Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φίλης (Διεθνολόγος): Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία μιας ΑΟΖ με Αίγυπτο και χωρίς το Καστελόριζο

Φίλης (Διεθνολόγος): Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία μιας ΑΟΖ με Αίγυπτο και χωρίς το Καστελόριζο
Τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμφωνία μιας ΑΟΖ με Αίγυπτο και χωρίς το Καστελόριζο εξήγησε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης
Τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμφωνία μιας ΑΟΖ με Αίγυπτο και χωρίς το Καστελόριζο εξήγησε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.  
Αρχικά αναφερόμενος στην συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία ο κ. Φίλης είπε πως πρόκειται για μια κανονική συμφωνία προϊόν διαλόγου και συμβιβασμού των δύο πλευρών αντιθέτως με την συμφωνία Τουρκίας – Κυβέρνησης Τρίπολης που ήταν προϊόν εξαναγκασμού κόντρα σε κάθε έννοια του δικαίου της θάλασσας και προφανώς δεν είχε προηγηθεί κανένας διάλογος και συμβιβασμός.
Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία με την Ιταλία είναι η επικαιροποίηση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977 και είναι σημαντική διότι η Ιταλία μέσα από αυτή την συμφωνία αναγνωρίζει και την αρχή της μέσης γραμμής  που είναι πάγια ελληνική θέση σε σχέση με το Αιγαίο και την Τουρκία αλλά επίσης αναγνωρίζει επήρεια έστω και μειωμένη σε ελληνικά νησιά μικρότερα ή μεγαλύτερα ακόμα και βραχονησίδες που βρίσκονται στην περιοχή και αυτό είναι ένα καλό πρόκριμα όχι τόσο σε σχέση με την Τουρκία αλλά με την Αλβανία.
Αυτό διότι εφόσον η Αλβανία έχει οριοθετήσει με την Ιταλία και εμείς οριοθετούμε πλέον με την Ιταλία και την ΑΟΖ πέραν της υφαλοκρηπίδας μένει μια συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για να κλείσει στο τριεθνές η συμφωνία αυτή και να οριοθετηθούν οι όποιες διαφορές μεταξύ των τριών μερών. Όπως ο ίδιος αναφέρει «πρόκειται για ένα ισχυρό ατού ισχυρό ατού έναντι των Αλβανών».
Παράλληλα διευκρινίζει πως μια χώρα που αρχίζει να οριοθετεί και να διευθετεί τις διαφορές τις συνοριακές στην θάλασσα που έχει με όμορα κράτη με τρόπο απόλυτα νόμιμο με διάλογο και συμβιβασμό είναι μια χώρα που ισχυροποιείται έναντι της Τουρκίας που κινείται με έναν άλλο τρόπο.
Σχετικά με το είδος της συμφωνίας που θέλουμε με την Αίγυπτο και πως μπορεί να επηρεάσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο κ. Φίλης επεσήμανε πως είναι εφικτή μια συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης στην Αίγυπτο και όχι συνολικής. Αυτό σημαίνει ότι μένει εκτός του σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
«Οι Αιγύπτιοι επιμένουν σε αυτό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η ελληνική πλευρά είναι αν θέλουμε να επιμείνουμε και έμεις στις δικές μας θέσεις και να μην έχουμε καμία συμφωνία με τη Αίγυπτο ή τουλάχιστον να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για μια συμφωνία με το Κάιρο ή να επιτύχουμε τελικά αυτή την συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως έχει καθοριστική σημασία αυτή η συμφωνία με το Κάιρο;

Όπως ο κ. Φίλης εξηγεί έχει καθοριστική σημασία για 3 λόγους:

1.Επικαλύπτει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
2.Δημιουργεί μια διεθνή νομική διαφορά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και στο συμβούλιο ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα μεταξύ 4 κρατών και ενδεχομένως  αυτό να οδηγήσει ακόμη και σε μία σύρραξη. Άρα να καλέσουμε το συμβούλιο ασφαλείας να προτρέψει τα εμπλεκόμενα μέρη να πάνε για τα συγκεκριμένα θέματα στην Χάγη       
3.Μόνο με μια συμφωνία με ένα όμορο κράτος και δη την Αίγυπτο μπορεί να κατοχυρώσει να κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμη και αν μιλάμε για τμηματική συμφωνία διότι δεν θα σημαίνει ότι αφήνουμε εκτός του Καστελόριζο εσαεί αλλά απλώς θα βάλουμε αστερίσκο και όταν συντρέξουν οι προυποθέσεις σε αυτό το ζήτημα θα επανεξεταστεί και μέσα από μια τέτοια συμφωνία έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζει  και κατ επέκταση μας δίνει την δυνατότητα να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που πιστοποιούνται μέσα από μια συμφωνία.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης