Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ένταση στο Αιγαίο - Παρέμβαση Merkel σε Erdogan - Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε τις επιχειρήσεις σε αμφισβητούμενα νερά

tags :
Ένταση στο Αιγαίο - Παρέμβαση Merkel σε Erdogan - Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε τις επιχειρήσεις σε αμφισβητούμενα νερά
Απόπλους τουρκικών πλοίων από το Ακσάζ σήμανε συναγερμό στο ελληνικό Στόλο
(upd15) Μετά την έκκληση του State Department προς την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει στο Καστελόριζο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, επικοινωνία που πρέπει ενταχθεί στις προσπάθειες που γίνονται για την αποκλιμάκωση της διαφαινόμενης έντασης στο Αιγαίο.
Αν και από την τουρκική προεδρία δεν διευκρινίζεται πότε ακριβώς έγινε αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, αν δηλαδή έγινε αργά χθες 21/7 το βράδυ ή νωρίς σήμερα 22/7 το πρωί και αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, τον τουρισμό, την Covid-19 και τις διμερείς σχέσεις, είναι προφανές πως η επικοινωνία εστίασε στην κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο.
Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι η σχετική ανακοίνωση από την τουρκική πλευρά εκδόθηκε τόσο νωρίς, τότε μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί πως η παρέμβαση της καγκελαρίου της Γερμανίας που ασκεί για αυτό το εξάμηνο και την ευρωπαϊκή προεδρία, ήταν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της διαφαινόμενης έντασης στο Αιγαίο.
Είχε προηγηθεί το μήνυμα από τον εκπρόσωπο του State Department που καλούσε την Άγκυρα να αποφύγει κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή ενώ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα, προκειμένου να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Μήνυμα ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων.
Σφοδρή ήταν, επίσης, η αντίδραση της Γερμανίας, η οποία, διά του υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, κάλεσε τον Tayyip Erdogan να αλλάξει... ρότα, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιμένει πως «τα γεωτρύπανά μας» θα πηγαίνουν όπου θέλουν».

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
 
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή αναμένοντας τις εξελίξεις μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες σε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις πληροφορίες σχετικά με τον απόπλου 17 με 22 τουρκικών πολεμικών πλοίων από το ναύσταθμο του Ακσάζ.
Τα ελληνικά Πολεμικά πλοία ήδη βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο δημιουργώντας ένα τείχος στα επεκτατικά τουρκικά σχέδια.
Η Αθήνα προβαίνει σε διπλωματικές κινήσεις για να αποτραπεί κλιμάκωση της κρίσης, επιδίδοντας αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα, προκειμένου να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας.
Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να δηλώνει:
Θα κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του militaire.gr, και οι τουρκικές δυνάμεις ετοιμάζονται.
Οι Τούρκοι κομάντος βρίσκονται στην περιοχή Κας, ενώ έχουν επίσης εντοπιστεί φουσκωτά σκάφη με διπλές εξωλέμβιες.
Ως φαίνεται, η γείτων θέλει να στήσει... νέα Ίμια.
Image
Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα: Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη την Τρίτη 21 Ιουλίου, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά και την αναγγελία της τουρκικής NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελόριζου.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τρίτης «η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».
«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ» προσθέτει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών.
«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

State Department: H Τουρκία έβγαλε NAVTEX για αμφισβητούμενα ύδατα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή» είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών

Συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια για την τουρκική προκλητικότητα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», συμπληρώνουν.

Φλώρος (Α/ΓΕΕΘΑ): Θα κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί

«Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί» δήλωσε από την Κύπρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό, το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Ελληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε» συμπλήρωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις.
«Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις:
Ξηρά, θάλλασα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί.
Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου.
Και αυτό προσπαθούμε» κατέληξε.

Τουρκικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται απέναντι από το Καστελόριζο

Τις τελευταίες ώρες Τούρκοι κομάντος είναι απέναντι από το Καστελόριζο.
Τουρκικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται απέναντι από το Καστελόριζο.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του militaire, οι τούρκοι κομάντος βρίσκονται στην περιοχή Κας, ενώ έχουν επίσης εντοπιστεί φουσκωτά σκάφη με διπλές εξωλέμβιες.
Η κατάσταση παρακολουθείται από τις ελληνικές δυνάμεις.
Image

Νέες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.
Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Επίσης, λίγο μετά τις 14:30 η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.
Η Navtex αφορά έρευνες από το πλοίο Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με την ΕΡΤ βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.
Ειδικότερα, οι συντεταγμένες της τουρκικής Navtex έχουν ως εξής:

H τουρκική Navtex

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)
TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20
Image

Erdogan: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για να κάνουμε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Ότι οι τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο και πως δεν χρειάζεται να πάρει άδεια από κανέναν για αυτές ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, στις 21 Ιουλίου, στο πλαίσιο συνεδρίου για τα δύο χρόνια από τότε που το σύστημα της χώρας μετεβλήθη σε Προεδρική Δημοκρατία.
«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως κυρίαρχη χώρα, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας, όπως τα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο Erdogan, σε έναν σαφή υπαινιγμό προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, προσθέτοντας:
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, οπότε κανείς δεν πρέπει να χαίρεται».
Αναφορικά με την τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε τα αντανακλαστικά της χώρας, στο πλαίσιο του τρέχοντος προεδρικού της συστήματος είναι ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.
«Το σύστημα της προεδρικής διακυβέρνησης είναι η μόνη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει πηγάζει απευθείας από την εθνική βούληση» δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan.
«Η Τουρκία δεν επιδίωξε ποτέ να παραβιάσει τα δικαιώματα άλλων χωρών, αλλά θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της» κατέληξε.

Αυστηρό μήνυμα από Δένδια και Maas

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Γερμανός ομόλογός του κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τρίτη στην Αθήνα.
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις για φυσικούς πόρους σε ύδατα της ανατολικής Μεσογείου για να σημειωθεί πρόοδος στους δεσμούς ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.
«Όσον αφορά τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε μια πολύ σαφή θέση - το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι δυνατή μόνο εάν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Maas κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας δήλωσε την Τρίτη ότι η «παράνομη» συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο απειλεί τη συνοχή των σχέσεων του ΝΑΤΟ και της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά από συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του στην Αθήνα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου Esper - Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper, που ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον, είχε σήμερα 21/7 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. 
Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητηθήκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. 
Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Yeni Safak: Σε πανικό οι Έλληνες για την τουρκική NAVTEX

«Οι Έλληνες τελούν σε πανικό», αυτός είναι, μέσες άκρες, ο τίτλος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, που σπεύδει να στηρίξει της έκνομες ενέργειες της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρεται σχετικά, το γεωτρύπανο Oruc Reis θα διεξαγάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ως αποτέλεσμα, ο ελληνικός στρατός επαγρυπνεί.
Μάλιστα, λόγω της έντονης δραστηριότητας στην περιοχή, ο Έλληνας Αρχηγός Επιτελείου Κωνσταντίνος Φλώρος διέκοψε την επίσκεψή του στην Κύπρο και επέστρεψε στην Αθήνα.
Η Yeni Safak κάνει αναφορά και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που... σπέρνουν τον πανικό.
Σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX είχε εκδοθεί από τις 7 Ιουλίου, προκειμένου να διενεργηθούν ασκήσεις ανοιχτά της Λιβύης.
Τα κωδικά ονόματα των περιοχών όπου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση αναφέρονται ως Barbaros, Turgut Reis και Çaka Bey.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Τσίπρας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, η οποία είναι σε εξέλιξη, με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννη, προς την Κομισιόν για την τουρκική NAVTEX

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας που εξέδωσε NAVTEX για έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι σε συνέχεια των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε σήμερα NAVTEX για διενέργεια σεισμικών ερευνών νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο κ. Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι στην περιοχή πλέει ήδη το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και πως ταυτόχρονα με την έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
«Οι τουρκικές προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας συνεχίζονται παρά την απερίφραστη καταδίκη τους από ευρωπαϊκής πλευράς και όχι μόνο δεν εμπεδώνουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών αλλά αυξάνουν το κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή και διαταράσσουν την ασφάλεια και την ειρήνη», υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Είναι σε γνώση της η νέα προκλητική και επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;
- Σε τι κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας που οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της;

Eυρωβουλή προς Borrell: Να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις στον αυταρχικό Εrdogan

Επιστολή παρέδωσαν 70 ευρωβουλευτές προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Borell, με την οποία καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας.
Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη στρατιωτική της δράση στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως “απέναντι σε τόση επιθετικότητα, ακόμη και προς την ίδια την ΕΕ, δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί”.
Όπως υποστηρίζουν σχετικά, “η Κομισιόν δεν πρέπει να ανεχθεί αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες κατά όλων των δημοκρατικών κανόνων του εθνικού και του διεθνούς Δικαίου”.
Ως εκ τούτου ζητούν “την ανάληψη δράσεων κατά του εξαιρετικά αυταρχικού καθεστώτος που έχει δημιουργήσει με τη βοήθεια των υπερεθνικιστών συμμάχων του και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ο Τούρκος Πρόεδρος, Εrdogan, και τη λήψη οικονομικών και κυρώσεων καθώς και άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί, η συστηματική και οργανωμένη καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι επιθέσεις κατά του διεθνούς Δικαίου”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης