Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Η διπλωματία στην Μεσόγειο, γκρίζα ζώνη Ρόδος, Καστελόριζο - Η Ελλάδα είναι επιθετική χώρα, πιθανή η προσφυγή στην Χάγη»

«Η διπλωματία στην Μεσόγειο, γκρίζα ζώνη Ρόδος, Καστελόριζο - Η Ελλάδα είναι επιθετική χώρα, πιθανή η προσφυγή στην Χάγη»
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι τούρκοι έχουν ανησυχήσει από την επιθετική διπλωματία της Ελλάδος στην Μεσόγειο Θάλασσα....
Η διπλωματία στην Μεσόγειο τιτλοφορείται η ανάλυση του τουρκικού Dogu Akdeniz Politik που υπερασπίζεται τις εθνικιστικές ιδέες της Τουρκίας και την Γαλάζια Πατρίδα (Mavi vatan)
To bankingnews εσχάτως παρουσιάζει πολλές θέσεις των τούρκων γιατί έχει ενδιαφέρον να ξέρουμε πως σκέφτεται η άλλη πλευρά, μια επιχειρήματα προβάλλει, ώστε και οι έλληνες να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι τούρκοι έχουν ανησυχήσει από την επιθετική διπλωματία της Ελλάδος στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας και της Λιβύης  μνημόνιο Συμφωνίας για τον Περιορισμό και Προσδιορισμό της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας… οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.
Υπήρξαν στο παρελθόν συμφωνίες όπως της Νότιας Κύπρου της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αίγυπτου, δημιουργήθηκε μηχανισμός τριμερούς συνεργασίας με διάφορες χώρες ή το "Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου", ωστόσο η Ελλάδα τα αψήφησε όλα αυτά και αναζήτησε συμμαχίες και συμφωνίες στην περιοχή.
Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει την δική της ατζέντα στην Μεσόγειο και ακολουθεί δική της διπλωματική στρατηγική.  

Συνομιλίες Ελλάδας και στρατηγού Haftar στην Λιβύη

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη τον Ιούλιο 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Akile Salih του στρατηγού Haftar.
Ο Δένδιας μαζί με τον Haftar αποφάσισαν να κινηθούν προς την κατεύθυνση ακύρωσης της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης.
Η Λιβύη έχει χωριστεί στα δύο από την μια η αναγνωρισμένη κυβέρνηση που έκλεισε συμφωνία με την Τουρκία για την ανακήρυξη ΑΟΖ και από την άλλη ο στρατηγικός Haftar που ελέγχει το 80% σχεδόν των εδαφών της Συρίας.
Η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τη Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ. Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του ελληνικού Τύπου πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας βρέθηκε σε συνομιλίες με τους λεγόμενους αξιωματούχους του Ναυτικού της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λιβύη.
Κατά την Τουρκία μια συμφωνία τέτοιας μορφής θα είναι νομικά άκυρη

Θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Η απάντηση της Τουρκίας στη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, ήρθε αμέσως από την Ελλάδα και την Ιταλία αυτή την φορά.
Τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία στις 9 Ιουνίου 2020 για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ της Αδριατικής Θάλασσας και της Μεσογείου από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Di Maio.
Η εν λόγω συμφωνία, υπερασπίστηκε την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
H Ελλάδα, αντιδρώντας στην εφαπτομένη ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη στην Κρήτη, ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στη δική της ΑΟΖ.
Η Ελλάδα έχει μια στρατηγική το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν πρόσβαση σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Τα ζητήματα σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα έχουν επιλυθεί.
Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ΑΟΖ με όλους τους γείτονές της. Από αυτή την άποψη, η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί το βασικό επιχείρημα των ελλήνων. Τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθορίζονται μόνο από έγκυρες συμφωνίες.
Η Τουρκία δεν έχει νομική βάση και οι συντεταγμένες μονομερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τη Λιβύη είναι άκυρες υποστηρίζει η Ελλάδα.
https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/08/pp.png
Παραχωρήσεις στα νησιά

Αν και η ηπειρωτική Ελλάδα, απέχει πολύ από την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, απαιτεί πλήρη εξουσία για τα νησιά της Κρήτης, της Ρόδου, της Κάσου, του Καστελόριζου.
Η Ελλάδα παρουσιάζει αυτά τα νησιά ως επέκταση της ηπειρωτικής χώρας, όπως το Ιόνιο Πέλαγος.
Τα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κέρκυρα και άλλα, τα οποία ονομάζονται Ιόνια νησιά της Ελλάδας, βρίσκονται πολύ κοντά στην ελληνική ηπειρωτική χώρα.
Έχουν αμελητέα επίδραση στον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ, καθώς βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της μεσαίας γραμμής μεταξύ της ηπειρωτικής Ιταλίας και της Ελλάδας, που εκτείνεται περίπου σε κατεύθυνση βορρά-νότου και είναι πολύ κοντά στην ελληνική ηπειρωτική χώρα.
Επομένως, ανεξάρτητα από το μήκος της ακτής, αυτά τα νησιά δεν πρόσθεσαν κάτι υπέρ της Ελλάδας.
Στην συμφωνία Ελλάδος και Ιταλίας, φαίνεται ότι έγιναν αποδεκτά τα παλιά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και έγιναν αποδεκτά τα ιταλικά αιτήματα.
Υιοθετήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, με περιορισμένο αντίκτυπο σε ελληνικά νησιά όπως το Διαπόντιο (70%) και οι Στροφάδες (32 %).
Η συμφωνία του 1977 που υπογράφηκε πριν από τη Σύμβαση Ναυτικού Δικαίου του 1982 και κρίθηκε έγκυρη.
Μια περιορισμένη περιοχή επιρροής δόθηκε στα νησιά.
Ο εν αποστρατεία Ναύαρχος Cihat Yaycı εξηγεί γιατί η συμφωνία Ελλάδος και Ιταλίας είναι τόσο κρίσιμη:
«Με αυτήν τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ότι τα νησιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως η ηπειρωτική χώρα».
Το δικαίωμα της Αλβανίας και της Λιβύης υποτιμήθηκε. Διακρατούνται περιοχές που θα κερδίσει η Αλβανία στη νοτιοδυτική-βορειοανατολική γραμμή και από τη Λιβύη στη βορειοδυτική-νοτιοανατολική κατεύθυνση.
Οι Έλληνες στοχεύουν στη νομιμοποίηση των περιοχών που καταλαμβάνουν.
Η Συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης π.χ. μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2009 και 6 μήνες αργότερα, η Αλβανία ακύρωσε τη συμφωνία παραπέμποντάς την στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Αναφέρεται ότι η Αλβανία γνώριζε την απώλεια δικαιωμάτων κατά την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά αποδέχθηκε τη συμφωνία ως αντάλλαγμα του ελληνικού βέτο προκειμένου να εισέλθει στο ΝΑΤΟ.

Είναι δυνατή η πλήρης εξουσία στα νησιά;

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να έχουν πλήρη δικαιώματα όπως και η ηπειρωτική Ελλάδα.
Αλλά αυτό είναι ασυμβίβαστο με το νόμο και την λογική.
Πρώτα απ΄ όλα, τα επιχειρήματα της Ελλάδας, για το νησιωτικό σύμπλεγμα, έχουν καταδικαστεί 17 φορές στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).
Για παράδειγμα, σε μια παρόμοια περίπτωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, το νησί Serpents της Ουκρανίας δεν συμπεριλήφθηκε στην υφαλοκρηπίδα και τον περιορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Στην απόφαση που ελήφθη από το Διεθνές Δικαστήριο ICJ, ο κύριος λόγος για τον οποίο το νησί Serpents δεν συμπεριλήφθηκε στις ακτές που σχετίζονται με την οριοθέτηση εξηγείται ως "μη αναμόρφωση της γεωγραφίας".
Επιπλέον, έγινε αναφορά στην απόφαση σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Λιβύης και της Μάλτας. Στην απόφαση, συμφωνήθηκε ότι το νησί Filfla της Μάλτας δεν θα ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση της προσωρινής μεσαίας γραμμής μεταξύ Μάλτας και Λιβύης.
https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/08/%C3%BC.jpg
Η επιχειρηματολογία της Ελλάδας

Μολονότι η επιχειρηματολογία της Ελλάδας έχει χάσει έδαφος ως προς την πλήρη εξουσία στα νησιά, συνάπτοντας συμφωνία με την Ιταλία, θέλει να επεκτείνει τα σύνορά της στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζοντας μια νέα ερμηνεία.
Στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το νομικό καθεστώς του αρχιπελάγους καθορίστηκε διαφορετικά από τα νησιά.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο, Karaada και Fener Island είναι ένα αρχιπέλαγος και επισημαίνει ότι έχει θαλάσσια δικαιοδοσία που προκύπτει από αυτά τα τρία νησιά. Έτσι, περίπου 100 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας της Τουρκίας σφετερίζονται λόγω των τακτικών της Ελλάδας κόντρα σε ότι συνέβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το άρθρο 121/3 του UNCLOS υποστηρίζει ότι βραχονησίδες δεν μπορούν να παράγουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Προκειμένου να καταστεί νησί, πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένοι άνθρωποι και να παράγουν τη δική τους οικονομία. Για αυτό, η Ελλάδα ξεκινά μια πολιτική τοποθετώντας ανθρώπους σε αυτά τα νησιά.
Ωστόσο, στην υπόθεση διαιτησίας της θάλασσας της Νότιας Κίνας, το Διαιτητικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν βραχονησίδες, που δεν μπορούν να παράγουν τη δική τους οικονομία και έχουν πληθυσμό 9 ατόμων, να σχηματίσουν ένα αρχιπέλαγος.

Οι νέες κινήσεις της Ελλάδας

Ως η τελευταία κίνηση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, είναι να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αίγυπτο για το Καστελόριζο.
Ωστόσο, τελικά, το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να μην αναγνωρίσει τα βασικά επιχειρήματα της Τουρκίας για το Καστελόριζο.

Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Στις 6 Ιουλίου 2020, Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συνθήκη για τον καθορισμό των αμοιβαίων θαλάσσιων δικαιοδοσιών, από την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Samih Şükri και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιώντας συνέντευξη τύπου στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου το Κάιρο.
Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη διπλωματία με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο. Α
ρχικά υπέγραψαν συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία και έπειτα έθεσαν τα θεμέλια για συμφωνία ΑΟΖ με τον στρατηγό Haftar στη Λιβύη. Τώρα υπέγραψαν συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Προσεχώς θα υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Νότιας Κύπρου.
Τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, εξαλείφουν την ΑΟΖ της Λιβύης με την Τουρκία.
Η κίνηση της Ελλάδας αποσκοπεί στο να απομονώσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και με βάση την Σεβίλλης να την φυλακίσει σε μόλις 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Μεσόγειο.
https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/08/78-1.jpg

Στόχοι της Ελλάδας

Ο βασικός στόχος της Ελλάδος είναι να δημιουργήσει ένα αντι-Τουρκικό μέτωπο στην ανατολική Μεσόγειο για την επίτευξη αυτών των στόχων, υποστηριζόμενη από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Ολοκλήρωση του εναπομείναντος μέρους της συμφωνίας με την Αίγυπτο για το σκέλος της Ρόδου και Καστελόριζου.
Θα ακολουθήσει Ελληνοκυπριακή Συμφωνία με την οριοθέτηση ΑΟΖ στα ανατολικά της Μεσογείου σύμφωνα με το χάρτη της Σεβίλλης, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Συρία και περιορίζοντας την συμφωνία Τουρκίας με την Βόρεια Κύπρο.

Τα συμπεράσματα της ελληνικής διπλωματίας στην Μεσόγειο

Συμφωνία οριοθέτησης συνόρων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο έναντι της ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.
Το όριο βρίσκεται περίπου μεταξύ γεωγραφικού μήκους 26 ° 00 ′ 00 ″ D και μήκους 28 ° 00 ′ 00 ″ E.
Η Αίγυπτος δεν έλαβε υπόψη το ελληνικό νησί Καστελόριζο πιο ανατολικά.
Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί σιωπηρά ότι το μήκος 28 ° 00 ′ 00 ″ E αποτελεί το ανατολικό σύνορο της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι το νησί της Ρόδου θα πρέπει να έχει περιορισμένα θαλάσσια δικαιώματα και ότι το Καστελόριζο πρέπει να περιβάλλεται από χωρικά ύδατα.
Με τη συμφωνία οριοθέτησης, η Ελλάδα εγκατέλειψε την επιβολή μεσαίων γραμμών.
Η Ελλάδα έχει σταματήσει να βασίζεται στο Καστελόριζο για τη συμφωνία.
Έτσι, η ενδιάμεση γραμμή ως το όριο μεταξύ της Τουρκίας και του Καστελόριζου έχει αναδειχθεί για να επιβεβαιώσει την παρανομία της Ελλάδος.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να κάνει την Ελλάδα επιθετική.
Αυτό το όριο μπορεί να αυξήσει τις παράνομες διπλωματικές πρωτοβουλίες τρίτων κρατών κατά της Τουρκίας.
Η Ελλάδα θα καταστεί πιο επιθετική.

Έχει εξασθενήσει η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδος;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Αίγυπτος θεωρεί το μήκος της ακτής στη συμφωνία της με την Ελλάδα και ανέφερε:
«Για το λόγο αυτό, κατά τον καθορισμό της γραμμής, η Αίγυπτος θα κατέχει το 55% των θαλάσσιων υδάτων και η Ελλάδα 45%. Αυτή, κατά κάποιον τρόπο, είναι μια προσέγγιση κοντά στα αιτήματα της Τουρκίας ανέφερε ο Κοτζιάς.
Δεν πρέπει να βλέπουμε την Ελλάδα ως μεμονωμένη περίπτωση. Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ έχουν κοινή γραμμή για την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα ενεργεί εξ ολοκλήρου υπό την καθοδήγηση της ΕΕ.
Η Γαλλία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι η Γερμανία, επειδή η Γαλλία έχει ισχυρά συμφέροντα στο σκέλος της ενέργειας. Η Γαλλία δεν θέλει να χάσει την Ανατολική Μεσόγειο.
Εάν η Γαλλία χάσει στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν χάσει στη Λιβύη, τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν σαν domino.
H Ελλάδα θέλει να εγκλωβίσει και περιθωριοποιήσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.
Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει.
Επίσης οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ευρώπη να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Υπάρχει η άποψη ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και μετέπειτα στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω του Ισραήλ.
Ο στόχος είναι να μεταφέρουν το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη.
Το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται στη Λιβύη σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει και νότια σύνορα.
Σύμφωνα με τη θεωρία του Rimland του Nicholas John Spykman, για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ρωσία δεν θα πρέπει ποτέ να ενωθούν.

Το αποτέλεσμα

Η συμφωνία περιορισμού της θαλάσσιας δικαιοδοσίας Ελλάδας -Αιγύπτου επιβάλλει στην Τουρκία να στείλει το Oruç Reis να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα.
Η Τουρκία δεν θα πρέπει να απεμπολήσει τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης