Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan διατηρεί την ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο - Θρίλερ έως Σύνοδο Κορυφής (24-25/9) - Βέλη Γαλλίας κατά Τουρκίας - Παρέμβαση πάπα Φραγκίσκου

Ο Erdogan διατηρεί την ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο - Θρίλερ έως Σύνοδο Κορυφής (24-25/9) - Βέλη Γαλλίας κατά Τουρκίας - Παρέμβαση πάπα Φραγκίσκου
Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την κλιμάκωση των προκλήσεων κατά της Ελλάδας, βλέποντας ότι η Ευρώπη δεν είναι αποφασισμένη για την επιβολή κυρώσεων
(upd5) Στα ύψη παραμένει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν την πεπατημένη: εκκλήσεις για τερματισμό των μονομερών ενεργειών και αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε να αρχίσει ο διάλογος, αλλά και… απειλές για κυρώσεις.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, βλέποντας αυτή τη… διστακτικότητα των Ευρωπαίων δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.
Γι' αυτό άλλωστε και διατηρεί την ένταση, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας και διατηρώντας στο στόχαστρο του τη Γαλλία, καθώς είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της χώρας μας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ενώ η Κομισιόν απηύθυνε νέα έκκληση προς την Τουρκία για ειρηνική λύση.
Τελευταίο επεισόδιο στην τουρκική προκλητικότητα ήταν οι δηλώσεις Erdogan την Κυριακή (30/8/2020), όταν χαρακτήρισε «μη ικανούς κυβερνώντες» τους Μητσοτάκη και Erdogan.
«Προκαλούμε!
Αυτοί που υψώνουν ανάστημα απέναντι μας είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με εμάς;
Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πληρώσει λόγω των μη ικανών κυβερνώντων τους;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Στον απόηχο των δηλώσεων Erdogan πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του ύπατου εκπροσώπου, Josep Borrell, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Πάντως, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν την παρέμβαση του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έκανε έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ βέλη κατά της Τουρκίας εκτόξευσε και η Γαλλία, που επί του παρόντος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει στηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα.

Θρίλερ έως τη Σύνοδο Κορυφής

Το θρίλερ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, τηρεί στάση αναμονής ώστε να δει την αντίδραση του Erdogan μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και επιμένει στα περί τερματισμού των προκλήσεων ώστε να αρχίσει ο διάλογος, αν και οι δηλώσεις της Κυριακής δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
«Τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στον Σκάι.
Οι επιλογές των Ευρωπαίων για κυρώσεις στοχεύουν την τουρκική οικονομία και περιλαμβάνουν μέτρα για εμπάργκο σε πωλήσεις, εξαγωγές και προμήθειες υλικών σχετικά με την ενέργεια, την τεχνολογία και την άμυνα, απαγόρευση δανεισμού της Τουρκίας από τις κρατικές τράπεζες της Ε.Ε., απαγόρευση των ταξιδιών με την Τουρκία και μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται στην Άγκυρα.
Για την τουρκική πλευρά, όμως, φαίνεται πως ο διάλογος δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αντιθέτως, επιδιώκει να ασκήσει ασφυκτική πολιτική και στρατιωτική πίεση στην Ελλάδα, να την φθείρει και τελικά να την κάμψει με σκοπό ο διμερής διάλογος να μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση επί των μονομερών τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Εξίσου επιθετικός εμφανίζεται και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στο casus belli.
«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα.
Δεν μας αφορά αυτό.
Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια.
Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια.
Το λέω πολύ ξεκάθαρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες.
Την ώρα που ο  Cavusoglu απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, ο υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει δώσει εντολή στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό να ανοίξει πυρ αν χρειαστεί.
 
Νέα έκκληση Κομισιόν σε Τουρκία για ειρηνική λύση - Επικοινωνία Cavusoglu με Borrell

Την εξεύρεση από την Τουρκία μιας ειρηνικής λύσης για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά η Κομισιόν.
«Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να βρει μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ» επισημαίνει η Κομισιόν.
«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να δείξουν την αλληλεγγύη της ΕΕ στα δύο κράτη-μέλη που επηρεάζονται, την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαροι στην έκκλησή τους προς τις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στις μονομερείς ενέργειες οι οποίες κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Μεσόγειο» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο Borrell ενημέρωσε τον Τούρκο υπουργό για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.
«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και συμπλήρωσε ότι «η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει -και ήδη λαμβάνει- για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά».
Πάντως, η Κομισιόν αλλά και η Γερμανία φαίνονται ιδιαίτερα διστακτικές όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν προτεραιότητα την επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν ξανά το θέμα της Aνατολικής Μεσογείου.

Βέλη της Γαλλίας κατά της Τουρκίας

Η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία είναι «απολύτως απαράδεκτη» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών, Heiko Maas, στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων.
Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αφήσει πίσω της την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας και να διαμορφώσει το δικό της πεπρωμένο.
Ειδάλλως, άλλες δυνάμεις θα το διαμορφώσουν αντ' αυτής» σημείωσε.
«Είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2020. Το έτος αυτό διέλυσε ορισμένες ψευδαισθήσεις: Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δράσουμε.
Τούτη η συνειδητοποίηση είτε έχει ήδη γίνει είτε λαμβάνει χώρα τώρα.
Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο» προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντίληψης του στρατηγικού μας περιβάλλοντος.
Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Αυγούστου, που ήταν -όπως τόνισε- πυκνές, «ίσως μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό».
«Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης» επισήμανε αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, «που παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ».
«Η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο.
Είναι όμως εξίσου έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω κυρώσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε και προσέθεσε πως αυτό άλλωστε αποφασίστηκε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.
«Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα.
Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Macron και της καγκελάριου Merkel, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία», είπε ο Le Drian.
«Στην εμβάθυνση της αλληλεγγύης, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις, και στην αναβάθμιση της κυριαρχίας, που απαιτείται για να αναδείξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι των κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων που επιχειρούν να μας επηρεάσουν ή να ασκήσουν πιέσεις, πρέπει να προστεθεί μια τρίτη επιταγή: Η πλήρης ανάληψη των ευθυνών που εγκυμονεί η ισχύς μας» προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για να καταλήξει: «Εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη έδινε την εντύπωση μιας δύναμης που οπισθοχωρεί, παρότι είμαστε φορείς οικουμενικών αξιών και πρέπει να στοχεύουμε στην επιρροή των εξελίξεων, ορίζοντας τους κανόνες και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντί να υφιστάμεθα τις συνέπειες.
Η θέση μου είναι σαφής: Πρέπει να αφήσουμε τις οπισθοχωρήσεις στο παρελθόν, να πράξουμε ανάλογα της ισχύος μας και να διασφαλίσουμε τη σύζευξη της εσωτερικής μας συγκρότησης με την εξωτερική μας αποφασιστικότητα».

Celik: Η προσπάθεια της Ελλάδας να εξοπλίσει το Καστελόριζο είναι ένα νέο παράδειγμα πειρατείας


Βέλη κατά της Ελλάδας εκτόξευσε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, Omer Celik, αναφερόμενος στην παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο Καστελόριζο.
 «Η προσπάθεια της Ελλάδας να εξοπλίσει το Καστελόριζο είναι ένα νέο παράδειγμα πειρατείας. Το να στρέφεις τα όπλα στου προς την ακτή της Τουρκίας είναι ηλίθιο. Κάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο», σχολίασε ο Celik με ανάρτηση του στο twitter, κατηγορώντας την Αθήνα πως μέσω των «πειρατικών» ενεργειών της, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- «σαμποτάρει» διπλωματικές κινήσεις.
 Ο ίδιος επανέλαβε το γνωστό μοτίβο απειλών κατά της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας. «Αντί της επίλυσης των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας μέσω πειρατικών συμφωνιών.
Οι συνέπειες αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι η βίαιη αποτυχία… Εάν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με την Γαλλία αντί να συζητάτε με την Τουρκία θα διαπιστώσετε ότι αυτό ήταν λάθος.
Η Ελλάδα θα μάθει ότι έχουμε μια ισχυρή απάντηση για κάθε βήμα της», κατέληξε ο Celik.
Image
 
Πορεία για «ανεξαρτησία» των Δωδεκανήσων ετοιμάζει ο Bahceli

Την ίδια στιγμή, ο Devlet Bahceli, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, ετοιμάζει πορεία για την «ανεξαρτησία» των Δωδεκανήσεων στις 9 Σεπτεμβρίου.
 Κινούμενος στο ίδιο εμπρηστικό κλίμα με τον κυβερνητικό του εταίρο Tayyip Erdogan, ο αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων», ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα οργανώσει «πορεία αποφασιστικότητας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα» στην πόλη της Σμύρνης και η οποία θα καταλήξει στο λιμάνι «Εκεί που πνίξαμε τους Έλληνες το 1922» όπως ανέφερε ο ίδιος προκλητικά.
Η πορεία θα πραγματοποιηθεί από 12 επιτροπές του ακροδεξιού κόμματος, με 80 μέλη – εθνικιστές στη καθεμία, που θα παραπέμπει σε κάθε νησί ξεχωριστά των Δωδεκανήσων.

Ανησυχία από τον πάπα Φραγκίσκο

Την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου προκάλεσε η ελληνοτουρκική κρίση με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πάπας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή και απηύθυνε έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
«Παρακολουθώ με ανησυχία την ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο και απευθύνω έκκληση για δημιουργικό διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των διαφορών που απειλούν την ειρήνη και τους λαούς της περιοχής» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter, αποφεύγοντας να κάνει αναφορά στην Ελλάδα ή στην Τουρκία.
Image
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης