Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα προκλητική επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα για τον σεβασμό των θρησκειών, μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί - Επιστολή στον ΟΗΕ για το Oruc Reis

Νέα προκλητική επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα για τον σεβασμό των θρησκειών, μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί - Επιστολή στον ΟΗΕ για το Oruc Reis
Το άσπρο μαύρο επιχειρεί να κάνει η τουρκική διπλωματία εν μέσω διπλωματικής κινητικότητας για την Ανατολική Μεσόγειο
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, η οποία απαντώντας στη θύελλα αντιδράσεων για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται πως οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει ψεύτικες ατζέντες στην περιοχή με τα ιστορικά της σύνδρομα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.  
Την ίδια ώρα, πάντως η 28η Αυγούστου θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Μεγάλης σημασίας θεωρείται η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas σε Ελλάδα και Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη (25/8).
Παράλληλα η Ελλάδα φέρνει στον ΟΗΕ το θέμα του Oruc Reis, κάνοντας λόγο για σημαντικούς κινδύνους στην περιοχή εξαιτίας της παρουσίας του πλοίου.

Στον ΟΗΕ το θέμα του Oruc Reis

Η Ελλάδα με επιστολή της φέρνει στον ΟΗΕ τις τελευταίες σοβαρές προκλήσεις της Άγκυρας με την απόπειρα παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις έρευνες του Oruc Reis αλλά και την κινητοποίηση του Στόλου της που δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.
Με την επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, η Ελλάδα δηλώνει ότι τέτοιες ενέργειες δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα και υπενθυμίζει την ελληνική ρηματική διακοίνωση του 2012 όπου η Ελλάδα βάσει εσωτερικής νομοθεσίας έχει ορίσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της (στην βάση της μέσης γραμμής, όπου δεν έχει υπάρξει Συμφωνία οριοθέτησης).
Στην επιστολή της, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το επιχείρημα της Άγκυρας ότι… «αντιδρά» στην Ελληνο-αιγυπτιακή Συμφωνία, η οποία συνάφθηκε στην βάση του Δικαίου της Θάλασσας και επισημαίνει επίσης ότι η Συμφωνία αυτή χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία για να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μιλά για σεβασμό των θρησκειών

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία με αφορμή την αντίδραση της ελληνικής πλευρές και όχι μόνο στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
«Η Μονή της Χώρας, όπως το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας και άλλα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία στη γη μας, ανήκει στην Τουρκία και είναι ιδιοκτησία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy,
Το συγκεκριμένο σχόλιο ήλθε ως απάντηση στους Έλληνες αξιωματούχους, που εξέφρασαν τη θέση τους κατά της επαναλειτουργίας της Μονής της Χώρας, του 6ου αιώνα, ως τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.
O Aksoy τόνισε πως η Τουρκία προστατεύει σχολαστικά τα πολιτιστικά της περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτιστικής παράδοσης που σέβεται την ιστορία, τα δικαιώματα και τις ευθύνες που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις.
«Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η αλλαγή του καθεστώτος που έγινε σε μια τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Aksoy.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα, η οποία μετέτρεψε τα τζαμιά και τα μνημεία της Οθωμανικής κληρονομιάς στην επικράτειά της σε εκκλησίες, είναι η τελευταία χώρα που θα έπρεπε να έχει κάτι να πει για το σεβασμό άλλων θρησκειών.
Ο Aksoy πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η οποία περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη χώρα της με κάθε είδους κατασταλτικές πρακτικές παρά τις διεθνείς συμφωνίες, δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει στην Τουρκία.
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει ψεύτικες ατζέντες στην περιοχή με τα ιστορικά της σύνδρομα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να παρέχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τους μουσουλμάνους σαν χώρους λατρείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ελληνικό ΥΠΕΞ για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Η  απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος,  συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας.
Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.
Η απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.
Τζαμί και η Μονή της Χώρας: Ο Ερντογάν εφαρμόζει την απόφαση - CNN.gr

Είναι απολύτως καταδικαστέα.
Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.
Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και την ιστορική Μονή της Χώρας | ΣΚΑΪ
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού

Μενδώνη: Προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος

Προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος, τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κάνοντας επίσης λόγο για δεύτερη πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μετά από εκείνη με την Αγία Σοφία.
Αναλυτικά η κ. Μενδώνη αναφέρει:
"Η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία.
Είναι ένα μοναστήρι στη Χώρα, που για τους βυζαντινούς, ήταν η εκτός των τειχών περιοχή, που η πρώτη του φάση χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Στον 9ο αιώνα έχουμε μία δεύτερη φάση και τελικά, στον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ. διαμορφώνεται όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας και ο τοιχογραφικός της διάκοσμος, οι αγιογραφίες της, είναι μοναδικής τέχνης.
Η Παναγία βρίσκεται σε όλα τα εγχειρίδια της βυζαντινής Ιστορίας και της βυζαντινής αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο.
Ο Χριστός, καθήμενος στον θρόνο, ο οποίος δέχεται την προσφορά που του κάνει ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ο οποίος προσφέρει την ίδια την εκκλησία, επίσης, θεωρείται από τα μνημειακά κεφάλαια της βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας.
Η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη. Αναφέρω όλα αυτά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για ένα μνημείο, του οποίου η τέχνη και η αξία, θα τολμούσα να πω ότι είναι συγκρίσιμη με αυτή της Αγίας Σοφίας.
Όπως αναφέρει ήδη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε μία δεύτερη πρόκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία έχει καταδικαστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση διά του αρμοδίου Υπουργείου Εξωτερικών, έχει καταδικαστεί από την Κομισιόν. Πριν από λίγο, έκανε δήλωση και η Κομισιόν, ότι καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά.
Είναι λυπηρό, που στον 21ο αιώνα, βλέπουμε, αντί να κυριαρχεί η θρησκευτική ανεκτικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, γυρίζουμε πίσω.
Μιλάμε όλοι για διάλογο των πολιτισμών, για συναίνεση, ανοχή και ανεκτικότητα.
Οι κινήσεις αυτές μας φέρνουν πολύ πίσω.
Είναι προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά το γεγονός ότι ένα μουσείο, όπως ήταν η Μονή της Χώρας από το 1958, μετατρέπεται σε ένα θρησκευτικό ισλαμικό τέμενος".

Καταδίκη από Κομισιόν

Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία.
Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης», δήλωσε η Nabila Massrali.

Αναστασιάδης για τη Μονή της Χώρας: «Μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί.
Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Αναστασιάδης αναφέρει:
«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Πρόκειται για μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας, στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Ανοίγει ο διάλογος στις 28 Αυγούστου;

Εν τω μεταξύ στις 28 Αυγούστου θα γίνει η εκκίνηση του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών για την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πιθανό να ξεκινήσουν σ' αυτή την ημερομηνία, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν οι γείτονες και αν θα συνεχίσουν να προκαλούν.
Στο τραπέζι του διαλόγου τώρα, θα καθίσουν ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Cagatay Erciyes από την τουρκική.


Συνάντηση Δένδια - Maas την Τρίτη 25/8: Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η Λιβύη

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Heiko Maas θα έχει την ερχόμενη Τρίτη 25 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.
Στο επίκεντρο της συζήτησής τους θα τεθούν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.
Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.
Το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas σε Αθήνα και Άγκυρα αποκαλύπτει μια νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου δύο ημέρες πριν την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 27-28 Αυγούστου στο Γκίμιχ.
adalarinfo00 1 scaled

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης