Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Michel σε Erdogan: Να αποφύγεις την κλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο - Τι απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος

tags :
Μήνυμα Michel σε Erdogan: Να αποφύγεις την κλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο - Τι απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος
Με κυρώσεις απείλησε εμμέσως πλην σαφώς και ο Michel τον Τούρκο πρόεδρο

Νέο μήνυμα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Recep Tayyip Erdogan το απόγευμα της Κυριακής (6/9/2020).
Ο Michel τόνισε στον Erdogan την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και κάλεσε τον  Τούρκο πρόεδρο να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν τις εντάσεις.
Επισήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την  Κύπρο προσθέτοντας ότι η Ένωση θέλει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε στον Erdogan, πως στις 24/25 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα συζητήσει την κατάσταση τη Μεσόγειο και το σύνολο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.   
Ο Michel δήλωσε ακόμη, πως όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι υπονοώντας το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη και σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.
Το μήνυμα Michel έρχεται λίγο μετά την παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Jean – Yves Le Drian, ο οποίος προειδοποίησε ευθέως με κυρώσεις την Τουρκία.
«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Josep Borrell έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.
Ο Le Drian  κάλεσε τον Tούρκο πρόεδρο Erdogan να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Erdogan: Να είστε δίκαιοι και αντικειμενικοί

Ως μία δοκιμασία για την ειλικρίνεια και την αμεροληψία της ΕΕ χαρακτήρισε ο Recep Tayyip Erdogan τη στάση των Βρυξελλών τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε το απόγευμα της Κυριακής (6/9/2020) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
«Ο πρόεδρος Erdogan είπε ότι η στάση που θα επιδείξει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας από την άποψη του διεθνούς δικαίου και της περιφερειακής ειρήνης», ανέφερε η δήλωση της τουρκικής προεδρίας.
«Ο πρόεδρος Erdogan κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις χώρες μέλη να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να παραμείνουν δίκαιες, αμερόληπτες και αντικειμενικές σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο», πρoστίθεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης