Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Είναι πιθανή μια πολεμική σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ;

tags :
Είναι πιθανή μια πολεμική σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ;
Με τη συμπεριφορά του, ο Erdogan ουσιαστικά αψηφά την Αμερική και επιδεικνύει απροθυμία να υπακούσει
Η πολιτική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα επίμαχα εδάφη συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo αναγκάστηκε να πετάξει στη Λευκωσία για να συζητήσει την κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Donald Trump δεν μπόρεσε να επιλύσει αποτελεσματικά την τουρκο-ελληνική διαμάχη.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε για «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ».
Σε απάντηση, ο Erdogan ισχυρίστηκε την ετοιμότητα διεξαγωγής διαλόγου για την επίλυση αντιφάσεων.
Ως αποτέλεσμα, η Άγκυρα έστειλε ένα άλλο ερευνητικό πλοίο στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Και επιδείνωσε την ήδη τεταμένη κατάσταση.
Η ουσία της σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι η Τουρκία πραγματοποιεί εξερεύνηση ορυκτών στα ύδατα που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν αποκλειστική οικονομική ζώνη τους.
Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης, ο Pompeo υποστήριξε την Ελλάδα και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τα δικαιώματα της Κύπρου για εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτήν την κατάσταση είναι εναντίον της Τουρκίας μπορεί να κριθεί από άλλα γεγονότα.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και η Κύπρος διεξάγουν επί του παρόντος διμερείς ναυτικές ασκήσεις.
Επιπλέον, υπογράφηκε διμερές έγγραφο για την κατασκευή Κυπριακού Κέντρου Γης, Ανοικτής Θάλασσας και Λιμενικής Ασφάλειας (CYCLOPS).
Οι Αμερικανοί έχουν ήδη διαθέσει την πρώτη δόση για τη δημιουργία και τη λειτουργία αυτού του κέντρου.
Έτσι, δηλώθηκε εμφανώς η υποστήριξη των Κυπρίων, καθώς συνήθως, ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κατασκευάσουν υποδομές με δικά τους έξοδα.
Μια άλλη συμβολική χειρονομία υποστήριξης προς την Κύπρο είναι η άρση του εμπάργκο σχετικά με την προμήθεια όπλων.
Τέτοιες ενέργειες στην πολιτική αρένα συνήθως θεωρούνται σύμβολο επίσημης υποστήριξης χωρίς σημαντική αλλαγή στη στρατιωτική-πολιτική ευθυγράμμιση.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα σε αυτές τις αμερικανικές κινήσεις, λέγοντας ότι «δηλητηριάζουν τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών».
Άλλωστε, ο ίδιος ο Erdogan έχει δηλώσει την ετοιμότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις για την επίλυση του προβλήματος.
Τα βήματα των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι πολιτικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου μπορούν να τον ωθήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν διμερείς ένοπλες συγκρούσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν αξιολογηθεί η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης, τότε πιθανότατα η Τουρκία θα κερδίσει ξανά.
Οι ένοπλες δυνάμεις της είναι ισχυρότερες από τους Κύπριους και έχουν εμπειρία σε πραγματικές μάχες.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ηγέτης του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουν το καθήκον να αποτρέψουν μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο μελών της συμμαχίας.
Και αυτό το καθήκον δεν είναι μόνο εσωτερικές σχέσεις εντός του ΝΑΤΟ.
Με τη συμπεριφορά του, ο Erdogan ουσιαστικά αψηφά την Αμερική και επιδεικνύει απροθυμία να υπακούσει.
Και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης.
Επιπλέον, η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα παροχής ασφάλειας.
Εάν προκύψει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, θα προκαλέσει ένα σημαντικό χτύπημα στην εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών και σίγουρα θα κλονίσει την πίστη των εταίρων στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης