Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παρελκυστική αναδίπλωση της Τουρκίας στο Αιγαίο - Αποσύρει το Oruc Reis και εκδίδει νέα προκλητική Navtex για το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Παρελκυστική αναδίπλωση της Τουρκίας στο Αιγαίο - Αποσύρει το Oruc Reis και εκδίδει νέα προκλητική Navtex για το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ
Η Τουρκία αποσύρει το Oruc Reis και βγάζει Navtex για το «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ

Ελάχιστες ώρες μετά τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, παγώνοντας τις έρευνες του Oruc Reis στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για ένα μήνα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για το έτερο σεισμογραφικό της, ονόματι Βarbaros, για να επιχειρήσει στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Έτσι, μετά τη φαινομενική αναδίπλωση Erdogan, το Barbaros ετοιμάζεται να πλεύσει στην Κύπρο και ειδικότερα στο νότιο τμήμα της.
Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία «παγώνει» για λίγο τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο για να διεξαχθούν διαβουλεύσεις.
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες.
Ας είμαστε εποικοδομητικοί.
Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Ibrahim Kalin, μιλώντας στο CNN Turk.
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας.
Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».
Όπως μετέδωσε η Daily Sabah, ο Kalin δήλωσε στο CNN Turk:
«Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε: "Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις  σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες)".
Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.
Ο Kalin είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.
Μάλιστα, όπως μεταδόθηκε, η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στην Κύπρο.
Ειδικότερα, με νέα Navtex που εξέδωσε η ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανατολικά από την Αμμόχωστο για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros, στην ΑΟΖ που διεκδικεί το ψευδοκράτος μέσω της Τουρκίας.
Η Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020.
Αυτή τη στιγμή το Barbaros, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι των Όλμων, Σελεύκειας, στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου.

Η NAVTEX

TURNHOS N/W : 0999/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 28 JUL-18 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 49.07 N - 034 21.35 E
35 04.98 N - 034 21.61 E
35 19.94 N - 034 48.76 E
34 41.27 N - 034 47.91 E
34 17.81 N - 034 30.25 E
34 06.57 N - 034 15.20 E
34 17.55 N - 034 15.36 E
34 15.83 N - 033 56.44 E
34 41.31 N - 033 56.73 E
5 NM BERTH REQUESTED
2. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z SEP 20.

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου για την «αναδίπλωση» της Τουρκίας στο Αιγαίο

Για «θετική ενέργεια» από την πλευρά της Τουρκίας κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση σχολιάζοντας τον «πάγωμα» των εργασιών του Oruc Reis.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, είπε ότι είναι «θετική ενέργεια από την Τουρκία η απόσυρση του Oruc Reis» και πρόσθεσε ότι εκ των πραγμάτων ακυρώνεται η τουρκική Navtex με ισχύ έως τις 2 Αυγούστου για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.  
Παράλληλα, επεσήμανε ότι διάλογος με απειλές δεν γίνεται και επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει υπόβαθρο για διάλογο αν συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία.
Στο ερώτημα αν είναι τρικ εκ μέρους του Ερντογάν είπε ότι «τα τρικ έχουν κοντά πόδια και δεν είναι προς το συμφέρον των δυο πλευρών να υπάρχουν εντάσεις».

Δένδιας: Θετική εξέλιξη, η απόφαση της Τουρκίας

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας περί παγώματος των ερευνητικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογο του Arancha Gonzalez Laya.
Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό όταν η παγκόσμια αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά.
Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για διάλογο όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων, όπως ξεκαθάρισε και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε τις καταδικάζει και όλη η Ευρώπη, προσέθεσε.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως «η Ευρώπη άφωνη βλέπει έναν θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νέο-οθωμανική σπάθα ένα μουσείο, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας».
Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία παραβιάζει ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, για να το μετατρέψει αχρείαστα σε τέμενος.
Καυτηριάζοντας περαιτέρω την ενέργεια αυτή της γείτονας χώρας, είπε πως η Τουρκία δίνει την εντύπωση πως επιστρέφει στον 15ο ή στον 16ο αιώνα και επισήμανε πως η Ευρώπη καταδικάζει τις νέο-επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων, καθώς και όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως Ελλάδα και Ισπανία έχουν παρόμοια αντίληψη, αυτή του σεβασμού των διεθνών κανόνων, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της ετοιμότητας να επιλύσουν τις διαφορές μας με διάλογο και καλή πίστη, γιατί όλα αυτά αποτελούν κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα

Παρ' όλα αυτά, όμως, η Ελλάδα παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Erdogan είναι απρόβλεπτος.
«Όσο οι γείτονες μας επιμένουν να επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να επαγρυπνούμε» είπε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής για την ένταξη στον Στόλο της πυραυλάκατου Νο 6, που φέρει το όνομα Υποπλοίαρχος Καραθανάσης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος  σχολίασε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος η οποία είναι μία και αδιαίρετη.
Παράλληλα διεμήνυσε ότι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε περιορισμένο χώρο δράσης και ότι θα καμφθούν, ή θα κουραστούν ή θα λυγίσουν στη διαρκή προσπάθεια να κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια, πολύ απλά κάνουν λάθος υπολογισμούς.
Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα σε εχθρούς και συμμάχους: η Ελλάδα αν και φιλειρηνική χώρα με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  αναφέρθηκε στις προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να είναι σε θέση να ναυπηγήσουν και άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό συμβάλλοντας στην αναβίωση  της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Επίσης, αναφέρθηκε στις διαρκείς προσπάθειες για αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων  όπως η προσπάθεια για πρόσκληση νέου τύπου τορπιλών, η επεξεργασία προτάσεων για την πρόσκτηση νέων σκαφών, κλπ. Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτούν οι συγκυρίες ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την άμεση ανάπτυξη του στόλου στο νότιο Αιγαίο. Στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος  Φλώρος, παρατήρησε ότι σε μία κρίσιμη περίοδο το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται με μία υπερσύγχρονη μονάδα κρούσεως.
Παρατήρησε δε ότι η ονομασία της ως Υποπλοίαρχος Καραθανάσης στέλνει μήνυμα μνήμης διότι είναι συνυφασμένο με τον ήρωα που θυσιάστηκε για την πατρίδα και μήνυμα ισχύος γιατί ταυτίζεται με μία μονάδα κρούσης ταγμένη στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας.

H παρέμβαση της Merkel

Καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση του Erdogan, έπαιξε, όπως παραδέχθηκε και ο Ibrahim Kalin, η Merkel.
«Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εντάσεις μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι εμφανές.
Το ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε μια ειδική περίπτωση μεταξύ δύο άλλων εταίρων στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Γαλλίας, είναι επίσης γνωστό.
Το βασικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και αυτής της κυβέρνησης, και της Καγκελαρίου στην κορυφή της, είναι ότι και προς τις δύο πλευρές -τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας- απολαμβάνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη», δήλωσε πρόσφατα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας τονίζοντας ότι ακριβώς για αυτό «δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα η Καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει».

Το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis προανήγγειλε τη Δευτέρα 27/7 η ΥΠΕΞ της Ισπανίας

Διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha Gonzalez Laya, η οποία προανήγγειλε την αποκλιμάκωση της έντασης και το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Mevlut Cavusoglu τη Δευτέρα 27/7.
Όπως μεταδίδει το Reuters αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης.
«Το αίτημά σας να σταματήσει η ένταση για ένα μήνα είναι σημάδι εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, είμαι ικανοποιημένη γι αυτό», φέρεται να δήλωσε η Laya, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και σήμερα (28/7/2020), η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια.
«Αυτό που αποτελεί μια κατοπινή φιλοδοξία είναι να προσπαθήσουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφερα στην Άγκυρα χθες», με στόχο να δημιουργήσουμε μια συνθήκη εμπιστοσύνης, σημείωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών και προέταξε πως η Ισπανία θέλει τη σταθερότητα της Μεσογείου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις χθεσινές της επαφές στην Τουρκία, η Arancha Gonzalez Laya είπε πως εισέπραξε την επιθυμία από την τουρκική πλευρά για διάλογο.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να γίνει πράξη, σημειώνοντας ότι δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά πρέπει να καθίσει κάποιος και να μιλήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλεγεί ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάφορα θέματα, μονομερή, που είδαμε στη Μεσόγειο, που αποτελούν πρόκληση της τελευταίας περιόδου.
Επίσης, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ισπανίας να κάνει τα πάντα για να δείξει ότι αυτή η επιλογή είναι σωστή και επικαλούμενος τον Νίκο Δένδια, είπε ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και αυτοί είναι οι τρόποι για να μπορέσουμε να εκφραζόμαστε.

Τουρκικές προκλήσεις και Αγία Σοφία στο επίκεντρο των συνομιλιών Μητσοτάκη με την Laya (ΥΠΕΞ Ισπανίας)

Με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha González Laya συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις ενώ επεσήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και συζητήθηκε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επενδύσεων.
Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη συνεργασίας των δυο πλευρών προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Erdogan: Στην Παναγία Σουμελά η λειτουργία για Δεκαπενταύγουστο – Διαψεύδει το Οικονομικό Πατριαρχείο

Στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά συμμετείχε σήμερα (28/7/2020) ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Μάλιστα, ο Erdogan επεσήμανε ότι «φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελεσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων».
Σημειώνεται ότι η Παναγία Σουμελά άνοιξε σήμερα για το κοινό έπειτα από πέντε χρόνια όπου τελούνταν εργασίες συντήρησης.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Μάιο είχε ανοίξει μόνο ένα μέρος της Παναγίας Σουμελά, καθώς δεν είχαν καθαριστεί και στηριχθεί με ειδικό συρματόπλεγμα όλοι οι βράχοι – έκτασης 16.000 τ.μ. – που «απειλούσαν» το ιστορικό μοναστήρι.
Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων.
Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.
Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διέψευσε τους ισχυρισμούς του Erdogan, σημειώνοντας ότι η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν επιτρέψει την τέλεσή της.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει:
«Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι, λόγῳ τῆς συνεχιζομένης πανδημίας τοῦ νέου κορωνοϊοῦ, δέν ἐπετράπη ὑπό τῶν ἁρμοδίων Τουρκικῶν Ἀρχῶν ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ Τραπεζοῦντος, τήν 15ην προσεχοῦς μηνός Αὐγούστου.
Τοῦτο φέρον εἰς γνῶσιν τῶν ἐνδιαφερομένων τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἐπικαλεῖται ἐπ᾿ αὐτούς καί ἐπί πάντας τήν χάριν καί τήν ἄμαχον προστασίαν τῆς Παναγίας τῆς Σουμελιώτισσας».

Akar για EastMed: Κάθε ενεργειακό έργο στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, θα αποτύχει

«Τα έργα στην ανατολική Μεσόγειο που αποκλείουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση είναι καταδικασμένα να αποτύχουν», υποστηρίζει ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Hulusi Akar, σε μια έμμεση σαφή αναφορά του στον αγωγό EastMed.
«Η Τουρκία, ως χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια ενός εικονικού συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Τουρκική Οργάνωση Κληρονομιάς με έδρα την Ουάσινγκτον.
«Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται πλήρως στα νόμιμα δικαιώματά της και στο διεθνές δίκαιο.
Τα ενεργειακά έργα στην ανατολική Μεσόγειο που αποκλείουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μέσω διαλόγου», πρόσθεσε.

Αναπόφευκτες οι παραχωρήσεις από την Ελλάδα

Δεν είναι ο στόχος ο πόλεμος αλλά να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με στόχο να παγιδεύσει την Ελλάδα, ποντάροντας ότι θα κερδίσει κάτι από το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκεται.
Οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα χωρίζονται σε στρατηγικές και τακτικές.
-Είναι στρατηγική κίνηση η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης γιατί ξαφνικά η Τουρκία που δεν έχει κανένα θαλάσσιο διάδρομο βρίσκεται με μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη και ας μην μπορεί να την χρησιμοποιήσει.
-Είναι τακτική κίνηση η υπόθεση της Αγίας Σοφίας.
Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να πρόσθεσε ένα ακόμη τζαμί στα 2.998 τζαμιά της Κωνσταντινούπολης με την συμβολικότητα που έχει ο ναός της Αγίας Σοφίας, μπορεί να ήθελε να ικανοποιήσει τους ισλαμιστές την κομματική του βάση και να ανατρέψει την φθίνουσα πολιτική του πορεία λόγω οικονομίας και κορωνοιού αλλά με μεγάλη ευκολία μπορεί να το ξανακάνει μουσείο.
-Είναι στρατηγική κίνηση η ανάπτυξη θέσεων που χρήζουν τεράστιας προσοχής από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι θέσεις που αναπτύχθηκαν από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για το Καστελόριζο χρήζει μεγάλης προσοχής.
Οι τούρκοι αναγνωρίζουν την ελληνικότητα του Καστελόριζου αλλά δεν αναγνωρίζουν την δυνατότητα ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
-Είναι στρατηγική κίνηση οι κόκκινες γραμμές που ανέπτυξε ο Fuat Oktay ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι κόκκινες γραμμές αφορούν την Γαλάζια Πατρίδα, τον αφοπλισμό των νησιών, τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, την Κύπρο και την συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη.
-Είναι τακτικισμός να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης πότε το Oruc Reis, πότε το Barbaros τα δύο ερευνητικά πλοία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ταυτόχρονα να ενεργοποιεί μέρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιος ο στόχος;

Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις και τις στοχεύσεις της.  
Αισθάνεται αποκλεισμένη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ, ξεκίνησε τις έρευνες, εξορύσσει φυσικό αέριο αλλά πόλεμος με την Τουρκία δεν υπήρξε.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει λανθασμένα ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μην ικανοποιηθεί πλήρως και να βρεθεί χαμένη έναντι της Τουρκίας.
Η Τουρκία και ένα να κερδίσει από τις δεκάδες επιδιώξεις θα είναι επιτυχία άρα το ρίσκο βρίσκεται στην ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που μπορεί να υπάρξουν.
Η Τουρκία θέτει τα εξής θέματα
-Ότι το ελληνικό Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ ευρισκόμενο 340 ναυτικά μίλα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ απέχει 1 ναυτικό μίλι από την Τουρκία.
-Θέτει θέμα αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου δήθεν επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες και ειδικά της Λωζάνης την οποία ωστόσο εσχάτως δεν αναγνωρίζει.
-Θέτει θέμα Γαλάζιας Πατρίδας είναι η εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας όπου το μισό Αιγαίο περνάει στον έλεγχο της Τουρκίας
-Θέτει θέμα Κύπρου και θέτει θέμα ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης