H Αθήνα αναμένει το επόμενο «χτύπημα» της Τουρκίας, που πιθανότατα θα είναι οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης
(upd3) Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφενός είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αφετέρου αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ωμές προκλήσεις και τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων.
Μάλιστα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, η Άγκυρα επαναφέρει το θέμα της έκδοσης των 8 αξιωματικών, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα και τονίζει ότι πρέπει να... αποδοθεί δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι σε… ετοιμότητα για το επόμενο χτύπημα της Τουρκίας που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Η σαφής προειδοποίηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, φαίνεται πως θορύβησε την ΕΕ, που έχει να αντιμετωπίσει ήδη τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει διπλωματικό μαραθώνιο και σήμερα (15/7/2020) επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ενόψει και τη Συνόδου Κορυφής στις 17-18/7/2020).
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών, είναι προφανές πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται και οι τουρκικές προκλήσεις.
Τίτλοι τέλους στην Αγία Σοφία
Εν τω μεταξύ, οι τίτλοι τέλος άρχισαν να πέφτουν στην Αγία Σοφία.
Τουρκικά συνεργεία άρχισαν τις εργασίες για τη μετατροπή της σε μουσείο, ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 24 Ιουλίου οπότε -παρουσία του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan- θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.
Σήμερα (15/7/2020), τα ειδικά συνεχεία κατέβησαν την πινακίδα που έγραφε «Μουσείο Αγία Σοφία».
«Ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά» δήλωσε ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Zafer Aktaş.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Merkel
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Αν και περαιτέρω πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο περιορίστηκε να επισημάνει πως η επικοινωνία έγινε ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου), είναι προφανές πως στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ σχετικά με την προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας με αποκορύφωμα την απόφαση Erdogan για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου)» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου στη λιτή ανακοίνωση του.
Υπενθυμίζεται ότι η συνομιλία Μητσοτάκη - Merkel γίνεται στον απόηχο της αποκάλυψης για τη μυστική τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας με τη μεσολάβηση του Βερολίνου που έγινε την περασμένη Κυριακή.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή υποστήριξε ότι «ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, της κας. Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της, τον κ. Χέκερ, όπου ο ίδιος επειδή ήταν σε εξέλιξη μια σειρά συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, κάλεσε και τον Τούρκο εκπρόσωπο, τον κ. Καλίν».
«Στη συζήτηση αυτή, είναι σαφές ότι υπήρξε μια καταδίκη της Τουρκίας για την απαράδεκτη απόφαση, το ιστορικό λάθος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπάρχει και η επίσημη ανακοίνωση του κ. Μπορέλ.
Άρα αυτό είναι το πλέγμα της συζήτησης και εμείς θέλουμε να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ιδίως σε περιόδους κρίσης» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
Απογοητευμένες δηλώνουν οι ΗΠΑ
Τη βαθιά απογοήτευση του για την απόφαση της Τουρκίας που μετατράπει σε τζαμί την Αγία Σοφία εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ειδικότερα, ο Pyatt σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι είχε μια σημαντική συζήτηση με τον Νίκο Δένδια «σχετικά με τους κοινούς στόχους μας για την περιφερειακή σταθερότητα, τα κοινά μας συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια και τον προγραμματισμό για τον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας».
Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε επίσης «τη βαθιά απογοήτευσή μας με την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία».
Σε ρόλο μεσολαβητή η Γερμανίδα καγκελάριος
Τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αναλάβει η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Μάλιστα, είχε «διαρρεύσει» ότι ήταν η ίδια που μεσολάβησε για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Erdogan στις 26 Ιουνίου, πληροφορίες που επιχείρησε να υποβαθμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας σε πρόσφατη συνέντευξη του: «Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές».
Ωστόσο, όπως προκύπτει, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αποφασίσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο.
Το παρασκήνιο της Τριμερούς
Πιο αναλυτικά, τις προηγούμενες ημέρες στο Βερολίνο συναντήθηκαν οι στενοί συνεργάτες των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση ο διπλωματικός σύμβουλος της Merkel, πρότεινε στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, να γίνει μια τριμερής συνάντηση παρουσία και του Ibrahim Kalin, συμβούλου και εκπροσώπου του Erdogan.
Η κ. Σουρανή έλαβε το πράσινο φως και συναντήθηκε με τον στενότερο σύμβουλο του Erdogan παρουσία του συμβούλου της Merkel.
Η συνάντηση αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, θέλοντας να δείξει ότι Ελλάδα και Τουρκία συνομιλούν... κανονικά και άρα δεν υπάρχει λόγος για κυρώσεις από την ΕΕ.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Άλλωστε με την Ελλάδα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο.
Γνωρίζετε ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ibrahim Kalin και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.
Σε επιφυλακή για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και προχωρά σε σειρά διπλωματικών κινήσεων για τη θωράκισή της απέναντι σε ενδεχόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που ενδεχομένως να είναι η επόμενη κίνηση στον σχεδιασμό του Erdogan.
Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύονται σημαντικά τα σενάρια για αποστολή ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του παράνομου –σύμφωνα με την Αθήνα– τουρκολιβυκού μνημονίου, είτε νοτιοανατολικά της Κρήτης είτε στην περιοχή του Καστελόριζου.
Το επόμενο βήμα της Τουρκίας δεν αποκλείεται να σημειωθεί και μέσα στο καλοκαίρι, πριν από τον Σεπτέμβριο, με στόχο ένα πρώτο τεστ στα αντανακλαστικά Αθήνας – Βρυξελλών.
Την ετοιμότητα της Άγκυρας για γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε συνεργασία με τη Λιβύη επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δηλώνοντας ετοιμότητα για συνεργασία με εταιρείες από τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ.
Ο Cavusoglu υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη αυξάνει και την ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ διεμήνυσε ότι αν Ελλάδα και «ελληνοκύπριοι» αποκτήσουν μια δίκαιη προσέγγιση στο ζήτημα του διαμοιρασμού θα λυθεί το 90% των προβλημάτων.
Η Τουρκία επαναφέρει το θέμα των «8»
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία βάζει ακόμα ένα θέμα στο τραπέζι, επαναφέροντας το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά τον αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
«Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οχτώ πρώην αξιωματικών (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν» αναφέρει η τουρκική πρεσβεία σε ανάρτηση της στο facebook.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των «8» απορρίπτοντας τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.
Αποκαλύψεις Αποστολάκη για το πραξικόπημα κατά Erdogan - Το παρασκήνιο και ο ρόλος της Ελλάδας
Το παρασκήνιο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία και της παρ’ ολίγον… εμπλοκής της Ελλάδας αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευ. Αποστολάκης.
Ο πρώην υπουργός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για όσα έγιναν τέσσερα χρόνια πριν, στη διάρκεια του τουρκικού πραξικοπήματος, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα το βράδυ της 15ης Ιουλίου.
«Είχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι.
Ότι έγινε μία συνάντηση του Akar με τον διευθυντή της ΕΥΠ που του είπε ότι ακούγεται αυτό.
Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο, και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα.
Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα.
Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Erdogan, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», περιέγραψε ο κ. Αποστολάκης.
Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στην Τουρκία να παραλάβει τον Erdogan, αν αυτό κρινόταν αναγκαίο.
«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις.
Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση.
Ο στόλος ήταν όλος έξω.
Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Erdogan είχε χάσει, και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν ο Erdogan γνώριζε εκείνο το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει αν χρειαζόταν, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «όχι δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω.
Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει.
Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».
«Κάναμε προσπάθεια να στείλουμε πίσω το ελικόπτερο με τους 8»
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους 8 που έφτασε στη χώρα μας, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.
«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες.
Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Akar , γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά.
Όταν μου ζήτησε ο Akar να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα.
Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», κατέληξε ο κ. Αποστολάκης
Τι να περιμένουμε από την Τουρκία
Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι πρέπει «να περιμένουμε αυτό που έχει δείξει ο Erdogan, ότι δεν αλλάζει γνώμη και αυτό που θέλει να κάνει, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει σοβαρή πίεση από διεθνείς φορείς και επιπλέον ότι περνάει ένα μήνυμα αυτή τη στιγμή στον ισλαμικό κόσμο ότι αυτό που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ως κυρίαρχο κράτος το έκανε πράξη ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις. Περιμένουμε ότι δεν θα αλλάξει τις απόψεις του και δεν θα πειστεί να κάνει πίσω σε όσα έχει δηλώσει».
Σχολιάζοντας το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι είναι «χλιαρός είναι ο ρόλος των ισχυρών, με μία λέξη.
Αυτό τη στιγμή από όλη τη διεθνή κοινότητα έχουμε εισπράξει φραστικές υποστηρίξεις χωρίς να υπάρχουν προοπτικές να γίνουν κάποιες ενέργειες ώστε να φρενάρουν τις ενέργειες της Τουρκίας.
Και δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξουν».
«Τελικά σε πρώτη φάση πρέπει να είμαστε ικανοί εμείς να διαχειριστούμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στο να γίνει στρατικοποίηση.
Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής.
Υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.
Θεωρούμε ότι αυτά μας δίνουν δίκιο. Κάποιος πρέπει να τα προασπίσει και να τα εφαρμόσει.
Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι θα πράξει το αυτονόητο.
Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί.
Μην κάνουμε τέτοια σενάρια γιατί δεν είναι καλό για κανέναν», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Θεωρώ ότι κανείς δεν θα δοκιμάσει να χαλάσει τις σχέσεις του ειδικά με πολεμικές επιχειρήσεις με κάποιον με τον οποίο προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις.
Η Ευρώπη θα πιέσει αυτόν που πιέζεται.
Ο Erdogan έχει δείξει ότι είναι ασυμπίεστος», εξήγησε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «ένα θερμό επεισόδιο θα προκύψει αν γίνουν κάποιες λάθος ενέργειες.
Και εάν προκληθεί. Θεωρώ ότι δεν συμφέρει κανέναν το θερμό επεισόδιο.
Οι πιθανότητες να προκύψει είναι λίγες. Και η προετοιμασία και η βούληση για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι σαφής».
Μάλιστα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, η Άγκυρα επαναφέρει το θέμα της έκδοσης των 8 αξιωματικών, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα και τονίζει ότι πρέπει να... αποδοθεί δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι σε… ετοιμότητα για το επόμενο χτύπημα της Τουρκίας που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Η σαφής προειδοποίηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, φαίνεται πως θορύβησε την ΕΕ, που έχει να αντιμετωπίσει ήδη τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει διπλωματικό μαραθώνιο και σήμερα (15/7/2020) επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ενόψει και τη Συνόδου Κορυφής στις 17-18/7/2020).
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών, είναι προφανές πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται και οι τουρκικές προκλήσεις.
Τίτλοι τέλους στην Αγία Σοφία
Εν τω μεταξύ, οι τίτλοι τέλος άρχισαν να πέφτουν στην Αγία Σοφία.
Τουρκικά συνεργεία άρχισαν τις εργασίες για τη μετατροπή της σε μουσείο, ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 24 Ιουλίου οπότε -παρουσία του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan- θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.
Σήμερα (15/7/2020), τα ειδικά συνεχεία κατέβησαν την πινακίδα που έγραφε «Μουσείο Αγία Σοφία».
«Ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά» δήλωσε ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Zafer Aktaş.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Merkel
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Αν και περαιτέρω πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο περιορίστηκε να επισημάνει πως η επικοινωνία έγινε ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου), είναι προφανές πως στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ σχετικά με την προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας με αποκορύφωμα την απόφαση Erdogan για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου)» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου στη λιτή ανακοίνωση του.
Υπενθυμίζεται ότι η συνομιλία Μητσοτάκη - Merkel γίνεται στον απόηχο της αποκάλυψης για τη μυστική τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας με τη μεσολάβηση του Βερολίνου που έγινε την περασμένη Κυριακή.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή υποστήριξε ότι «ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, της κας. Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της, τον κ. Χέκερ, όπου ο ίδιος επειδή ήταν σε εξέλιξη μια σειρά συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, κάλεσε και τον Τούρκο εκπρόσωπο, τον κ. Καλίν».
«Στη συζήτηση αυτή, είναι σαφές ότι υπήρξε μια καταδίκη της Τουρκίας για την απαράδεκτη απόφαση, το ιστορικό λάθος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπάρχει και η επίσημη ανακοίνωση του κ. Μπορέλ.
Άρα αυτό είναι το πλέγμα της συζήτησης και εμείς θέλουμε να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ιδίως σε περιόδους κρίσης» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
Απογοητευμένες δηλώνουν οι ΗΠΑ
Τη βαθιά απογοήτευση του για την απόφαση της Τουρκίας που μετατράπει σε τζαμί την Αγία Σοφία εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ειδικότερα, ο Pyatt σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι είχε μια σημαντική συζήτηση με τον Νίκο Δένδια «σχετικά με τους κοινούς στόχους μας για την περιφερειακή σταθερότητα, τα κοινά μας συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια και τον προγραμματισμό για τον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας».
Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε επίσης «τη βαθιά απογοήτευσή μας με την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία».
Σε ρόλο μεσολαβητή η Γερμανίδα καγκελάριος
Τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αναλάβει η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Μάλιστα, είχε «διαρρεύσει» ότι ήταν η ίδια που μεσολάβησε για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Erdogan στις 26 Ιουνίου, πληροφορίες που επιχείρησε να υποβαθμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας σε πρόσφατη συνέντευξη του: «Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές».
Ωστόσο, όπως προκύπτει, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αποφασίσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο.
Το παρασκήνιο της Τριμερούς
Πιο αναλυτικά, τις προηγούμενες ημέρες στο Βερολίνο συναντήθηκαν οι στενοί συνεργάτες των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση ο διπλωματικός σύμβουλος της Merkel, πρότεινε στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, να γίνει μια τριμερής συνάντηση παρουσία και του Ibrahim Kalin, συμβούλου και εκπροσώπου του Erdogan.
Η κ. Σουρανή έλαβε το πράσινο φως και συναντήθηκε με τον στενότερο σύμβουλο του Erdogan παρουσία του συμβούλου της Merkel.
Η συνάντηση αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, θέλοντας να δείξει ότι Ελλάδα και Τουρκία συνομιλούν... κανονικά και άρα δεν υπάρχει λόγος για κυρώσεις από την ΕΕ.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Άλλωστε με την Ελλάδα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο.
Γνωρίζετε ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ibrahim Kalin και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.
Σε επιφυλακή για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και προχωρά σε σειρά διπλωματικών κινήσεων για τη θωράκισή της απέναντι σε ενδεχόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που ενδεχομένως να είναι η επόμενη κίνηση στον σχεδιασμό του Erdogan.
Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύονται σημαντικά τα σενάρια για αποστολή ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του παράνομου –σύμφωνα με την Αθήνα– τουρκολιβυκού μνημονίου, είτε νοτιοανατολικά της Κρήτης είτε στην περιοχή του Καστελόριζου.
Το επόμενο βήμα της Τουρκίας δεν αποκλείεται να σημειωθεί και μέσα στο καλοκαίρι, πριν από τον Σεπτέμβριο, με στόχο ένα πρώτο τεστ στα αντανακλαστικά Αθήνας – Βρυξελλών.
Την ετοιμότητα της Άγκυρας για γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε συνεργασία με τη Λιβύη επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δηλώνοντας ετοιμότητα για συνεργασία με εταιρείες από τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ.
Ο Cavusoglu υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη αυξάνει και την ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ διεμήνυσε ότι αν Ελλάδα και «ελληνοκύπριοι» αποκτήσουν μια δίκαιη προσέγγιση στο ζήτημα του διαμοιρασμού θα λυθεί το 90% των προβλημάτων.
Η Τουρκία επαναφέρει το θέμα των «8»
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία βάζει ακόμα ένα θέμα στο τραπέζι, επαναφέροντας το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά τον αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
«Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οχτώ πρώην αξιωματικών (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν» αναφέρει η τουρκική πρεσβεία σε ανάρτηση της στο facebook.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των «8» απορρίπτοντας τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.
Αποκαλύψεις Αποστολάκη για το πραξικόπημα κατά Erdogan - Το παρασκήνιο και ο ρόλος της Ελλάδας
Το παρασκήνιο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία και της παρ’ ολίγον… εμπλοκής της Ελλάδας αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευ. Αποστολάκης.
Ο πρώην υπουργός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για όσα έγιναν τέσσερα χρόνια πριν, στη διάρκεια του τουρκικού πραξικοπήματος, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα το βράδυ της 15ης Ιουλίου.
«Είχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι.
Ότι έγινε μία συνάντηση του Akar με τον διευθυντή της ΕΥΠ που του είπε ότι ακούγεται αυτό.
Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο, και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα.
Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα.
Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Erdogan, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», περιέγραψε ο κ. Αποστολάκης.
Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στην Τουρκία να παραλάβει τον Erdogan, αν αυτό κρινόταν αναγκαίο.
«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις.
Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση.
Ο στόλος ήταν όλος έξω.
Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Erdogan είχε χάσει, και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν ο Erdogan γνώριζε εκείνο το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει αν χρειαζόταν, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «όχι δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω.
Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει.
Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».
«Κάναμε προσπάθεια να στείλουμε πίσω το ελικόπτερο με τους 8»
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους 8 που έφτασε στη χώρα μας, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.
«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες.
Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Akar , γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά.
Όταν μου ζήτησε ο Akar να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα.
Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», κατέληξε ο κ. Αποστολάκης
Τι να περιμένουμε από την Τουρκία
Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι πρέπει «να περιμένουμε αυτό που έχει δείξει ο Erdogan, ότι δεν αλλάζει γνώμη και αυτό που θέλει να κάνει, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει σοβαρή πίεση από διεθνείς φορείς και επιπλέον ότι περνάει ένα μήνυμα αυτή τη στιγμή στον ισλαμικό κόσμο ότι αυτό που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ως κυρίαρχο κράτος το έκανε πράξη ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις. Περιμένουμε ότι δεν θα αλλάξει τις απόψεις του και δεν θα πειστεί να κάνει πίσω σε όσα έχει δηλώσει».
Σχολιάζοντας το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι είναι «χλιαρός είναι ο ρόλος των ισχυρών, με μία λέξη.
Αυτό τη στιγμή από όλη τη διεθνή κοινότητα έχουμε εισπράξει φραστικές υποστηρίξεις χωρίς να υπάρχουν προοπτικές να γίνουν κάποιες ενέργειες ώστε να φρενάρουν τις ενέργειες της Τουρκίας.
Και δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξουν».
«Τελικά σε πρώτη φάση πρέπει να είμαστε ικανοί εμείς να διαχειριστούμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στο να γίνει στρατικοποίηση.
Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής.
Υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.
Θεωρούμε ότι αυτά μας δίνουν δίκιο. Κάποιος πρέπει να τα προασπίσει και να τα εφαρμόσει.
Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι θα πράξει το αυτονόητο.
Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί.
Μην κάνουμε τέτοια σενάρια γιατί δεν είναι καλό για κανέναν», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Θεωρώ ότι κανείς δεν θα δοκιμάσει να χαλάσει τις σχέσεις του ειδικά με πολεμικές επιχειρήσεις με κάποιον με τον οποίο προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις.
Η Ευρώπη θα πιέσει αυτόν που πιέζεται.
Ο Erdogan έχει δείξει ότι είναι ασυμπίεστος», εξήγησε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «ένα θερμό επεισόδιο θα προκύψει αν γίνουν κάποιες λάθος ενέργειες.
Και εάν προκληθεί. Θεωρώ ότι δεν συμφέρει κανέναν το θερμό επεισόδιο.
Οι πιθανότητες να προκύψει είναι λίγες. Και η προετοιμασία και η βούληση για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι σαφής».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών