Πιέσεις σε Τουρκία για αποκλιμάκωση - Συνάντηση Μητσοτάκη - Macron - Erdogan: Θα χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και στρατιωτική ισχύ
(Συνεχές upd) Εντείνονται οι πιέσεις προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που σε συνδυασμό με τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς Χθες 7/9 σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan, μιλώντας μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για τέσσερις ώρες, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».
«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό» πρόσθεσεu.
Παράλληλα, ο Erdogan εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας με… άρωμα πολέμου.
«Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα.
Ας δούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Στο στόχαστρο το Καστελλόριζο
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα ύστατες προσπάθειες για να υπάρξει κάποιο βήμα αποκλιμάκωσης και να ανοίξει παράθυρο για επανέναρξη διπλωματικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.
Κι αυτό γιατί, μετά τις απανωτές παράνομες NAVTEX η Τουρκία προσεγγίζει προς βορρά την «κόκκινη ζώνη» γύρω από το Καστελλόριζο.
Μια τέτοια κίνηση, με προώθηση προς βορρά της περιοχής των παράνομων ερευνών του Oruc Reis, η Άγκυρα ανεβάζει τον πήχη για τις όποιες ελληνικές αντιδράσεις που προφανώς δεν θα μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια κλίμακα όπως τώρα.
Από την Άγκυρα είναι προφανές πως γίνεται προσπάθεια να αποκόψουν το Καστελλόριζο από τον ελληνικό κορμό για να πειστεί η Ευρώπη ότι πρόκειται για κομμάτια βράχων και δεν θα πρέπει να ασχολείται κανείς.
«Συμμαχία» Ελλάδας και Γαλλίας: Η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη - Macron και η ενημέρωση της Med7
Σε διαρκείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις βρίσκονται Αθήνα και Παρίσι αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Macron, στις 10/9, και την ατζέντα του διαλόγου τους.
Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Macron θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage 2000 (ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση), την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale.
Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και F. Parley, έχουν θέσει στην ατζέντα των πυκνών τηλεφωνικών επαφών τους τη λίστα με των εξοπλισμών την οποία θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.
Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Παράλληλα, θα σταλεί ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.
Διπλώματικός πυρετός
Στόχος, όμως, της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση της έντασης πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα είναι μονόδρομος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, αλλά και οι επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η Αθήνα έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία για τερματισμό των προκλήσεων.
«Σταματούν οι απειλές, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Στον αντίποδα, ο Erdogan άρχισε τις υποδείξεις στην ΕΕ από την οποία ζήτησε να εκπληρώσει την υποχρέωση της για δικαιοσύνη και αμεροληψία και να μην αφήνει την Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες-μέλη (σσ. υπονοεί τη Γαλλία) να προβαίνουν σε κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση.
Και τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος κάνει υποδείξεις, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak κάνει λόγο για ανανέωση της τουρκικής NAVTEX έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Μάλιστα, ο Mesut Hakki Casin, σύμβουλος του Erdogan, εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να καταρρίψει 5 με 6 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και να βυθίσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, μίλησε στο ΝΑΤΟ για τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Πάντως, η ελληνική πλευρά άφησε νέες αιχμές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που απειλεί τους γείτονες της με πόλεμο».
Στην Αθήνα ο Michel στις 15 Σεπτεμβρίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα (7/9/2020) τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Michel θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.
Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η τεταμένη κατάταση στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Michel από την πλευρά του επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών αν διευκρινίστηκε από την πλευρά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τι εννοεί με την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις και «περιμένουμε να δούμε το αναλυτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας», ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο από ελληνικής πλευράς είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της Τουρκίας».
Νέο μήνυμα από Αθήνα για τερματισμό προκλήσεων
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα απευθύνει νέο αίτημα προς την Τουρκία για τερματισμό των προκλήσεων και των απειλών.
«Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν» τόνισε σήμερα (7/9/2020) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και συμπλήρωσε: «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
Σταματούν οι απειλές, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές».
Αιχμές Δένδια κατά ΕΕ
Αιχμές κατά της ΕΕ εκτόξευσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που απειλεί γείτονες της με πόλεμο» επεσήμανε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Μαλτέζο ομόλογο του, Evarist Bartolo), τη στιγμή που η ΕΕ εμφανίζεται διστακτική όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.
«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, που απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, ενώ επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η έκδοση- ανανέωση ΝAVTEX και προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Evarist Bartolo.
«Συζητάμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των προκλητικών και παράνομων ενεργειών ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο Bartolo εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο και υπογράμμισε την την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και να υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τη Μάλτα η UNCLOS (το διεθνές δίκαιο για τη θάλλασα) «δεν είναι ένα διεθνές δίκαιο που απλώς θέλουμε να διαφυλαχθεί, αλλά είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, είναι κομμάτι του εθνικού μας DNA».
«Ως μικρή χώρα έχουμε συμφέρον να υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο και όχι το δίκαιο της ζούγκλας», τόνισε ο Bartolo και σημείωσε πως η Μάλτα, όπως και η Ελλάδα, επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
«Ξέρω ότι οι συμβιβασμοί είναι οδυνηροί, αλλά -θεός φυλάξοι- εάν επιλέξουμε την άλλη εναλλακτική της στρατιωτικής σύγκρουσης, θα είναι αφάνταστα πιο οδυνηρή», σημείωσε και προσέθεσε: «Παρ' ότι είμαστε κάπως μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, γνωρίζουμε ότι είμαστε μια ενιαία θάλασσα και ό,τι γίνεται θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και μέρη της Αφρικής.
Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος και οδυνηρός, αλλά ο πόλεμος θα είναι ακόμα οδυνηρότερος.
Όταν λέμε συμβιβασμό δεν εννοούμε παράδοση.
Πρέπει να σέβεται κανείς τον άλλο».
Οι κυρώσεις στην Τουρκία
Στη Σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία, και αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση θα επικεντρωθούν στην επιβολή κυρώσεων με υψηλότερο το ενδεχόμενο να επιλέξουν τις ηπιότερες.
Οι διαφορές στον τρόπο προσέγγισης ιδίως μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, αποδυναμώνουν εκ των προτέρων την ισχύ των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων, ενώ δυσκολεύουν την υιοθέτηση μιας πιο συντονισμένης στάσης έναντι της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά προχωρά στη θωράκιση του Έβρου, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ο Erdogan να εκμεταλλευτεί ξανά το προσφυγικό προκειμένου να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
Οχυρώνεται ο Έβρος
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλέμπορους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχεδόν καθημερινά, αστυνομικό προσωπικό, συνοριοφύλακες και στρατιώτες προβαίνουν σε αποτροπές που κινούνται αριθμητικά από 200 έως 400 άτομα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση «εφοδιάζει» τον Έβρο με:
* Τρία μεγάλα… μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων σε διάφορες γλώσσες και ανυπόφορων ήχων υψηλής συχνότητας
* Τέσσερα DRONES εναέρια παρακολούθηση
* 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες
* 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών
* 5 φουσκωτές βάρκες
Παράλληλα, θα υπάρξει και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο (αστυνομικοί, FRONTEX, συνοριοφύλακες).
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό, και στο Τυχερό Έβρου.
Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο
Σαφές μήνυμα, αλλά και προειδοποίηση προς την Άγκυρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία και Αυστρία.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο κάλεσε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα.
Υποδείξεις από Erdogan
Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τη στρατηγική των προκλήσεων και των απειλών.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στη χθεσινή συνομιλία του Erdoagn με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε να προτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Erdogan ανέφερε στον Michel ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποια βήματα για να αποτρέψει την Ελλάδα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης από το να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Οι δηλώσεις του Tούρκου προέδρου είχαν προφανώς ως αποδέκτη τη Γαλλία και τον πρόεδρο, Emmanuel Macron, ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας.
Ο Akar μιλά για «Γαλάζια Πατρίδα» στο ΝΑΤΟ - Χαιρετίζει την πρόσκληση Stoltenberg για διάλογο
Στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Stuart Peach.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο Akar χαιρέτισε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα.
«Η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης και αναμένει όλες οι χώρες να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».
Όπως προσθέτει «στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει -όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε αδιαλείπτως μέχρι σήμερα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η συνάντηση Akar με Peach πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πρότασης του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, περί έναρξης συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο με την Αθήνα κι ενώ είναι σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς Χθες 7/9 σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan, μιλώντας μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για τέσσερις ώρες, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».
«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό» πρόσθεσεu.
Παράλληλα, ο Erdogan εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας με… άρωμα πολέμου.
«Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα.
Ας δούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Στο στόχαστρο το Καστελλόριζο
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα ύστατες προσπάθειες για να υπάρξει κάποιο βήμα αποκλιμάκωσης και να ανοίξει παράθυρο για επανέναρξη διπλωματικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.
Κι αυτό γιατί, μετά τις απανωτές παράνομες NAVTEX η Τουρκία προσεγγίζει προς βορρά την «κόκκινη ζώνη» γύρω από το Καστελλόριζο.
Μια τέτοια κίνηση, με προώθηση προς βορρά της περιοχής των παράνομων ερευνών του Oruc Reis, η Άγκυρα ανεβάζει τον πήχη για τις όποιες ελληνικές αντιδράσεις που προφανώς δεν θα μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια κλίμακα όπως τώρα.
Από την Άγκυρα είναι προφανές πως γίνεται προσπάθεια να αποκόψουν το Καστελλόριζο από τον ελληνικό κορμό για να πειστεί η Ευρώπη ότι πρόκειται για κομμάτια βράχων και δεν θα πρέπει να ασχολείται κανείς.
«Συμμαχία» Ελλάδας και Γαλλίας: Η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη - Macron και η ενημέρωση της Med7
Σε διαρκείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις βρίσκονται Αθήνα και Παρίσι αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Macron, στις 10/9, και την ατζέντα του διαλόγου τους.
Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Macron θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage 2000 (ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση), την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale.
Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και F. Parley, έχουν θέσει στην ατζέντα των πυκνών τηλεφωνικών επαφών τους τη λίστα με των εξοπλισμών την οποία θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.
Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Παράλληλα, θα σταλεί ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.
Διπλώματικός πυρετός
Στόχος, όμως, της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση της έντασης πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα είναι μονόδρομος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, αλλά και οι επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η Αθήνα έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία για τερματισμό των προκλήσεων.
«Σταματούν οι απειλές, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Στον αντίποδα, ο Erdogan άρχισε τις υποδείξεις στην ΕΕ από την οποία ζήτησε να εκπληρώσει την υποχρέωση της για δικαιοσύνη και αμεροληψία και να μην αφήνει την Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες-μέλη (σσ. υπονοεί τη Γαλλία) να προβαίνουν σε κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση.
Και τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος κάνει υποδείξεις, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak κάνει λόγο για ανανέωση της τουρκικής NAVTEX έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Μάλιστα, ο Mesut Hakki Casin, σύμβουλος του Erdogan, εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να καταρρίψει 5 με 6 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και να βυθίσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, μίλησε στο ΝΑΤΟ για τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Πάντως, η ελληνική πλευρά άφησε νέες αιχμές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που απειλεί τους γείτονες της με πόλεμο».
Στην Αθήνα ο Michel στις 15 Σεπτεμβρίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα (7/9/2020) τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Michel θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.
Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η τεταμένη κατάταση στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Michel από την πλευρά του επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών αν διευκρινίστηκε από την πλευρά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τι εννοεί με την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις και «περιμένουμε να δούμε το αναλυτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας», ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο από ελληνικής πλευράς είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της Τουρκίας».
Νέο μήνυμα από Αθήνα για τερματισμό προκλήσεων
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα απευθύνει νέο αίτημα προς την Τουρκία για τερματισμό των προκλήσεων και των απειλών.
«Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν» τόνισε σήμερα (7/9/2020) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και συμπλήρωσε: «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
Σταματούν οι απειλές, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές».
Αιχμές Δένδια κατά ΕΕ
Αιχμές κατά της ΕΕ εκτόξευσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που απειλεί γείτονες της με πόλεμο» επεσήμανε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Μαλτέζο ομόλογο του, Evarist Bartolo), τη στιγμή που η ΕΕ εμφανίζεται διστακτική όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.
«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, που απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, ενώ επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η έκδοση- ανανέωση ΝAVTEX και προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Evarist Bartolo.
«Συζητάμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των προκλητικών και παράνομων ενεργειών ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο Bartolo εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο και υπογράμμισε την την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και να υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τη Μάλτα η UNCLOS (το διεθνές δίκαιο για τη θάλλασα) «δεν είναι ένα διεθνές δίκαιο που απλώς θέλουμε να διαφυλαχθεί, αλλά είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, είναι κομμάτι του εθνικού μας DNA».
«Ως μικρή χώρα έχουμε συμφέρον να υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο και όχι το δίκαιο της ζούγκλας», τόνισε ο Bartolo και σημείωσε πως η Μάλτα, όπως και η Ελλάδα, επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
«Ξέρω ότι οι συμβιβασμοί είναι οδυνηροί, αλλά -θεός φυλάξοι- εάν επιλέξουμε την άλλη εναλλακτική της στρατιωτικής σύγκρουσης, θα είναι αφάνταστα πιο οδυνηρή», σημείωσε και προσέθεσε: «Παρ' ότι είμαστε κάπως μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, γνωρίζουμε ότι είμαστε μια ενιαία θάλασσα και ό,τι γίνεται θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και μέρη της Αφρικής.
Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος και οδυνηρός, αλλά ο πόλεμος θα είναι ακόμα οδυνηρότερος.
Όταν λέμε συμβιβασμό δεν εννοούμε παράδοση.
Πρέπει να σέβεται κανείς τον άλλο».
Οι κυρώσεις στην Τουρκία
Στη Σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία, και αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση θα επικεντρωθούν στην επιβολή κυρώσεων με υψηλότερο το ενδεχόμενο να επιλέξουν τις ηπιότερες.
Οι διαφορές στον τρόπο προσέγγισης ιδίως μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, αποδυναμώνουν εκ των προτέρων την ισχύ των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων, ενώ δυσκολεύουν την υιοθέτηση μιας πιο συντονισμένης στάσης έναντι της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά προχωρά στη θωράκιση του Έβρου, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ο Erdogan να εκμεταλλευτεί ξανά το προσφυγικό προκειμένου να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
Οχυρώνεται ο Έβρος
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλέμπορους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχεδόν καθημερινά, αστυνομικό προσωπικό, συνοριοφύλακες και στρατιώτες προβαίνουν σε αποτροπές που κινούνται αριθμητικά από 200 έως 400 άτομα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση «εφοδιάζει» τον Έβρο με:
* Τρία μεγάλα… μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων σε διάφορες γλώσσες και ανυπόφορων ήχων υψηλής συχνότητας
* Τέσσερα DRONES εναέρια παρακολούθηση
* 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες
* 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών
* 5 φουσκωτές βάρκες
Παράλληλα, θα υπάρξει και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο (αστυνομικοί, FRONTEX, συνοριοφύλακες).
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό, και στο Τυχερό Έβρου.
Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο
Σαφές μήνυμα, αλλά και προειδοποίηση προς την Άγκυρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία και Αυστρία.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο κάλεσε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα.
Υποδείξεις από Erdogan
Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τη στρατηγική των προκλήσεων και των απειλών.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στη χθεσινή συνομιλία του Erdoagn με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε να προτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Erdogan ανέφερε στον Michel ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποια βήματα για να αποτρέψει την Ελλάδα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης από το να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Οι δηλώσεις του Tούρκου προέδρου είχαν προφανώς ως αποδέκτη τη Γαλλία και τον πρόεδρο, Emmanuel Macron, ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας.
Ο Akar μιλά για «Γαλάζια Πατρίδα» στο ΝΑΤΟ - Χαιρετίζει την πρόσκληση Stoltenberg για διάλογο
Στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Stuart Peach.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο Akar χαιρέτισε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα.
«Η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης και αναμένει όλες οι χώρες να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».
Όπως προσθέτει «στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει -όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε αδιαλείπτως μέχρι σήμερα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η συνάντηση Akar με Peach πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πρότασης του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, περί έναρξης συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο με την Αθήνα κι ενώ είναι σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Σύμβουλος Erdogan: Μήπως θέλει η Ελλάδα να γευθεί τη γροθιά μας; - Σύντομα θα καταρρίψουμε ελληνικά μαχητικά
Την πρόθεση της Τουρκίας να καταρρίψει 5 με 6 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και να βυθίσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle εξέφρασε ο Mesut Hakki Casin, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής
«Η Ελλάδα χωρίς να έχει βρει φυσικό αέριο και ενώ η ίδια δεν διαθέτει αεροπλανοφόρο, στέλνει εδώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο ενάντια στην Τουρκία.
Επιτίθεται εναντίον μας με το άλογο ενός άλλου.
Αυτό το άλογο θα πυροβοληθεί και θα πεθάνει.
Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος χωρίς φωνή.
Ο αγαπητός μας πρόεδρος δήλωσε πως ούτε τρώμε το δικαίωμα κάποιου άλλου ούτε αφήνουμε να φάνε το δικό μας δικαίωμα.
Αν υπάρχει κάποιος έξω που θα παραβιάσει τα δικαιώματά μας το τουρκικό έθνος θα τους σκίσει το συκώτι.
Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος στρατός, ο όγδοος στρατός του κόσμου.
Ο τρίτος στο ΝΑΤΟ.
Ποιος τολμάει να μας κάνει μαγκιές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο;» διερωτήθηκε ο Casin
«Μήπως πραγματικά η Ελλάδα θέλει να γευτεί τη γροθιά μας;
Οι Έλληνες ακόμη δεν το κατάλαβαν αυτό.
Δείτε η 9η Σεπτεμβρίου (επέτειος στην οποία οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σμύρνη από τις ελληνικές το 1922) φτάνει.
Εσείς στην διαφυγή σας σκοτώνατε ο ένας τον άλλον, τρέχοντας προς τη θάλασσα τότε.
Οι πιλότοι μας σύντομα θα καταρρίψουν πέντε ή έξι από τα ελληνικά αεροσκάφη και θα μπούμε σε ένα πόλεμο.
Δεν μπορεί με κανένα τρόπο αυτό το έθνος να υφίσταται τόση πίεση.
Η Τουρκία δεν είναι ένα έθνος το οποίο πρέπει να το δοκιμάζεις.
Οι ξιφολόγχες των Τούρκων στρατιωτών είναι στη θέση τους και έτοιμες.
Στο παρελθόν ακόμα και χωρίς σφαίρες τελειώσαμε τον εχθρό με τις ξιφολόγχες μας.
Άντε λοιπόν, περιμένουμε εδώ» είπε ο Casin, ο οποίος συνέχισε το ντελίριο του, υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμος να πυροβολήσει στο κεφάλι Έλληνα πιλότο που θα πέσει στα χέρια του!
Τις δηλώσεις αυτές «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, αναφέροντας πως θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν πραγματικό.
«Ο Mesut Hakki Casin που συμβουλεύει τον Τούρκο πρόεδρο για θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής δηλώνει πως ο τουρκικός στρατός θα χτυπήσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο και θα διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.
Θέλει ακόμη να σκοτώσει και έναν Έλληνα πιλότο.
Λέει αυτές τις βλακείες σε ένα εθνικό δίκτυο» αναφέρει ο Bozkurt.
www.bankingnews.gr
Την πρόθεση της Τουρκίας να καταρρίψει 5 με 6 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και να βυθίσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle εξέφρασε ο Mesut Hakki Casin, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής
«Η Ελλάδα χωρίς να έχει βρει φυσικό αέριο και ενώ η ίδια δεν διαθέτει αεροπλανοφόρο, στέλνει εδώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο ενάντια στην Τουρκία.
Επιτίθεται εναντίον μας με το άλογο ενός άλλου.
Αυτό το άλογο θα πυροβοληθεί και θα πεθάνει.
Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος χωρίς φωνή.
Ο αγαπητός μας πρόεδρος δήλωσε πως ούτε τρώμε το δικαίωμα κάποιου άλλου ούτε αφήνουμε να φάνε το δικό μας δικαίωμα.
Αν υπάρχει κάποιος έξω που θα παραβιάσει τα δικαιώματά μας το τουρκικό έθνος θα τους σκίσει το συκώτι.
Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος στρατός, ο όγδοος στρατός του κόσμου.
Ο τρίτος στο ΝΑΤΟ.
Ποιος τολμάει να μας κάνει μαγκιές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο;» διερωτήθηκε ο Casin
«Μήπως πραγματικά η Ελλάδα θέλει να γευτεί τη γροθιά μας;
Οι Έλληνες ακόμη δεν το κατάλαβαν αυτό.
Δείτε η 9η Σεπτεμβρίου (επέτειος στην οποία οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σμύρνη από τις ελληνικές το 1922) φτάνει.
Εσείς στην διαφυγή σας σκοτώνατε ο ένας τον άλλον, τρέχοντας προς τη θάλασσα τότε.
Οι πιλότοι μας σύντομα θα καταρρίψουν πέντε ή έξι από τα ελληνικά αεροσκάφη και θα μπούμε σε ένα πόλεμο.
Δεν μπορεί με κανένα τρόπο αυτό το έθνος να υφίσταται τόση πίεση.
Η Τουρκία δεν είναι ένα έθνος το οποίο πρέπει να το δοκιμάζεις.
Οι ξιφολόγχες των Τούρκων στρατιωτών είναι στη θέση τους και έτοιμες.
Στο παρελθόν ακόμα και χωρίς σφαίρες τελειώσαμε τον εχθρό με τις ξιφολόγχες μας.
Άντε λοιπόν, περιμένουμε εδώ» είπε ο Casin, ο οποίος συνέχισε το ντελίριο του, υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμος να πυροβολήσει στο κεφάλι Έλληνα πιλότο που θα πέσει στα χέρια του!
Τις δηλώσεις αυτές «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, αναφέροντας πως θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν πραγματικό.
«Ο Mesut Hakki Casin που συμβουλεύει τον Τούρκο πρόεδρο για θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής δηλώνει πως ο τουρκικός στρατός θα χτυπήσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο και θα διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.
Θέλει ακόμη να σκοτώσει και έναν Έλληνα πιλότο.
Λέει αυτές τις βλακείες σε ένα εθνικό δίκτυο» αναφέρει ο Bozkurt.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών