Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας πραγματοποιείται η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, και του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron
(upd5) Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι προειδοποιήσεις της Ελλάδας προς τη διεθνή κοινότητα για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος είναι συνεχείς.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνεχίζει τη βόλτα του στην περιοχή στο πλαίσιο μιας NAVTEX που είναι βασισμένη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ περιφέρεται και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το σκηνικό αναμένεται να είναι το ίδιο έως τις 23 Αυγούστου, οπότε και λήγει η NAVTEX.
Όσο μάλιστα, η ΕΕ αποφεύγει να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία, τόσο περισσότερο αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται, καθώς στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δυνάμεις του ναυτικού τόσο της Ελλάδας όσο και στην Τουρκία.
Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η Γαλλία, καθώς ο Emmanuel Macron έχει αναδειχθεί σε ένα από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να το αποδείξει και εμπράκτως, όταν έστειλε γαλλικές φρεγάτες για άσκηση με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει η Τουρκία.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της και την Τετάρτη (26/8/2020) αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, που «απάντησε» με τη NAVTEX για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κίνδυνος ατυχήματος
Συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις της Ελλάδας για τον κίνδυνο ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός δυνάμεων.
Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη Γερμανίδα ομόλογο του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Άλλωστε, το επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής Kemal Reis έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Χθες διέρρευσε στον τύπο και φωτογραφία-ντοκουμέντο όπου είναι εμφανής η ζημιά στην τουρκική φρεγάτα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου, η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την πρόκληση θερμού επεισοδίου όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά τον επικίνδυνο ελιγμό της τουρκικής φρεγάτας που οδήγησε στη σύγκρουση με τη «Λήμνος», ο κυβερνήτης του ελληνικού πολεμικού αντιπλοιάρχος Ιωάννης Σαλιάρης ενημέρωσε ιεραρχικά τον διοικητή φρεγατών του στόλου για το περιστατικό που μόλις σημειώθηκε. Η επακούμβηση δεν προκάλεσε ζημιές στο Λήμνος, αντιθέτως το Kemal Reis υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα.
H τουρκική φρεγάτα ήταν στα αριστερά της ελληνικής άρα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη φρεγάτα «Λήμνος».
Σημειώνεται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- τουλάχιστον 40 τουρκικά πολεμικά πλοία με αντίστοιχο αριθμό ελληνικών να τα έχουν υπό στενή παρακολούθηση εμφανίζονται στα ελληνοτουρκικά ραντάρ.
Μάλιστα στην περιοχή δεν πλέουν μόνο ελληνικά και τουρκικά πλοία. Έντονη είναι η παρουσία και ευρωπαϊκών πλοίων.
Είναι χαρακτηριστικός πως έξω από την Λέσβο, πλέει η γερμανική φρεγάτα «Μπερλίν» η οποία όμως παρακολουθεί το προσφυγικό, ενώ εκεί στα ανοικτά της Κρήτης βρίσκεται και η γαλλική «Λαφαγιέτ», η οποία προσφάτως συνόδευσε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο στις κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία.
Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκαν στη Βουλή, οι συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία (διαβάστε εδώ το κείμενο της συμφωνίας με την Ιταλία και εδώ με την Αίγυπτο).
Αμφότερες οι Συμφωνίες θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα (24/8/2020) σε χωριστές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, ενώ στην Ολομέλεια θα εισαχθούν προς συζήτηση και κύρωση την Τετάρτη (26/8/2020), πιθανότατα σε μια κοινή συνεδρίαση.
Η ταχεία κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο σηματοδοτεί και την έμπρακτη ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς μετά την έγκριση της και τα κοινοβούλια και των δύο μερών (δηλ. της Ελλάδας και της Αιγύπτου) θα σταλεί στον ΟΗΕ για δημοσίευση.
Συνέχεια των προσκήσεων – Donmez: Η Ελλάδα κρύβεται πίσω από εξωτερικές δυνάμεις, δεν μπορεί να δείξει την παρουσία της
Νέες προκλήσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία κατά της Ελλάδας, με τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας να εξαπολύει επίθεση.
«Επειδή η Ελλάδα τελευταίως δεν μπόρεσε να δείξει την παρουσία της στο πεδίο, δικαιολογεί τον εαυτό της κρυμμένη πίσω από ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις.
Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες κανενός.
Παρακαλώ, κανείς να μην εποφθαλμιά τις δικές μας ζώνες αρμοδιότητας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Dönmez, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Για τον όρο της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δίκαιο, ο Fatih Dönmez δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν απέναντι ακτές, μπορούν να συναντηθούν και να προβούν σε κοινές συμφωνίες διαμοιρασμού.
Υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια συμφωνία έγινε με την Λιβύη, πρόσθεσε ότι έχουν κάνει «συμφωνία» με το ψευδοκράτος όσον αφορά τον «βορρά» της Κύπρου. «Ανακηρύξαμε τη δική μας υφαλοκρηπίδα στα Ηνωμένα Έθνη το 2012 και την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το Oruc Reis στα δυτικά του νησιού. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ασταμάτητα τις δραστηριότητες μας», τόνισε ο Fatih Dönmez.
Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για διάλογο, είπε ότι εάν η Ελλάδα το επιθυμεί, «μπορεί να έλθει και να διαπραγματευτούμε αυτά τα θέματα».
«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει το Καστελόριζο ως ηπειρωτικό έδαφος με δική του υφαλοκρηπίδα, ενώ είναι 580 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόνο δύο χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Η συνάντηση Merkel με Macron
Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, και του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως στο ζήτημα των εντάσεων με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία φαίνεται πιο επιθετική από τη Γερμανία έναντι της Άγκυρας.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το περιοδικό Paris-Match, ο Macron υπογραμμίζει πως ο Τούρκος ομόλογός του Recep Tayyip Erdogan διεξάγει «μια επεκτατική πολιτική που αναμιγνύει εθνικισμό και ισλαμισμό, δεν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» και αποτελεί «παράγοντα αποσταθεροποίησης».
Τηλεφωνικές επαφές Φλώρου (ΓΕΕΘΑ) με ομολόγους σε Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος
Τηλεφωνικές επαφές με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου, αντιστράτηγο, Mohamed Farid Hegazy, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αντιστράτηγο, Hamad Mohammed, είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων επαφών, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Την Τετάρτη (26/8/2020) η κύρωση των συμφωνιών για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Την πρόθεση της κυβέρνησης, οι συμφωνίες για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία να κυρωθούν την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη (26/8/2020) ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις.
Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.
Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας» τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός αναφέρθηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί "δύο μέτρα και δύο σταθμά".
Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια "απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία" και επανέλαβε ότι η Τουρκία "αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου".
Παρουσίασε στους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία.
"Όχι, όμως", όπως τόνισε, "όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών"» επεσήμανε ο κ. Πέτσας.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνεχίζει τη βόλτα του στην περιοχή στο πλαίσιο μιας NAVTEX που είναι βασισμένη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ περιφέρεται και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το σκηνικό αναμένεται να είναι το ίδιο έως τις 23 Αυγούστου, οπότε και λήγει η NAVTEX.
Όσο μάλιστα, η ΕΕ αποφεύγει να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία, τόσο περισσότερο αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται, καθώς στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δυνάμεις του ναυτικού τόσο της Ελλάδας όσο και στην Τουρκία.
Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η Γαλλία, καθώς ο Emmanuel Macron έχει αναδειχθεί σε ένα από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να το αποδείξει και εμπράκτως, όταν έστειλε γαλλικές φρεγάτες για άσκηση με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει η Τουρκία.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της και την Τετάρτη (26/8/2020) αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, που «απάντησε» με τη NAVTEX για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κίνδυνος ατυχήματος
Συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις της Ελλάδας για τον κίνδυνο ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός δυνάμεων.
Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη Γερμανίδα ομόλογο του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Άλλωστε, το επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής Kemal Reis έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Χθες διέρρευσε στον τύπο και φωτογραφία-ντοκουμέντο όπου είναι εμφανής η ζημιά στην τουρκική φρεγάτα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου, η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την πρόκληση θερμού επεισοδίου όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά τον επικίνδυνο ελιγμό της τουρκικής φρεγάτας που οδήγησε στη σύγκρουση με τη «Λήμνος», ο κυβερνήτης του ελληνικού πολεμικού αντιπλοιάρχος Ιωάννης Σαλιάρης ενημέρωσε ιεραρχικά τον διοικητή φρεγατών του στόλου για το περιστατικό που μόλις σημειώθηκε. Η επακούμβηση δεν προκάλεσε ζημιές στο Λήμνος, αντιθέτως το Kemal Reis υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα.
H τουρκική φρεγάτα ήταν στα αριστερά της ελληνικής άρα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη φρεγάτα «Λήμνος».
Σημειώνεται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- τουλάχιστον 40 τουρκικά πολεμικά πλοία με αντίστοιχο αριθμό ελληνικών να τα έχουν υπό στενή παρακολούθηση εμφανίζονται στα ελληνοτουρκικά ραντάρ.
Μάλιστα στην περιοχή δεν πλέουν μόνο ελληνικά και τουρκικά πλοία. Έντονη είναι η παρουσία και ευρωπαϊκών πλοίων.
Είναι χαρακτηριστικός πως έξω από την Λέσβο, πλέει η γερμανική φρεγάτα «Μπερλίν» η οποία όμως παρακολουθεί το προσφυγικό, ενώ εκεί στα ανοικτά της Κρήτης βρίσκεται και η γαλλική «Λαφαγιέτ», η οποία προσφάτως συνόδευσε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο στις κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία.
Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκαν στη Βουλή, οι συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία (διαβάστε εδώ το κείμενο της συμφωνίας με την Ιταλία και εδώ με την Αίγυπτο).
Αμφότερες οι Συμφωνίες θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα (24/8/2020) σε χωριστές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, ενώ στην Ολομέλεια θα εισαχθούν προς συζήτηση και κύρωση την Τετάρτη (26/8/2020), πιθανότατα σε μια κοινή συνεδρίαση.
Η ταχεία κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο σηματοδοτεί και την έμπρακτη ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς μετά την έγκριση της και τα κοινοβούλια και των δύο μερών (δηλ. της Ελλάδας και της Αιγύπτου) θα σταλεί στον ΟΗΕ για δημοσίευση.
Συνέχεια των προσκήσεων – Donmez: Η Ελλάδα κρύβεται πίσω από εξωτερικές δυνάμεις, δεν μπορεί να δείξει την παρουσία της
Νέες προκλήσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία κατά της Ελλάδας, με τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας να εξαπολύει επίθεση.
«Επειδή η Ελλάδα τελευταίως δεν μπόρεσε να δείξει την παρουσία της στο πεδίο, δικαιολογεί τον εαυτό της κρυμμένη πίσω από ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις.
Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες κανενός.
Παρακαλώ, κανείς να μην εποφθαλμιά τις δικές μας ζώνες αρμοδιότητας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Dönmez, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Για τον όρο της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δίκαιο, ο Fatih Dönmez δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν απέναντι ακτές, μπορούν να συναντηθούν και να προβούν σε κοινές συμφωνίες διαμοιρασμού.
Υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια συμφωνία έγινε με την Λιβύη, πρόσθεσε ότι έχουν κάνει «συμφωνία» με το ψευδοκράτος όσον αφορά τον «βορρά» της Κύπρου. «Ανακηρύξαμε τη δική μας υφαλοκρηπίδα στα Ηνωμένα Έθνη το 2012 και την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το Oruc Reis στα δυτικά του νησιού. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ασταμάτητα τις δραστηριότητες μας», τόνισε ο Fatih Dönmez.
Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για διάλογο, είπε ότι εάν η Ελλάδα το επιθυμεί, «μπορεί να έλθει και να διαπραγματευτούμε αυτά τα θέματα».
«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει το Καστελόριζο ως ηπειρωτικό έδαφος με δική του υφαλοκρηπίδα, ενώ είναι 580 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόνο δύο χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Η συνάντηση Merkel με Macron
Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, και του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως στο ζήτημα των εντάσεων με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία φαίνεται πιο επιθετική από τη Γερμανία έναντι της Άγκυρας.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το περιοδικό Paris-Match, ο Macron υπογραμμίζει πως ο Τούρκος ομόλογός του Recep Tayyip Erdogan διεξάγει «μια επεκτατική πολιτική που αναμιγνύει εθνικισμό και ισλαμισμό, δεν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» και αποτελεί «παράγοντα αποσταθεροποίησης».
Τηλεφωνικές επαφές Φλώρου (ΓΕΕΘΑ) με ομολόγους σε Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος
Τηλεφωνικές επαφές με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου, αντιστράτηγο, Mohamed Farid Hegazy, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αντιστράτηγο, Hamad Mohammed, είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων επαφών, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Την Τετάρτη (26/8/2020) η κύρωση των συμφωνιών για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Την πρόθεση της κυβέρνησης, οι συμφωνίες για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία να κυρωθούν την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη (26/8/2020) ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις.
Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.
Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας» τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός αναφέρθηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί "δύο μέτρα και δύο σταθμά".
Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια "απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία" και επανέλαβε ότι η Τουρκία "αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου".
Παρουσίασε στους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία.
"Όχι, όμως", όπως τόνισε, "όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών"» επεσήμανε ο κ. Πέτσας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών