Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ορατότης μηδέν στο Αιγαίο - Τα μηνύματα Δένδια σε Τουρκία και ΕΕ - Απειλές Cavusoglu: Αν η Ελλάδα κάνει λάθος δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο

Ορατότης μηδέν στο Αιγαίο - Τα μηνύματα Δένδια σε Τουρκία και ΕΕ - Απειλές Cavusoglu: Αν η Ελλάδα κάνει λάθος δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο
Μήνυμα προς Τουρκία η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Kύπρου - Γαλλίας
(upd10) Ένα τριήμερο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα 25/8 στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με την Τουρκία να τραβάει το σχοινί στα άκρα κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και με τη Γερμανία να επισημαίνει τον κίνδυνο μιας μεγάλης καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Προειδοποίηση στην Άγκυρα απηύθυνε ο H. Maas στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον M. Cavusoglu, ωστόσο το Τούρκος ομόλογός του έδωσε δίπλα του ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και προκλητικότητας εξαπολύοντας νέες απειλές.
«Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή» προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
«Θέλουμε απευθείας διάλογο Τουρκίας – Ελλάδας, και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνομιλιών, αλλά για να γίνει αυτό βήμα – βήμα πρέπει να μειωθεί η ένταση.
Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ, ούτε η Γερμανία, ούτε η Τουρκία, κανείς στην Ευρώπη» επισήμανε ο Μάας.
«Η Γερμάνια είναι έτοιμη να στηρίξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή» προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
«Ας μη ξεγελιόμαστε είναι δύσκολη κατάσταση, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο, κανείς δε θέλει στρατιωτική λύση του θέματος.
Πρέπει μέσα στην ΕΕ να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για διάλογο» δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος.
«Η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει, θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της» επέμεινε από την πλευρά του ο Cavusoglu, θέτοντας θέμα Αιγαίου, «τούρκικης» μειονότητας, επαναπροώθησης μεταναστών.
«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κύπρος και Ελλάδα είναι κακομαθημένες από την ΕΕ».
Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Heiko Maas, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και με τον Έλληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα εκτυλίσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, και αφού διεμήνυσε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται σθεναρά στο πλευρό της Ελλάδας, τόνισε πως το Βερολίνο επιθυμεί με όλες του τις δυνάμεις να συμβάλλει σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του πάντως ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, τονίζοντας ωστόσο πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.
Η κλιμακούμενη ένταση πυροδοτήθηκε από την παράταση της τουρκικής NAVTEX για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο -και μάλιστα εντός και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- έως τις 27 Αυγούστου.
Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή τριήμερων αεροναυτικών ασκήσεων, αρχής γενομένης από σήμερα (25/8/2020).
Η ελληνική άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου.
Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, η Άγκυρα εξέδωσε νέα  Navtex, για ασκήσεις νότια της Κρήτης με ισχύ από τις 8 το πρωί της 25ης Αυγούστου έως τις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα NAVTEX περιλαμβάνει τμήμα της «οριοθέτησης» που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Πάντως, η ελληνική πλευρά -για ακόμα μία φορά- έθεσε προ των ευθυνών της την ΕΕ, που ακόμα διαστάζει να λάβει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.
«Το διακύβευμα της Ανατολικής Μεσογείου  αφορά ολόκληρη την ΕΕ» τόνισε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων του με τον Maas.
«Προσβλέπουμε στο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπίσει τις ιδέες της» υποστήριξε επίσης.

Ορατός ο κίνδυνος ατυχήματος

Πλέον, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ορατός περισσότερο από ποτέ, ενδεχόμενο για το οποίο έχει προειδοποιήσει και η ελληνική πλευρά σε συνομιλίες Ελλήνων αξιωματούχων με Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Εξάλλου, το περιστατικό με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» και την τουρκική «Kemal Reis», αποδεικνύει πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση στην περιοχή.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μικρότερη σπίθα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».
Για «επικίνδυνη κατάσταση» στην περιοχή έκανε λόγο χθες και η τουρκική πλευρά μέσω του υπουργού Άμυνας της χώρας, Hulusi Akar, ενώ τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, οποίος -μεταξύ άλλων- δήλωσε: «Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική αιτία για ότι αρνητικό προκύψει στην περιοχή και για τις ζημιές που η ίδια θα προκαλέσει στον εαυτό της.

Οι επαφές Maas σε Αθήνα και Άγκυρα

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης σημασίας είναι οι επαφές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, σε Αθήνα και Άγκυρα, αν και ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά.
Ο Maas συναντήθηκε πρώτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Φαίνεται πως η παράταση της τουρκικής NAVTEX δυσαρέστησε και τη γερμανική πλευρά, που όλες τις προηγούμενες μέρες αλλά και στις επαφές που είχε με Έλληνες αξιωματούχους, διεμήνυε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα αποχωρήσει από την Ανατολική Μεσόγειο στις 27 Αυγούστου.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και νέας παράτασης της τουρκικής NAVTEX, μετά τις 27 Αυγούστου, καθώς και σε παλιότερες δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο έως το τέλος Αυγούστου.

Cavusoglu (Τουρκία): Αν η Ελλάδα κάνει λάθος δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο

Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, H. Maas, μετέβη στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25/8, με τον Τούρκο ομόλογό του, M. Cavusoglu.
«Η Ελλάδα έγινε κακομαθημένη με την υποστήριξη της ΕΕ.
Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, είναι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι.
Η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει έναν αντικειμενικό ρόλο, αλλά αυτές οι προσπάθειες δέχονται επίθεση από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση», είπε ο Cavusoglu, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Ευχαρίστησε τη γερμανική πλευρά για τις προσπάθειές της και είπε, αναφορικά με τις γεωτρήσεις ότι η Τουρκία περίμενε πολλά χρόνια γι' αυτό.
Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ενώ προέτρεψε τη χώρα μας «να ξεχάσει τον τρόπο που την κακομαθαίνανε».
Επέμεινε στη ρητορική για το Καστελόριζο, λέγοντας πως ενώ απέχει μόλις 10 χλμ από την Τουρκία, η Ελλάδα ζητά 580 χλμ, ενώ αφήνει στη Τουρκία 2 χλμ χώρο.
Από τον σχολιασμό του δεν έλειψαν και οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς διερωτήθηκε αν τα παραπάνω, για το Καστελόριζο, αναφέρονται στις εν λόγω συμφωνίες.
Στη συνέχεια προχώρησε και στις απειλές: «Η συμβουλή μου προς την Ελλάδα είναι αυτή: Εγκαταλείψτε αυτήν τη συμπεριφορά του κακομαθημένου.
Μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο με το να συμπληρώνετε ορισμένες χώρες.
Χωρίς ασκήσεις, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
Εάν κάνετε λάθος βήμα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Maas

Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή τονίστηκε στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.
«Η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η θέση της Αθήνας

Η τελευταία κίνηση του Erdogan -με την παράταση της NAVTEX έως τις 27 Αυγούστου- καταστρέφει και την παραμικρή πιθανότητα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.
Η τοποθέτηση της Αθήνας εστιάζει στο ότι ενώ όλοι στην Ευρώπη ανέμεναν αποκλιμάκωση είδαν τον Erdogan να κάνει το αντίθετο κάτι που τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή.
«Με τέτοιες συμπεριφορές, δεν μπορείς να ξεκινήσεις διερευνητικές επαφές υπό το κράτος εκβιασμών» τονίζει η Αθήνα.
Με τη στάση της η Ελλάδα θέλει να δείξει τη συνέπεια της, θέλοντας παράλληλα να αναδείξει την ασυνέπεια της Άγκυρας.

Τα μηνύματα Δένδια σε ΕΕ και Τουρκία

Νέo μήνυμα προς την ΕΕ για αυστηρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Το διακύβευμα της Ανατολικής Μεσογείου  αφορά ολόκληρη την ΕΕ» τόνισε ότι κ. Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Heiko Maas, μετά τη συνάντηση τους.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην παρουσίαση του καταλόγου κυρώσεων κατά της τουρκικής προκλητικότητας που έχει υποχρέωση να καταρτίσει η ΕΕ.
«Προσβλέπουμε στο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπίσει τις ιδέες της» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ότι δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.
«Η Ελλάδα παραμένει έτοιμη για διάλογο» τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε στην Τουρκία πως «χωρίς αλαζονεία, απειλές, μεγαλοστομία η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Maas: Μια μικρή σπίθα στη Μεσόγειο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή

Τη θέση ότι μια μικρή σπίθα στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια.
Ο Maas υποστήριξε ότι η Γερμανία στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τη διαδικασία διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας.
«Θέλουμε να συμβάλουμε ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με άμεσες συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας.
Οι συνομιλίες θα ήταν επιτυχείς, εφόσον σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.
Η Γερμανία στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τη διαδικασία διαλόγου.
Για αυτό βρίσκομαι εδώ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον κίνδυνο ατυχήματος στη Μεσόγειο.
«Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί συμφέρον του» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος κατά την έναρξη της τοποθέτηση του, σημείωσε πως έχει δύο μηνύματα.
«Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ στέκεται σθεναρά δίπλα στην Ελλάδα.
Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε δείγμα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο» είπε ο Maas, εκφράζοντας την ελπίδα στο τέλος να βρεθεί «μια λύση καλής γειτονίας χωρίς βία».

Τερματισμό των προκλήσεων και λύση με απευθείας διάλογο ζητά η Γερμανία

Τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ζήτησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα και ακολούθως την Άγκυρα.
Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (28/8/2020) στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE - Τουρκίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Maas δήλωσε:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ.
Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους.
Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ' όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.
Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν.
Γι' αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών.
Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.
Ο Josep Borrell πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.
Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος.
Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

Στο Βερολίνο ο Παναγιωτόπουλος - Συναντήσεις με Stoltenberg και Karrenbauer

Στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο θα συμμετέχει ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος θα μεταβεί αύριο (26/8/2020) στη γερμανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείου Άμυνας, συνάντηση με τον Παναγιωτόπουλο έχουν ζητήσει ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, αλλά και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Annegret Kramp – Karrenbauer, ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία αποτέλεσε η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης.
Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F–16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και Ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.
Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία αεροσκαφών και ελικοπτέρων.










Image
Στη Βουλή, οι συμφωνίες Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία

Στην «επιχείρηση» θωράκισης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα περιλαμβάνεται και η κύρωση από τη Βουλή των συμφωνιών για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Ειδικά, η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι κι εκείνη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Erdogan καθώς ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε σήμερα (25/8/5020) και ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα υπονόμευσε το διάλογο με την Άγκυρα κατόπιν της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτό είναι το κείμενο που ...

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή αύριο (26/8/2020).

Ρηματική διακοίνωση επέδωσε η Τουρκία στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Kalin: Η Αθήνα υπονόμευσε τoν ελληνοτουρκικό διάλογο με τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Τη θέση ότι η Αθήνα υπονόμευσε το διάλογο με την Άγκυρα κατόπιν της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ διατύπωσε ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο Kalin υποστήριξε ότι υπήρξε θέμα εμπιστοσύνης μετά από τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, τόνισε ότι θέματα συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι μόνο η Μεσόγειος και το Αιγαίο, αλλά και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα ενώ κάλεσε την Ελλάδα να αφήσει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για τα νησιά.
«Ενώ Ελλάδα και Τουρκία ήταν σε διαπραγματεύσεις για τα ελληνοτουρκικά, η Αθήνα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, γεγονός που υπονόμευσε τη διαδικασία.
Από εκείνο το σημείο τέθηκε σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης...
Ο εποικοδομητικός ρόλος που είχε ο πρόεδρος μας για να φέρει τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το σημείο ήταν καίριας σημασίας.
Η στάση της Γερμανίας ήταν επίσης εξαιρετικά σημαντική.
Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα, μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο.
Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι» υποστήριξε ο Kalin, τονίζοντας ότι οι διαφορές μπορούν να λυθούν μέσω των διαπραγματεύσεων αλλά και ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί και δεν θα κάνει πίσω από τα συμφέροντα της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Θα συνεχίστουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας τόσο στην Κύπρο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Erdogan, υποστηρίζοντας ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική» και ότι είναι «καταδικασμένη να αποτύχει».
«Πρώτα από όλα η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα.
Μπορούμε μόνοι μας να λύσουμε τα διμερή μας ζητήματα.
Δεν έχει να κάνει μόνο για την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Υπάρχουν πολλά θέματα, όπως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και η εκλογή μουφτή.
Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ικανοποιητικά βήματα που να βασίζονται στο σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» υποστήριξε ο Kalin.
«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά στην ανατολική Μεσόγειο.
Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου.
Μιλάνε για τον Χαρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε από την αρχή.
Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε βασίζεται στην πραγματικότητα.
Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας.
Θέλουε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης.
Θέλουμε οι πόροι τους να είναι διαθέσιμοι σε όλους.
Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας» είπε ο Kalin, ο οποίος ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.
«Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα φάει όσα δικαιούμαστε» τόνισε ο εκπρόσωπος του Erdogan.

Image

Donmez (Τουρκία): Η Ελλάδα συνωμοτεί με συγκεκριμένες χώρες για να φανεί σωστή

Για... αναξιοπιστία κατηγορεί την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez.
«Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις και το πρόγραμμα μας.
Συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας, καθώς έχουμε το Ouc Reis και το Yavuz στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε δίκιο.
Οι θέσεις μας είναι ισχυρές σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα συνωμοτεί με συγκεκριμένες χώρες για να φανεί σωστή, γιατί στερείται αξιοπιστίας.
Συνεπώς, συνεχίζουμε εκεί που σταματήσαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης