Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών προβληματίζονται για το εάν η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξοργίσει τον Erdogan
(Συνεχές Upd) Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο… παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να επικοινωνεί για δεύτερη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, πήρε σαφή θέση υπέρ της χώρας μας, τονίζοντας ότι «είναι υποχρεώση όλων μας να στηρίξουμε την Ελλάδα».
Μάλιστα, ερωτηθείσα σχετικά επεσήμανε ότι δεν θα επικοινωνήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, αν και συμπλήρωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν συχνές επαφές.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούσε έντονη φημολογία για επικοινωνία Merkel με Erdogan, πληροφορίες που αποκάλυψε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.
Η Γαλλία θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, διαμήνυσε ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».
«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια.
Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο.
Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις...
Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών".
Την εφάρμοσα στη Συρία», ξεκαθάρισε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας συζητήθηκε σήμερα (28/8/2020) και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι η μόνο διέξοδος από την κρίση.
Ωστόσο προειδοποίησαν για την επιβολή κυρώσεων, εάν δεν βρεθεί λύση.
Στον αντίποδα, ο Erdogan συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις.
Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, η Τουρκία προχώρησε χθες στην έκδοση δύο NAVTEX για την Ανατολική Μεσόγειο (η μία για άσκηση με πραγματικά πυρά και η δεύτερη για νέες έρευνες του Oruc Reis), ενώ τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά F-16 που επέστρεφαν από την κοινή άσκηση με Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία στήριξαν πλήρως κι έβαλαν «πλάτη» για την Ελλάδα, ενώ περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Γερμανία και η Μάλτα. Καμία όμως από τις χώρες της Ε.Ε δε δημιούργησε πρόβλημα εκφράζοντας αντιρρήσεις για το κοινό ανακοινωθέν.
Αυτή είναι η λίστα των κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας
Μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν επιμείνει στην επιθετική συμπεριφορά και την προσπάθεια σφετερισμού της κυριαρχίας επί θαλασσίων ζωνών που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυρώσεων, στέλνουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι συνεδρίασαν στο Βερολίνο.
Στο τέλος των διήμερων συζητήσεών τους, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας J. Borell παρουσίασε προφορικά στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ένα σχέδιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που ανέγνωσε ο Borell στους 27 υπουργούς Εξωτερικών προβλέπεται η ενεργοποίηση των εξής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα με την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ
5. Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίωνπου εκταμιεύονται προς την Τουρκία
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών [Κυβερνήσεων] στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.
Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο.
Σκληραίνει τη στάση του ο Macron: Έχουμε «κόκκινες γραμμές» - Η Τουρκία σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από πράξεις
Η Γαλλία θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, διαμήνυσε ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».
«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια.
Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο.
Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις...
Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών".
Την εφάρμοσα στη Συρία», ξεκαθάρισε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Νωρίτερα, μετά και την είδηση ότι η ΕΕ ετοιμάζει κατάλογο κυρώσεων για την Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με μια νέα «εμπρηστική» ανακοίνωση, απάντησε στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων πως οι απειλές της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις γεωτρήσεις.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις αποφάσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι «η Ε.Ε. δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί κριτική και να απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε δικά της χωρικά ύδατα».
Το μήνυμα στήριξης Merkel σε Ελλάδα
Τη στήριξη της στην Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, απορρίπτοντας παράλληλα τις φήμες περί επικείμενης επικοινωνίας της με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Δεν μίλησα και δεν πρόκειται να μιλήσω σήμερα με τον Erdogan» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ωστόσο πως ούτως ή άλλως έχει τακτική επικοινωνία μαζί του.
Η ίδια τόνισε -σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βερολίνο- την ανάγκη αποκλιμάκωσης τη έντασης με την Τουρκία.
«Ναι, πρέπει να πάρουμε σοβαρά όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας, πρέπει να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο», τόνισε η Καγκελάριος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και για να γίνει αυτό «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές».
Τόνισε ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Emmanuel Macron Μακρόν για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ «και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί».
Την πρόθεση της Merkel για παρέμβαση στον Erdogan είχε αποκάλυψε Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Annegret Kramp-Karrenbauer, κατά τη διάρκεια συνομιλίας της με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell.
Νέα μηνύματα αλληλεγγύης και προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
Όσον αφορά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ακολουθήθηκε η πεπατημένη με μηνύματα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έκκληση για επανεκκίνηση του διαλόγου και προειδοποιήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση, τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασαν τη στήριξη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και προέβαλαν τον διάλογο ως τη μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση.
Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι εάν δεν βρεθεί άλλη λύση τότε θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα, δηλ. η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο Borrell δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία να προετοιμαστούν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε ότι απαραίτητο στοιχείο για την επανεκκίνηση του διαλόγου είναι η αποχή από τις μονομερείς ενέργειες.
Όπως είπε υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας να βρεθεί έδαφος για συζητήσεις με την Τουρκία και της επίδειξης της κοινής ισχύος στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας.
Επίσης, χαιρέτησε τις προσπάθειες της Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί λύση και είπε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να συμβάλει.
Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, ο Borrell υποστήριξε πως υπάρχει πολιτική συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών, να ζητηθεί από τις υπηρεσίες να επιταχυνθεί η εργασία για να προστεθούν και άλλα άτομα (που θα προτείνει η Κύπρος) σε αυτά που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ωστόσο παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορθυφής των ηγετών της ΕΕ.
Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις παρουσίασε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα σε ό,τι σχετίζεται με τις ενέργειες αυτές καθαυτές τις παράνομες ενέργειες.
Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή.
Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, τόνισε ότι οι καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρρύνουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
«Είμαστε σαφείς, όσον αφορά την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι ο διάλογος.
«Μια διπλωματική λύση με απευθείες συνομιλίες είναι ο επείγον στόχος μας.
Θα προσπαθήσουμε και τις επόμενες μέρρες να στηρίξουμε μια τέτοια διαδικασία διαλόγου, διότι ο διάλογος είναι η μόνο διέξοδος από αυτή τη διπλωματική κρίση.
Η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να σταματήσει τις προκλήσεις.
Τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουμε αναλυτικά το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και θα κάνουμε προτάσεις για περαιτέρω περιοριστικά βήματα εις βάρος της Τουρκίας, εάν δεν υπάρξει λύση.
Στις Βρυξέλλες θα επεξεργαστούμε περαιτέρω κατάλογο για κυρώσεις» είπε ο Maas.
Δένδιας: Η Ελλάδα πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει
Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell.
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Borrell παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος.
«Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει.
Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
Ερωτηθείς σχετικά με την "κόκκινη γραμμή" της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
www.bankingnews.gr
Στο… παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να επικοινωνεί για δεύτερη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, πήρε σαφή θέση υπέρ της χώρας μας, τονίζοντας ότι «είναι υποχρεώση όλων μας να στηρίξουμε την Ελλάδα».
Μάλιστα, ερωτηθείσα σχετικά επεσήμανε ότι δεν θα επικοινωνήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, αν και συμπλήρωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν συχνές επαφές.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούσε έντονη φημολογία για επικοινωνία Merkel με Erdogan, πληροφορίες που αποκάλυψε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.
Η Γαλλία θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, διαμήνυσε ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».
«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια.
Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο.
Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις...
Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών".
Την εφάρμοσα στη Συρία», ξεκαθάρισε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας συζητήθηκε σήμερα (28/8/2020) και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι η μόνο διέξοδος από την κρίση.
Ωστόσο προειδοποίησαν για την επιβολή κυρώσεων, εάν δεν βρεθεί λύση.
Στον αντίποδα, ο Erdogan συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις.
Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, η Τουρκία προχώρησε χθες στην έκδοση δύο NAVTEX για την Ανατολική Μεσόγειο (η μία για άσκηση με πραγματικά πυρά και η δεύτερη για νέες έρευνες του Oruc Reis), ενώ τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά F-16 που επέστρεφαν από την κοινή άσκηση με Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία στήριξαν πλήρως κι έβαλαν «πλάτη» για την Ελλάδα, ενώ περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Γερμανία και η Μάλτα. Καμία όμως από τις χώρες της Ε.Ε δε δημιούργησε πρόβλημα εκφράζοντας αντιρρήσεις για το κοινό ανακοινωθέν.
Αυτή είναι η λίστα των κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας
Μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν επιμείνει στην επιθετική συμπεριφορά και την προσπάθεια σφετερισμού της κυριαρχίας επί θαλασσίων ζωνών που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυρώσεων, στέλνουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι συνεδρίασαν στο Βερολίνο.
Στο τέλος των διήμερων συζητήσεών τους, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας J. Borell παρουσίασε προφορικά στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ένα σχέδιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που ανέγνωσε ο Borell στους 27 υπουργούς Εξωτερικών προβλέπεται η ενεργοποίηση των εξής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα με την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ
5. Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίωνπου εκταμιεύονται προς την Τουρκία
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών [Κυβερνήσεων] στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.
Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο.
Σκληραίνει τη στάση του ο Macron: Έχουμε «κόκκινες γραμμές» - Η Τουρκία σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από πράξεις
Η Γαλλία θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, διαμήνυσε ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».
«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια.
Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο.
Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις...
Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών".
Την εφάρμοσα στη Συρία», ξεκαθάρισε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Νωρίτερα, μετά και την είδηση ότι η ΕΕ ετοιμάζει κατάλογο κυρώσεων για την Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με μια νέα «εμπρηστική» ανακοίνωση, απάντησε στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων πως οι απειλές της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις γεωτρήσεις.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις αποφάσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι «η Ε.Ε. δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί κριτική και να απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε δικά της χωρικά ύδατα».
Το μήνυμα στήριξης Merkel σε Ελλάδα
Τη στήριξη της στην Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, απορρίπτοντας παράλληλα τις φήμες περί επικείμενης επικοινωνίας της με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Δεν μίλησα και δεν πρόκειται να μιλήσω σήμερα με τον Erdogan» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ωστόσο πως ούτως ή άλλως έχει τακτική επικοινωνία μαζί του.
Η ίδια τόνισε -σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βερολίνο- την ανάγκη αποκλιμάκωσης τη έντασης με την Τουρκία.
«Ναι, πρέπει να πάρουμε σοβαρά όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας, πρέπει να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο», τόνισε η Καγκελάριος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και για να γίνει αυτό «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές».
Τόνισε ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Emmanuel Macron Μακρόν για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ «και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί».
Την πρόθεση της Merkel για παρέμβαση στον Erdogan είχε αποκάλυψε Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Annegret Kramp-Karrenbauer, κατά τη διάρκεια συνομιλίας της με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell.
Νέα μηνύματα αλληλεγγύης και προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
Όσον αφορά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ακολουθήθηκε η πεπατημένη με μηνύματα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έκκληση για επανεκκίνηση του διαλόγου και προειδοποιήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση, τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασαν τη στήριξη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και προέβαλαν τον διάλογο ως τη μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση.
Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι εάν δεν βρεθεί άλλη λύση τότε θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα, δηλ. η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο Borrell δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία να προετοιμαστούν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε ότι απαραίτητο στοιχείο για την επανεκκίνηση του διαλόγου είναι η αποχή από τις μονομερείς ενέργειες.
Όπως είπε υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας να βρεθεί έδαφος για συζητήσεις με την Τουρκία και της επίδειξης της κοινής ισχύος στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας.
Επίσης, χαιρέτησε τις προσπάθειες της Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί λύση και είπε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να συμβάλει.
Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, ο Borrell υποστήριξε πως υπάρχει πολιτική συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών, να ζητηθεί από τις υπηρεσίες να επιταχυνθεί η εργασία για να προστεθούν και άλλα άτομα (που θα προτείνει η Κύπρος) σε αυτά που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ωστόσο παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορθυφής των ηγετών της ΕΕ.
Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις παρουσίασε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα σε ό,τι σχετίζεται με τις ενέργειες αυτές καθαυτές τις παράνομες ενέργειες.
Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή.
Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, τόνισε ότι οι καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρρύνουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
«Είμαστε σαφείς, όσον αφορά την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι ο διάλογος.
«Μια διπλωματική λύση με απευθείες συνομιλίες είναι ο επείγον στόχος μας.
Θα προσπαθήσουμε και τις επόμενες μέρρες να στηρίξουμε μια τέτοια διαδικασία διαλόγου, διότι ο διάλογος είναι η μόνο διέξοδος από αυτή τη διπλωματική κρίση.
Η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να σταματήσει τις προκλήσεις.
Τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουμε αναλυτικά το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και θα κάνουμε προτάσεις για περαιτέρω περιοριστικά βήματα εις βάρος της Τουρκίας, εάν δεν υπάρξει λύση.
Στις Βρυξέλλες θα επεξεργαστούμε περαιτέρω κατάλογο για κυρώσεις» είπε ο Maas.
Δένδιας: Η Ελλάδα πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει
Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell.
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Borrell παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος.
«Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει.
Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
Ερωτηθείς σχετικά με την "κόκκινη γραμμή" της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών