολιτική δύναμη στον Λίβανο και ως σημαντική κοινωνική και ανθρωπιστική οργάνωση Σιιτών (ο πληθυσμός του Λιβάνου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια Σιίτες από 6,2 εκατομμύρια κατοίκους).
Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο το 2006 ήταν μια τεράστια νίκη στα μάτια του αραβικού κόσμου.
Η Χεζμπολάχ έχει γίνει πραγματικά σημαντικός περιφερειακός παράγοντας.
Αυξάνοντας την επιρροή του στο Λίβανο και τη Συρία και την περιοχή με τη βοήθεια του Ιράν, η Χεζμπολάχ έχει γίνει μια βάση για στρατολόγησης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας εθελοντών για την καταπολέμηση του Ισραήλ και των ριζοσπαστικών σουνιτικών οργανώσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών