Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα παίζει διπλωματικά παιχνίδια με την ΑΟΖ και την Αίγυπτο, χάνοντας δικαιώματα – Θα πιέσει την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις…που έρχονται

Η Ελλάδα παίζει διπλωματικά παιχνίδια με την ΑΟΖ και την Αίγυπτο, χάνοντας δικαιώματα – Θα πιέσει την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις…που έρχονται
H Ελλάδα για την συμφωνία με την Αίγυπτο υποχρεώθηκε σε πολλές παραχωρήσεις αναφέρουν τούρκοι διπλωμάτες....
Η Ελλάδα παίζει διπλωματικά παιχνίδια με την συμφωνία με την Αίγυπτο που κατέληξε σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Ο βασικός στόχος της Ελλάδος είναι να πιέσει την Τουρκία όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik που απηχεί τις εθνικιστικές απόψεις των Τούρκων και της τουρκικής κυβέρνησης.   
Πρόσφατα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Samih Şükri και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, και ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον προσδιορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η 12η τεχνική συνάντηση για τη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Ιούνιο 2020.
Η αμοιβαία συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί πρωτοβουλία που θεωρείται εχθρική απέναντι στην Τουρκία δεν είναι νομική συνθήκη.
Είναι νομικά άκυρη και σύμφωνα με το νόμο της θάλασσας.
Αναμφίβολα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνθήκη και προετοιμάζει το έδαφος.
Η στόχευση της Ελλάδας είναι να απομονωθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο χάρτη της Σεβίλλης κατ΄ ουσία η Τουρκία διαθέτει μόλις 41 χιλιάδες χιλιόμετρα στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα με βάση διπλωματικούς κύκλους της Τουρκίας πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη διπλωματική στρατηγική σε μια περίοδο που σημειώνονται έντονα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αρχικά η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία και έπειτα έθεσαν τα θεμέλια για τη συμφωνία με τον στρατηγό Haftar  στη Λιβύη.
Τώρα υπέγραψαν συμφωνία ανακηρύσσοντας αποκλειστική οικονομική ζώνη ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Σε επόμενη περίοδο, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ με την Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στην Κύπρο.
Η Ελλάδα – κατά την Τουρκία - είναι ένα από τα κράτη που χρησιμοποιεί τη διπλωματία καλύτερα στο διεθνές επίπεδο σήμερα, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά. Επιπλέον, η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία μεταξύ αυτών των κρατών στην ευρύτερη περιοχή καθιστά την Ελλάδα πιο ενεργή.
78 1
de
Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, προσπαθεί να αποκτήσει ισχυρή θέση πολιτικά και στρατιωτικά στη Μεσόγειο.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι αποτέλεσμα διπλωματικών άτυχων περιστατικών, που τραυμάτισαν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η ΕΕ χρησιμοποιεί την Ελλάδα, την τοποθετεί στις πλατφόρμες που επιθυμεί στη Μεσόγειο, συνάπτει τις συμφωνίες που θέλει και διαμορφώνει τις σχέσεις της Ελλάδας στην περιοχή υπό τις συνθήκες που θέλει.
Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ.
Η ΕΕ ακολουθεί τις δικές της πολιτικές για την Ελλάδα, τη Δυτική Ανατολία ( δηλαδή το Αιγαίο) και τη Μεσόγειο, προκειμένου να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα.
Αν και αυτές οι πολιτικές δεν είναι ευπρόσδεκτες από τη Τουρκία, ενεργοποιούν πρωτοβουλίες που θα θέσουν σε κίνδυνο τα τουρκικά συμφέροντα.
Στην ένταση γύρω από το νησί Καστελόριζο (Meis στα τουρκικά) στις 21 Ιουλίου, η Γερμανία παρενέβη άμεσα, ζήτησε κοινή λογική για να μειωθεί η ένταση και έλαβε πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της έντασης.
Παρ΄ όλο που αυτή η στάση της Γερμανίας δεν ήταν ειλικρινής, έκανε μια προσπάθεια υπέρ της Ελλάδας.
Οι δηλώσεις του Προέδρου Erdogan σχετικά με αυτό το θέμα είναι πολύ σαφείς και συνοψίζουν το περιστατικό. «Εάν εμπιστεύεστε τη Merkel θα κάνουμε ένα διάλειμμα για 3-4 εβδομάδες, αλλά θα δείτε, δεν θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους .
Φυσικά, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε αυτό το περιστατικό.
Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να αποσύρει την NAVTEX και δεν θα έπρεπε να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis από την περιοχή καθώς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή. Εκτός αυτού, έπρεπε να η Τουρκία να αντιληφθεί την διπροσωπία της Γερμανίας.
Η ΕΕ παρακολουθούσε στενά τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και η συμφωνία με ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ  Ελλάδα και Αιγύπτου ήταν αναμενόμενη.
Η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία είναι αποτρεπτική και αποτελεσματική δύναμη στη Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα όμως θεωρούν την Τουρκία επιθετική όπως με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που παρενόχλησαν το γαλλικό πολεμικό πλοίο κλειδώνοντας στα ραντάρ τους στις 10 Ιουνίου κοντά στην Λιβύη.
Οι φιλικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, δεν θα είναι εμπόδιο για την Τουρκία να έχει λόγο και δύναμη στην περιοχή. Ωστόσο η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δημιούργησε νέα δεδομένα.
Στην συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας δεν υπάρχει διάταξη όσον αφορά την Τουρκία, ανακοινώθηκε από αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων περιοχών θεωρείται ότι κερδίζονται από την Αίγυπτο.
Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της συνθήκης ΑΟΖ που υπέγραψε η Αίγυπτος με το GASC το 2003, έχασε 11.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης.
Η απληστία και η αλαζονεία της Αιγύπτου τους έχει οδηγήσει σε παράταιρες συμμαχίες με την Ελλάδα, τη Νότια Κύπρο και το Ισραήλ.

Η Ελλάδα έκανε παραχωρήσεις;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου οδήγησε την Ελλάδα να αφήσει ακάλυπτο το Καστελόριζο.
Η εφημερίδα Πολίτης της Νότιας Κύπρου επέστησε την προσοχή στη σύγκρουση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Τόνισε ότι αυτή η αντίφαση έγκειται στη μέθοδο τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τον περιορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ τους.
Η Αθήνα απομακρύνθηκε από τη σταθερή προσέγγιση για να επιτύχει μια ρητή συμφωνία.
Στην πραγματικότητα, έχει θέσει τα θεμέλια για το τουρκικό επιχείρημα σε μια πιθανή μελλοντική διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο
 Ένα από τα σημεία σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, είναι ότι αποκλείει το Καστελόριζο και την ανατολική περιοχή της Ρόδου από το πλαίσιο της ΑΟΖ.
Με βάση την πιθανή ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας και Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου δείχνει στην πράξη ότι η μελλοντική ένταξη της Ελλάδας και των θαλάσσιων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι τεχνικά δύσκολη για την Κύπρο.
Με βάση πηγές στο τουρκικό ναυτικό η Ελλάδα, για χάρη της Αιγύπτου έκανε παραχωρήσεις για να υπογράψει μια συνθήκη με μερική θαλάσσια δικαιοδοσία και ταυτόχρονα αναγνώρισε τους περιορισμούς των νησιών.
Η πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι τα νησιά στο Αιγαίο δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες δικαιοδοσίες με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά προφανώς αυτό η Ελλάδα δεν το δέχεται, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την κατάρρευση των ελληνικών πολιτικών τις τελευταίες 0ετίες.
Στη συνθήκη ΑΟΖ της Αιγύπτου και Ελλάδας, η Ελλάδα έκανε παραχωρήσεις και επέτρεψε στην Αίγυπτο να αποκτήσει περισσότερες θαλάσσιες περιοχές, έτσι δέχθηκε να βγάλει από την εικόνα το Καστελόριζο και μέρος της Ρόδου.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Αίγυπτος δεν θα αναγνωρίσει την επιρροή της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά σύμφωνα με τη συνθήκη.
Εκτιμάται από τον ελληνικό τύπο ότι η σημασία των νησιών της Ρόδου, ακόμη και της Κρήτης έχει μειωθεί στο πεδίο εφαρμογής της συνθήκης.
Στο deal μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ο νικητής δεν ήταν η Ελλάδα αλλά η Αίγυπτος.
Σύμφωνα με τα ποσοστά θάλασσας που αναλογούν σε κάθε χώρα από την ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου, η Αίγυπτος είχε λόγο στο 55% της θαλάσσιας περιοχής και η Ελλάδα 45%.
Αυτή η κατάσταση έχει επικριθεί από την ελληνική αντιπολίτευση ενώ θεωρείται ότι η πιθανή συνθήκη ΑΟΖ Ελλάδας-Νότιας Κύπρου την προσεχή περίοδο είναι επίσης ανησυχητική.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Akar είπε:
Δεν θα επιτρέψουμε να παίζονται παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάποιοι θέλουν να μπλέξουν την Τουρκία σε επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο, η σύγκρουση στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί, πρέπει να αναπτύξουμε σταθερή στρατηγική.
Δεν πρέπει να διστάσει η Τουρκία να χρησιμοποιήσει  στρατιωτικές επιλογές διατηρώντας τα κανάλια της διπλωματίας ανοιχτά ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Η Ελλάδα, πριν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θέλει να ενισχύσει την διαπραγματευτική της ισχύ… έχει κάνει συμφωνίες που είναι νομικά άκυρες.
Το πιο σημαντικό, η Τουρκία πρέπει να ανακοινώσει το σχέδιο της στη Μεσόγειο, ενώ άλλες χώρες της περιοχής θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μέσω διπλωματικών επαφών.
https://pbs.twimg.com/media/Ee5UMxRWoAAZZEk?format=jpg&name=large

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης