Το παρασκήνιο του προετοιμαζόμενου διαλόγου και οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Μετά τις απειλές και τους εκβιασμούς η τουρκική ηγεσία θέτει επίμονα στην Ελλάδα το ζήτημα της επανέναρξης ενός εκτεταμένου διαλόγου, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Την πρόθεση της Άγκυρας για τη διεξαγωγή διαλόγου εν μέσω πάνα προκλητικών κινήσεων επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.
«Πάντοτε είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», τόνισε ο Akar σε δηλώσεις του στον ξένο Τύπου.
Ο Akar που την Παρασκευή (31/7/2020) είχε επιθεωρήσει τις μονάδες στα σύνορα με την Ελλάδα και την Βουλγαρία είχε πει ότι τις προσεχείς μέρες περιμένει στην Άγκυρα τους Έλληνες γείτονες για συνομιλίες εννοώντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνέχισε λέοντας ότι «με αυτές και παρόμοιες συζητήσεις προσπαθούμε να λύσουμε τα θέματα».
Τι συζητά η Ελλάδα
Από την πλευρά της η Αθήνα ξεκαθαρίζει, πως θα προσέλθει με δύο βασικούς κανόνες σε ένα διάλογο με την Τουρκία.
Να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες από την τουρκική πλευρά και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζεται είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.
Κυβερνητικές σημειώνουν πως η ελληνική πλευρά είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο με την Άγκυρα αλλά όχι επί παντός επιστητού, θέτοντας τις δικές της κόκκινες γραμμές.
Να τηρηθεί δηλαδή η προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων από την τουρκική πλευρά και να ξεκαθαριστεί πως η μοναδική διαφορά έχει να κάνει με την οριοθέτηση των ζωνών. «Δεν θα δεχθούμε αυθαιρεσίες», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, όπως γράφει η Realnews.
Η αποκλιμάκωση, αν συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που είχαν σταματήσει ύστερα από 60 γύρους το 2016.
Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται σε επίπεδο πρέσβεων και ο χρόνος επανέναρξής τους πιθανόν να μην αργήσει πολύ.
Αυτό σημαίνει ότι στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία συνθηκών με στόχο την οριστικοποίηση του moratorium Ελλάδας – Τουρκίας με το Βερολίνο να έχει σημαντικό ρόλο.
Παράλληλα πραγματοποιούνται σε περιοδική βάση, δύο φορές τον χρόνο οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο. Η τελευταία φορά ήταν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και ίσως το επόμενο διάστημα να υπάρξει επίσκεψη ελληνικής αποστολής στην Άγκυρα.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, παραμένουν ανοικτοί.
Η κ. Σουρανή, η οποία διαθέτει σημαντική γνώση επί των ελληνοτουρκικών, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση, μιλώντας διαρκώς με Ευρωπαίους παράγοντες ενώ τα δύο αυτά στελέχη ήταν σε ανοιχτή γραμμή πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan στα τέλη Ιουνίου 2020.
Εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο το επόμενο διάστημα, το Βερολίνο θα επιδιώξει να υπάρξει και τετ α τετ μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μία συνάντηση των δύο ηγετών θα έθετε τέρμα στην κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Σημαντικός σταθμός στο εν λόγω διπλωματικό power game είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου 2020 στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την ώρα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Mevlut Cavusoglu.
Πάντως από την πλευρά της η Ελλάδα θα συνεχίσει τη στρατηγική της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των συμμαχιών, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
«Η αποφυγή μίας μεγάλης κρίσης δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα με την Τουρκία.
Ο δρόμος των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μακρύς και δύσκολος.
Η Ελλάδα έδειξε τώρα, όπως και στην κρίση στον Έβρο ότι, ξέρει να υπερασπίζεται και τα σύνορά της και τα συμφέροντά της», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.
Πέτσας: Θετικές οι ανακοινώσεις Akar
Ως ένα θετικό βήμα από την πλευρά της Τουρκίας προς την αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Άγκυρα, εκτιμά ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας.
"Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το παράνομο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης και βέβαια η πρόκληση σε ολόκληρο τον Χριστιανικό, τον Δυτικό και πολιτισμένο κόσμο, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Αυτό το θετικό βήμα, ελπίζουμε να μην μείνει μετέωρο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε ξανά το "Barbaros" στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που επιβαρύνει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή" τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" ο κ. Πέτσας σημειώνει ότι "περιμένουμε από τη γειτονική χώρα έμπρακτη συμμόρφωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο".
Ο κ. Πέτσας επισημαίνει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όμως ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει κάτω από απειλές και απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση της κρίσης και τη βοήθεια των συμμάχων μας υπογραμμίζει ότι αυτό που φέρνει αποτέλεσμα είναι αφενός οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας και, αφετέρου, η ικανότητα και αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο να χρειαστούν και αλλά μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στον τουρισμό υπογραμμίζει: "Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού στη θέση του".
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων σημειώνει "η μείωση φόρων και εισφορών είναι ο καλύτερος τρόπος να αφήσουμε χρήματα στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ όσον αφορά το βάρος των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε κάθε νοικοκυριό" και συμπληρώνει: "Επομένως, μείωση προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη πιο γρήγορα από κάποιο άλλο μέτρο".
Τέλος για τις προτεραιότητες των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης τονίζει ότι στο εθνικό σχέδιο, το οποίο θα καταθέσουμε, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, σημαντικό ρόλο θα έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Πετρίδης (υπ. Άμυνας Κύπρου): Η Τουρκία με την επιθετική της συμπεριφορά εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κύπρου
Τη θέση ότι η Τουρκία με την επιθετική και απαράδεκτη συμπεριφορά της εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χ. Πετρίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει μπροστά της ένα δύσκολο διπλωματικό αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
Σε τοποθέτηση του κατά την τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε στους νεοσυλλέκτους ότι θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι γιατί έδωσαν την ιερή υπόσχεση πως θα υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της χώρας μας.
«Μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με πίστη και ελπίδα.
Με το χαμηλό ποσοστό φυγοστρατίας της τάξης του 3,5%, το οποίο αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς, στέλνετε ένα ηχηρό μήνυμα πίστης και αφοσίωσης προς το καθήκον.
Μήνυμα πίστης και αφοσίωσης στην πατρίδα.
Παράλληλα, δίνετε και σε εμάς δύναμη και ταυτόχρονα την υποχρέωση να εφαρμόζουμε ριζικές αλλαγές στο στράτευμα σε θέματα που χρονολογούνται.
Ταυτόχρονα, αποτελείτε την πηγή από όπου αντλούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο διπλωματικό αγώνα που διεξάγουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, όπου η Τουρκία με την επιθετική της, απαράδεκτη συμπεριφορά εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ.Πετρίδης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον τη στρατιωτική τους θητεία με στόχο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η στρατιωτική και επιχειρησιακή τους εκπαίδευση.
Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα
Και ενώ η Τουρκία διεφάνη πως επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα αναστέλλοντας τις έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis, άνοιξε πάλι τη βεντάλια των αξιώσεων στέλνοντας ερευνητικά σκάφη στην Κύπρο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τόσο της Commission όσο και του State Department.
Εντός του οικοπέδου 2 της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (AOZ), νοτίως του Κάβο Γκρέκο, στα ανοικτά της Αγίας Νάπας, έδωσε στίγμα το βράδυ της Πέμπτης 30/7 το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa ενώ την ίδια στιγμή το τουρκικό Yavuz φερόταν να βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάφου.
Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.
Παρέμβαση State Department
Είχε προηγηθεί μια ακόμα παρέμβαση του State Department προς την Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ ένα ακόμα προκλητικό βήμα που κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου.
Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται ότι το Barbaros έδωσε λίγο μετά τις 06:00 σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου το πρωί στίγμα κοντά στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.
Το «μήνυμα» της Κομισιόν προς την Τουρκία
«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε την Πέμπτη 30/7 ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου», ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
«Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» τόνισε ο Peter Stano και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».
Επίσης, ο Stano υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».
Μπαράζ επαφών για την τουρκική προκλητικότητα
Τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, τα διαβήματα και οι επαφές που γίνονται από Κύπρο και Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και η δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους 11 εκατ. ευρώ, για σκοπούς αποκατάστασης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά το πρωί της Πέμπτης (30/07).
Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο κ.Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψη του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, καθώς και για τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin.
Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον Putin, ο κ.Αναστασιάδης σε ανάρτηση του στο twitter ανέφερε ότι πέραν του Κυπριακού, ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Putin όπου τον ενημέρωσα για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Putin για την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και για το ενδιαφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που ήγειρα», τονίζει στην ανάρτηση του ο κ. Αναστασιάδης.
Την επικοινωνία επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι Putin και Αναστασιάδης συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προοπτικές γύρω από την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.
«Άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο», αναφέρει το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν κυπριακής πρωτοβουλίας και ενόψει και της επετείου η οποία θα σηματοδοτήσει 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων.
Οι κύριοι Putin και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τους εμπορικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών» επισημαίνει το Κρεμλίνο.
www.bankingnews.gr
Την πρόθεση της Άγκυρας για τη διεξαγωγή διαλόγου εν μέσω πάνα προκλητικών κινήσεων επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.
«Πάντοτε είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», τόνισε ο Akar σε δηλώσεις του στον ξένο Τύπου.
Ο Akar που την Παρασκευή (31/7/2020) είχε επιθεωρήσει τις μονάδες στα σύνορα με την Ελλάδα και την Βουλγαρία είχε πει ότι τις προσεχείς μέρες περιμένει στην Άγκυρα τους Έλληνες γείτονες για συνομιλίες εννοώντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνέχισε λέοντας ότι «με αυτές και παρόμοιες συζητήσεις προσπαθούμε να λύσουμε τα θέματα».
Τι συζητά η Ελλάδα
Από την πλευρά της η Αθήνα ξεκαθαρίζει, πως θα προσέλθει με δύο βασικούς κανόνες σε ένα διάλογο με την Τουρκία.
Να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες από την τουρκική πλευρά και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζεται είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.
Κυβερνητικές σημειώνουν πως η ελληνική πλευρά είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο με την Άγκυρα αλλά όχι επί παντός επιστητού, θέτοντας τις δικές της κόκκινες γραμμές.
Να τηρηθεί δηλαδή η προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων από την τουρκική πλευρά και να ξεκαθαριστεί πως η μοναδική διαφορά έχει να κάνει με την οριοθέτηση των ζωνών. «Δεν θα δεχθούμε αυθαιρεσίες», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, όπως γράφει η Realnews.
Η αποκλιμάκωση, αν συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που είχαν σταματήσει ύστερα από 60 γύρους το 2016.
Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται σε επίπεδο πρέσβεων και ο χρόνος επανέναρξής τους πιθανόν να μην αργήσει πολύ.
Το παρασκήνιο του διαλόγου και ο ρόλος της Γερμανίας
Αυτό σημαίνει ότι στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία συνθηκών με στόχο την οριστικοποίηση του moratorium Ελλάδας – Τουρκίας με το Βερολίνο να έχει σημαντικό ρόλο.
Παράλληλα πραγματοποιούνται σε περιοδική βάση, δύο φορές τον χρόνο οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο. Η τελευταία φορά ήταν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και ίσως το επόμενο διάστημα να υπάρξει επίσκεψη ελληνικής αποστολής στην Άγκυρα.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, παραμένουν ανοικτοί.
Η κ. Σουρανή, η οποία διαθέτει σημαντική γνώση επί των ελληνοτουρκικών, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση, μιλώντας διαρκώς με Ευρωπαίους παράγοντες ενώ τα δύο αυτά στελέχη ήταν σε ανοιχτή γραμμή πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan στα τέλη Ιουνίου 2020.
Εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο το επόμενο διάστημα, το Βερολίνο θα επιδιώξει να υπάρξει και τετ α τετ μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μία συνάντηση των δύο ηγετών θα έθετε τέρμα στην κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Σημαντικός σταθμός στο εν λόγω διπλωματικό power game είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου 2020 στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την ώρα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Mevlut Cavusoglu.
Πάντως από την πλευρά της η Ελλάδα θα συνεχίσει τη στρατηγική της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των συμμαχιών, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
«Η αποφυγή μίας μεγάλης κρίσης δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα με την Τουρκία.
Ο δρόμος των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μακρύς και δύσκολος.
Η Ελλάδα έδειξε τώρα, όπως και στην κρίση στον Έβρο ότι, ξέρει να υπερασπίζεται και τα σύνορά της και τα συμφέροντά της», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.
Πέτσας: Θετικές οι ανακοινώσεις Akar
Ως ένα θετικό βήμα από την πλευρά της Τουρκίας προς την αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Άγκυρα, εκτιμά ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας.
"Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το παράνομο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης και βέβαια η πρόκληση σε ολόκληρο τον Χριστιανικό, τον Δυτικό και πολιτισμένο κόσμο, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Αυτό το θετικό βήμα, ελπίζουμε να μην μείνει μετέωρο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε ξανά το "Barbaros" στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που επιβαρύνει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή" τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" ο κ. Πέτσας σημειώνει ότι "περιμένουμε από τη γειτονική χώρα έμπρακτη συμμόρφωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο".
Ο κ. Πέτσας επισημαίνει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όμως ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει κάτω από απειλές και απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση της κρίσης και τη βοήθεια των συμμάχων μας υπογραμμίζει ότι αυτό που φέρνει αποτέλεσμα είναι αφενός οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας και, αφετέρου, η ικανότητα και αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο να χρειαστούν και αλλά μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στον τουρισμό υπογραμμίζει: "Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού στη θέση του".
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων σημειώνει "η μείωση φόρων και εισφορών είναι ο καλύτερος τρόπος να αφήσουμε χρήματα στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ όσον αφορά το βάρος των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε κάθε νοικοκυριό" και συμπληρώνει: "Επομένως, μείωση προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη πιο γρήγορα από κάποιο άλλο μέτρο".
Τέλος για τις προτεραιότητες των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης τονίζει ότι στο εθνικό σχέδιο, το οποίο θα καταθέσουμε, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, σημαντικό ρόλο θα έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Πετρίδης (υπ. Άμυνας Κύπρου): Η Τουρκία με την επιθετική της συμπεριφορά εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κύπρου
Τη θέση ότι η Τουρκία με την επιθετική και απαράδεκτη συμπεριφορά της εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χ. Πετρίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει μπροστά της ένα δύσκολο διπλωματικό αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
Σε τοποθέτηση του κατά την τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε στους νεοσυλλέκτους ότι θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι γιατί έδωσαν την ιερή υπόσχεση πως θα υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της χώρας μας.
«Μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με πίστη και ελπίδα.
Με το χαμηλό ποσοστό φυγοστρατίας της τάξης του 3,5%, το οποίο αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς, στέλνετε ένα ηχηρό μήνυμα πίστης και αφοσίωσης προς το καθήκον.
Μήνυμα πίστης και αφοσίωσης στην πατρίδα.
Παράλληλα, δίνετε και σε εμάς δύναμη και ταυτόχρονα την υποχρέωση να εφαρμόζουμε ριζικές αλλαγές στο στράτευμα σε θέματα που χρονολογούνται.
Ταυτόχρονα, αποτελείτε την πηγή από όπου αντλούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο διπλωματικό αγώνα που διεξάγουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, όπου η Τουρκία με την επιθετική της, απαράδεκτη συμπεριφορά εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ.Πετρίδης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον τη στρατιωτική τους θητεία με στόχο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η στρατιωτική και επιχειρησιακή τους εκπαίδευση.
Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα
Και ενώ η Τουρκία διεφάνη πως επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα αναστέλλοντας τις έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis, άνοιξε πάλι τη βεντάλια των αξιώσεων στέλνοντας ερευνητικά σκάφη στην Κύπρο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τόσο της Commission όσο και του State Department.
Εντός του οικοπέδου 2 της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (AOZ), νοτίως του Κάβο Γκρέκο, στα ανοικτά της Αγίας Νάπας, έδωσε στίγμα το βράδυ της Πέμπτης 30/7 το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa ενώ την ίδια στιγμή το τουρκικό Yavuz φερόταν να βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάφου.
Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.
Παρέμβαση State Department
Είχε προηγηθεί μια ακόμα παρέμβαση του State Department προς την Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ ένα ακόμα προκλητικό βήμα που κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου.
Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται ότι το Barbaros έδωσε λίγο μετά τις 06:00 σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου το πρωί στίγμα κοντά στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.
Το «μήνυμα» της Κομισιόν προς την Τουρκία
«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε την Πέμπτη 30/7 ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου», ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
«Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» τόνισε ο Peter Stano και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».
Επίσης, ο Stano υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».
Μπαράζ επαφών για την τουρκική προκλητικότητα
Τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, τα διαβήματα και οι επαφές που γίνονται από Κύπρο και Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και η δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους 11 εκατ. ευρώ, για σκοπούς αποκατάστασης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά το πρωί της Πέμπτης (30/07).
Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο κ.Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψη του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, καθώς και για τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin.
Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον Putin, ο κ.Αναστασιάδης σε ανάρτηση του στο twitter ανέφερε ότι πέραν του Κυπριακού, ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Putin όπου τον ενημέρωσα για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Putin για την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και για το ενδιαφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που ήγειρα», τονίζει στην ανάρτηση του ο κ. Αναστασιάδης.
Την επικοινωνία επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι Putin και Αναστασιάδης συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προοπτικές γύρω από την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.
«Άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο», αναφέρει το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν κυπριακής πρωτοβουλίας και ενόψει και της επετείου η οποία θα σηματοδοτήσει 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων.
Οι κύριοι Putin και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τους εμπορικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών» επισημαίνει το Κρεμλίνο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών