Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κομμάτι από την «πίτα» των ελληνικών εξοπλισμών διεκδικεί η Γερμανία – Εστιάζει στις φρεγάτες

tags :
Κομμάτι από την «πίτα» των ελληνικών εξοπλισμών διεκδικεί η Γερμανία – Εστιάζει στις φρεγάτες
Το Βερολίνο  μπαίνει στο παζάρι για τα εξοπλιστικά προγράμματα μετά την συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία
Κομμάτι από την «πίτα» των αμυντικών εξοπλισμών της Ελλάδας με τις φρεγάτες επιδιώκει η Γερμανία.
Το Βερολίνο  μπαίνει στο παζάρι για τα εξοπλιστικά προγράμματα μετά την συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, όπως μετέδωσε  το OPEN TV. 
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερις γερμανικές φρεγάτες, ωστόσο ο στόχος είναι η ανανέωσή τους με πλοία «πολλαπλών λειτουργιών», δηλαδή από τα πιο σύγχρονα όπλα στο Ναυτικό.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση και τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία και δεν διαθέτουν οι Τούρκοι.
Για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά των 18 αεροσκαφών Rafale ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε από τη ΔΕΘ, πως η κυβέρνηση κάνει κάποιες σημαντικές νέες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά αναγνωρίζει ότι είναι πρώτα απ' όλα τα ανθρώπινο δυναμικό.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αναφερόμενος στο κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα.
«Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις.
Τα Rafale έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Mirage 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.
Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας.
Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.
«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες» αποσαφήνισε.
Υπογράμμισε, επίσης, πως οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.
Γι αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.
Μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, «έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης