Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Palmer (ΗΠΑ): Στηρίζουμε την Ελλάδα για την κατασκευή νέων αγωγών - Η Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

tags :
Palmer (ΗΠΑ): Στηρίζουμε την Ελλάδα για την κατασκευή νέων αγωγών -  Η Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew  Palmer συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο Matthew Palmer ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ανατολική Μεσόγειο, θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν επιρροή στην περιοχή και να χτίσουν σοβαρές και σταθερές συμμαχίες.
Δήλωσε επίσης, πως στηρίζουν τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων αγωγών.
Η αγορά θα καθορίσει το μέλλον της ενεργειακής σκακιέρας, είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός των εξωτερικών και εξήγησε πως μέχρι τώρα κυριαρχούσε η Ρωσία αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.
"Θέλουμε να μην εξαρτώνται πια οι χώρες από τη Ρωσία και το φυσικό της αέριο, θέλουμε να ανοίξουμε εναλλακτικούς ενεργειακούς δρόμους,” τόνισε ο κ. Palmer.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και κάλεσε Άγκυρα και Αθήνα να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Κάλεσε ακόμα την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.
Ο Dr. Mitat Çelikpala, καθηγητής και πρύτανης στο Faculty of Economics & Social Sciences στο Kadir Has University, επισήμανε πως ο αγωγός East Med για την Τουρκία δεν έχει να κάνει μόνο με την ενέργεια αλλά και με την πολιτική και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρύτανης είπε  ακόμα, πως γύρω από τον αγωγό δημιουργείται μία αντι-τουρκική συμμαχία και πως η Τουρκία ανησυχεί ότι την περιστοιχίζουν εχθροί που θέλουν να καταπατήσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία, είπε,  είναι μια τεράστια αγορά και μπορεί να δημιουργήσει μία αντίπαλη ομάδα.
Πρέπει η Τουρκία να μπει στο παιχνίδι και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι πια μια "σκληρή δύναμη" και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Dr. Charles Ellinas του Atlantic Council και CEO της EC Cyprus Natural Hydrocarbons Company, είπε πως οι γεωτρήσεις σταμάτησαν εξαιτίας του κορονοϊού και ότι η Exon Mobil τις ανέβαλε για το 2021 αν και εφόσον οι συνθήκες  το επιτρέπουν, καθώς υπάρχει και το ζήτημα της ραγδαίας πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επιμένει στις γεωτρήσεις, είπε, αν και όλες οι εταιρείες είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται ενώ υπήρξαν και ζημίες.
Ο κ.  Ellinas προέβλεψε πως οι χαμηλές τιμές θα παραμείνουν για την επόμενη δεκαετία και όχι για μερικά χρόνια μόνο.
Ο συντονιστής της συζήτησης Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΙΔΙΣ, επισήμανε πως μόνο με συνέργιες και συνεργασία  θα παραχθούν θετικά αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης