Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία σχεδιάζει την προώθηση μεταναστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα - Θα αποτύχουν, απαντά η Αθήνα

Η Τουρκία σχεδιάζει την προώθηση μεταναστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα - Θα αποτύχουν, απαντά η Αθήνα
Οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί από κέντρα διαμονής μεταναστών στο εσωτερικό της Τουρκίας
«Όπως απέτυχε οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης πίεσης της Τουρκίας προς την Ελλάδα στον Έβρο, θα αποτύχει και στο Αιγαίο», τόνισε  ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία παρατηρούνται συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, υπό τον συντονισμό της τουρκικής αστυνομίας.
Ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  «έχουμε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί πιθανού «ανοίγματος», των μεταναστευτικών πυλών.
Οι δηλώσεις αυτές έχουν σαφή  στόχευση πίεσης και εκβιασμού προς την Ευρώπη και ξεκίνησαν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Όλον αυτόν τον καιρό στις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ομολόγους μου, τόνιζα ότι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτές τις δηλώσεις, διότι και μόνο η επανάληψή τους, δέσμευε προς αυτή την κατεύθυνση την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.
Αυτά τα οποία είδαμε πριν ένα – ενάμισι μήνα περίπου στον Έβρο, ήταν μία, κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθείσα, πολιτική εξαναγκασμού, χιλιάδων ανθρώπων να λειτουργήσουν σαν ένας ζωντανός πολιορκητικός κριός για την παραβίαση των ελληνικών συνόρων, ώστε να ασκηθεί πίεση και εκβιασμός στην Ευρώπη.
Η πολιτική εκβιασμού στον Έβρο δεν πέρασε.
Όπως απέτυχε εκεί, η πίεση προς την Ελλάδα και ο εκβιασμός προς την Ευρώπη, θα αποτύχει οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα και στη θάλασσα του Αιγαίου».
Ακόμη, ο υπουργός ξεκαθάρισε όιτ κάθε πιθανή μεταναστευτική άφιξη θα μπαίνει σε καραντίνα, είτε υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις μεταναστευτικές αυτές ροές είτε όχι.
Για τις απειλές του Τούρκου Υπ. Εσωτερικών, S. Soylu, τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Κουμουτσάκος,  εξήγησε ότι «η δήλωση που έκανε ο κ.Soylu στις 21 Ιουλίου 2019, όταν ξαφνικά είπε ότι εάν ανοίξει η Τουρκία τις μεταναστευτικές πόρτες, θα είναι τέτοιος ο αντίκτυπος που καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα αντέξει παραπάνω από έξι μήνες, ήταν μια πολύ σοβαρή και με συγκεκριμένη στόχευση δήλωση και μήνυμα προς όλους».

Η Τουρκία προωθεί μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα
 

Συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας διαπιστώνουν οι ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί από κέντρα διαμονής μεταναστών στο εσωτερικό της Τουρκίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς ήταν στο Παζαρκουλέ στον Εβρο και εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας.
Οι κινήσεις των μεταναστών από το εσωτερικό προς τα παράλια της Μικράς Ασίας πραγματοποιούνται σε απόλυτη τάξη υπό τον συντονισμό της τουρκικής χωροφυλακής και της Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες μετανάστες και βάρκες έχουν εντοπιστεί σε σημεία απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο.

\
Εκτιμάται ότι τις αμέσως επόμενες ώρες οι μετανάστες αυτοί θα επιχειρήσουν να περάσουν απέναντι και για αυτόν τον λόγο έχει τεθεί σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στην περιοχή, εκτός από τα πλωτά του Λιμενικού επιχειρούν ήδη δύο πολεμικά ενώ έχει ήδη δοθεί η εντολή για άμεση ενίσχυση των δυνάμεων και με άλλα πλοία (πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι).
Οι εντολές είναι σαφείς, δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία βάρκα να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος.



Μάλιστα οι ίδιες πηγές αποδίδουν τις υπερπτήσεις σε Λέσβο, Χίο και Έβρο σε μία κίνηση να αποσπαστεί η προσοχή από τη συγκεκριμένη προσπάθεια.
Τα δύο τουρκικά αεροπλάνα που πέταξαν πάνω από τη Λέσβο δεν δίστασαν να κατέβουν μέχρι και στα 5.000 πόδια βόρεια από το νησί προκειμένου να παρενοχλήσουν βρετανικό αεροσκάφος της Frontex.
Οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει πολλές από αυτές τις πληροφορίες από ανοιχτές πηγές όπως ΜΚΟ που ασχολούνται με την προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης