Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διακόπουλος (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μητσοτάκη): Αποκλείεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

tags :
Διακόπουλος (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μητσοτάκη): Αποκλείεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Για τάση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο έκανε λόγο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού
Τη θέση ότι αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία διατύπωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τάση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Διακόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που διατηρεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
«Δεν είναι εύκολο να της κάνεις bullying και να πετύχεις» υπογράμμισε ο κ.Διακόπουλος, αναφέροντας ότι με την Άγκυρα πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi αλλά με όρους και πλαίσιο που έχει με σαφήνεια θέσει η Αθήνα.
«Το πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι όροι η καλή γειτονία.
Και το ‘χουμε πει πολλές φορές, ότι δε συζητάμε υπό πίεση και υπό πειθαναγκασμό» υποστήριξε ο κ.Διακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως όσο ισχύει η τουρκική Navtex και όσο τα τουρκικά πλοία, αν και βρίσκονται στις τουρκικές ακτές δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, «είμαστε σε επιφυλακή».
Ερωτηθείς αν σε αυτή την τάση αποκλιμάκωσης συνέβαλε η αποφασιστικότητα της Αθήνας ή οι διεθνείς δηλώσεις στήριξης της Ελλάδος, από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, ο κ.Διακόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για συνδυασμό των πολιτικών πιέσεων από το διεθνές σύστημα αλλά και της ελληνικής αποφασιστικότητας.
«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε η Navtex.
Ένα μεγάλο μπράβο στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο κ.Διακόπουλος, επισημαίνοντας ότι βγήκαν αμέσως όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία «και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ετοιμότητα».
Ιδιαίτερα για το Βερολίνο, ο κ. Διακόπουλος είπε πως αν και δεν ζήτησε η Ελλάδα την παρέμβαση της κας. Μέρκελ, εκείνη έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση.
Ο κ.Διακόπουλος χαρακτήρισε σωτήρια, την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατέκριναν».
Εξήγησε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.
Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο κ.Διακόπουλος είπε ότι το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.
«Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία.
Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε τη συμφωνία.
Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς», είπε ο κ. Διακόπουλος, τονίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από 10 χρόνια κρίσης χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου, συντήρηση του παλαιού που γίνεται σε ένα βαθμό και «κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε και για την αγορά νέων πλοίων».
«Όλα αυτά όμως θα ‘ρθουν και σε συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης», τόνισε ο κ. Διακόπουλος επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από 10 χρόνια κρίσης, κορωνοϊό, την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους αλλά και δημοσιονομική στενότητα.
«Όλα θα γίνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνονται οι εξοπλισμοί εις βάρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αυτά τα δυο πρέπει να πηγαίνουν μαζί» τόνισε ο κ.Διακόπουλος.
Για τις προσβάσεις της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πρόεδρο Τραμπ, «εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί».
Από κει και πέρα επεσήμανε ότι Ελλάδα – ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης