Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το «μπαλάκι» στον Erdogan μετά την απόφαση της ΕΕ να του βάλει κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις

Το «μπαλάκι» στον Erdogan μετά την απόφαση της ΕΕ να του βάλει κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν από το Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα,
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν από το Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, καλώντας την να σταματήσει τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες ώστε να ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου με την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η χώρα μας παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή ενώ η κυβέρνηση κινείται ακολουθώντας την ίδια στρατηγική, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε ευκαιρία, το μήνυμα, ότι η Ελλάδα θέλει τον διάλογο και την αποκλιμάκωση και δεν είναι αυτή, η οποία προκαλεί την ένταση καθώς την ευθύνη γι αυτό, φέρει η Τουρκία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επισημαίνουν πως κατέστη σαφές πλέον, με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, ότι η Ελλάδα θέλει να πάει στο διάλογο αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία και θα επιβληθούν οι κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκφράζουν με νόημα, την ελπίδα να μην χρειαστεί να επιβληθούν κυρώσεις σε ένα μήνα και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο άτυπο συμβούλιο των 27 υπουργών της ΕΕ που συζητήθηκαν αναλυτικά οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Josep Borell, παρουσίασε προφορικά ένα σχέδιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο να γίνει με φυσική παρουσία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο που ανέγνωσε ο Josep Borell στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, περιλαμβάνει λίστα κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Tayyip Erdogan δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα με την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εν λόγω λίστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες περικλείει:
Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων).
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) - απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ.
Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται προς την Τουρκία
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών.
Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Μένει να δούμε στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, αν καταστεί εφικτό να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης ή θα συνεχίσει τον πόλεμο νεύρων ο Erdogan στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης