Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικές προκλήσεις και μετά τη νέα NAVTEX 12 έως 14/9 – Erdogan: Οι Έλληνες να μην περιφέρονται στα νησιά, ο Macron θα έχει μεγάλο πρόβλημα μαζί μου

Τουρκικές προκλήσεις και μετά τη νέα NAVTEX 12 έως 14/9 –  Erdogan: Οι Έλληνες να μην περιφέρονται στα νησιά, ο Macron θα έχει μεγάλο πρόβλημα μαζί μου
Διάλογο αλλά με απειλές και εκβιασμούς επιδιώκει η εμφανώς εκνευρισμένη τουρκική ηγεσία
(upd) Η διεξαγωγή διαλόγου εντός ενός πλαισίου απειλών και εκβιασμών για την απόσπαση των όσο το δυνατό μεγαλύτερων γεωπολιτικών και ενεργειακών  ωφελημάτων είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, όπως επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά ενώ στο στόχαστρο της εμφανώς εκνευρισμένης ηγεσίας της Άγκυρας βρίσκεται και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron. Μάλιστα οι αναφορές του Τούρκου προέδρου είναι σχεδόν παραληρηματικέ, όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του το Σάββατο (12/9/2020). Ο Erdogan αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, είπε πως «θα έχει μεγάλο πρόβλημα μαζί του» ενώ κάλεσε την Ελλάδα να μην περιφέρεται γύρω - γύρω στα νησιά.
Νωρίτερα τη σκυτάλη των τουρκικών προκλήσεων παρέλαβε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez, ο οποίος αφού προανήγγειλε σύντομα «καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο» απείλησε την Ελλάδα και την Ελλάδα πως θα το πληρώσουν για τις ενέργειές τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, η  Ισπανία και η Ιταλία, μαζί με την Πορτογαλία και τη Μάλτα, αμβλύνουν την επιθετική επιχειρηματολογία του Macron εναντίον της Τουρκίας, προτρέποντας διάλογο και διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των κρατών της νότιας ΕΕ ή MED 7, όπως ανέφεραν ισπανικά μέσα ενημέρωσης και  το Τουρκικό πρακτορείο Anatolu.

Erdogan: Macron θα έχεις μεγάλο πρόβλημα με μένα, οι Έλληνες να μην περιφέρονται στα νησιά

Εκτός ελέγχου ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
Αφορμή για την επίθεση Erdogan στάθηκε η δήλωση Macron κατά τη συνεδρίαση MED7 της Κορσικής, στην οποία τόνισε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Τούρκο πρόεδρο».
«Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στην ατζέντα μας. Δεν θέλω να αναφέρω καν το όνομά του, αλλά θα το κάνω γιατί είναι πολύ απασχολημένος μαζί μου.
Είπε πως έχει πρόβλημα τον Erdogan και όχι με το τουρκικό έθνος.
Κύριε Macron, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με εμένα προσωπικά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Τουρκία το 1980.
«Η ιστορία της Αφρικής είναι η ιστορία της Γαλλίας. Εσείς είστε αυτοί που σκοτώσατε ένα εκατομμύριο κόσμο στην Αλγερία.
Δεν μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα ανθρωπισμού. Του το είπα προσωπικά του Macron. Δεν έχετε ιστορία.
Εμείς δεν ανοίξαμε ούτε μύτη κάποιου ανθρώπου στην Αφρική.
Εμείς προσφέραμε βοήθεια σε χώρες της Αφρικής για τον κορωνοϊό. Εσύ Macron, τι έκανες;».
Στο στόχαστρο του Erdogan βρέθηκε εκ νέου και η Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε για λανθασμένη πολιτική στο Αιγαίο.
«Δείτε  τι κάνει τώρα η Ελλάδα με τα νησιά. Πώς να τους εμπιστευτούμε; Μην περιφέρεστε γύρω- γύρω στα νησιά.
Κάνετε λάθος και θα μείνετε μόνοι σας.
Όταν μιλάμε για γείτονες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη.
Η Τουρκία είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».

Donmez: Θα το πληρώσουν όσοι εμφανίζονται ως ηγέτες στην Αν, Μεσόγειο

«Όσοι εμφανίζονται ως ηγέτες στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ δεν έχουν κανένα δικαίωμα και προχωρούν σε ανεύθυνες συμπεριφορές, φυσικά θα το πληρώσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο (12/9/2020), φωτογραφίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
«Σύντομα θα έχουμε και άλλα καλά νέα, όχι μόνο από τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και από την Ανατολική Μεσόγειο» συνέχισε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφερόμενος στις έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του Erdogan, Devlet Bahceli ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες απειλές κατά Macron και Μητσοτάκη.  
«Η βούληση του έθνους μας θα πετάξει από πάνω μας τα δεσμά που απειλούν την ενότητά μας.
Αυτό πρέπει να το ακούσουν καλά οι Macron και Μητσοτάκης.
Αυτοί που συνεργάζονται για να μας προδώσουν σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ τη δύναμή μας» σημείωσε ο Bahceliσε ομιλία του για την επέτειο του πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία.

Akar: Να μην κάνουν κάποιοι κινήσεις που ξεπερνούν το μπόι τους

Συνέχεια στις προκλήσεις έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar ο οποίος σε απειλητικούς τόνους είπε «να μην κάνουν κάποιοι κινήσεις που ξεπερνούν το μπόι τους και είναι πάνω από τις δυνατότητές τους».
Απευθυνόμενος στο προσωπικό της μονάδας Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (SAT), γνωστή  και ως «ήρωες των Ιμίων (Kardak)», ο Akar παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγαν μέλη της SAT.
Όπως είπε «κάποιοι κάνουν κινήσεις που ξεπερνούν το μπόι τους και είναι πάνω από τις δυνατότητές τους.
Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».
Την Παρασκευή (11/9) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, λέγοντας πως «για να μειωθεί η ένταση (σ.σ. στην Ανατολική Μεσόγειο) αρκεί κάποιοι να σωπάσουν. Να μην κάνουν τίποτα άλλο εκτός από το να σωπάσουν».
Συνέστησε δε στην Ελλάδα να σωπάσει «για να μη γίνει μεζές» για τα συμφέροντα των άλλων.
«Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν», είπε επίσης.

Μυστήριο με την πορεία του Oruc Reis

Μυστήριο αποτελεί τις τελευταίες ώρες η πορεία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες το φέρουν να επιστρέφει στην Αττάλεια.
Πέντε ώρες ακριβώς πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX που ήθελε το τουρκικό ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το Oruc Reis και τα βοηθητικά του Ataman και Cengis Han, φαίνεται να έχουν διπλασιάσει την ταχύτητα τους, σε επίπεδο που πλέον δεν είναι εφικτές οι έρευνες με καλώδια, και να επιστρέφουν στην Αττάλεια.
Το τουρκικό ερευνητικό από τις 10/8 μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων ταχύτητα που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια με τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διενεργούσε σεισμικές έρευνες.
Όμως εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό πλοίο κινείται νότια του Καστελόριζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.
Image

Νέα NAVTEX 12-14/9

Στο μεταξύ, μία μόλις ημέρα μετά τη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου εξέφρασαν τη στήριξη τους στην Ελλάδα ζητώντας από την Τουρκία τερματισμό των μονομερών ενεργειών, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Μάλιστα, η νέα NAVTEX ισχύει από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιήσει ασκήσεις, με βάση στην κατεχόμενη Κύπρο, στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Σημειώνεται ότι στις 12/9 έληγε και η τρέχουσα NAVTEX για τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η στήριξη που έλαβε Ελλάδα αλλά και η αλληλεγγύη του Γάλλο προέδρου, Emmanuel Macron, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει αναφορές και στον ίδιο τον Erdogan, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, ζήτησε από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Oruc Reis και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.
Παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, ζητώντας να αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο τα πολεμικά πλοία.

Εκνευρισμένος ο Erdogan

H στήριξη των χωρών του Νότου στην Ελλάδα και κυρίως το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, πρωτοστατεί προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στο αυστηρό μήνυμα της διάσκεψης των ηγετών της Μεσογείου προς την Άγκυρα, με αναδημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μιας παλιάς του δήλωσης, από την εποχή μάλιστα που ήταν ακόμα δήμαρχος.
«Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται.
Εσείς οι λύκοι δεν θα καταφέρετε να μας φάτε είμαστε πολύ μεγάλοι», είχε πει ο Erdogan τότε απευθυνόμενος στους Κεμαλιστές.

Τουρκία: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις δηλώνει η Τουρκία καταγγέλοντας ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED 7).
«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy.
Παράλληλα, υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Ο Aksoy αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Ξεκάθαρη στήριξη σε Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχτηκε στην πόλη Αζαξιό της Κορσικής τους ηγέτες των χωρών του Νότου για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο MED7.
Το κείμενο συμπερασμάτων που συνυπέγραψαν οι επτά χώρες, στέλνει σαφή μηνύματα και προειδοποιεί με κυρώσεις την Τουρκία και τον Erdogan ότι εάν δεν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Ειδικότερα, στην παράγραφο 6, που αφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
Επιπλέον στο κείμενο που συνυπέγραψαν οι ηγέτες της MED7 αναφέρεται ότι «ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο και εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

El Pais, Anatolu: Ισπανία και Ιταλία ζητούν διάλογο με την Τουρκία στο Med 7 αντί για κυρώσεις

Η Ισπανία και η Ιταλία, μαζί με την Πορτογαλία και τη Μάλτα, μείωσαν την επιθετική επιχειρηματολογία του Macron του Γάλλου Προέδρου  εναντίον της Τουρκίας, προτρέποντας διάλογο και διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των κρατών της νότιας ΕΕ ή MED 7, ανέφεραν ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει το Τουρκικό πρακτορείο Anatolu
Σύμφωνα με το El Pais, η δήλωση που κυκλοφόρησε μετά τη σύνοδο κορυφής του Med7 στην Κορσική, το γαλλικό νησί, ήταν σχετικά πιο ήπια από ότι σχεδίαζαν Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος.
«Η Ισπανία και η Ιταλία φοβήθηκαν ότι ένα πιο σκληρό μήνυμα θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα παρά να τα λύσει», ανέφερε Pedro Sanchez ο Ισπανός Πρωθυπουργός ο οποίος ήταν θιασώτης του διαλόγου.
Αλλά ο Macron αντιτάχθηκε, λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατός ο διάλογος, με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση αλλά αντιθέτως θα πρέπει να σταλεί ένα σκληρό μήνυμα στην Τουρκία.
«Είναι υποχρέωσή μας να περιορίσουμε τις εντάσεις.
Πρέπει να πάμε σε ρεαλιστικές λύσεις », ανέφερε η εφημερίδα ότι δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte.
Η σύνοδος κορυφής Med7 πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Κορσική.
Η άτυπη ομάδα των μεσογειακών κρατών της ΕΕ συγκεντρώθηκε για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην ισπανική εφημερίδα, η Ιταλία και η Ισπανία ήταν πιο προσεκτικές, εστιάζουν στο πως θα αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης στην περίπτωση που ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan λάβει κάποια ακραία απόφαση.
Ισπανία και Ιταλία είναι πιο κοντά στη θέση της Γερμανίας, που μέσω της Καγκελαρίου Merkel επιχειρεί διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Τον Αύγουστο, η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, απορρίπτοντας την καλή θέληση της Τουρκίας να σταματήσει τις έρευνες.
Η Τουρκία στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis θα διεξάγει ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου.
Παρά την αντίθεση της Ελλάδας και ορισμένων άλλων χωρών, η Τουρκία επέκτεινε αρκετές φορές τις έρευνες του Oruc Reis σε μια περιοχή στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, με την τελευταία ανακοίνωση στις 31 Αυγούστου, αυτή τη φορά έως τις 12 Σεπτεμβρίου.
Η Τουρκία αντιτάχθηκε σταθερά στις προσπάθειες της Ελλάδας να δηλώσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη που βασίζεται σε μικρά νησιά κοντά σε τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.
Η Άγκυρα δήλωσε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Εν μέσω εντάσεων στην Μεσόγειο και των ερευνών η Τουρκία έχει επανειλημμένα τονίσει την προθυμία της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την άρνηση της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες να ξεκινήσει διάλογο τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ καταλήγει το Anatolu.

Κύπρος: Παράνομη η νέα τουρκική Navtex - Παραβιάζει την κυριαρχία μας

Απάντηση στην παράνομη, όπως χαρακτηρίζεται, νέα τουρκική Navtex, που δεσμεύει περιοχές δυτικά της Κερύνειας και μέχρι τον κόλπο της Μόρφου για ναυτικές ασκήσεις με βολές πυροβόλων από αύριο μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου 2020, εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου.
Στην Navtex που εκδόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, η τουρκική ειδοποίηση προς ναυτιλωμένους χαρακτηρίζεται ως παράνομη και ότι παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Pyatt (Πρέσβης ΗΠΑ): Αναμένεται εκτόνωση της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων

Αισιόδοξος παραμένει ο J. Pyatt ότι η γεωπολιτική ένταση που έχει επικίνδυνα οξυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εκτονωθεί στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Έλληνα υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ότι η Ενέργεια μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής.
Ο Αμερικανός πρέσβης, από το 4ο Southeast Europe Energy Forum, στη Θεσσαλονίκη, άφησε να εννοηθεί ότι αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της αυξημένης έντασης που προκαλείται στην περιοχή- εννοείται απο την τουρκική προκλητικότητα- μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, αύριο (12/9) στη Λευκωσία.
Η επίσκεψη Pompeo στην Κύπρο, είναι σε συνέχεια μίας διπλωματικής προσπάθειας από πλευράς ΗΠΑ, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας να ελπίζει στην απομάκρυνση των πολεμικών πλοίων.
Oι ΗΠΑ, είναι προσηλωμένες στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ώστε οι διαφορές να επιστρέψουν στο διπλωματικό τραπεζί και να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο.

Η Ενέργεια πυλώνας συνεργασίας

Η Ενέργεια είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία, που ολοένα γίνεται και στενότερη, αποδεικνύεται από την αύξηση στις ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου -LNG- που εισάγει η Ελλάδα από την Αμερική, όπως και από τις αμερικανικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς που συνδέονται με την ενέργεια.
Ο k. Pyatt δήλωσε ικανοποιημένος από την ωρίμανση και πρόοδο στα ενεργειακά εγχειρήματα που προωθούνται στην Ελλάδα και από την Ελλάδα, μέσα από διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες και τα οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, στην εισαγωγή αμερικανικού LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, στον διασυνδετήριο αγωγό IGB που ενώνει Βουλγαρία με Ελλάδα, στη μεταφορά φυσικού αερίου.
Τέλος ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε τα εξής: «βλέπουμε να αποδίδουν οι προσπάθειες δεκαετιών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν προσεγγίσει και να συνεργάζονται σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας καθώς οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από μία πηγή ( σ.σ. Ρωσία) και η συνεπαγόμενη εξάρτηση, από πολλές πλευρές, δεν ήταν η καλύτερη πιθανή στρατηγική».

Νέα εμπρηστική δήλωση Akar: Να σωπάσει η Ελλάδα αν θέλει να μην τη φάμε σαν μεζέ

Η τρικυμία εν κρανίω της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας συνεχίζεται, με τον εκνευρισμό της λόγω της Med7 να είναι παραπάνω από έκδηλη.
«Για να μειωθεί η ένταση, κάποιοι πρέπει απλώς να σωπάσουν.
Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, απλώς να σωπάσουν» είπε ο Akar, ρίχνοντας τα καρφιά του προς τις Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και προς τον Γάλλο πρόεδρο, Macron, ο οποίος έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της Ελλάδας και κατά των έκνομων ενεργειών της.
«Όσοι εξυφαίνουν συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν», είπε, συνιστώντας στην Ελλάδα να σωπάσει «για να μην γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».

Απάντηση Πέτσα και Κουμουτσάκου σε Akar

"Aυτά είναι ακατανόητα πράγματα για πολιτισμένο κόσμο", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την τουρκική προκλητικότητα και  τη φράση Akar «να σωπάσει η Ελλάδα για να μη γίνει μεζές».
Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι  «αυτά είναι ακατανόητα πράγματα για πολιτισμένο κόσμο.
Θυμίζουν περασμένους  αιώνες, περασμένες χιλιετίες, τέτοιου είδους αναφορές που δεν αποσκοπούν τελικά πουθενά, γιατί έχουν κουράσει και το ίδιο το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται-εννοώ στο εσωτερικό τους- ενώ προκαλούν μία ανεξήγητη ένταση η οποία δεν οδηγεί πουθενά.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλησιάζουμε στη Σύνοδο του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει έναν κατάλογο μέτρων μπροστά του για να τον ενεργοποιήσει» και πρόσθεσε, όιτ «αύριο είναι μία μεγάλη ημέρα  για το Καστελόριζο, είναι μία γιορτή.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη πολίτης της χώρας, θα είναι εκεί.
Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σχολιάζοντας τη δήλωση Akar από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης,  Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε  πως όταν δεν είσαι στο τραπέζι είσαι στο πιάτο, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια παραληρηματική δήλωση την οποία και απέδωσε σε απώλεια ψυχραιμίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η σύνοδος της Κορσικής, που επιβεβαίωσε το Ελλάς – Γαλλία – Μεσογειακή Συμμαχία, έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στην Άγκυρα.
Κατά τον ίδιο, αυτή η εν εξελίξει στρατηγική συμμαχία αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, ισχυροποιεί την Ελλάδα και τη συμμαχία του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στην πολιτική  της αυθαιρεσίας.

Επιστρέφουν στους αιθέρες τα Μirage - Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η ροή ανταλλακτικών

Επιστρέφουν στους αιθέρες τα Μirage.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ανώτερες στρατιωτικές και δικαστικές πηγές, εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η σύμβαση για την υποστήριξη των ελληνικών Mirage.
Αφορά το σύνολο του στόλους, δηλαδή 18 Mirage 2000 και 25 Mirage 2000-5.
Για την παραπάνω απόφαση υπήρχε πολύμηνη αναμονή καθώς εκκρεμούσε από τον Μάρτιο με τα κονδύλια να έχουν δεσμευτεί.
Οι τρεις εταιρείες υποστήριξης, Dassault , Thales και Safran αναμένεται να δώσουν τις προσφορές τους στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η ροή ανταλλακτικών.
Eπισκευές και συντηρήσεις των μαχητικών θα γίνουν μέσα στις μονάδες πράγμα που σημαίνει πως πάρα πολύ σύντομα τα αεροσκάφη αυτά, όπλο πολύ σημαντικό για την Πολεμική Αεροπορία, θα πετούν ξανά.
Η παραπάνω εξέλιξη θα αποτελέσει στοιχείο των ανακοινώσεων που πρόκειται να κάνει αύριο 12/10 στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος άξονας των ανακοινώσεων θα αφορά τα εξοπλιστικά ενώ ο δεύτερος άξονας θα έχει να κάνει με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, καθώς τα νέα όπλα- νέες επενδύσεις θα απαιτήσουν και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό για τον χειρισμό τους.
Τέλος το τρίτο σκέλος των ανακοινώσεων θα αφορά την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την ενίσχυση της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά πιθανό ακόμη θεωρείται ο πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις του να εξειδικεύσει και τον τρόπο με τον οποίον θα εμβαθύνει με την Γαλλία η αμυντική συνεργασία, περισσότερο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης