Ανυποχώρητος στην προκλητική ρητορική ο Erdogan - Το απειλητικό μήνυμα για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis
Το δρόμο του διμερούς διαλόγου μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας δείχνουν οι κινήσεις των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) και ενώ συνεχίζεται αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα, την παραμονή μάλιστα της συνάντησης Cavusoglu – Pompeo (16/8/2020).
Ωστόσο, στο παρασκήνιο φαίνεται οτι η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Merkel να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα μετά τις 23 Αυγούστου οπότε και ολοκληρώνονται οι ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis.
Πάντως πιστή στο δόγμα των προκλήσεων η Άγκυρα και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 εξαπέλυσε απειλές τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την ΕΕ, δια στόματος μάλιστα του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων o Erdogan: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, απειλές για το Oruc Reis
Προκλητικός εμφανίστηκε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ο Erdogan εμφανίστηκε ανυποχώρητος, στέλνοντας νέο μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη κατά την ομιλία του στη Ριζούντα.
«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει στην παραμικρή παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Erdogan.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτούς που προσπαθούν να βγάλουν τις συζητήσεις από το δικό τους έδαφος και να τις μετατρέψουν σε εμπόδιο μπροστά στην ιερή πορεία της χώρας και του έθνους» συνέχισε ο Erdogan.
Η τουρκική κυβέρνηση «θα συνεχίσει με τον τρόπο της, ανεξάρτητα από ότι λέει ο καθένας, κοιτάζοντας στην κατεύθυνση που επιθυμεί μόνο το έθνος», συμπλήρωσε ο Τούρκος, προσθέτοντας σε απειλητικούς τόνους:
«Δεν θα αφήσουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας να "σπαταληθεί" από αχρείαστες συζητήσεις».
«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην ληστεία σε βάρος μας. Δεν θα υποχωρήσουμε ενάντια στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών».
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου, υπογράμμισε.
Cavusoglu: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu άσκησε κριτική σε Αθήνα και Βρυξέλλες στον απόηχο του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ, που περιορίστηκε σε λεκτική στήριξη και μόνο, προς την Ελλάδα.
Ο Cavusoglu δήλωσε πως η Άγκυρα αποβλέπει στον διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της τουρκικής ηγεσίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
«Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης.
Είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της.
Η έκκληση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι προς την Τουρκία, αλλά προς αυτούς που κάνουν μονομερή και προκλητικά βήματα και σε αυτούς που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (16/8/2020) ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
Η συνάντηση θα γίνει μετά την επαφή που είχε Pompeo με τον Νίκο Δένδια.
Celik: Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μία σταγόνα θάλασσας της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Μετά τον Cavusoglu σε προκλητικές δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ Omer Celik.
«Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της ΄΄Γαλάζιας Πατρίδας’’» δήλωσε ο Celik σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στη δική μας “Γαλάζια Πατρίδα”, πρόσθεσε ο ίδιος, και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν απειλείται.
Έκανε μάλιστα λόγο για παράνομο «ελληνικό θέατρο» στην Ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησε την Ελλάδα για κακομαθημένη συμπεριφορά.
«Αυτό που καταλαβαίνει η Ελλάδα ως διπλωματία, είναι να επιβάλλει την κακομαθημένη της συμπεριφορά ως πολιτική της Ευρώπης», έγραψε χαρακτηριστικά.
Κριτική άσκησε και στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος – κατά τον Celik- απέτυχε σε όλα τα πολιτικά που διαχειρίστηκε και εμπλέκεται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Που βρίσκεται το Oruc Reis
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο διανύει σε κύκλο 50 από τα συνολικά 150 μίλια τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στην τουρκική NAVTEX.
Το τουρκικό ωκεανογραφικό ακολουθεί ένα μοτίβο υποτιθέμενων ερευνών, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1.
«Δείχνει» ότι πραγματοποιεί έρευνες γιατί όπως είναι γνωστό, είναι τόσος μεγάλος ο συνωστισμός των πολεμικών πλοίων, τουρκικών και ελληνικών στην περιοχή, που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πορεία του είναι δυτική- νοτιοδυτική, πλέει με ταχύτητα 4-5 κόμβων, βρίσκεται 25 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αναμένεται, αν συνεχίσει έτσι, τα ξημερώματα της Κυριακής (16/8) να φτάσει στο δυτικό άκρο και κατά πάσα πιθανότατα να αλλάξει ξανά πορεία στρέφοντας τη ρότα του ανατολικά - βορειοανατολικά.
Εν τω μεταξύ η φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Kemal Reis αποσύρεται από τη συνοδεία του ερευνητικού πλοίου.
H τουρκική φρεγάτα φέρεται να αποχώρησε από το σημείο και να κατευθύνεται προς το ναύσταθμο του Ακσάζ πιθανότατα επειδή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και πρέπει να επισκευαστεί.
Navtex και για το Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ
Νέα Navtex, με την οποία παρατείνει την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Άγκυρα το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020.
Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2020, αφού η προηγούμενη είχε ημερομηνία λήξης 18 Αυγούστου.
Το Yavuz προχωρεί από τον Απρίλιο σε παράνομες δραστηριότητες, στο οικόπεδο 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του έκανε εκ νέου αναφορά στο παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» με την τουρκική «Kemal Reis», απειλώντας πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να δώσει την κατάλληλα απάντηση σε ενδεχόμενη παρενόχληση του Oruc Reis.
Οι ημερομηνίες - κλειδιά για εξελίξεις
Καθοριστικό είναι το διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ενώ η Άγκυρα συντηρεί το κλίμα έντασης με προκλητικές δηλώσεις αλλά και κινήσεις.
Ιδιαίτερη αξία έχει η συνάντηση με του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu με τον Αμερικανό ομόλογό του την Κυριακή 16/8 στη Δομινικανή Δημοκρατία, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Mike Pompeo με τον Νίκο Δένδια.
Σημαντική ημερομηνία θεωρείται και η 23η Αυγούστου, όποτε και λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX.
Στις 24 Αυγούστου, ανοίγει ξανά η Βουλή και υπάρχει δυνατότητα κύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Σύμφωνα με τον Erdogan από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι ημέρες εκείνες είναι κρίσιμες και λόγω του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 27 - 28 Αυγούστου.
Παρασκηνιακή συμφωνία Merkel - Erdogan για συνομιλίες με την Αθήνα μετά τις 23/8
Την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις 23 Αυγούστου επιβεβαιώνει και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται επίσημες γερμανικές πηγές που θέλουν, τον Tayyip Erdogan να έχει ενημερώσει τη Γερμανική κυβέρνηση πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου Merkel για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου.
Η Γερμανία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ αλλά και ως στενός συνομιλιττής με την Τουρκία επιδιώκει το διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής (14/8) τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου:
«Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα.»
Απευθυνόμενος τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα ο Maas τόνισε ακόμη ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν - ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις.»
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο χέρι των υπουργών Εξωτερικών να αποφασίσουν στη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη μέτρα κατά της Τουρκίας κάτι που δεν έγινε.
Ωστόσο, ήδη από τον Ιούλιο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Z. Borrell είχε ανακοινώσει κυρώσεις σε περίπτωση που η Άκυρα συνέχιζε τις «παράνομες», όπως τις είχε χαρακτηρίσει, γεωτρήσεις.
Στη Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επικρατεί όμως η ανησυχία ότι τέτοιου είδους μέτρα θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.
Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Merkel έχει μεσολαβεί εδώ και τέσσερεις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολαβήσεις είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.
Borrell (ΕΕ): Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις
Σε μια δήλωση με ιδιαίτερη σημασία υπέρ της Ελλάδος προέβη με ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell.
«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει και προσθέτει:
«Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».
Όσον αφορά τις εκλογές στη Λευκορωσία, ο Borrell σημειώνει πως η ΕΕ δεν αποδέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα και ότι ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και τη νοθεία.
Pompeo: Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας - Άμεση ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Συνάντηση είχε την Παρασκευή 14/8 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του M. Pompeo.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τον υπουργό Εξωτερικών να θέτει θέμα τουρκικής παραβατικότητας, καθώς και η ισχυρή εταιρική σχέση των δύο κρατών.
Ο κ. Δένδιας εξήγησε στον κ. Pompeoτην κρισιμότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, και την ευαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ τριών ημερών η οποία επέκρινε τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Pompeo εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή (σσ. της Ανατολικής Μεσογείου), που για να δοθεί στίγμα αποκλιμάκωσης της έντασης.
«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία (για την Τουρκία) είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Pompeo.
Η Τουρκία επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων και την στρατικοποίηση της κατάστασης.
Τόνισα, τόσο στον κ. Pompeo, όσο και στους ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Pompeo και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησαν την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργού.
Τα ελληνοτουρκικά στο μενού της συνάντησης Macron - Merkel στις 20/8
Συνάντηση θα έχουν στις 20 Αυγούστου ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Μεταξύ άλλων θα συζητήσουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στην παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου και θα συζητήσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από τον κορωνοϊό μέχρι τον Λίβανο.
«Είναι μία εξαιρετικής φύσης συνάντηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στη Bregancon από έναν Γάλλο πρόεδρο» διευκρινίζει το Παρίσι.
Times: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μέλος μία χώρα που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα. Αυτή είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αρχή και οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να την επισημάνουν γρήγορα στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, γράφει, στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.
Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διαφυλάξει την ειρήνη στην Ευρώπη, όμως τώρα δύο χώρες μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης, όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας.
Οι σύμμαχοι των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα πρέπει να τις παροτρύνουν να διαπραγματευτούν, όμως αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τήρηση ίσων αποστάσεων, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν.
Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Εrdogan ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο Oruc Reis αυτήν την εβδομάδα «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά».
Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.
Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους.
Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.
Στην πραγματικότητα, τονίζει ο αρθρογράφος, η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων.
Ο Erdogan άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη και όχι με καλό τρόπο, επισημαίνει η εφημερίδα.
Associated Press: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης
Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να προχωρήσει σε «άμεση αποκλιμάκωση» της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Associated Press (AP).
Το διεθνές πρακτορείο ξεκινάει με την ανάρτηση του Josep Borrell στο Twitter, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπου έγραψε:
«Ανατολική Μεσόγειος: πλήρης αλληλεγγύη (με) Ελλάδα και Κύπρο. Καλούμε την άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία και την επιστροφή της στον διάλογο», ενώ αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Βιέννη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Mike Pompeo.
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας δήλωσε ικανοποιημένος από την αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και την «καταδίκη της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας» εκ μέρους των Βρυξελλών, φιλοξενώντας την δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ:
«Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αυτή είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση».
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan έχει δηλώσει ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως έχει προγραμματίσει η Άγκυρα.
Ωστόσο, - συμπληρώνει - μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel άφησε να εννοηθεί ότι Άγκυρα και Βερολίνο συμφώνησαν να «χαλαρώσουν» την ένταση μετά την ημερομηνία αυτή.
Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Τουρκία, προφανώς όμως όχι υπό το κράτος εκβιασμού και πιέσεων.
Το Associated Press, στο ίδιο ρεπορτάζ κάνει μια σύντομη αναδρομή στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «με τα πολεμικά πλοία να χορεύουν το ένα γύρω από το άλλο σε μια σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση, στην περίπτωση μιας τυχαίας σύγκρουσης ή εχθρικής ενέργειας».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas σημειώνοντας ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και τις δηλώσεις του ότι «οι προκλήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο «δεν γίνεται να συνεχιστούν».
«Εργαζόμαστε για την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να βρεθεί μια λύση, συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να γίνονται έρευνες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εκτός από τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, η Αθήνα επιδιώκει επίσης να δεσμευτούν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συντάσσεται ένας κατάλογος πιθανών κυρώσεων, ο οποίος θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών στο Βερολίνο, αργότερα αυτόν τον μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος τονίζει και το ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ελλάδα ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του στην περιοχή, έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump, για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο και ότι «μοιράζονται τις ίδιες απόψεις».
Ωστόσο, στο παρασκήνιο φαίνεται οτι η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Merkel να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα μετά τις 23 Αυγούστου οπότε και ολοκληρώνονται οι ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis.
Πάντως πιστή στο δόγμα των προκλήσεων η Άγκυρα και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 εξαπέλυσε απειλές τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την ΕΕ, δια στόματος μάλιστα του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων o Erdogan: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, απειλές για το Oruc Reis
Προκλητικός εμφανίστηκε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ο Erdogan εμφανίστηκε ανυποχώρητος, στέλνοντας νέο μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη κατά την ομιλία του στη Ριζούντα.
«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει στην παραμικρή παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Erdogan.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτούς που προσπαθούν να βγάλουν τις συζητήσεις από το δικό τους έδαφος και να τις μετατρέψουν σε εμπόδιο μπροστά στην ιερή πορεία της χώρας και του έθνους» συνέχισε ο Erdogan.
Η τουρκική κυβέρνηση «θα συνεχίσει με τον τρόπο της, ανεξάρτητα από ότι λέει ο καθένας, κοιτάζοντας στην κατεύθυνση που επιθυμεί μόνο το έθνος», συμπλήρωσε ο Τούρκος, προσθέτοντας σε απειλητικούς τόνους:
«Δεν θα αφήσουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας να "σπαταληθεί" από αχρείαστες συζητήσεις».
«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην ληστεία σε βάρος μας. Δεν θα υποχωρήσουμε ενάντια στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών».
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου, υπογράμμισε.
Cavusoglu: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu άσκησε κριτική σε Αθήνα και Βρυξέλλες στον απόηχο του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ, που περιορίστηκε σε λεκτική στήριξη και μόνο, προς την Ελλάδα.
Ο Cavusoglu δήλωσε πως η Άγκυρα αποβλέπει στον διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της τουρκικής ηγεσίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
«Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης.
Είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της.
Η έκκληση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι προς την Τουρκία, αλλά προς αυτούς που κάνουν μονομερή και προκλητικά βήματα και σε αυτούς που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (16/8/2020) ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
Η συνάντηση θα γίνει μετά την επαφή που είχε Pompeo με τον Νίκο Δένδια.
Celik: Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μία σταγόνα θάλασσας της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Μετά τον Cavusoglu σε προκλητικές δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ Omer Celik.
«Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της ΄΄Γαλάζιας Πατρίδας’’» δήλωσε ο Celik σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στη δική μας “Γαλάζια Πατρίδα”, πρόσθεσε ο ίδιος, και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν απειλείται.
Έκανε μάλιστα λόγο για παράνομο «ελληνικό θέατρο» στην Ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησε την Ελλάδα για κακομαθημένη συμπεριφορά.
«Αυτό που καταλαβαίνει η Ελλάδα ως διπλωματία, είναι να επιβάλλει την κακομαθημένη της συμπεριφορά ως πολιτική της Ευρώπης», έγραψε χαρακτηριστικά.
Κριτική άσκησε και στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος – κατά τον Celik- απέτυχε σε όλα τα πολιτικά που διαχειρίστηκε και εμπλέκεται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Που βρίσκεται το Oruc Reis
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο διανύει σε κύκλο 50 από τα συνολικά 150 μίλια τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στην τουρκική NAVTEX.
Το τουρκικό ωκεανογραφικό ακολουθεί ένα μοτίβο υποτιθέμενων ερευνών, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1.
«Δείχνει» ότι πραγματοποιεί έρευνες γιατί όπως είναι γνωστό, είναι τόσος μεγάλος ο συνωστισμός των πολεμικών πλοίων, τουρκικών και ελληνικών στην περιοχή, που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πορεία του είναι δυτική- νοτιοδυτική, πλέει με ταχύτητα 4-5 κόμβων, βρίσκεται 25 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αναμένεται, αν συνεχίσει έτσι, τα ξημερώματα της Κυριακής (16/8) να φτάσει στο δυτικό άκρο και κατά πάσα πιθανότατα να αλλάξει ξανά πορεία στρέφοντας τη ρότα του ανατολικά - βορειοανατολικά.
Εν τω μεταξύ η φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Kemal Reis αποσύρεται από τη συνοδεία του ερευνητικού πλοίου.
H τουρκική φρεγάτα φέρεται να αποχώρησε από το σημείο και να κατευθύνεται προς το ναύσταθμο του Ακσάζ πιθανότατα επειδή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και πρέπει να επισκευαστεί.
Navtex και για το Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ
Νέα Navtex, με την οποία παρατείνει την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Άγκυρα το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020.
Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2020, αφού η προηγούμενη είχε ημερομηνία λήξης 18 Αυγούστου.
Το Yavuz προχωρεί από τον Απρίλιο σε παράνομες δραστηριότητες, στο οικόπεδο 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του έκανε εκ νέου αναφορά στο παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» με την τουρκική «Kemal Reis», απειλώντας πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να δώσει την κατάλληλα απάντηση σε ενδεχόμενη παρενόχληση του Oruc Reis.
Οι ημερομηνίες - κλειδιά για εξελίξεις
Καθοριστικό είναι το διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ενώ η Άγκυρα συντηρεί το κλίμα έντασης με προκλητικές δηλώσεις αλλά και κινήσεις.
Ιδιαίτερη αξία έχει η συνάντηση με του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu με τον Αμερικανό ομόλογό του την Κυριακή 16/8 στη Δομινικανή Δημοκρατία, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Mike Pompeo με τον Νίκο Δένδια.
Σημαντική ημερομηνία θεωρείται και η 23η Αυγούστου, όποτε και λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX.
Στις 24 Αυγούστου, ανοίγει ξανά η Βουλή και υπάρχει δυνατότητα κύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Σύμφωνα με τον Erdogan από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι ημέρες εκείνες είναι κρίσιμες και λόγω του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 27 - 28 Αυγούστου.
Παρασκηνιακή συμφωνία Merkel - Erdogan για συνομιλίες με την Αθήνα μετά τις 23/8
Την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις 23 Αυγούστου επιβεβαιώνει και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται επίσημες γερμανικές πηγές που θέλουν, τον Tayyip Erdogan να έχει ενημερώσει τη Γερμανική κυβέρνηση πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου Merkel για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου.
Η Γερμανία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ αλλά και ως στενός συνομιλιττής με την Τουρκία επιδιώκει το διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής (14/8) τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου:
«Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα.»
Απευθυνόμενος τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα ο Maas τόνισε ακόμη ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν - ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις.»
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο χέρι των υπουργών Εξωτερικών να αποφασίσουν στη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη μέτρα κατά της Τουρκίας κάτι που δεν έγινε.
Ωστόσο, ήδη από τον Ιούλιο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Z. Borrell είχε ανακοινώσει κυρώσεις σε περίπτωση που η Άκυρα συνέχιζε τις «παράνομες», όπως τις είχε χαρακτηρίσει, γεωτρήσεις.
Στη Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επικρατεί όμως η ανησυχία ότι τέτοιου είδους μέτρα θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.
Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Merkel έχει μεσολαβεί εδώ και τέσσερεις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολαβήσεις είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.
Λεκτική στήριξη και μόνο από την ΕΕ στην Ελλάδα
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή (14/8/2020) κυριάρχησε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά επί της ουσίας αποφάσεις δεν ελήφθησαν.
Στα συμπεράσματά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ παράλληλα επισήμαναν ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για το ατύχημα της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική φρεγάτα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.
Βασική επιδίωξη της Ελλάδος - που ζήτησε και την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου - είναι να καταγραφεί η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας καθώς και η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis το οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Pompeo - Cavusoglu την Κυριακή 16 Αυγούστου, στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Στα συμπεράσματά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ παράλληλα επισήμαναν ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για το ατύχημα της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική φρεγάτα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.
Βασική επιδίωξη της Ελλάδος - που ζήτησε και την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου - είναι να καταγραφεί η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας καθώς και η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis το οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Pompeo - Cavusoglu την Κυριακή 16 Αυγούστου, στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Borrell (ΕΕ): Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις
Σε μια δήλωση με ιδιαίτερη σημασία υπέρ της Ελλάδος προέβη με ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell.
«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει και προσθέτει:
«Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».
Όσον αφορά τις εκλογές στη Λευκορωσία, ο Borrell σημειώνει πως η ΕΕ δεν αποδέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα και ότι ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και τη νοθεία.
Pompeo: Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας - Άμεση ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Συνάντηση είχε την Παρασκευή 14/8 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του M. Pompeo.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τον υπουργό Εξωτερικών να θέτει θέμα τουρκικής παραβατικότητας, καθώς και η ισχυρή εταιρική σχέση των δύο κρατών.
Ο κ. Δένδιας εξήγησε στον κ. Pompeoτην κρισιμότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, και την ευαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ τριών ημερών η οποία επέκρινε τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Pompeo εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή (σσ. της Ανατολικής Μεσογείου), που για να δοθεί στίγμα αποκλιμάκωσης της έντασης.
«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία (για την Τουρκία) είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Pompeo.
Η Τουρκία επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων και την στρατικοποίηση της κατάστασης.
Τόνισα, τόσο στον κ. Pompeo, όσο και στους ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Pompeo και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησαν την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργού.
Τα ελληνοτουρκικά στο μενού της συνάντησης Macron - Merkel στις 20/8
Συνάντηση θα έχουν στις 20 Αυγούστου ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Μεταξύ άλλων θα συζητήσουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στην παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου και θα συζητήσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από τον κορωνοϊό μέχρι τον Λίβανο.
«Είναι μία εξαιρετικής φύσης συνάντηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στη Bregancon από έναν Γάλλο πρόεδρο» διευκρινίζει το Παρίσι.
Times: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μέλος μία χώρα που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα. Αυτή είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αρχή και οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να την επισημάνουν γρήγορα στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, γράφει, στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.
Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διαφυλάξει την ειρήνη στην Ευρώπη, όμως τώρα δύο χώρες μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης, όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας.
Οι σύμμαχοι των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα πρέπει να τις παροτρύνουν να διαπραγματευτούν, όμως αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τήρηση ίσων αποστάσεων, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν.
Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Εrdogan ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο Oruc Reis αυτήν την εβδομάδα «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά».
Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.
Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους.
Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.
Στην πραγματικότητα, τονίζει ο αρθρογράφος, η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων.
Ο Erdogan άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη και όχι με καλό τρόπο, επισημαίνει η εφημερίδα.
Associated Press: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης
Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να προχωρήσει σε «άμεση αποκλιμάκωση» της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Associated Press (AP).
Το διεθνές πρακτορείο ξεκινάει με την ανάρτηση του Josep Borrell στο Twitter, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπου έγραψε:
«Ανατολική Μεσόγειος: πλήρης αλληλεγγύη (με) Ελλάδα και Κύπρο. Καλούμε την άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία και την επιστροφή της στον διάλογο», ενώ αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Βιέννη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Mike Pompeo.
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας δήλωσε ικανοποιημένος από την αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και την «καταδίκη της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας» εκ μέρους των Βρυξελλών, φιλοξενώντας την δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ:
«Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αυτή είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση».
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan έχει δηλώσει ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως έχει προγραμματίσει η Άγκυρα.
Ωστόσο, - συμπληρώνει - μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel άφησε να εννοηθεί ότι Άγκυρα και Βερολίνο συμφώνησαν να «χαλαρώσουν» την ένταση μετά την ημερομηνία αυτή.
Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Τουρκία, προφανώς όμως όχι υπό το κράτος εκβιασμού και πιέσεων.
Το Associated Press, στο ίδιο ρεπορτάζ κάνει μια σύντομη αναδρομή στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «με τα πολεμικά πλοία να χορεύουν το ένα γύρω από το άλλο σε μια σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση, στην περίπτωση μιας τυχαίας σύγκρουσης ή εχθρικής ενέργειας».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas σημειώνοντας ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και τις δηλώσεις του ότι «οι προκλήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο «δεν γίνεται να συνεχιστούν».
«Εργαζόμαστε για την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να βρεθεί μια λύση, συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να γίνονται έρευνες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εκτός από τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, η Αθήνα επιδιώκει επίσης να δεσμευτούν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συντάσσεται ένας κατάλογος πιθανών κυρώσεων, ο οποίος θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών στο Βερολίνο, αργότερα αυτόν τον μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος τονίζει και το ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ελλάδα ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του στην περιοχή, έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump, για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο και ότι «μοιράζονται τις ίδιες απόψεις».
Σχόλια αναγνωστών