Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, με βάση το στίγμα του, φαίνεται να έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα προκειμένου, στη συνέχεια, να προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες
(upd) Aναχώρησε από το λιμάνι των Όλμων (Tasucu) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros με συνοδεία μια τουρκική κορβέτα, σε μία κίνηση της Άγκυρας που αναμένεται να αυξήσει εκ νέου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν στις 28 Ιουλίου 2020 η κατάσταση φάνηκε να αποκλιμακώνεται.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, με βάση το στίγμα του, φαίνεται να έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα προκειμένου, στη συνέχεια, να προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες.
Η τουρκική Navtex από το σταθμό της Αττάλειας τέθηκε σε ισχύ από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι η τουρκική Νavtex αφορά θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Δεσμεύει δε περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εν τω μεταξύ ο διεθνής παράγοντας παίζει σε διπλό ταμπλό.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση των αμερικανών με ευαίσθητη περίοδο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έεφθασε Νότια της Κρήτης και συνέχισε προς την Ανατολική Μέσογειο όπου πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις μεταξύ του αμερικανικού στόλου και του τουρκικού στόλου.
Να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου 2020 όταν η Τουρκία ανακοίνωσε νέα NAVTEX για την Νότια Κύπρο - εντός της ΑΟΖ - με επίκεντρο το ερευνητικό - σεισμογραφικό σκάφος Barbaros
Τι αναφέρει η τουρκική πλευρά.
Akdeniz Kalkanı Harekâtında görevli
Flag of Turkey
TCG KEMALREİS ile
Flag of United States
ABD EISENHOWER Uçak Gemisi Muharebe Grubu arasında 28 Temmuz 2020 tarihinde Orta ve Doğu Akdeniz’de Deniz Eğitimleri icra edildi.
#MSB #TSK
Όπως μετέδιδε το Bankingnews.gr, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας πως παγώνουν οι έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στα νότια του Καστελόριζου, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία στέλνει το έτερο ερευνητικό της σκάφος Barbaros στο νότιο τμήμα της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία θέλει να δείξει πως έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο πως καμία απόφαση δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν δεν ληφθούν υπόψη και τα τουρκικά συμφέροντα.
Άλλωστε η Τουρκία απέδωσε το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μια κίνηση καλής θέλησης – προφανώς προϊόν της πίεσης που άσκησε η καγκελάριος Merkel στον πρόεδρο Erdogan – προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος με την Ελλάδα.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους διάλογος θα είναι αυτός.
Είναι προφανές πως οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν πως η Άγκυρα θέλει να προσέλθει στο διάλογο επιβάλλοντας τους δικούς της όρους και τη δική της ατζέντα, η οποία εν ολίγοις αφορά μια διαπραγματεύση εφ’όλης της ύλης που περιλαμβάνει από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι τη «μοιρασιά» των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά της η Αθήνα, η οποία χαρακτήρισε ως θετική ενέργεια το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis, διαμηνύει πως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν γίνεται, ενώ έσπευσε να σημειώνει ότι οι μόνες διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις που δείχνουν και την απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία για το ποιες θα πρέπει να είναι οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Τα μηνύματα ωστόσο που στέλνει ο Erdogan είναι παντελώς αντιφατικά.
Μετά τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία την περασμένη Παρασκευή που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ο πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία για τον 15Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Kalin: Σημαντικός γείτονας η Ελλάδα, ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα
Το πάγωμα των ερευνών του Oruc Reis ανακοίνωσε ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Σε δηλώσεις του στο CNN Turk ο Kalin είπε ότι η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει τις έρευνες προκειμένου να γίνει διάλογος με την Ελλάδα.
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες.
Ας είμαστε εποικοδομητικοί.
Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο.
Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας.
Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης» είπε ο Kalin, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πάγωμα των ερευνών θα είναι διάρκειας ενός μήνα.
Μάλιστα ο Kalin αναφέρθηκε στην παρέμβαση της καγκελαρίου Merkel, τονίζοντας ότι αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναστολής των ερευνών του Oruc Reis.
Πάντως, και ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η Τουρκία σε μια κίνηση μάλλον «εσωτερικής κατανάλωσης» εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει από χθες 28/7 έως και τις 18/9 περιοχή ανατολικά από την Αμμόχωστο για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros, στην ΑΟΖ που διεκδικεί το ψευδοκράτος μέσω της Τουρκίας.
Το Barbaros, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι των Όλμων, Σελεύκειας, στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου.
Η NAVTEX
TURNHOS N/W : 0999/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 28 JUL-18 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 49.07 N - 034 21.35 E
35 04.98 N - 034 21.61 E
35 19.94 N - 034 48.76 E
34 41.27 N - 034 47.91 E
34 17.81 N - 034 30.25 E
34 06.57 N - 034 15.20 E
34 17.55 N - 034 15.36 E
34 15.83 N - 033 56.44 E
34 41.31 N - 033 56.73 E
5 NM BERTH REQUESTED
2. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z SEP 20.
Δένδιας (ΥΠΕΞ): Δεν υπάρχει συμφωνία για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία – Αν δεν τα βρούμε, να πάμε στη Χάγη
Τη θέση πως δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για την έναρξη διαλόγου διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος υποστήριξε πως αν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν, τότε μπορούν να πάνε στη Χάγη για να λύσουν τις διαφορές τους.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Δένδιας είπε πως η έλλειψη παραβατικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι δύο χώρες να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες.
«Η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μία πολύ συγκεκριμένη: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες.
Επ' αυτής της διαφοράς η Ελλάδα είναι διατεθειμένη απολύτως να συζητήσει» είπε ο κ.Δένδιας τονίζοντας πως εδώ υφίστανται θέματα διεθνούς δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας και επ' αυτών δεν μπορεί κανείς να θέτει προθεσμίες.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και κατανόηση για διάλογο με την τουρκική πλευρά.
«Συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει.
Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, μέχρι εκεί» υπογράμμισε ο κ.Δένδιας, ο οποίος τόνισε πως αν η Τουρκία διακόψει τις προκλήσεις της και δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει να υπάρξει διάλογος, «βεβαίως θα είναι πολύ καλό να υπάρξει, και εν ευθέτω χρόνο θα είναι πολύ καλό να συναντηθώ με τον κ. Τσαβούσογλου», αλλά μέσα στο κατάλληλο κλίμα που να επιτρέψει συγκλίσεις και συναινέσεις.
Παράλληλα ο κ.Δένδιας υποστήριξε ότι εάν δεν καταλήξουν οι δύο χώρες σε μια συμφωνία, μπορούν να κάνουν κάλλιστα ένα συνυποσχετικό και να πάνε στη Χάγη να λύσουν τις διαφορές τους.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Τουρκίας για «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis, ο κ.Δένδιας είπε πως «είχαμε μια εκλογίκευση από την τουρκική πλευρά, τίποτα παραπάνω από αυτό».
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι ήταν παραβατική, η οποία δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και προσέθεσε πως αυτή είναι η πραγματικότητα μέχρι σήμερα, αναφέροντας επί παραδείγματι τα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας είπε πως αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία ως προς την Κύπρο είναι παντελώς απαράδεκτο και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της ΕΕ, που είναι βέβαιο ότι θα φέρει η Κυπριακή Δημοκρατία τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα θα τη στηρίξει.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια της να λυθεί το Κυπριακό και στην προσπάθεια της να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα» τόνισε ο κ.Δένδιας
Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Josep Borrell να υπάρξει ένας κατάλογος βαρύτατων οικονομικών μέτρων, τα οποία θα επιβάλει η ΕΕ σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα, και σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.
Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί από την έλλειψη στήριξης από τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν θα το χαρακτήριζε έλλειμμα στήριξης, γιατί, όπως είπε, διά του State Department επανειλημμένως έχουν τοποθετηθεί με τον πιο καθαρό τρόπο υπέρ του διεθνούς δικαίου στις ελληνοτουρκικές διαφορές και επισήμανε πως και ο πρέσβης Geoffrey Pyatt έχει καταστεί παράδειγμα τοποθετήσεων σε αυτόν τον τομέα.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στον «αυτοτελή ρόλο που έχει αναπτύξει στην περιοχή πέρα της ΕΕ» η Γαλλία, σημειώνοντας πως ο Emmanuel Macron υπήρξε διαχρονικά ένας σοβαρός και σταθερός σύμμαχος της πατρίδας μας.
Εξίσου, σημείωσε, ρόλο σημαντικό και αυτοτελώς πέραν της Προεδρίας της και της συμμετοχής της στην ΕΕ, παίζει και η Γερμανία.
Όσον αφορά τις συζητήσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε μεν πως είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ανέφερε, δε, ότι έχει υπάρξει πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει και ένα αποτέλεσμα.
Σχετικά με την Αγία Σοφία, ο κ.Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατευτεί το μνημείο της Αγίας Σοφίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει τοποθετηθεί σε όλα τα διεθνή φόρα.
«Η Αγία Σοφία ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που θα μπορούσε να συμβολίζει την ενότητα όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών.
Αντ' αυτού η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί σε αυτή τη συγκυρία, μόνο αρνητικά λειτουργεί για την εικόνα της διεθνώς» σημείωσε επιπλέον.
Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είπε με σαφήνεια ότι για την ελληνική πλευρά, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, είναι παντελώς ανύπαρκτο. «Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του 4ου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου και πολλών άλλων νησιών είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν αντέχει σε κριτική» είπε ο κ.Δένδιας.
Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Μήνας εξελίξεων ο Αύγουστος για την ανατολική Μεσόγειο
Τη θέση ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας εξελίξεων σε ό,τι αφορά τους ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην ανατολική Μεσόγειο».
«Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους.
Ο Erdogan από την μια αξιοποιεί το κενό που υπάρχει στην περιοχή και από την άλλη προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους στόχους της Γαλάζιας Πατρίδας.
Ορόσημο είναι το 2023.
Θα ήθελε να σφραγίσει την μετατροπή της Τουρκίας σε μια Ισλαμική Δημοκρατία που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.
Δεν τίθεται θέμα ότι έχουμε πρόβλημα με μια ισλαμική Δημοκρατία αλλά ο τρόπος που το προσεγγίζει ο Erdogan είναι προβληματικός.
Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα του τι πράττει η Τουρκία», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Τουρκίας να «παγώσει» τις έρευνες του Oruc Reis.
«Ο Kalin παρουσίασε χθες την «καλή θέληση» της Τουρκίας.
Ότι δηλαδή για ένα μήνα δεν θα αποστείλει το Oruc Reis στην Ελλάδα.
Αυτό φυσικά ήταν αίτημα της Γερμανίας.
Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μιλάμε για ανάγκη αποκλιμάκωσης αυτός που πρέπει να κάνει ενέργειες είναι αυτός που κλιμακώνει» υποστήριξε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν έγιναν παραστάσεις αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως έγιναν για το Καστελλόριζο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι γίνονται επαφές, ακόμη και χθες είπε, υπήρξε επικοινωνία και με τον κ.Borrell αλλά και με την γερμανική Προεδρία για να μην προχωρήσει η Τουρκία στην αποστολή του Μπαρμπαρός.
Το δεύτερο δεδομένο που ανέφερε δημόσια ο Κύπριος ΥΠΕΞ είναι τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
«Υπάρχουν ανησυχίες περισσότερο για τη διεθνή κοινότητα», διευκρίνισε φωτίζοντας την πτυχή ότι πρόκειται για δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
«Οι επόμενες μέρες αλλά και ολόκληρος ο Αύγουστος θα είναι μήνας εξελίξεων.
Υπάρχει ένα ορόσημο που δεν είναι άσχετο και με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται.
Τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.
Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τότε έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.Την επιβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά έδωσε με ανακοινωθέν, σήμερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Άνοιξε η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, κανονικά η θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο
Την επιβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά έδωσε με ανακοινωθέν, σήμερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία άνοιξε χθες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.
Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».
Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα
Παρ' όλα αυτά, όμως, η Ελλάδα παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Erdogan είναι απρόβλεπτος.
«Όσο οι γείτονες μας επιμένουν να επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να επαγρυπνούμε» είπε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής για την ένταξη στον Στόλο της πυραυλάκατου Νο 6, που φέρει το όνομα Υποπλοίαρχος Καραθανάσης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος η οποία είναι μία και αδιαίρετη.
Παράλληλα διεμήνυσε ότι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε περιορισμένο χώρο δράσης και ότι θα καμφθούν, ή θα κουραστούν ή θα λυγίσουν στη διαρκή προσπάθεια να κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια, πολύ απλά κάνουν λάθος υπολογισμούς.
Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα σε εχθρούς και συμμάχους: η Ελλάδα αν και φιλειρηνική χώρα με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να είναι σε θέση να ναυπηγήσουν και άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό συμβάλλοντας στην αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Επίσης, αναφέρθηκε στις διαρκείς προσπάθειες για αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων όπως η προσπάθεια για πρόσκληση νέου τύπου τορπιλών, η επεξεργασία προτάσεων για την πρόσκτηση νέων σκαφών, κλπ. Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτούν οι συγκυρίες ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την άμεση ανάπτυξη του στόλου στο νότιο Αιγαίο.
Στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρατήρησε ότι σε μία κρίσιμη περίοδο το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται με μία υπερσύγχρονη μονάδα κρούσεως.
Παρατήρησε δε ότι η ονομασία της ως Υποπλοίαρχος Καραθανάσης στέλνει μήνυμα μνήμης διότι είναι συνυφασμένο με τον ήρωα που θυσιάστηκε για την πατρίδα και μήνυμα ισχύος γιατί ταυτίζεται με μία μονάδα κρούσης ταγμένη στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας.
Αναπόφευκτες οι παραχωρήσεις από την Ελλάδα
Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι ο πόλεμος αλλά να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με στόχο να την παγιδεύσει, ποντάροντας ότι θα κερδίσει κάτι από το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκεται.
Οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα χωρίζονται σε στρατηγικές και τακτικές.
- Είναι στρατηγική κίνηση η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης γιατί ξαφνικά η Τουρκία που δεν έχει κανένα θαλάσσιο διάδρομο βρίσκεται με μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη και ας μην μπορεί να την χρησιμοποιήσει.
- Είναι τακτική κίνηση η υπόθεση της Αγίας Σοφίας.
Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να πρόσθεσε ένα ακόμη τζαμί στα 2.998 τζαμιά της Κωνσταντινούπολης με την συμβολικότητα που έχει ο ναός της Αγίας Σοφίας, μπορεί να ήθελε να ικανοποιήσει τους ισλαμιστές την κομματική του βάση και να ανατρέψει την φθίνουσα πολιτική του πορεία λόγω οικονομίας και κορωνοιού αλλά με μεγάλη ευκολία μπορεί να το ξανακάνει μουσείο.
- Είναι στρατηγική κίνηση η ανάπτυξη θέσεων που χρήζουν τεράστιας προσοχής από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι θέσεις που αναπτύχθηκαν από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για το Καστελόριζο χρήζει μεγάλης προσοχής.
Οι τούρκοι αναγνωρίζουν την ελληνικότητα του Καστελόριζου αλλά δεν αναγνωρίζουν την δυνατότητα ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
- Είναι στρατηγική κίνηση οι κόκκινες γραμμές που ανέπτυξε ο Fuat Oktay ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι κόκκινες γραμμές αφορούν την Γαλάζια Πατρίδα, τον αφοπλισμό των νησιών, τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, την Κύπρο και την συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη.
- Είναι τακτικισμός να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης πότε το Oruc Reis, πότε το Barbaros τα δύο ερευνητικά πλοία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ταυτόχρονα να ενεργοποιεί μέρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ποιος ο στόχος;
Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις και τις στοχεύσεις της.
Αισθάνεται αποκλεισμένη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ, ξεκίνησε τις έρευνες, εξορύσσει φυσικό αέριο αλλά πόλεμος με την Τουρκία δεν υπήρξε.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει λανθασμένα ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μην ικανοποιηθεί πλήρως και να βρεθεί χαμένη έναντι της Τουρκίας.
Η Τουρκία και ένα να κερδίσει από τις δεκάδες επιδιώξεις, θα είναι επιτυχία άρα το ρίσκο βρίσκεται στην ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που μπορεί να υπάρξουν.
Η Τουρκία θέτει τα εξής θέματα
- Ότι το ελληνικό Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ ευρισκόμενο 340 ναυτικά μίλα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ απέχει 1 ναυτικό μίλι από την Τουρκία.
- Θέτει θέμα αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου δήθεν επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες και ειδικά της Λωζάνης την οποία ωστόσο εσχάτως δεν αναγνωρίζει.
- Θέτει θέμα Γαλάζιας Πατρίδας είναι η εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας όπου το μισό Αιγαίο περνάει στον έλεγχο της Τουρκίας
- Θέτει θέμα Κύπρου και θέτει θέμα ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.
www.bankingnews.gr
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, με βάση το στίγμα του, φαίνεται να έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα προκειμένου, στη συνέχεια, να προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες.
Η τουρκική Navtex από το σταθμό της Αττάλειας τέθηκε σε ισχύ από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι η τουρκική Νavtex αφορά θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Δεσμεύει δε περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εν τω μεταξύ ο διεθνής παράγοντας παίζει σε διπλό ταμπλό.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση των αμερικανών με ευαίσθητη περίοδο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έεφθασε Νότια της Κρήτης και συνέχισε προς την Ανατολική Μέσογειο όπου πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις μεταξύ του αμερικανικού στόλου και του τουρκικού στόλου.
Να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου 2020 όταν η Τουρκία ανακοίνωσε νέα NAVTEX για την Νότια Κύπρο - εντός της ΑΟΖ - με επίκεντρο το ερευνητικό - σεισμογραφικό σκάφος Barbaros
Τι αναφέρει η τουρκική πλευρά.
Akdeniz Kalkanı Harekâtında görevli
Flag of Turkey
TCG KEMALREİS ile
Flag of United States
ABD EISENHOWER Uçak Gemisi Muharebe Grubu arasında 28 Temmuz 2020 tarihinde Orta ve Doğu Akdeniz’de Deniz Eğitimleri icra edildi.
#MSB #TSK
Όπως μετέδιδε το Bankingnews.gr, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας πως παγώνουν οι έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στα νότια του Καστελόριζου, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία στέλνει το έτερο ερευνητικό της σκάφος Barbaros στο νότιο τμήμα της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία θέλει να δείξει πως έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο πως καμία απόφαση δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν δεν ληφθούν υπόψη και τα τουρκικά συμφέροντα.
Άλλωστε η Τουρκία απέδωσε το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μια κίνηση καλής θέλησης – προφανώς προϊόν της πίεσης που άσκησε η καγκελάριος Merkel στον πρόεδρο Erdogan – προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος με την Ελλάδα.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους διάλογος θα είναι αυτός.
Είναι προφανές πως οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν πως η Άγκυρα θέλει να προσέλθει στο διάλογο επιβάλλοντας τους δικούς της όρους και τη δική της ατζέντα, η οποία εν ολίγοις αφορά μια διαπραγματεύση εφ’όλης της ύλης που περιλαμβάνει από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι τη «μοιρασιά» των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά της η Αθήνα, η οποία χαρακτήρισε ως θετική ενέργεια το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis, διαμηνύει πως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν γίνεται, ενώ έσπευσε να σημειώνει ότι οι μόνες διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις που δείχνουν και την απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία για το ποιες θα πρέπει να είναι οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Τα μηνύματα ωστόσο που στέλνει ο Erdogan είναι παντελώς αντιφατικά.
Μετά τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία την περασμένη Παρασκευή που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ο πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία για τον 15Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Kalin: Σημαντικός γείτονας η Ελλάδα, ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα
Το πάγωμα των ερευνών του Oruc Reis ανακοίνωσε ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Σε δηλώσεις του στο CNN Turk ο Kalin είπε ότι η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει τις έρευνες προκειμένου να γίνει διάλογος με την Ελλάδα.
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες.
Ας είμαστε εποικοδομητικοί.
Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο.
Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας.
Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης» είπε ο Kalin, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πάγωμα των ερευνών θα είναι διάρκειας ενός μήνα.
Μάλιστα ο Kalin αναφέρθηκε στην παρέμβαση της καγκελαρίου Merkel, τονίζοντας ότι αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναστολής των ερευνών του Oruc Reis.
Πάντως, και ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η Τουρκία σε μια κίνηση μάλλον «εσωτερικής κατανάλωσης» εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει από χθες 28/7 έως και τις 18/9 περιοχή ανατολικά από την Αμμόχωστο για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros, στην ΑΟΖ που διεκδικεί το ψευδοκράτος μέσω της Τουρκίας.
Το Barbaros, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι των Όλμων, Σελεύκειας, στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου.
Η NAVTEX
TURNHOS N/W : 0999/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 28 JUL-18 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 49.07 N - 034 21.35 E
35 04.98 N - 034 21.61 E
35 19.94 N - 034 48.76 E
34 41.27 N - 034 47.91 E
34 17.81 N - 034 30.25 E
34 06.57 N - 034 15.20 E
34 17.55 N - 034 15.36 E
34 15.83 N - 033 56.44 E
34 41.31 N - 033 56.73 E
5 NM BERTH REQUESTED
2. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z SEP 20.
Δένδιας (ΥΠΕΞ): Δεν υπάρχει συμφωνία για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία – Αν δεν τα βρούμε, να πάμε στη Χάγη
Τη θέση πως δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για την έναρξη διαλόγου διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος υποστήριξε πως αν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν, τότε μπορούν να πάνε στη Χάγη για να λύσουν τις διαφορές τους.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Δένδιας είπε πως η έλλειψη παραβατικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι δύο χώρες να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες.
«Η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μία πολύ συγκεκριμένη: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες.
Επ' αυτής της διαφοράς η Ελλάδα είναι διατεθειμένη απολύτως να συζητήσει» είπε ο κ.Δένδιας τονίζοντας πως εδώ υφίστανται θέματα διεθνούς δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας και επ' αυτών δεν μπορεί κανείς να θέτει προθεσμίες.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και κατανόηση για διάλογο με την τουρκική πλευρά.
«Συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει.
Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, μέχρι εκεί» υπογράμμισε ο κ.Δένδιας, ο οποίος τόνισε πως αν η Τουρκία διακόψει τις προκλήσεις της και δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει να υπάρξει διάλογος, «βεβαίως θα είναι πολύ καλό να υπάρξει, και εν ευθέτω χρόνο θα είναι πολύ καλό να συναντηθώ με τον κ. Τσαβούσογλου», αλλά μέσα στο κατάλληλο κλίμα που να επιτρέψει συγκλίσεις και συναινέσεις.
Παράλληλα ο κ.Δένδιας υποστήριξε ότι εάν δεν καταλήξουν οι δύο χώρες σε μια συμφωνία, μπορούν να κάνουν κάλλιστα ένα συνυποσχετικό και να πάνε στη Χάγη να λύσουν τις διαφορές τους.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Τουρκίας για «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis, ο κ.Δένδιας είπε πως «είχαμε μια εκλογίκευση από την τουρκική πλευρά, τίποτα παραπάνω από αυτό».
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι ήταν παραβατική, η οποία δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και προσέθεσε πως αυτή είναι η πραγματικότητα μέχρι σήμερα, αναφέροντας επί παραδείγματι τα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας είπε πως αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία ως προς την Κύπρο είναι παντελώς απαράδεκτο και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της ΕΕ, που είναι βέβαιο ότι θα φέρει η Κυπριακή Δημοκρατία τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα θα τη στηρίξει.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια της να λυθεί το Κυπριακό και στην προσπάθεια της να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα» τόνισε ο κ.Δένδιας
Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Josep Borrell να υπάρξει ένας κατάλογος βαρύτατων οικονομικών μέτρων, τα οποία θα επιβάλει η ΕΕ σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα, και σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.
Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί από την έλλειψη στήριξης από τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν θα το χαρακτήριζε έλλειμμα στήριξης, γιατί, όπως είπε, διά του State Department επανειλημμένως έχουν τοποθετηθεί με τον πιο καθαρό τρόπο υπέρ του διεθνούς δικαίου στις ελληνοτουρκικές διαφορές και επισήμανε πως και ο πρέσβης Geoffrey Pyatt έχει καταστεί παράδειγμα τοποθετήσεων σε αυτόν τον τομέα.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στον «αυτοτελή ρόλο που έχει αναπτύξει στην περιοχή πέρα της ΕΕ» η Γαλλία, σημειώνοντας πως ο Emmanuel Macron υπήρξε διαχρονικά ένας σοβαρός και σταθερός σύμμαχος της πατρίδας μας.
Εξίσου, σημείωσε, ρόλο σημαντικό και αυτοτελώς πέραν της Προεδρίας της και της συμμετοχής της στην ΕΕ, παίζει και η Γερμανία.
Όσον αφορά τις συζητήσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε μεν πως είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ανέφερε, δε, ότι έχει υπάρξει πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει και ένα αποτέλεσμα.
Σχετικά με την Αγία Σοφία, ο κ.Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατευτεί το μνημείο της Αγίας Σοφίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει τοποθετηθεί σε όλα τα διεθνή φόρα.
«Η Αγία Σοφία ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που θα μπορούσε να συμβολίζει την ενότητα όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών.
Αντ' αυτού η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί σε αυτή τη συγκυρία, μόνο αρνητικά λειτουργεί για την εικόνα της διεθνώς» σημείωσε επιπλέον.
Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είπε με σαφήνεια ότι για την ελληνική πλευρά, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, είναι παντελώς ανύπαρκτο. «Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του 4ου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου και πολλών άλλων νησιών είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν αντέχει σε κριτική» είπε ο κ.Δένδιας.
Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Μήνας εξελίξεων ο Αύγουστος για την ανατολική Μεσόγειο
Τη θέση ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας εξελίξεων σε ό,τι αφορά τους ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην ανατολική Μεσόγειο».
«Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους.
Ο Erdogan από την μια αξιοποιεί το κενό που υπάρχει στην περιοχή και από την άλλη προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους στόχους της Γαλάζιας Πατρίδας.
Ορόσημο είναι το 2023.
Θα ήθελε να σφραγίσει την μετατροπή της Τουρκίας σε μια Ισλαμική Δημοκρατία που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.
Δεν τίθεται θέμα ότι έχουμε πρόβλημα με μια ισλαμική Δημοκρατία αλλά ο τρόπος που το προσεγγίζει ο Erdogan είναι προβληματικός.
Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα του τι πράττει η Τουρκία», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Τουρκίας να «παγώσει» τις έρευνες του Oruc Reis.
«Ο Kalin παρουσίασε χθες την «καλή θέληση» της Τουρκίας.
Ότι δηλαδή για ένα μήνα δεν θα αποστείλει το Oruc Reis στην Ελλάδα.
Αυτό φυσικά ήταν αίτημα της Γερμανίας.
Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μιλάμε για ανάγκη αποκλιμάκωσης αυτός που πρέπει να κάνει ενέργειες είναι αυτός που κλιμακώνει» υποστήριξε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν έγιναν παραστάσεις αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως έγιναν για το Καστελλόριζο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι γίνονται επαφές, ακόμη και χθες είπε, υπήρξε επικοινωνία και με τον κ.Borrell αλλά και με την γερμανική Προεδρία για να μην προχωρήσει η Τουρκία στην αποστολή του Μπαρμπαρός.
Το δεύτερο δεδομένο που ανέφερε δημόσια ο Κύπριος ΥΠΕΞ είναι τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
«Υπάρχουν ανησυχίες περισσότερο για τη διεθνή κοινότητα», διευκρίνισε φωτίζοντας την πτυχή ότι πρόκειται για δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
«Οι επόμενες μέρες αλλά και ολόκληρος ο Αύγουστος θα είναι μήνας εξελίξεων.
Υπάρχει ένα ορόσημο που δεν είναι άσχετο και με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται.
Τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.
Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τότε έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.Την επιβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά έδωσε με ανακοινωθέν, σήμερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Άνοιξε η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, κανονικά η θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο
Την επιβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά έδωσε με ανακοινωθέν, σήμερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία άνοιξε χθες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.
Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».
Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα
Παρ' όλα αυτά, όμως, η Ελλάδα παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Erdogan είναι απρόβλεπτος.
«Όσο οι γείτονες μας επιμένουν να επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να επαγρυπνούμε» είπε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής για την ένταξη στον Στόλο της πυραυλάκατου Νο 6, που φέρει το όνομα Υποπλοίαρχος Καραθανάσης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος η οποία είναι μία και αδιαίρετη.
Παράλληλα διεμήνυσε ότι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε περιορισμένο χώρο δράσης και ότι θα καμφθούν, ή θα κουραστούν ή θα λυγίσουν στη διαρκή προσπάθεια να κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια, πολύ απλά κάνουν λάθος υπολογισμούς.
Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα σε εχθρούς και συμμάχους: η Ελλάδα αν και φιλειρηνική χώρα με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να είναι σε θέση να ναυπηγήσουν και άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό συμβάλλοντας στην αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Επίσης, αναφέρθηκε στις διαρκείς προσπάθειες για αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων όπως η προσπάθεια για πρόσκληση νέου τύπου τορπιλών, η επεξεργασία προτάσεων για την πρόσκτηση νέων σκαφών, κλπ. Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτούν οι συγκυρίες ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την άμεση ανάπτυξη του στόλου στο νότιο Αιγαίο.
Στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρατήρησε ότι σε μία κρίσιμη περίοδο το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται με μία υπερσύγχρονη μονάδα κρούσεως.
Παρατήρησε δε ότι η ονομασία της ως Υποπλοίαρχος Καραθανάσης στέλνει μήνυμα μνήμης διότι είναι συνυφασμένο με τον ήρωα που θυσιάστηκε για την πατρίδα και μήνυμα ισχύος γιατί ταυτίζεται με μία μονάδα κρούσης ταγμένη στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας.
Αναπόφευκτες οι παραχωρήσεις από την Ελλάδα
Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι ο πόλεμος αλλά να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με στόχο να την παγιδεύσει, ποντάροντας ότι θα κερδίσει κάτι από το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκεται.
Οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα χωρίζονται σε στρατηγικές και τακτικές.
- Είναι στρατηγική κίνηση η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης γιατί ξαφνικά η Τουρκία που δεν έχει κανένα θαλάσσιο διάδρομο βρίσκεται με μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη και ας μην μπορεί να την χρησιμοποιήσει.
- Είναι τακτική κίνηση η υπόθεση της Αγίας Σοφίας.
Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να πρόσθεσε ένα ακόμη τζαμί στα 2.998 τζαμιά της Κωνσταντινούπολης με την συμβολικότητα που έχει ο ναός της Αγίας Σοφίας, μπορεί να ήθελε να ικανοποιήσει τους ισλαμιστές την κομματική του βάση και να ανατρέψει την φθίνουσα πολιτική του πορεία λόγω οικονομίας και κορωνοιού αλλά με μεγάλη ευκολία μπορεί να το ξανακάνει μουσείο.
- Είναι στρατηγική κίνηση η ανάπτυξη θέσεων που χρήζουν τεράστιας προσοχής από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι θέσεις που αναπτύχθηκαν από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για το Καστελόριζο χρήζει μεγάλης προσοχής.
Οι τούρκοι αναγνωρίζουν την ελληνικότητα του Καστελόριζου αλλά δεν αναγνωρίζουν την δυνατότητα ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
- Είναι στρατηγική κίνηση οι κόκκινες γραμμές που ανέπτυξε ο Fuat Oktay ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι κόκκινες γραμμές αφορούν την Γαλάζια Πατρίδα, τον αφοπλισμό των νησιών, τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, την Κύπρο και την συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη.
- Είναι τακτικισμός να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης πότε το Oruc Reis, πότε το Barbaros τα δύο ερευνητικά πλοία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ταυτόχρονα να ενεργοποιεί μέρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ποιος ο στόχος;
Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις και τις στοχεύσεις της.
Αισθάνεται αποκλεισμένη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ, ξεκίνησε τις έρευνες, εξορύσσει φυσικό αέριο αλλά πόλεμος με την Τουρκία δεν υπήρξε.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει λανθασμένα ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μην ικανοποιηθεί πλήρως και να βρεθεί χαμένη έναντι της Τουρκίας.
Η Τουρκία και ένα να κερδίσει από τις δεκάδες επιδιώξεις, θα είναι επιτυχία άρα το ρίσκο βρίσκεται στην ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που μπορεί να υπάρξουν.
Η Τουρκία θέτει τα εξής θέματα
- Ότι το ελληνικό Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ ευρισκόμενο 340 ναυτικά μίλα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ απέχει 1 ναυτικό μίλι από την Τουρκία.
- Θέτει θέμα αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου δήθεν επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες και ειδικά της Λωζάνης την οποία ωστόσο εσχάτως δεν αναγνωρίζει.
- Θέτει θέμα Γαλάζιας Πατρίδας είναι η εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας όπου το μισό Αιγαίο περνάει στον έλεγχο της Τουρκίας
- Θέτει θέμα Κύπρου και θέτει θέμα ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών