Η Άγκυρα επιμένει σε μία κλιμάκωση των προκλήσεων ενώ δρομολογεί τη δημιουργία τετελεσμένων
(upd4) Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ αίσθηση προκαλεί το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, πως «κανείς δεν θα παίξει με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης».
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να προσπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να κλιμακώσει τις ενέργειες της μέσα στο καλοκαίρι.
Στον αντίποδα, η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει την παράνομη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία έχοντας και την επιλογή ενός «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα ήδη επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και προετοιμάζεται για την έναρξη σεισμικών ερευνών στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Τα σενάρια αφορούν την ακριβή τοποθεσία που θα αρχίσουν οι έρευνες, που θα γίνουν εκ μέρους της Λιβύης, όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Yeni Safak, στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας για το εάν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμία ή θα παραμείνει μουσείο.
Πέτσας: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Τη θέση ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει σε κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία όντως προχωρήσει τα σχέδια για γεωτρήσεις με βάση τους τουρκολυβικούς χάρτες, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι η στάση της Αθήνας είναι ψύχραιμη.
«Λέμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Με τον τόνο που πρέπει, με την αποφασιστικότητα που δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Και το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει», ανέφερε ο κ.Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως από το Μάρτιο υπάρχει κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας σε ορισμένα πεδία και αποκλιμάκωση σε κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα στις παραβιάσεις.
Yeni Safak: Στις 2 Ιουλίου η δικαστική απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να ληφθεί η δικαστική απόφαση για το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς και το εάν θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.
Για το αίτημα αναμένεται να αποφανθεί το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν η προσφυγή γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.
Το δημοσίευμα περιγράφει αναλυτικά κι άλλες προσφυγές που έχει καταθέσει στο παρελθόν ο συγκεκριμένος σύλλογος με στόχο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλούμενος, κάθε φορά, διαφορετικά ζητήματα. Ωστόσο, όλες οι πρόσφυγες είχαν απορριφθεί από το δικαστήριο.
Έρευνες για πετρέλαιο και αέριο νοτίως της Κρήτης ξεκινά ο Erdogan
Την Πέμπτη (4/6/2020) κλήθηκε στην Άγκυρα ο Λίβυος πρωθυπουργός Fayez al Sarraj, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των σεισμικών ερευνών και στη συνέχεια να αρχίσουν γεωτρήσεις.
Το ερώτημα που τέθηκε σε αρμόδια πηγή στην Αθήνα για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική θαλάσσια περιοχή, απαντήθηκε ως εξής:
«Δεν έχουμε επιλογή παρά να αντιδράσουμε».
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα έρευνες στα τεμάχια 15 και 20 σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak,.
Το θέμα μάλιστα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan με τον πρωθυπουργό Sarraj.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τα 2 τεμάχια.
Πρόκειται για οικόπεδα τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη αδειοδοτήσει από το 2014 όπου σύντομα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΤΡΑΟ θα ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.
Η Yeni Safak υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιχείρησε να καταλάβει μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. που ανήκει στη Λιβύη, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Υποστηρίζει ότι ένα μέρος του τεμαχίου 15 αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και πως το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης.
«Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η Yeni Safak, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.
«Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Sabah: Στα τέλη του 2020 οι γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης με το σκάφος "Kanuni”, στα τέλη του έτους.
Οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση σεισμικών ερευνών σε μια έκταση 50.000 - 52.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, από τα ερευνητικά σκάφη "Barabaros”, "Oruc Reis” και το πλωτό γεωτρύπανο "Yavuz”.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας βρίσκεται το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία από τη Βρετανία, στο οποίο εκτελούνται εργασίες συντήρησης.
Σύμφωνα με τη Sabah, η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποχωρήσει σχετικά με τα διεθνή της δικαιώματα και προτίθεται να συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.
Η Ελλάδα επενδύει στον αμερικανικό παράγοντα αλλά…
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία την τελευταία περίοδο ανησυχεί για την επιθετικότητα της Άγκυρας, φαίνεται να επενδύει στην παρέμβαση τρίτων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ειδικότερα επενδύει στην αμερικανική κυβέρνηση, αν και την περίοδο αυτή οι ΗΠΑ διανύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο εσωτερικά, ενώ βρίσκονται και σε προεκλογική περίοδο.
Η αμερικανική προσέγγιση δεν ευνοεί σύγκρουση και προτείνει διάλογο αλλά η Άγκυρα επιμένει σε μία κλιμάκωση των προκλήσεων ενώ δρομολογεί τη δημιουργία τετελεσμένων.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει αρχίσει μια έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα τόσο με χώρες της περιοχής όσο και με δυνατούς παίκτες στην ΕΕ.
Στόχος να αναδείξει τις τουρκικές επιδιώξεις, οι οποίες επηρεάζουν όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο.
Akar: Έτοιμες οι ένοπλες δυνάμεις μας
Στην τακτική των προκλήσεων επιμένει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.
Αν και κάνει λόγο για «σεβασμό» και «ειρηνικές μεθόδους», τονίζει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
«Ως Τουρκία και ως ένοπλες δυνάμεις θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Με βάση αυτό που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, οι κανόνες καλής γειτονίας, η αμοιβαία καλή θέληση, ο σεβασμός, η αγάπη, η αμοιβαία καλοσύνη, χρησιμοποιώντας ειρηνικές μεθόδους χωρίς να προκαλούμε κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να καταχρόμαστε το δικαίωμα κανενός.
Αυτός είναι ο στόχος μας, οι προσπάθειές, οι προθέσεις και ο σκοπός μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιπρόσωποί μας πήγαν στην Αθήνα δύο φορές βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με τον αγαπητό ομόλογό μου και πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση εκεί», σημειώνει ο Akar.
«Ό,τι έπρεπε να κάνουμε ως σήμερα το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι και διαθέτουμε την ισχύ να προστατεύσουμε και προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας, του ευγενούς έθνους της τουρκικής δημοκρατίας.
Οφείλω επίσης να πω τούτο. Αυτό δεν αποτελεί απειλή ή πρόκληση που απευθύνεται σε κάποιον.
Λέμε μόνο ότι από την μια πλευρά αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα και η συνέχισή τους, θα έχουν μεγάλη συμβολή σε αυτό.
Από την άλλη πλευρά λέμε επίσης ότι ως ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε.
Εντός αυτού του πλαισίου, αν θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με τον αξιότιμο ομόλογο υπουργό και αν μπορούμε να βρούμε μια λύση, θα είμαστε πολύ ευτυχείς.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε», επισημαίνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Για το Κυπριακό, ο Akar αναφέρει προκλητικά, πως οποιοδήποτε τετελεσμένο εκεί είναι εκτός συζήτησης.
« Και εκεί ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο, ας το επιλύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και ο αντικειμενικός μας στόχος.
Όποτε χρειάζεται, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Φλώρος: Κανένας δεν θα παίξει με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης
«Με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης κανείς δεν παίξει», είναι το μήνυμα αποφασιστικότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Μετέφερε αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλες τις «στοχευμένες» επισκέψεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες σε κρίσιμους σχηματισμούς και μονάδες, όπως αναφέρει η «Realnews».
Οι επισημάνσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στηρίζονται στις αναλύσεις που λαμβάνει από τους επιτελείς τους, καθώς η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά έχει επιδεινωθεί δραματικά, ειδικά έπειτα από τα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 με την αποτροπή της υβριδικής επίθεσης που οργάνωσε η Τουρκία.
«Αυτό είναι γεγονός και παρακαταθήκη, δεν έτυχε, πέτυχε γιατί υπήρξαν ορθή σχεδίαση, προγραμματισμός, έγκαιρη κινητοποίηση δυνάμεων, πίστη, εμπιστοσύνη, ορθές αποφάσεις και γρήγορη εκτέλεση», λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ.
Εθνική συνεννόηση ζητεί η αντιπολίτευση
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η ελληνική αντιπολίτευση ζητεί εθνική συνεννόηση.
«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή τη νέα ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς, η κυβέρνηση -μπορεί σε ρητορικό επίπεδο να μιλά για ασύμμετρες απειλές αλλά- δεν κάθεται να χαράξει μια εθνική στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση και νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει περάσει από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να προσπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να κλιμακώσει τις ενέργειες της μέσα στο καλοκαίρι.
Στον αντίποδα, η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει την παράνομη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία έχοντας και την επιλογή ενός «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα ήδη επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και προετοιμάζεται για την έναρξη σεισμικών ερευνών στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Τα σενάρια αφορούν την ακριβή τοποθεσία που θα αρχίσουν οι έρευνες, που θα γίνουν εκ μέρους της Λιβύης, όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Yeni Safak, στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας για το εάν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμία ή θα παραμείνει μουσείο.
Πέτσας: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Τη θέση ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει σε κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία όντως προχωρήσει τα σχέδια για γεωτρήσεις με βάση τους τουρκολυβικούς χάρτες, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι η στάση της Αθήνας είναι ψύχραιμη.
«Λέμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Με τον τόνο που πρέπει, με την αποφασιστικότητα που δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Και το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει», ανέφερε ο κ.Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως από το Μάρτιο υπάρχει κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας σε ορισμένα πεδία και αποκλιμάκωση σε κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα στις παραβιάσεις.
Yeni Safak: Στις 2 Ιουλίου η δικαστική απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να ληφθεί η δικαστική απόφαση για το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς και το εάν θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.
Για το αίτημα αναμένεται να αποφανθεί το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν η προσφυγή γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.
Το δημοσίευμα περιγράφει αναλυτικά κι άλλες προσφυγές που έχει καταθέσει στο παρελθόν ο συγκεκριμένος σύλλογος με στόχο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλούμενος, κάθε φορά, διαφορετικά ζητήματα. Ωστόσο, όλες οι πρόσφυγες είχαν απορριφθεί από το δικαστήριο.
Έρευνες για πετρέλαιο και αέριο νοτίως της Κρήτης ξεκινά ο Erdogan
Την Πέμπτη (4/6/2020) κλήθηκε στην Άγκυρα ο Λίβυος πρωθυπουργός Fayez al Sarraj, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των σεισμικών ερευνών και στη συνέχεια να αρχίσουν γεωτρήσεις.
Το ερώτημα που τέθηκε σε αρμόδια πηγή στην Αθήνα για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική θαλάσσια περιοχή, απαντήθηκε ως εξής:
«Δεν έχουμε επιλογή παρά να αντιδράσουμε».
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα έρευνες στα τεμάχια 15 και 20 σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak,.
Το θέμα μάλιστα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan με τον πρωθυπουργό Sarraj.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τα 2 τεμάχια.
Πρόκειται για οικόπεδα τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη αδειοδοτήσει από το 2014 όπου σύντομα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΤΡΑΟ θα ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.
Η Yeni Safak υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιχείρησε να καταλάβει μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. που ανήκει στη Λιβύη, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Υποστηρίζει ότι ένα μέρος του τεμαχίου 15 αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και πως το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης.
«Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η Yeni Safak, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.
«Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Sabah: Στα τέλη του 2020 οι γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης με το σκάφος "Kanuni”, στα τέλη του έτους.
Οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση σεισμικών ερευνών σε μια έκταση 50.000 - 52.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, από τα ερευνητικά σκάφη "Barabaros”, "Oruc Reis” και το πλωτό γεωτρύπανο "Yavuz”.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας βρίσκεται το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία από τη Βρετανία, στο οποίο εκτελούνται εργασίες συντήρησης.
Σύμφωνα με τη Sabah, η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποχωρήσει σχετικά με τα διεθνή της δικαιώματα και προτίθεται να συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.
Η Ελλάδα επενδύει στον αμερικανικό παράγοντα αλλά…
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία την τελευταία περίοδο ανησυχεί για την επιθετικότητα της Άγκυρας, φαίνεται να επενδύει στην παρέμβαση τρίτων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ειδικότερα επενδύει στην αμερικανική κυβέρνηση, αν και την περίοδο αυτή οι ΗΠΑ διανύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο εσωτερικά, ενώ βρίσκονται και σε προεκλογική περίοδο.
Η αμερικανική προσέγγιση δεν ευνοεί σύγκρουση και προτείνει διάλογο αλλά η Άγκυρα επιμένει σε μία κλιμάκωση των προκλήσεων ενώ δρομολογεί τη δημιουργία τετελεσμένων.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει αρχίσει μια έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα τόσο με χώρες της περιοχής όσο και με δυνατούς παίκτες στην ΕΕ.
Στόχος να αναδείξει τις τουρκικές επιδιώξεις, οι οποίες επηρεάζουν όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο.
Akar: Έτοιμες οι ένοπλες δυνάμεις μας
Στην τακτική των προκλήσεων επιμένει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.
Αν και κάνει λόγο για «σεβασμό» και «ειρηνικές μεθόδους», τονίζει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
«Ως Τουρκία και ως ένοπλες δυνάμεις θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Με βάση αυτό που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, οι κανόνες καλής γειτονίας, η αμοιβαία καλή θέληση, ο σεβασμός, η αγάπη, η αμοιβαία καλοσύνη, χρησιμοποιώντας ειρηνικές μεθόδους χωρίς να προκαλούμε κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να καταχρόμαστε το δικαίωμα κανενός.
Αυτός είναι ο στόχος μας, οι προσπάθειές, οι προθέσεις και ο σκοπός μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιπρόσωποί μας πήγαν στην Αθήνα δύο φορές βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με τον αγαπητό ομόλογό μου και πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση εκεί», σημειώνει ο Akar.
«Ό,τι έπρεπε να κάνουμε ως σήμερα το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι και διαθέτουμε την ισχύ να προστατεύσουμε και προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας, του ευγενούς έθνους της τουρκικής δημοκρατίας.
Οφείλω επίσης να πω τούτο. Αυτό δεν αποτελεί απειλή ή πρόκληση που απευθύνεται σε κάποιον.
Λέμε μόνο ότι από την μια πλευρά αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα και η συνέχισή τους, θα έχουν μεγάλη συμβολή σε αυτό.
Από την άλλη πλευρά λέμε επίσης ότι ως ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε.
Εντός αυτού του πλαισίου, αν θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με τον αξιότιμο ομόλογο υπουργό και αν μπορούμε να βρούμε μια λύση, θα είμαστε πολύ ευτυχείς.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε», επισημαίνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Για το Κυπριακό, ο Akar αναφέρει προκλητικά, πως οποιοδήποτε τετελεσμένο εκεί είναι εκτός συζήτησης.
« Και εκεί ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο, ας το επιλύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και ο αντικειμενικός μας στόχος.
Όποτε χρειάζεται, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Φλώρος: Κανένας δεν θα παίξει με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης
«Με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης κανείς δεν παίξει», είναι το μήνυμα αποφασιστικότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Μετέφερε αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλες τις «στοχευμένες» επισκέψεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες σε κρίσιμους σχηματισμούς και μονάδες, όπως αναφέρει η «Realnews».
Οι επισημάνσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στηρίζονται στις αναλύσεις που λαμβάνει από τους επιτελείς τους, καθώς η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά έχει επιδεινωθεί δραματικά, ειδικά έπειτα από τα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 με την αποτροπή της υβριδικής επίθεσης που οργάνωσε η Τουρκία.
«Αυτό είναι γεγονός και παρακαταθήκη, δεν έτυχε, πέτυχε γιατί υπήρξαν ορθή σχεδίαση, προγραμματισμός, έγκαιρη κινητοποίηση δυνάμεων, πίστη, εμπιστοσύνη, ορθές αποφάσεις και γρήγορη εκτέλεση», λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ.
Εθνική συνεννόηση ζητεί η αντιπολίτευση
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η ελληνική αντιπολίτευση ζητεί εθνική συνεννόηση.
«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή τη νέα ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς, η κυβέρνηση -μπορεί σε ρητορικό επίπεδο να μιλά για ασύμμετρες απειλές αλλά- δεν κάθεται να χαράξει μια εθνική στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση και νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει περάσει από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
Σχόλια αναγνωστών