Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για να κάνουμε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Erdogan: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για να κάνουμε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, οπότε κανείς δεν πρέπει να χαίρεται» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan
Ότι οι τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο και πως δεν χρειάζεται να πάρει άδεια από κανέναν για αυτές ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, στις 21 Ιουλίου, στο πλαίσιο συνεδρίου για τα δύο χρόνια από τότε που το σύστημα της χώρας μετεβλήθη σε Προεδρική Δημοκρατία.
«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως κυρίαρχη χώρα, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας, όπως τα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο Erdogan, σε έναν σαφή υπαινιγμό προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, προσθέτοντας:
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, οπότε κανείς δεν πρέπει να χαίρεται».
Αναφορικά με την τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε τα αντανακλαστικά της χώρας, στο πλαίσιο του τρέχοντος προεδρικού της συστήματος είναι ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.
«Το σύστημα της προεδρικής διακυβέρνησης είναι η μόνη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει πηγάζει απευθείας από την εθνική βούληση» δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan.
«Η Τουρκία δεν επιδίωξε ποτέ να παραβιάσει τα δικαιώματα άλλων χωρών, αλλά θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της» κατέληξε.

Προς το Καστελόριζο πλέει το Oruc Reis, τουρκικά πολεμικά απέπλευσαν από το Ακσάζ

Υπενθυμίζεται πως σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, καθώς το σεισμογραφικό Oruc Reis πλέει προς το Καστελόριζο και δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το ναύσταθμο του Ακσάζ με κατεύθυνση νότια.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο Μαξίμου, όπου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη.
Η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στο Καστελόριζο, καθώς εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το www.militaire.gr, το προσωπικό των πλοίων ενημερώθηκε ότι «δεν θα βγει κανείς» και το ίδιο ισχύει για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου.
Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιηθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.
Το ίδιο γίνεται στον Έβρο και στις μοναδες των νησιών που επίσης έχουν τεθεί σε επιφυλακή.
Στη περιοχή του Καστελόριζου καταγράφονται σκληρές αερομαχίες.
Στις 14.23' ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης