Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζει να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis - Ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η κοινή άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας

Συνεχίζει να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis - Ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η κοινή άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας
Η Γαλλία βάζει κόκκινη γραμμή στους τουρκικούς τσαμπουκάδες  μετά και την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας και από το Ισραήλ που εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του
(upd9) Συνεχίζει τα «παιχνίδια» στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών τα ξημερώματα της Πέμπτης (13/8) και πλέει με νοτιοδυτική κατεύθυνση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την ώρα που ο πρόεδρος Erdogan δηλώνει...υπέρμαχος του διαλόγου.
Το απόγευμα της Τετάρτης 12/8 το Oruc Reis βρέθηκε εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο τα ξημερώματα άλλαξε και πάλι πορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος εξακολουθεί να πλέει με ποντισμένα στα καλώδια του, χαράσσοντας νοτιοδυτική πορεία με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων.
Την ίδια ώρα η Γαλλία κάνει πράξη τη δέσμευση του προέδρου Macron για ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή.
Μάλιστα, Ελλάδα και Γαλλία πραγματοποιούν κοινή άσκηση στο Αιγαίο.
Σε ετοιμότητα παραμένει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Ισραήλ, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo στη Βιέννη, την Παρασκευή 14/8.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημα Δένδια.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει τα παιχνίδια και τη διγλωσσία, καθώς την ώρα που το Oruc Reis κινείται και πάλι προς την ελληνική υφαλοκρηπίδας, ζητά διάλογο με την Ελλάδα, δια στόματος του υπουργού Άμυνας Hulusi Akar.
«Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.
Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη.
Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα.
Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας» ξεκαθάρισε.

H θέση του Oruc Reis

Image
Image

Η Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο 

Η Γαλλία ανέπτυξε προσωρινά δύο καταδιωκτικά Rafale και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Τα δύο Rafale θα κάνουν σήμερα «σταθμό» στη Σούδα, στην Κρήτη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Αναμένονται τις πρωινές ώρες και θα παραμείνουν εκεί «μερικές ημέρες», διευκρίνισε.
Προηγουμένως, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για μια άσκηση.
Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε εξάλλου την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ την προσωρινή ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη ζώνη αυτή και κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία, αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, να συντονισθούν περισσότερο ώστε να κατευνασθούν οι εντάσεις.
Στις 23 Ιουλίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε επικρίνει έντονα την «παραβίαση» της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία με τις τουρκικές έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Στα τέλη Ιουνίου είχε επίσης κατηγορήσει την Τουρκία ότι φέρει «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» στη λιβυκή σύγκρουση.
Image
Image
Image

Κοινή άσκηση Γαλλίας - Ελλάδας στο Αιγαίο

Κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες «Σπέται», «Αιγαίον», «Λήμνος», «Κουντουριώτης» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό ελικοπτεροφόρο FS «Tonnerre» και τη φρεγάτα FS «La Fayette».
Image

Η Τουρκία ζητά διάλογο με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο - Akar: Θέλουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα


Αν και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και κινείται εκ νέους προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία έχει αρχίσει να επαναφέρει το αίτημα για διάλογο με την Ελλάδα.
Η Τουρκία θέλει να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα γύρω από τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.
«Θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική.
Τόσο στο πεδίο των ερευνών όσο και στο τραπέζι, τασσόμαστε με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία και τον διάλογο», δήλωσε o Akar στο Reuters και συμπλήρωσε «Θέλουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο Akar είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της».
Πρέπει να είναι γνωστό ότι οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας.
Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί -μία ημέρα πριν- και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος κάλεσε τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».
Ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

Τηλεφωνική συνδιάλεξη Μητσοτάκη - Μerkel για την τουρκική προκλητικότητα

Ακόμα μια τηλεφωνική επικοινωνία, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, θέτοντας επί τάπητος τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή (17/8) - Ικανοποιήθηκε το αίτημα Δένδια

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Βρυξελλών στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου θα τεθεί επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα.
Ειδικότερα, την Παρασκευή (14/8/2020) θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (11/8/2020), μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συνάντηση Δένδια με Pompeo την Παρασκευή (14/8) στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία επιδιώκει να στείλει η Ελλάδα βάζοντας στο... παιχνίδι και τις ΗΠΑ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει την Παρασκευή (14/8/2020) έκτακτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο, Mike Pompeo, στη Βιέννη.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της έντονης τουρκικής προκλητικότητας, καθώς το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Άλλωστε, την αμερικανική στήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια.
«Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο Pyatt.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ισραήλ: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για το δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ

Την πλήρη στήριξη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ εκφράζει η κυβέρνηση του Ισραήλ, εν μέσω των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης