Η Τουρκία επιμένει στην επιθετική ρητορική της κατά της Ελλάδας παρά τη διεθνή κατακραυγή με αφορμή την Αγία Σοφία αλλά και τη Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο
(upd) Απτόητη συνεχίζει η Τουρκία τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας, παρά τη διεθνή κατακραυγή αλλά και τα σαφή μηνύματα από ΕΕ αλλά και ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, την ώρα που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κινητικότητα στο Oruc Reis, το οποίο όπως μεταδίδουν ετοιμάζεται να πλεύσει προς τα νότια του Καστελόριζου.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει ακόμα και στρατιωτικά.
«Όταν πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα, σεβαστήκαμε την ελληνική σημαία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σχολιάζοντας το κάψιμο της τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.
Εφ’ όλης της ύλης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως είναι «υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα να απαντήσουμε ακόμα και στρατιωτικά στην Τουρκία, σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη χώρα μας».«Η ελληνική πλευρά δεν θα δείξει καμία υποχωρητικότητα» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.Η Τουρκία. έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».Επίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι φανταστικών διαφορών Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, την ώρα που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κινητικότητα στο Oruc Reis, το οποίο όπως μεταδίδουν ετοιμάζεται να πλεύσει προς τα νότια του Καστελόριζου.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει ακόμα και στρατιωτικά.
«Όταν πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα, σεβαστήκαμε την ελληνική σημαία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σχολιάζοντας το κάψιμο της τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε την επίθεση του στην Ελλάδα αναφερόμενος και στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Δεν είναι κατανοητό γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία που μετατράπηκε (σ.σ. σε τζαμί).
Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Ισπανίδα ομόλογο του, Arancha Gonzalez.
Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε επίσης, σύμφωνα με τη «Sabah», ότι όπως η UNESCO, «κι εμείς, φυσικά, ευχόμαστε να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας.
Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.
Στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τοποθετήθηκαν χαλιά, ενώ οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κουρτίνες.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
«Για εμάς είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.
Δένδιας (ΥΠΕΞ): Συνταγματική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε ακόμα και στρατιωτικά στην Τουρκία
Εφ’ όλης της ύλης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως είναι «υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα να απαντήσουμε ακόμα και στρατιωτικά στην Τουρκία, σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη χώρα μας».
«Η ελληνική πλευρά δεν θα δείξει καμία υποχωρητικότητα» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Η Τουρκία. έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».
Επίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι φανταστικών διαφορών
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».
Προπαγάνδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: Κινητικότητα στο Oruc Reis - Ετοιμάζεται για νότια Καστελόριζου
Για κινητικότητα γύρω από το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας, κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, που επικαλείται το sigmalive, «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis, που είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.
Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».
Και το τηλεγράφημα του πρακτορείου συνεχίζει ως εξής: «Το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση.
Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο.
Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο Oruc Reis.
55 άτομα απασχολούνται στο Ορούτς Ρέις, το οποίο έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα.
Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελόριζου στη Μεσόγειο προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Σε επαγρύπνηση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επαγρύπνηση έως τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η τουρκική Navtex για τις έρευνες νότια του Καστελόριζου εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο
«Η αποκλιμάκωση θα έλεγα ότι ολοκληρώθηκε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση «λόγω του απρόβλεπτου γείτονα».
Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την κατάσταση με το Oruc Reis είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.
«Τα όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η παράσταση που στήθηκε εκεί, συνιστούν πρόκληση, όχι μόνο για τους Έλληνες και τους απανταχού Χριστιανούς, αλλά και για ολόκληρο το Δυτικό και τον πολιτισμένο κόσμο.
Όπως τόνισε όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αυτή η ενέργεια δεν είναι μια εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας.
Και φυσικά δεν έχει τη δύναμη να σκιάσει την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
Και γι’ αυτό η καταδίκη δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ενταθεί σε οικουμενικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, ενώ η Άγκυρα διατηρεί σε ισχύ την παράνομη Navtex για έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο και τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα» είπε ο κ.Πέτσας.
Αυστηρό μήνυμα Δένδια
Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ekaterina Zakharieva.
Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ήθελα να καταστήσω στην Zakharieva, όπως και σε όλους τους άλλους συνομιλητές μου απολύτως σαφή την ελληνική θέση στο ζήτημα αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η συζήτηση με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία επικεντρώθηκε στην συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και αλλού.
«Μιλήσαμε για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας παντού στην περιφέρειά της.
Απέναντι στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά της η Zakharieva, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλγαρίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εγκυμονεί κινδύνους για όλη την ΕΕ.
Το θέατρο του παραλόγου
Πάντως, το τελευταίο χρονικό διάστημα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ένα... θέατρο του παρόλογου, με τις απειλές και λεονταρισμούς που συνοψίζονται στα εξής:
1) Ότι αποχώρησαν από την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου και της Ανατολικής Μεσογείου περίπου 15 πολεμικά πλοία και κανονιοφόροι.
2) Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τις έρευνες, μπορεί αυτό να συμβεί προσεχώς αλλά έως τώρα δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις παρά την παραπληροφόρηση από την Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
3) Για πρώτη φορά οι Τούρκοι αποκάλυψαν το πως αντιλαμβάνονται την υπόθεση Καστελόριζο, ανέπτυξαν μια επιχειρηματλογία που ενώ είναι διάτρητη, έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό και δείχνει πως θα κινηθεί η Τουρκία το επόμενο διάστημα.
4) Η απάντηση σε όλα αυτά της Ελλάδος πέραν από την ψυχραιμία και την εγρήγορση είναι να αναγγείλει NAVTEX δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή πλησίον του Καστελόριζου για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά... αλλά όχι του Πολεμικού Ναυτικού αλλά του Λιμενικού, που τελικά ανεστάλη από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο θέμα της Navtex αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της Βουλής.
«Θα ήταν ένα πρόβλημα εάν όταν αποχωρούνε δύο στόλοι εκδιδόταν μία NAVTEX» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Εξηγώντας το τηλεγράφημα του ΑΠΕ το οποίο έκανε λόγο για NAVTEX του πολεμικού ναυτικού σημείωσε ότι «η έκδοση οποιασδήποτε NAVTEX είναι μία τυπική διαδικασία που δεν υπόκειται στην έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων της στρατιωτικής ηγεσίας» και «από την στιγμή την οποία ήρθε εις γνώση έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις».
Δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορεί η στρατιωτική ηγεσία να γνωρίσει κάθε διαδικασία» σημειώνοντας πως αφορούσε «ήσσονος σημασίας δραστηριότητα και πως «λύθηκε κάθε παρεξήγηση».
Είπε πως «αυτό που θέλω να πω επίσης είναι ότι δυστυχώς παρουσιάστηκε μία εσφαλμένη εικόνα.
Ότι το ναυτικό εξέδωσε NAVTEX.
Δεν ήταν το ναυτικό ήταν το λιμενικό» και η κατάσταση αυτή «δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση».
Το πλέον σημαντικό στοιχείο των τελευταίων ημερών πέραν της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και βεβαίως των 30 τουρκικών πλοίων που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η απαράδεκτη παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία έθεσε θέμα Καστελόριζου, τονίζοντας ότι «ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο».
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μετά το προκλητικό show στην Αγία Σοφία που την μετέτρεψε σε τζαμί από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την Παρασκευή 24/7/2020... επιχειρησιακά αποκλιμακώνει μερικώς την ένταση καθώς αποσύρονται σταδιακά τα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο.
Ήδη έχουν αποσυρθεί 7 τουρκικά πλοία αλλά συνολικά 22-23 πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται πέριξ του Καστελόριζου και νότια της Ρόδου, αντιστοίχως και ελληνικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis της Τουρκίας, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανέφερε αρχικά ότι το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες αλλά σύντομα το σχόλιο στο twitter διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε από σχόλιο ότι το ερευνητικό σκάφος δήλωσε την σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή κοινή ναυτική άσκηση πραγματοποίησαν Γαλλία και Αίγυπτος στέλνοντας ένα μήνυμα στην Τουρκική πλευρά.
Παιχνίδια με το Oruc Reis και προκλητική προπαγάνδα για το Καστελόριζο
Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που μέχρι τώρα βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της, Αττάλειας, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου (25/7/2020) σεισμικές έρευνες, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Εν συνεχεία το σχόλιο αυτό αντικαταστάθηκε με το εξής νέο μήνυμα στο twitter " το τουρκικό ερευνητικό σκάφος # OruçReis δήλωσε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο".
Το προηγούμενο μήνυμα ανέφερε «το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter.
Και ενώ η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον παίζει παιχνίδια εντυπώσεων... ορισμένα σχόλια για το Καστελόριζο μπορούν να χαρακτηριστούν απαράδεκτα και επικίνδυνα.
«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί Καστελόριζο.
Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας.
Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.
Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: απόλυτα παραπλανητικός ισχυρισμός αφού επιμένει να μην λαμβάνει υπ'όψιν την ακτογραμμή των νησιών).
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις.
Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζουν τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, σε αυτά τα νησιά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.
Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των διάμεσων ηπειρωτικών, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση CS / ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας».
Πάντως σύμφωνα με το marinetraffic.com έως τις 20:47 το βράδυ του Σαββάτου (25/7/2020) το πλοίο βρισκόταν ακόμα στην Αττάλεια.
Εξάλλου η εν λόγω πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων.
Το νέο μήνυμα της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον
Το μήνυμα που αντικαταστάθηκε από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον
«Δεν είναι κατανοητό γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία που μετατράπηκε (σ.σ. σε τζαμί).
Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Ισπανίδα ομόλογο του, Arancha Gonzalez.
Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε επίσης, σύμφωνα με τη «Sabah», ότι όπως η UNESCO, «κι εμείς, φυσικά, ευχόμαστε να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας.
Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.
Στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τοποθετήθηκαν χαλιά, ενώ οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κουρτίνες.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
«Για εμάς είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.
Δένδιας (ΥΠΕΞ): Συνταγματική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε ακόμα και στρατιωτικά στην Τουρκία
Εφ’ όλης της ύλης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως είναι «υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα να απαντήσουμε ακόμα και στρατιωτικά στην Τουρκία, σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη χώρα μας».
«Η ελληνική πλευρά δεν θα δείξει καμία υποχωρητικότητα» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Η Τουρκία. έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».
Επίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι φανταστικών διαφορών
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».
Προπαγάνδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: Κινητικότητα στο Oruc Reis - Ετοιμάζεται για νότια Καστελόριζου
Για κινητικότητα γύρω από το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας, κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, που επικαλείται το sigmalive, «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis, που είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.
Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».
Και το τηλεγράφημα του πρακτορείου συνεχίζει ως εξής: «Το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση.
Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο.
Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο Oruc Reis.
55 άτομα απασχολούνται στο Ορούτς Ρέις, το οποίο έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα.
Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελόριζου στη Μεσόγειο προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Σε επαγρύπνηση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επαγρύπνηση έως τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η τουρκική Navtex για τις έρευνες νότια του Καστελόριζου εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο
«Η αποκλιμάκωση θα έλεγα ότι ολοκληρώθηκε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση «λόγω του απρόβλεπτου γείτονα».
Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την κατάσταση με το Oruc Reis είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.
«Τα όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η παράσταση που στήθηκε εκεί, συνιστούν πρόκληση, όχι μόνο για τους Έλληνες και τους απανταχού Χριστιανούς, αλλά και για ολόκληρο το Δυτικό και τον πολιτισμένο κόσμο.
Όπως τόνισε όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αυτή η ενέργεια δεν είναι μια εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας.
Και φυσικά δεν έχει τη δύναμη να σκιάσει την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
Και γι’ αυτό η καταδίκη δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ενταθεί σε οικουμενικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, ενώ η Άγκυρα διατηρεί σε ισχύ την παράνομη Navtex για έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο και τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα» είπε ο κ.Πέτσας.
Αυστηρό μήνυμα Δένδια
Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ekaterina Zakharieva.
Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ήθελα να καταστήσω στην Zakharieva, όπως και σε όλους τους άλλους συνομιλητές μου απολύτως σαφή την ελληνική θέση στο ζήτημα αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η συζήτηση με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία επικεντρώθηκε στην συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και αλλού.
«Μιλήσαμε για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας παντού στην περιφέρειά της.
Απέναντι στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά της η Zakharieva, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλγαρίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εγκυμονεί κινδύνους για όλη την ΕΕ.
Το θέατρο του παραλόγου
Πάντως, το τελευταίο χρονικό διάστημα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ένα... θέατρο του παρόλογου, με τις απειλές και λεονταρισμούς που συνοψίζονται στα εξής:
1) Ότι αποχώρησαν από την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου και της Ανατολικής Μεσογείου περίπου 15 πολεμικά πλοία και κανονιοφόροι.
2) Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τις έρευνες, μπορεί αυτό να συμβεί προσεχώς αλλά έως τώρα δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις παρά την παραπληροφόρηση από την Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
3) Για πρώτη φορά οι Τούρκοι αποκάλυψαν το πως αντιλαμβάνονται την υπόθεση Καστελόριζο, ανέπτυξαν μια επιχειρηματλογία που ενώ είναι διάτρητη, έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό και δείχνει πως θα κινηθεί η Τουρκία το επόμενο διάστημα.
4) Η απάντηση σε όλα αυτά της Ελλάδος πέραν από την ψυχραιμία και την εγρήγορση είναι να αναγγείλει NAVTEX δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή πλησίον του Καστελόριζου για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά... αλλά όχι του Πολεμικού Ναυτικού αλλά του Λιμενικού, που τελικά ανεστάλη από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο θέμα της Navtex αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της Βουλής.
«Θα ήταν ένα πρόβλημα εάν όταν αποχωρούνε δύο στόλοι εκδιδόταν μία NAVTEX» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Εξηγώντας το τηλεγράφημα του ΑΠΕ το οποίο έκανε λόγο για NAVTEX του πολεμικού ναυτικού σημείωσε ότι «η έκδοση οποιασδήποτε NAVTEX είναι μία τυπική διαδικασία που δεν υπόκειται στην έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων της στρατιωτικής ηγεσίας» και «από την στιγμή την οποία ήρθε εις γνώση έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις».
Δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορεί η στρατιωτική ηγεσία να γνωρίσει κάθε διαδικασία» σημειώνοντας πως αφορούσε «ήσσονος σημασίας δραστηριότητα και πως «λύθηκε κάθε παρεξήγηση».
Είπε πως «αυτό που θέλω να πω επίσης είναι ότι δυστυχώς παρουσιάστηκε μία εσφαλμένη εικόνα.
Ότι το ναυτικό εξέδωσε NAVTEX.
Δεν ήταν το ναυτικό ήταν το λιμενικό» και η κατάσταση αυτή «δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση».
Το πλέον σημαντικό στοιχείο των τελευταίων ημερών πέραν της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και βεβαίως των 30 τουρκικών πλοίων που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η απαράδεκτη παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία έθεσε θέμα Καστελόριζου, τονίζοντας ότι «ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο».
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μετά το προκλητικό show στην Αγία Σοφία που την μετέτρεψε σε τζαμί από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την Παρασκευή 24/7/2020... επιχειρησιακά αποκλιμακώνει μερικώς την ένταση καθώς αποσύρονται σταδιακά τα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο.
Ήδη έχουν αποσυρθεί 7 τουρκικά πλοία αλλά συνολικά 22-23 πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται πέριξ του Καστελόριζου και νότια της Ρόδου, αντιστοίχως και ελληνικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis της Τουρκίας, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανέφερε αρχικά ότι το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες αλλά σύντομα το σχόλιο στο twitter διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε από σχόλιο ότι το ερευνητικό σκάφος δήλωσε την σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή κοινή ναυτική άσκηση πραγματοποίησαν Γαλλία και Αίγυπτος στέλνοντας ένα μήνυμα στην Τουρκική πλευρά.
Παιχνίδια με το Oruc Reis και προκλητική προπαγάνδα για το Καστελόριζο
Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που μέχρι τώρα βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της, Αττάλειας, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου (25/7/2020) σεισμικές έρευνες, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Εν συνεχεία το σχόλιο αυτό αντικαταστάθηκε με το εξής νέο μήνυμα στο twitter " το τουρκικό ερευνητικό σκάφος # OruçReis δήλωσε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο".
Το προηγούμενο μήνυμα ανέφερε «το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter.
Και ενώ η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον παίζει παιχνίδια εντυπώσεων... ορισμένα σχόλια για το Καστελόριζο μπορούν να χαρακτηριστούν απαράδεκτα και επικίνδυνα.
«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί Καστελόριζο.
Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας.
Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.
Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: απόλυτα παραπλανητικός ισχυρισμός αφού επιμένει να μην λαμβάνει υπ'όψιν την ακτογραμμή των νησιών).
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις.
Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζουν τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, σε αυτά τα νησιά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.
Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των διάμεσων ηπειρωτικών, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση CS / ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας».
Πάντως σύμφωνα με το marinetraffic.com έως τις 20:47 το βράδυ του Σαββάτου (25/7/2020) το πλοίο βρισκόταν ακόμα στην Αττάλεια.
Εξάλλου η εν λόγω πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων.
Το νέο μήνυμα της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον
Το μήνυμα που αντικαταστάθηκε από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον
Oktay (αντιπρόεδρος Τουρκίας: Θα κόψουμε την ανάσα σε όποιον θελήσει να μας σταματήσει
Αν κάποιος προσπαθήσει να κόψει την ανάσα της Τουρκίας θα κοπεί η δική του η ανάσα, απείλησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ενώ ανέφερε ότι η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία, και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει εργασίες για νομικές διαδικασίες.
Πρόσθεσε πως κόκκινες γραμμές είναι επίσης η «γαλάζια πατρίδα» στην Μεσόγειο, η Κύπρος, ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Υποστήριξε ακόμη ότι στην Κρήτη είχε γίνει γενοκτονία των Τούρκων μουσουλμάνων και πως γενοκτονία έγινε και στην Κύπρο το 1960 και μετά.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να παίξουν ένα παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο. “Η Τουρκία σήμερα έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη.
Επομένως είναι προφανές πως ό,τι παιχνίδι και να προσπαθήσουν να παίξουν στη Μεσόγειο δεν θα πετύχει”. Ανέφερε ότι με βάση αυτό το παιχνίδι “αν κάποιος βγει από τη Μερσίνα δεν μπορεί να περάσει απευθείας από τη Μεσόγειο.
Για να πάτε στο Χατάι (Αντιόχεια) θα πρέπει να πάτε από τη Συρία γύρω γύρω.
Θα βγείτε από τον Λίβανο, από την Αίγυπτο, από το Ισραήλ, αν μπορείτε να το κάνετε. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να πει ναι σε κάτι τέτοιο;”, ανέφερε.
Από την άλλη, πρόσθεσε, εδώ και 100 χρόνια παίζεται και ένα άλλο παιχνίδι στο Αιγαίο.
“Αν κοιτάξετε στα ελληνικά νησιά βλέπετε καθαρά τι κάνουν”, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι στη Μεσόγειο και το Αιγαίο προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα “Το ίδιο είναι και τα παιχνίδια στην Κρήτη και την Κύπρο.
Αν κοιτάξετε στην Κύπρο βλέπουμε καθαρά ότι δεν υπάρχει μια κανονική διαδικασία.
Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων.
Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κρήτη.
Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κύπρο το 1960 και μετά.
Η Τουρκία είδε αυτό το παιχνίδι και αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με την άδεια του Προέδρου μας είναι να σκίσει αυτό τον χάρτη ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και θα τον πετάξει.
Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι ντε φάκτο σκίσιμο αυτού του χάρτη”, ανέφερε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατηγορεί την Γαλλία ότι επιδιώκει αδιανόητα παιχνίδια και έχει γίνει το παιχνίδι της Ελλάδας και των Ε/κ.
“Η Αίγυπτος έχει γίνει το παιχνίδι άλλων χωρών.
Είναι το παιχνίδι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.
Η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που δεν γνωρίζει σε ποια γεωγραφική περιοχή ανήκει.
Η Γαλλία έχει μπερδέψει και την ΕΕ”, ανέφερε.
Υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία θέλει να αυξήσει το επίπεδο της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
“Επομένως η ανατολική Μεσόγειο δεν είναι πεδίο πολέμου.
Αν κινηθούμε μαζί στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αυξηθεί η ευημερία, μπορούν να διαμοιραστεί ο φυσικός πλούτος που θα βγει από εκεί.
Αφήστε τα τεχνάσματα, παρακαλώ η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με την οποία δεν κάθεται κάποιος να διαπραγματευτεί μαζί της.
Θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε.
Σχέση όλοι κερδίζουν (win win).
Η Τουρκία δηλώνει αυτή τη θέση της σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε.
Σε ερώτηση ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ο Fuat Oktay απάντησε ότι “η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί η αναπνοή της. Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό θα κοπεί η δική του η ανάσα.
Θα φτάσει σε σημείο να μην μπορεί εκείνος να πάρει ανάσα.
Επομένως η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας και η γαλάζια πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας.
Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος.
Καμιά λύση που δεν βασίζεται στη πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί κόκκινη γραμμή μας.
Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την ‘τδβκ’ είναι κόκκινες γραμμές μας.
Μια άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας.
Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί”, ανέφερε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι σε εκείνη την περιοχή θα έχουν και μια άλλη κόκκινη γραμμή και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες σχετικά με αυτό. “Αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τι συμφωνίες τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. ‘Ο,τι απαιτείται γι αυτό θα γίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών”.
Ο Fuat Oktay υποστήριξε ότι είναι ένα μέρος που ο μουσουλμανικός λαός εξαφανίστηκε με γενοκτονία. Αν κοιτάξετε κι εκεί είναι ένα μέρος στο οποίο οι διαδικασίες για προσάρτηση στην Ελλάδα έγιναν με πολλά παράνομα παιχνίδια. Επομένως κι εκεί υπάρχουν θέματα για τα οποία θα συζητήσουμε”, ανέφερε.
www.bankingnews.gr
Δένδιας (ΥΠΕΞ): Συνταγματική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε ακόμα και στρατιωτικά στην ΤουρκίαΑν κάποιος προσπαθήσει να κόψει την ανάσα της Τουρκίας θα κοπεί η δική του η ανάσα, απείλησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ενώ ανέφερε ότι η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία, και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει εργασίες για νομικές διαδικασίες.
Πρόσθεσε πως κόκκινες γραμμές είναι επίσης η «γαλάζια πατρίδα» στην Μεσόγειο, η Κύπρος, ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Υποστήριξε ακόμη ότι στην Κρήτη είχε γίνει γενοκτονία των Τούρκων μουσουλμάνων και πως γενοκτονία έγινε και στην Κύπρο το 1960 και μετά.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να παίξουν ένα παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο. “Η Τουρκία σήμερα έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη.
Επομένως είναι προφανές πως ό,τι παιχνίδι και να προσπαθήσουν να παίξουν στη Μεσόγειο δεν θα πετύχει”. Ανέφερε ότι με βάση αυτό το παιχνίδι “αν κάποιος βγει από τη Μερσίνα δεν μπορεί να περάσει απευθείας από τη Μεσόγειο.
Για να πάτε στο Χατάι (Αντιόχεια) θα πρέπει να πάτε από τη Συρία γύρω γύρω.
Θα βγείτε από τον Λίβανο, από την Αίγυπτο, από το Ισραήλ, αν μπορείτε να το κάνετε. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να πει ναι σε κάτι τέτοιο;”, ανέφερε.
Από την άλλη, πρόσθεσε, εδώ και 100 χρόνια παίζεται και ένα άλλο παιχνίδι στο Αιγαίο.
“Αν κοιτάξετε στα ελληνικά νησιά βλέπετε καθαρά τι κάνουν”, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι στη Μεσόγειο και το Αιγαίο προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα “Το ίδιο είναι και τα παιχνίδια στην Κρήτη και την Κύπρο.
Αν κοιτάξετε στην Κύπρο βλέπουμε καθαρά ότι δεν υπάρχει μια κανονική διαδικασία.
Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων.
Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κρήτη.
Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κύπρο το 1960 και μετά.
Η Τουρκία είδε αυτό το παιχνίδι και αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με την άδεια του Προέδρου μας είναι να σκίσει αυτό τον χάρτη ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και θα τον πετάξει.
Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι ντε φάκτο σκίσιμο αυτού του χάρτη”, ανέφερε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατηγορεί την Γαλλία ότι επιδιώκει αδιανόητα παιχνίδια και έχει γίνει το παιχνίδι της Ελλάδας και των Ε/κ.
“Η Αίγυπτος έχει γίνει το παιχνίδι άλλων χωρών.
Είναι το παιχνίδι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.
Η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που δεν γνωρίζει σε ποια γεωγραφική περιοχή ανήκει.
Η Γαλλία έχει μπερδέψει και την ΕΕ”, ανέφερε.
Υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία θέλει να αυξήσει το επίπεδο της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
“Επομένως η ανατολική Μεσόγειο δεν είναι πεδίο πολέμου.
Αν κινηθούμε μαζί στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αυξηθεί η ευημερία, μπορούν να διαμοιραστεί ο φυσικός πλούτος που θα βγει από εκεί.
Αφήστε τα τεχνάσματα, παρακαλώ η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με την οποία δεν κάθεται κάποιος να διαπραγματευτεί μαζί της.
Θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε.
Σχέση όλοι κερδίζουν (win win).
Η Τουρκία δηλώνει αυτή τη θέση της σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε.
Σε ερώτηση ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ο Fuat Oktay απάντησε ότι “η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί η αναπνοή της. Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό θα κοπεί η δική του η ανάσα.
Θα φτάσει σε σημείο να μην μπορεί εκείνος να πάρει ανάσα.
Επομένως η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας και η γαλάζια πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας.
Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος.
Καμιά λύση που δεν βασίζεται στη πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί κόκκινη γραμμή μας.
Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την ‘τδβκ’ είναι κόκκινες γραμμές μας.
Μια άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας.
Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί”, ανέφερε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι σε εκείνη την περιοχή θα έχουν και μια άλλη κόκκινη γραμμή και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες σχετικά με αυτό. “Αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τι συμφωνίες τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. ‘Ο,τι απαιτείται γι αυτό θα γίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών”.
Ο Fuat Oktay υποστήριξε ότι είναι ένα μέρος που ο μουσουλμανικός λαός εξαφανίστηκε με γενοκτονία. Αν κοιτάξετε κι εκεί είναι ένα μέρος στο οποίο οι διαδικασίες για προσάρτηση στην Ελλάδα έγιναν με πολλά παράνομα παιχνίδια. Επομένως κι εκεί υπάρχουν θέματα για τα οποία θα συζητήσουμε”, ανέφερε.
www.bankingnews.gr
Εφ’ όλης της ύλης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως είναι «υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα να απαντήσουμε ακόμα και στρατιωτικά στην Τουρκία, σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη χώρα μας».«Η ελληνική πλευρά δεν θα δείξει καμία υποχωρητικότητα» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.Η Τουρκία. έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».Επίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι φανταστικών διαφορών Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».
Σχόλια αναγνωστών