Αυξάνεται το γεωπολιτικό ρίσκο - Δύο μέτωπα σε Ινδία - Κίνα και κορεατική χερσόνησο
(upd) Ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου στον πλανήτη, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Κίνας, τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στην κορεατική χερσόνησο και την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ με στόχο Κούρδους αντάρτες.
Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο δεκαετιών λόγω των ανταγωνιστικών τους ισχυρισμών για μεγάλα, ακατοίκητα τμήματα της οροσειράς στα σύνορα.
Κίνα και Ινδία ενεπλάκησαν σε πόλεμο στην περιοχή το 1962.
Έκτοτε, οι εντάσεις έχουν εξελιχθεί σε ένοπλες συγκρούσεις αρκετές φορές, όπως συνέβη το 2013 και τέσσερα χρόνια αργότερα.
Την ίδια ώρα, στο άλλο μεγάλο μέτωπο γεωπολιτικής σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρεια Κορέα απέρριψε την πρόταση της Νότιας Κορέας για ειδικούς απεσταλμένους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μετά την ανατίναξη του γραφείου διασύνδεσης των δύο χωρών από την Πιόνγιανγκ.
Στο πολύπαθο Ιράκ, η Τουρκία ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις στα βόρεια της χώρας, στο πλαίσιο χερσαίας επιχείρησης εναντίον ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροβολικού.
Κίνα και Ινδία συμφώνησαν να κατευνάσουν την ένταση στα σύνορά τους, μετά τη συνδιάλεξη των ΥΠΕΞ τους
Η Κίνα και η Ινδία συμφώνησαν να «κατευνάσουν την ένταση» μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα 17/6 το Πεκίνο έπειτα από την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι αντίστοιχοι αρχηγοί της διπλωματίας των δύο κρατών.
Οι χθεσινές συγκρούσεις σε μια κοιλάδα των Ιμαλαΐων, στη διαφιλονικούμενη μεθόριο των δύο χωρών, είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 νεκρούς στο στρατόπεδο της Ινδίας, ενώ το Πεκίνο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει θύματα στις τάξεις του. Πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση με νεκρούς ανάμεσα στις δύο χώρες έπειτα από πολλές δεκαετίες.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ισότιμο τα σοβαρά γεγονότα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στην κοιλάδα του Γκαλουάν», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τη συζήτηση που είχαν ο Κινέζος υπουργός Wuangh Yee και ο Ινδός ομόλογός του S. Jaisankar.
Το Πεκίνο και το Νέο Δελχί συμφώνησαν να «σεβασθούν τη συναίνεση που θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των στρατιωτικών από τα δύο μέρη, να κατευνάσουν το συντομότερο δυνατό την κατάσταση στο σημείο και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές», πρόσθεσε η κινεζική διπλωματία.
Οι δύο χώρες είχαν συγκρουσθεί στρατιωτικά για τα σύνορά τους το 1962.
Νεκροί 20 Ινδοί στρατιώτες σε συγκρούσεις με κινεζικά στρατεύματα
Είκοσι είναι οι Ινδοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με κινεζικά στρατεύματα σε διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή, ανακοίνωσε ο ινδικός στρατός.
Η Κίνα ανέφερε ότι δεν επιθυμεί άλλες συγκρούσεις στα σύνορα με την Ινδία μετά τη βία της Δευτέρας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να κατηγορηθεί η Κίνα για τη σύγκρουση και είπε ότι η συνολική κατάσταση στα σύνορα είναι σταθερή και ελεγχόμενη.
Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, δεν υπήρξαν πυροβολισμοί, αλλά οι στρατιώτες χτυπήθηκαν με πέτρες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών στην απομακρυσμένη κοιλάδα του Galwan.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι υπήρξαν θύματα και από τις δύο πλευρές, αλλά η Κίνα δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα ανθρώπινες απώλειες.
Νωρίτερα, ο στρατός είχε ανακοινώσει πως τρεις Ινδοί -ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες- σκοτώθηκαν σε μια βίαιη αντιπαράθεση με κινεζικά στρατεύματα στις πρώτες απώλειες έπειτα από 53 χρόνια ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις και γειτονικές χώρες.
Στην τελευταία τους ανακοίνωση, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως 17 βαριά τραυματισμένοι Ινδοί στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τα ινδικά στρατεύματα ότι «διέσχισαν παράνομα τα σύνορα δύο φορές και πραγματοποίησαν προκλητικές επιθέσεις εναντίον Κινέζων στρατιωτών, με αποτέλεσμα σοβαρές συγκρούσεις».
Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο - Η Πιόνγιανγκ απορρίπτει τους ειδικούς απεσταλμένους της Σεούλ
Στην κορεατική χερσόνησο η ένταση κλιμακώνεται, καθώς η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε την προσφορά της Νότιας Κορέας για την αποστολή ειδικών απεσταλμένων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεών της, στα αποστρατικοποιημένα τμήματα της συνοριακής γραμμής.
Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη, ως προς την επιδίωξη της Πιονγκιάνγκ για την υποβάθμιση των προσπαθειών ειρήνευσης στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η προειδοποίηση έγινε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, μία ημέρα μετά την ανατίναξη από τη Βόρεια Κορέα του γραφείου διασύνδεσης με τη Νότια Κορέα που είχε συγκροτηθεί σε συνοριακή πόλη, στο πλαίσιο συμφωνίας του 2018, μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Η κλιμάκωση της έντασης προκλήθηκε με αφορμή προπαγανδιστικά φυλλάδια που εστάλησαν από αποστάτες.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae In προσφέρθηκε τη Δευτέρα να στείλει το σύμβουλο του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, μαζί με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, ως ειδικούς απεσταλμένους.
Ωστόσο, η Kim Yo Jong, αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Yong Un και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Πιονγιάνγκ “απέρριψαν ουσιαστικά την αγενή και δόλια πρόταση,” όπως ανέφερε το KCNA.
Τι επιδιώκει η Βόρεια Κορέα; Ο ρόλος της αδερφής του Kim Yong Un
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι γιατί η Πιόνγιανγκ προχώρησε σε αυτή την πράξη και τι σηματοδοτεί για τη συνέχεια η κλιμάκωση της έντασης.
Οι αναλυτές επικεντρώνονται στον ρόλο της Kim Yo Jong, αδερφής του Kim Yong Un, η οποία βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, εν μέσω των φημών για την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά και στις σχέσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Η ανατίναξη του Γραφείου Διασύνδεσης αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα, καθώς αποτελούσε σύμβολο της ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Νότια Κορέα, οι οποίες βέβαια έχουν καταρρεύσει εδώ και 1,5 χρόνο.
Mετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un το 2019, υπήρχε η προσδοκία ότι ο Βορράς θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Αλλά τίποτα δεν προέκυψε επί της ουσίας από αυτές τις πολυδιαφημισμένες συνόδους κορυφής.
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν έντονες εικασίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Κορέα, όσον αφορά τον κορωνοϊό, καθώς η Πιόνγιανγκ ισχυρίζεται ότι δεν έχει κρούσματα.
Οι φήμες περιστρέφονται και γύρω από την υγεία του Kim Jong-un και εάν ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία η αδερφή του, εφόσον χρειαστεί.
Γιατί λοιπόν ο Βορράς έκανε αυτό το βήμα τώρα και τι σημαίνει;
Το BBC ζήτησε τη γνώμη ειδικών αναλυτών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην κορεατική χερσόνησο.
Η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα κρίση, σημειώνει ο συγγραφέας Ankit Panda, συγγραφέας του βιβλίου «Kim Jong Un and the Bomb: Survival and Deterrence in North Korea».
Όπως εξηγεί, η ανατίναξη του Γραφείου Διασύνδεσης συνέβη λίγο μετά την 20ή επέτειο της πρώτης διακορεατικής συνόδου κορυφής.
Σίγουρα η καταστροφή του Διακορεατικού Γραφείου Διασύνδεσης είναι μια επιβλητική υπενθύμιση των τρόπων με τους οποίους η διακορεατική συνεργασία έχει πάει στραβά στο παρελθόν.
Η πλευρά της Βόρειας Κορέας είχε στείλει τελεσίγραφο στη Νότια Κορέα, επικαλούμενη τις πρόσφατες δραστηριότητες αντιφρονούντων στη Νότια Κορέα.
Όπως τονίζει ο Panda, ενδέχεται τις επόμενες μέρες να δούμε και άλλες δράσεις από τους Βορειοκορεάτες, τα οποία θα μπορούσαν να κυμαίνονται από προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις, έως βήματα για την ανατροπή των επιτευγμάτων της Συνολικής Στρατιωτικής Συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2018, μεταξύ των δύο χωρών.
Όσον αφορά τον στρατηγικό σκοπό πίσω από αυτές τις προκλήσεις, πολλά στοιχεία παραμένουν ασαφή.
Η Πιονγιάνγκ μπορεί να επιδιώκει να δημιουργήσει μια κρίση για να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in, να προωθήσει τα έργα της Κορεατικής οικονομικής συνεργασίας.
Δεν αποκλείεται όμως να συνδέονται με μια εσωτερική προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να νομιμοποιήσει στο εσωτερικό την αδερφή του Kim Jong-un, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο από τότε που ξέσπασε η φημολογία σχετικά με την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Σε τελική ανάλυση, ήταν αυτή που ανακοίνωσε την επικείμενη καταστροφή του Διακορεατικού Γραφείου, εξαπολύοντας απειλές κατά της Σεούλ.
Μία άλλη παράμετρο θέτει ο Van Jackson, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου «On the Brink: Trump, Kim, and the Threat of Nuclear War», o οποίος σημειώνει ότι είναι πιθανό ο Kim Yong Un να αισθάνεται προδομένος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά τις αποτυχημένες συνόδους τους.
Ο Kim συμμετείχε σε αυτές τις συναντήσεις με την προσδοκία να εξασφαλίσει την άρση των τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων, ωστόσο δεν πήρε τίποτα.
Δεύτερον, η οικονομία της Βόρειας Κορέας βρίσκεται υπό πίεση, καθώς έχει περιοριστεί το εμπόριο με την Κίνα, λόγω της Covid-19 και της κλιμακούμενης πίεσης των ΗΠΑ, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για χαλάρωση των κυρώσεων.
Τρίτον, η αδερφή του Kim Jong-un πρέπει να δείξει δύναμη και ικανότητα τόσο στις ελίτ όσο και στη στρατιωτική ηλικιωμένη γενιά της Βόρειας Κορέας.
Δεν είναι σαφές εάν η προσπάθεια εντάσσεται στην προτετοιμασία για τη διαδοχή του Kim Jong-un, λόγω της κακής του υγείας.
Η Βόρεια Κορέα στοχεύει στρατηγικά τη Νότια Κορέα, καθώς δεν επιθυμεί να επιτεθεί απευθείας στις ΗΠΑ και επιλέγει έναν πιο ευάλωτο στόχο, για να πετύχει τους σκοπούς της.
Το χρονικό
Η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε με έκρηξη σήμερα το Γραφείο Διασύνδεσης με τη Νότια Κορέα στην πόλη Καεσόνγκ κοντά στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε το γραφείο, σημειώθηκε το απόγευμα (τοπική ώρα), χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ακούστηκε μία έκρηξη και εμφανίστηκε καπνός πάνω από την Καεσόνγκ, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η Βόρεια Κορέα έχει εξαπολύσει αρκετές απειλές εναντίον της Νότιας τις τελευταίες ημέρες, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι θα καταστρέψει το γραφείο που δημιουργήθηκε το 2018.
Σε αυτό εργάζονταν δεκάδες αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, όμως παρέμενε κλειστό από τον Ιανουάριο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε με αφορμή Βορειοκορεάτες αποστάτες στη Νότια Κορέα οι οποίοι στέλνουν στη χώρα τους προπαγανδιστικό υλικό κατά του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ και τρόφιμα.
Η Βόρεια Κορέα είχε καταστήσει σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι εξοργίστηκε από τους αποστάτες και έκοψε όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Σεούλ, ενώ είχε απειλήσει να κλείσει και το γραφείο σύνδεσης των δύο χωρών.
Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Yong Un, η Kim Yo Jong, είχε απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα εκδικηθεί και "σίγουρα θα διακόψει τους δεσμούς της" με τη Νότια, αφού η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι δεν κατάβαλε καμία προσπάθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την εκστρατεία "προπαγάνδας" από το έδαφός της.
Εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ - Στόχος οι Κούρδοι αντάρτες
Eιδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ ανέπτυξε η Τουρκία, στο πλαίσιο χερσαίας επιχείρησης εναντίον ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροβολικού, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
«Η επιχείρηση "Νύχια της Τίγρης" άρχισε.
Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στη Χαφτάνιν», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι τα στελέχη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση.
Οι τούρκοι καταδρομείς «υποστηρίζονται από ελικόπτερα, από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και μεταφέρθηκαν από την αεροπορία, συνέχισε.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δικαιολόγησε την επιχείρηση αυτή επικαλούμενο την πρόσφατη αναζωπύρωση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον «αστυνομικών τμημάτων μας και βάσεων» του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Συμπλήρωσε ότι πριν από την ανάπτυξη των καταδρομέων, έγιναν εντατικοί βομβαρδισμοί από το Πυροβολικό.
Η επιχείρηση προεξοφλείται πως θα προκαλέσει εκ νέου τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη, η οποία κάλεσε την Τρίτη τον τούρκο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της ιρακινής κυβέρνησης για τα πλήγματα που εξαπέλυσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην ιρακινή επικράτεια αυτή την εβδομάδα.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα πλήγματα στις ορεινές περιοχές Καντίλ, Σίντζαρ και Χακούρκ, στο βόρειο Ιράκ.
Βάφτισε αυτή την επιχείρηση «Νύχια του Αετού».
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του εκτός νόμου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας - όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα - όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση έχει εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον βάσεων του PKK στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σίντζαρ.
Το PKK, τρομοκρατική οργάνωση για τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984.
Στον πόλεμο χαμηλής έντασης που διεξάγεται έκτοτε, κυρίως σε απομακρυσμένες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.
www.bankingnews.gr
Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο δεκαετιών λόγω των ανταγωνιστικών τους ισχυρισμών για μεγάλα, ακατοίκητα τμήματα της οροσειράς στα σύνορα.
Κίνα και Ινδία ενεπλάκησαν σε πόλεμο στην περιοχή το 1962.
Έκτοτε, οι εντάσεις έχουν εξελιχθεί σε ένοπλες συγκρούσεις αρκετές φορές, όπως συνέβη το 2013 και τέσσερα χρόνια αργότερα.
Την ίδια ώρα, στο άλλο μεγάλο μέτωπο γεωπολιτικής σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρεια Κορέα απέρριψε την πρόταση της Νότιας Κορέας για ειδικούς απεσταλμένους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μετά την ανατίναξη του γραφείου διασύνδεσης των δύο χωρών από την Πιόνγιανγκ.
Στο πολύπαθο Ιράκ, η Τουρκία ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις στα βόρεια της χώρας, στο πλαίσιο χερσαίας επιχείρησης εναντίον ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροβολικού.
Κίνα και Ινδία συμφώνησαν να κατευνάσουν την ένταση στα σύνορά τους, μετά τη συνδιάλεξη των ΥΠΕΞ τους
Η Κίνα και η Ινδία συμφώνησαν να «κατευνάσουν την ένταση» μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα 17/6 το Πεκίνο έπειτα από την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι αντίστοιχοι αρχηγοί της διπλωματίας των δύο κρατών.
Οι χθεσινές συγκρούσεις σε μια κοιλάδα των Ιμαλαΐων, στη διαφιλονικούμενη μεθόριο των δύο χωρών, είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 νεκρούς στο στρατόπεδο της Ινδίας, ενώ το Πεκίνο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει θύματα στις τάξεις του. Πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση με νεκρούς ανάμεσα στις δύο χώρες έπειτα από πολλές δεκαετίες.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ισότιμο τα σοβαρά γεγονότα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στην κοιλάδα του Γκαλουάν», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τη συζήτηση που είχαν ο Κινέζος υπουργός Wuangh Yee και ο Ινδός ομόλογός του S. Jaisankar.
Το Πεκίνο και το Νέο Δελχί συμφώνησαν να «σεβασθούν τη συναίνεση που θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των στρατιωτικών από τα δύο μέρη, να κατευνάσουν το συντομότερο δυνατό την κατάσταση στο σημείο και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές», πρόσθεσε η κινεζική διπλωματία.
Οι δύο χώρες είχαν συγκρουσθεί στρατιωτικά για τα σύνορά τους το 1962.
Νεκροί 20 Ινδοί στρατιώτες σε συγκρούσεις με κινεζικά στρατεύματα
Είκοσι είναι οι Ινδοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με κινεζικά στρατεύματα σε διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή, ανακοίνωσε ο ινδικός στρατός.
Η Κίνα ανέφερε ότι δεν επιθυμεί άλλες συγκρούσεις στα σύνορα με την Ινδία μετά τη βία της Δευτέρας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να κατηγορηθεί η Κίνα για τη σύγκρουση και είπε ότι η συνολική κατάσταση στα σύνορα είναι σταθερή και ελεγχόμενη.
Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, δεν υπήρξαν πυροβολισμοί, αλλά οι στρατιώτες χτυπήθηκαν με πέτρες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών στην απομακρυσμένη κοιλάδα του Galwan.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι υπήρξαν θύματα και από τις δύο πλευρές, αλλά η Κίνα δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα ανθρώπινες απώλειες.
Νωρίτερα, ο στρατός είχε ανακοινώσει πως τρεις Ινδοί -ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες- σκοτώθηκαν σε μια βίαιη αντιπαράθεση με κινεζικά στρατεύματα στις πρώτες απώλειες έπειτα από 53 χρόνια ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις και γειτονικές χώρες.
Στην τελευταία τους ανακοίνωση, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως 17 βαριά τραυματισμένοι Ινδοί στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τα ινδικά στρατεύματα ότι «διέσχισαν παράνομα τα σύνορα δύο φορές και πραγματοποίησαν προκλητικές επιθέσεις εναντίον Κινέζων στρατιωτών, με αποτέλεσμα σοβαρές συγκρούσεις».
Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο - Η Πιόνγιανγκ απορρίπτει τους ειδικούς απεσταλμένους της Σεούλ
Στην κορεατική χερσόνησο η ένταση κλιμακώνεται, καθώς η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε την προσφορά της Νότιας Κορέας για την αποστολή ειδικών απεσταλμένων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεών της, στα αποστρατικοποιημένα τμήματα της συνοριακής γραμμής.
Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη, ως προς την επιδίωξη της Πιονγκιάνγκ για την υποβάθμιση των προσπαθειών ειρήνευσης στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η προειδοποίηση έγινε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, μία ημέρα μετά την ανατίναξη από τη Βόρεια Κορέα του γραφείου διασύνδεσης με τη Νότια Κορέα που είχε συγκροτηθεί σε συνοριακή πόλη, στο πλαίσιο συμφωνίας του 2018, μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Η κλιμάκωση της έντασης προκλήθηκε με αφορμή προπαγανδιστικά φυλλάδια που εστάλησαν από αποστάτες.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae In προσφέρθηκε τη Δευτέρα να στείλει το σύμβουλο του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, μαζί με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, ως ειδικούς απεσταλμένους.
Ωστόσο, η Kim Yo Jong, αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Yong Un και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Πιονγιάνγκ “απέρριψαν ουσιαστικά την αγενή και δόλια πρόταση,” όπως ανέφερε το KCNA.
Τι επιδιώκει η Βόρεια Κορέα; Ο ρόλος της αδερφής του Kim Yong Un
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι γιατί η Πιόνγιανγκ προχώρησε σε αυτή την πράξη και τι σηματοδοτεί για τη συνέχεια η κλιμάκωση της έντασης.
Οι αναλυτές επικεντρώνονται στον ρόλο της Kim Yo Jong, αδερφής του Kim Yong Un, η οποία βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, εν μέσω των φημών για την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά και στις σχέσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Η ανατίναξη του Γραφείου Διασύνδεσης αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα, καθώς αποτελούσε σύμβολο της ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Νότια Κορέα, οι οποίες βέβαια έχουν καταρρεύσει εδώ και 1,5 χρόνο.
Mετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un το 2019, υπήρχε η προσδοκία ότι ο Βορράς θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Αλλά τίποτα δεν προέκυψε επί της ουσίας από αυτές τις πολυδιαφημισμένες συνόδους κορυφής.
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν έντονες εικασίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Κορέα, όσον αφορά τον κορωνοϊό, καθώς η Πιόνγιανγκ ισχυρίζεται ότι δεν έχει κρούσματα.
Οι φήμες περιστρέφονται και γύρω από την υγεία του Kim Jong-un και εάν ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία η αδερφή του, εφόσον χρειαστεί.
Γιατί λοιπόν ο Βορράς έκανε αυτό το βήμα τώρα και τι σημαίνει;
Το BBC ζήτησε τη γνώμη ειδικών αναλυτών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην κορεατική χερσόνησο.
Η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα κρίση, σημειώνει ο συγγραφέας Ankit Panda, συγγραφέας του βιβλίου «Kim Jong Un and the Bomb: Survival and Deterrence in North Korea».
Όπως εξηγεί, η ανατίναξη του Γραφείου Διασύνδεσης συνέβη λίγο μετά την 20ή επέτειο της πρώτης διακορεατικής συνόδου κορυφής.
Σίγουρα η καταστροφή του Διακορεατικού Γραφείου Διασύνδεσης είναι μια επιβλητική υπενθύμιση των τρόπων με τους οποίους η διακορεατική συνεργασία έχει πάει στραβά στο παρελθόν.
Η πλευρά της Βόρειας Κορέας είχε στείλει τελεσίγραφο στη Νότια Κορέα, επικαλούμενη τις πρόσφατες δραστηριότητες αντιφρονούντων στη Νότια Κορέα.
Όπως τονίζει ο Panda, ενδέχεται τις επόμενες μέρες να δούμε και άλλες δράσεις από τους Βορειοκορεάτες, τα οποία θα μπορούσαν να κυμαίνονται από προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις, έως βήματα για την ανατροπή των επιτευγμάτων της Συνολικής Στρατιωτικής Συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2018, μεταξύ των δύο χωρών.
Όσον αφορά τον στρατηγικό σκοπό πίσω από αυτές τις προκλήσεις, πολλά στοιχεία παραμένουν ασαφή.
Η Πιονγιάνγκ μπορεί να επιδιώκει να δημιουργήσει μια κρίση για να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in, να προωθήσει τα έργα της Κορεατικής οικονομικής συνεργασίας.
Δεν αποκλείεται όμως να συνδέονται με μια εσωτερική προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να νομιμοποιήσει στο εσωτερικό την αδερφή του Kim Jong-un, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο από τότε που ξέσπασε η φημολογία σχετικά με την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Σε τελική ανάλυση, ήταν αυτή που ανακοίνωσε την επικείμενη καταστροφή του Διακορεατικού Γραφείου, εξαπολύοντας απειλές κατά της Σεούλ.
Μία άλλη παράμετρο θέτει ο Van Jackson, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου «On the Brink: Trump, Kim, and the Threat of Nuclear War», o οποίος σημειώνει ότι είναι πιθανό ο Kim Yong Un να αισθάνεται προδομένος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά τις αποτυχημένες συνόδους τους.
Ο Kim συμμετείχε σε αυτές τις συναντήσεις με την προσδοκία να εξασφαλίσει την άρση των τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων, ωστόσο δεν πήρε τίποτα.
Δεύτερον, η οικονομία της Βόρειας Κορέας βρίσκεται υπό πίεση, καθώς έχει περιοριστεί το εμπόριο με την Κίνα, λόγω της Covid-19 και της κλιμακούμενης πίεσης των ΗΠΑ, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για χαλάρωση των κυρώσεων.
Τρίτον, η αδερφή του Kim Jong-un πρέπει να δείξει δύναμη και ικανότητα τόσο στις ελίτ όσο και στη στρατιωτική ηλικιωμένη γενιά της Βόρειας Κορέας.
Δεν είναι σαφές εάν η προσπάθεια εντάσσεται στην προτετοιμασία για τη διαδοχή του Kim Jong-un, λόγω της κακής του υγείας.
Η Βόρεια Κορέα στοχεύει στρατηγικά τη Νότια Κορέα, καθώς δεν επιθυμεί να επιτεθεί απευθείας στις ΗΠΑ και επιλέγει έναν πιο ευάλωτο στόχο, για να πετύχει τους σκοπούς της.
Το χρονικό
Η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε με έκρηξη σήμερα το Γραφείο Διασύνδεσης με τη Νότια Κορέα στην πόλη Καεσόνγκ κοντά στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε το γραφείο, σημειώθηκε το απόγευμα (τοπική ώρα), χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ακούστηκε μία έκρηξη και εμφανίστηκε καπνός πάνω από την Καεσόνγκ, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η Βόρεια Κορέα έχει εξαπολύσει αρκετές απειλές εναντίον της Νότιας τις τελευταίες ημέρες, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι θα καταστρέψει το γραφείο που δημιουργήθηκε το 2018.
Σε αυτό εργάζονταν δεκάδες αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, όμως παρέμενε κλειστό από τον Ιανουάριο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε με αφορμή Βορειοκορεάτες αποστάτες στη Νότια Κορέα οι οποίοι στέλνουν στη χώρα τους προπαγανδιστικό υλικό κατά του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ και τρόφιμα.
Η Βόρεια Κορέα είχε καταστήσει σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι εξοργίστηκε από τους αποστάτες και έκοψε όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Σεούλ, ενώ είχε απειλήσει να κλείσει και το γραφείο σύνδεσης των δύο χωρών.
Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Yong Un, η Kim Yo Jong, είχε απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα εκδικηθεί και "σίγουρα θα διακόψει τους δεσμούς της" με τη Νότια, αφού η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι δεν κατάβαλε καμία προσπάθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την εκστρατεία "προπαγάνδας" από το έδαφός της.
Εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ - Στόχος οι Κούρδοι αντάρτες
Eιδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ ανέπτυξε η Τουρκία, στο πλαίσιο χερσαίας επιχείρησης εναντίον ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροβολικού, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
«Η επιχείρηση "Νύχια της Τίγρης" άρχισε.
Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στη Χαφτάνιν», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι τα στελέχη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση.
Οι τούρκοι καταδρομείς «υποστηρίζονται από ελικόπτερα, από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και μεταφέρθηκαν από την αεροπορία, συνέχισε.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δικαιολόγησε την επιχείρηση αυτή επικαλούμενο την πρόσφατη αναζωπύρωση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον «αστυνομικών τμημάτων μας και βάσεων» του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Συμπλήρωσε ότι πριν από την ανάπτυξη των καταδρομέων, έγιναν εντατικοί βομβαρδισμοί από το Πυροβολικό.
Η επιχείρηση προεξοφλείται πως θα προκαλέσει εκ νέου τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη, η οποία κάλεσε την Τρίτη τον τούρκο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της ιρακινής κυβέρνησης για τα πλήγματα που εξαπέλυσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην ιρακινή επικράτεια αυτή την εβδομάδα.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα πλήγματα στις ορεινές περιοχές Καντίλ, Σίντζαρ και Χακούρκ, στο βόρειο Ιράκ.
Βάφτισε αυτή την επιχείρηση «Νύχια του Αετού».
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του εκτός νόμου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας - όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα - όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση έχει εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον βάσεων του PKK στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σίντζαρ.
Το PKK, τρομοκρατική οργάνωση για τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984.
Στον πόλεμο χαμηλής έντασης που διεξάγεται έκτοτε, κυρίως σε απομακρυσμένες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών