Θα υπάρξουν μπρος - πίσω στο χρονοδιάγραμμα του Oruc Reis, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
Παρά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις, θέτοντας εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και αναδεικνύοντας μία σπασμωδική τακτική σε διπλωματικό επίπεδο.
Αν και η Αθήνα χαιρέτισε ως θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis και τη μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX ο Hulusi Akar ζήτησε την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά πως καταπατά διεθνείς συνθήκες.
Μάλιστα χαρακτήρισε πρόκληση την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.
Νωρίτερα η Αθήνα χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, που αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια.
Akar: Να αποστρατικοποιηθεί το Καστελόριζο, η Ελλάδα αυξάνει την ένταση
Στις προκλητικές δηλώσεις επέστρεψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας την Κυριακή (13/9/2020) λίγες ώρες μετά τις προσκλήσεις στην Αθήνα για διάλογο και στον απόηχο της επιστροφής του Oruc Reis στην Αθήνα.
Ο Akar έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης 18 νησιών, μεταξύ αυτών και για το Καστελόριζο, το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του ακριτικού νησιού.
Μάλιστα, τόνισε ότι η Τουρκία είναι ενοχλημένη και θεωρεί πρόκληση τους εορτασμούς στο συγκεκριμένο νησί «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς».
Αναφερόμενος στην επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, είπε ότι «θα υπάρχουν μπρος πίσω μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας εκεί».
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε προκλητικά, πως η Ελλάδα έχει στρατό σε 18 νησιά της καταπατώντας διεθνείς συνθήκες.
«Αυτό αυξάνει την ένταση και καταστρέφει τις όποιες προσπάθειες διαλόγου», σημείωσε.
Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να σταματήσει τις ενέργειες που προκαλούν εντάσεις:
«Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και θέλουμε να βρεθούν πολιτικές λύσεις μέσα από ειρηνικές μεθόδους.
Έτσι όπως το καταλαβαίνουμε εμείς η ένταση και οι προκλήσεις δεν βοηθούν κανέναν και ιδιαίτερα την Ελλάδα», είπε ο Akar.
Cavusoglu: Ναι στον διάλογο αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση
H Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
«Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή (13/9/2020), ο Τούρκος υπουργός.
Ο Cavusoglu δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος επισκέπτεται την περιφέρεια Κας της Αττάλειας, είπε ότι η Τουρκία τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης.
«Ανέκαθεν κάναμε ό,τι απαιτείται από τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά», είπε στους δημοσιογράφους.
Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Orus Reis - Έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία
Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε την επιστροφή του Orus Reis στην Αττάλεια ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2020 την Κυριακή 13/9/2020.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και μάλιστα σύντομα αρκεί να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την άλλη πλευρά.
«Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης, ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι ο μόνος δρόμος να λύσουμε το μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε.
Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος.
Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε.
Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης ότι, δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
«Πιστεύω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μη μιλάει και να μην συναντιέται», είπε.
Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι καλύτερη ένδειξη καλής θέλησης να συζητήσω με την Τουρκία, το πλαίσιο θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές μας προσδιόρισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι ένα βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας.
«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά.
Φρόντισα να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην επιτεθώ στον Τούρκο Πρόεδρο.
Στο μεταξύ κάναμε εξαιρετικά ενεργητική διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες με αραβικά κράτη, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σακελλαροπούλου: Bήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX
«Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα», τόνισε μετά την επίσκεψή της σε σκάφη του Λιμενικού και την πυραυλάκατο «Μυκονιος» που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελόριζου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου, αφού σημείωσε ότι βρίσκομαι στο Καστελόριζο για την επέτειο των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ένταση με αποδέκτη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας ακολουθεί τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου.
Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους».
«Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, ούτε σε εκφοβισμούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε πως «ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού είναι παράδειγμα για όλους μας.
Συμβολίζουν την ενότητα του λαού μας και την προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαροπούλου, «η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική, για το κοινό συμφέρον όλων των λαών της περιοχής.
«Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες διεθνούς δικαίου.
Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.
Πέτσας για Τουρκία: Περιμένουμε να έχει συνέπεια και συνέχεια - Έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών
Θετικό βήμα χαρακτήρισε τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια, καθώς δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το προηγούμενο διάστημα το βασικό ζητούμενο ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας.
«Το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας.
Το γεγονός ότι, φαίνεται πως δεν ανανεώνει τη Navtex -αν πράγματι είναι αυτή η πρόθεσή της- είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016», επαναλαμβάνοντας ότι αυτό «έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Όπως είπε, «η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά η επιβολή των κυρώσεων.
Για να αποφύγει τις κυρώσεις πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια η αποκλιμάκωση.
Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες ημέρες.
Είναι προς το συμφέρον των λαών μας να ζούμε αρμονικά και φυσικά προς το συμφέρον όλης της Ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν αυτές οι προκλήσεις οι οποίες ήταν απαράδεκτες εδώ και πολύ καιρό.
Είναι ένα θετικό βήμα.
Περιμένουμε να έχει συνέπεια και συνέχεια, περιμένουμε να το αξιολογήσουμε και να προχωρήσουμε όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από κει που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 για τη λύση της μοναδικής διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, M. Pompeo από την Κύπρο και τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς».
«Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς.
Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης.
'Αρα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει να σταθμίσουν ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επιβολή των κυρώσεων», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Γεωργιάδης για Τουρκία: Αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η πολιτική των προκλήσεων δεν οδηγεί πουθενά
«Αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτή η πολιτική των προκλήσεων δεν τους οδηγεί πουθενά», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην Τουρκία και την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Οruc Reis στην Αττάλεια.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα αρχίζει να μπαίνει σε δεύτερες σκέψεις και μαζεύει σιγά – σιγά τις προκλήσεις της «διότι να τα βάλει ο Erdogan με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το θεωρώ αδιανόητο».
Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι σε περίπτωση που κινηθεί προς σύγκρουση έχει να χάσει, ενώ αν κατευθυνθεί προς την ειρήνη και τη συνεννόηση έχει καλόπιστους συνομιλητές για να βρεθεί λύση, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανή την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα και τη στρατιωτική «με την έννοια των συμφωνιών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός».
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «από τη μια ο Μητσοτάκης ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις, από την άλλη διπλωματικά ενισχύει την Ελλάδα και από την άλλη προτείνει στον Erdogan διάλογο και προσφυγή στη Χάγη αν ο διάλογος δεν αποδώσει, για τα μοναδικά θέματα που συζητά η Ελλάδα, δηλαδή για την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό της ΑΟΖ».
Στην Αττάλεια το Οruc Reis
Στο λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια αγκυροβόλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis, καθώς δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Ataman και Cengis, τα οποία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου γύρω στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου 12/9, έφτασε στην Αττάλεια.
Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με πρώτη την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, αποδίδουν την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας πως ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου 12/9, πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX, αποτελούσε μυστήριο η πορεία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για επιστροφή του στην Αττάλεια.
Μάλιστα, πέντε ώρες ακριβώς πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX που ήθελε το τουρκικό ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το Oruc Reis και τα βοηθητικά του Ataman και Cengis Han, φαίνεται να είχαν διπλασιάσει την ταχύτητα τους, σε επίπεδο που πλέον δεν είναι εφικτές οι έρευνες με καλώδια, και να επιστρέφουν στην Αττάλεια.
Το τουρκικό ερευνητικό από τις 10/8 μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων ταχύτητα που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια με τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διενεργούσε σεισμικές έρευνες.
Όμως τις τελευταίες ώρες πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX το τουρκικό πλοίο κινείτο νότια του Καστελόριζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων.
www.bankingnews.gr
Αν και η Αθήνα χαιρέτισε ως θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis και τη μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX ο Hulusi Akar ζήτησε την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά πως καταπατά διεθνείς συνθήκες.
Μάλιστα χαρακτήρισε πρόκληση την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.
Νωρίτερα η Αθήνα χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, που αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια.
Akar: Να αποστρατικοποιηθεί το Καστελόριζο, η Ελλάδα αυξάνει την ένταση
Στις προκλητικές δηλώσεις επέστρεψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας την Κυριακή (13/9/2020) λίγες ώρες μετά τις προσκλήσεις στην Αθήνα για διάλογο και στον απόηχο της επιστροφής του Oruc Reis στην Αθήνα.
Ο Akar έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης 18 νησιών, μεταξύ αυτών και για το Καστελόριζο, το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του ακριτικού νησιού.
Μάλιστα, τόνισε ότι η Τουρκία είναι ενοχλημένη και θεωρεί πρόκληση τους εορτασμούς στο συγκεκριμένο νησί «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς».
Αναφερόμενος στην επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, είπε ότι «θα υπάρχουν μπρος πίσω μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας εκεί».
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε προκλητικά, πως η Ελλάδα έχει στρατό σε 18 νησιά της καταπατώντας διεθνείς συνθήκες.
«Αυτό αυξάνει την ένταση και καταστρέφει τις όποιες προσπάθειες διαλόγου», σημείωσε.
Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να σταματήσει τις ενέργειες που προκαλούν εντάσεις:
«Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και θέλουμε να βρεθούν πολιτικές λύσεις μέσα από ειρηνικές μεθόδους.
Έτσι όπως το καταλαβαίνουμε εμείς η ένταση και οι προκλήσεις δεν βοηθούν κανέναν και ιδιαίτερα την Ελλάδα», είπε ο Akar.
Cavusoglu: Ναι στον διάλογο αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση
H Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
«Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή (13/9/2020), ο Τούρκος υπουργός.
Ο Cavusoglu δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος επισκέπτεται την περιφέρεια Κας της Αττάλειας, είπε ότι η Τουρκία τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης.
«Ανέκαθεν κάναμε ό,τι απαιτείται από τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά», είπε στους δημοσιογράφους.
Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Orus Reis - Έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία
Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε την επιστροφή του Orus Reis στην Αττάλεια ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2020 την Κυριακή 13/9/2020.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και μάλιστα σύντομα αρκεί να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την άλλη πλευρά.
«Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης, ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι ο μόνος δρόμος να λύσουμε το μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε.
Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος.
Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε.
Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης ότι, δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
«Πιστεύω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μη μιλάει και να μην συναντιέται», είπε.
Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι καλύτερη ένδειξη καλής θέλησης να συζητήσω με την Τουρκία, το πλαίσιο θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές μας προσδιόρισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι ένα βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας.
«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά.
Φρόντισα να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην επιτεθώ στον Τούρκο Πρόεδρο.
Στο μεταξύ κάναμε εξαιρετικά ενεργητική διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες με αραβικά κράτη, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σακελλαροπούλου: Bήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX
«Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα», τόνισε μετά την επίσκεψή της σε σκάφη του Λιμενικού και την πυραυλάκατο «Μυκονιος» που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελόριζου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου, αφού σημείωσε ότι βρίσκομαι στο Καστελόριζο για την επέτειο των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ένταση με αποδέκτη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας ακολουθεί τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου.
Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους».
«Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, ούτε σε εκφοβισμούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε πως «ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού είναι παράδειγμα για όλους μας.
Συμβολίζουν την ενότητα του λαού μας και την προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαροπούλου, «η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική, για το κοινό συμφέρον όλων των λαών της περιοχής.
«Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες διεθνούς δικαίου.
Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.
Πέτσας για Τουρκία: Περιμένουμε να έχει συνέπεια και συνέχεια - Έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών
Θετικό βήμα χαρακτήρισε τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια, καθώς δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το προηγούμενο διάστημα το βασικό ζητούμενο ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας.
«Το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας.
Το γεγονός ότι, φαίνεται πως δεν ανανεώνει τη Navtex -αν πράγματι είναι αυτή η πρόθεσή της- είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016», επαναλαμβάνοντας ότι αυτό «έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Όπως είπε, «η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά η επιβολή των κυρώσεων.
Για να αποφύγει τις κυρώσεις πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια η αποκλιμάκωση.
Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες ημέρες.
Είναι προς το συμφέρον των λαών μας να ζούμε αρμονικά και φυσικά προς το συμφέρον όλης της Ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν αυτές οι προκλήσεις οι οποίες ήταν απαράδεκτες εδώ και πολύ καιρό.
Είναι ένα θετικό βήμα.
Περιμένουμε να έχει συνέπεια και συνέχεια, περιμένουμε να το αξιολογήσουμε και να προχωρήσουμε όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από κει που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 για τη λύση της μοναδικής διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, M. Pompeo από την Κύπρο και τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς».
«Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς.
Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης.
'Αρα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει να σταθμίσουν ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επιβολή των κυρώσεων», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Γεωργιάδης για Τουρκία: Αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η πολιτική των προκλήσεων δεν οδηγεί πουθενά
«Αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτή η πολιτική των προκλήσεων δεν τους οδηγεί πουθενά», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην Τουρκία και την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Οruc Reis στην Αττάλεια.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα αρχίζει να μπαίνει σε δεύτερες σκέψεις και μαζεύει σιγά – σιγά τις προκλήσεις της «διότι να τα βάλει ο Erdogan με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το θεωρώ αδιανόητο».
Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι σε περίπτωση που κινηθεί προς σύγκρουση έχει να χάσει, ενώ αν κατευθυνθεί προς την ειρήνη και τη συνεννόηση έχει καλόπιστους συνομιλητές για να βρεθεί λύση, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανή την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα και τη στρατιωτική «με την έννοια των συμφωνιών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός».
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «από τη μια ο Μητσοτάκης ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις, από την άλλη διπλωματικά ενισχύει την Ελλάδα και από την άλλη προτείνει στον Erdogan διάλογο και προσφυγή στη Χάγη αν ο διάλογος δεν αποδώσει, για τα μοναδικά θέματα που συζητά η Ελλάδα, δηλαδή για την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό της ΑΟΖ».
Στην Αττάλεια το Οruc Reis
Στο λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια αγκυροβόλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis, καθώς δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Ataman και Cengis, τα οποία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου γύρω στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου 12/9, έφτασε στην Αττάλεια.
Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με πρώτη την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, αποδίδουν την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας πως ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου 12/9, πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX, αποτελούσε μυστήριο η πορεία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για επιστροφή του στην Αττάλεια.
Μάλιστα, πέντε ώρες ακριβώς πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX που ήθελε το τουρκικό ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το Oruc Reis και τα βοηθητικά του Ataman και Cengis Han, φαίνεται να είχαν διπλασιάσει την ταχύτητα τους, σε επίπεδο που πλέον δεν είναι εφικτές οι έρευνες με καλώδια, και να επιστρέφουν στην Αττάλεια.
Το τουρκικό ερευνητικό από τις 10/8 μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων ταχύτητα που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια με τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διενεργούσε σεισμικές έρευνες.
Όμως τις τελευταίες ώρες πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX το τουρκικό πλοίο κινείτο νότια του Καστελόριζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών