Η Τουρκία θέλει να εξουδετερώσει κάθε ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της την ερχόμενη Πέμπτη 24/9 στη Σύνοδο Κορυφής
(Συνεχές upd) Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» ακολουθεί η Τουρκία, με στόχο να προκαλέσει σύγχυση και να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος, με «διαιτητή» τη Γερμανία.
Από τη μια, η Άγκυρα εμφανίζεται υπέρ της έναρξης του διαλόγου, από την άλλη βάζει τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δυσκολεύει πάρα πολύ αυτή την διαδικασία.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σήμερα σε προκλητικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «επίδειξη δύναμης της Ελλάδας στο Καστελόριζο».
Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του I. Kalin (σύμβουλος και εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan) και του υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Είναι το υπουργείο Άμυνας και το… ανάκτορο του Erdogan που χαράζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Η Τουρκία θέλει να εξουδετερώσει κάθε ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της την ερχόμενη Πέμπτη 24/9 στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος επικοινωνιών που έκαναν μετά την Σύνοδο MED7, τόσο ο T. Erdogan αλλά και οι Cavusoglu και Kalin με αξιωματούχους από Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία τους πέρασαν το μήνυμα πώς με μια Navtex, η οποία θα φτάνει πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θα καταστεί αδύνατο να υπάρξει χώρα που θα στηρίξει την Τουρκία σε ενδεχόμενες κυρώσεις».
Για αυτό το λόγο και υπήρξε και η… υποχώρηση του Oruc Reis για συντήρηση.
Επίσης η Άγκυρα συνεχίζει να μην έχει ξεκάθαρη ατζέντα και να επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι τα πάντα, από γκρίζες ζώνες, από αποστρατικοποίηση νησιών, ακόμα και το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, την οποία έχει βαφτίσει εδώ και πολλά χρόνια τουρκική.
Δυναμιτίζει το κλίμα ο Erdogan
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό πόκερ εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δυναμιτίζει το κλίμα.
«Δεν έχω αντίρρηση να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το πλαίσιο.
Δεν έχει νόημα η συνάντηση εάν η Ελλάδα συνεχίσει την επίδειξη δύναμης στο Καστελόριζο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα εξακολουθήσει την επίδειξη δύναμης, η Τουρκία μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερη.
Επίσης προανήγγειλε την επιστροφή του Oruc Reis στην περιοχή για σεισμικές έρευνες, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στην Αττάλεια.
«Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έγιναν μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μας με την Ελλάδα.
Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Chares Michel, τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση (ή επικοινωνία) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε.
Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», είπε Τούρκος πρόεδρος.
«Να τους δούμε,να έχουμε μια τηλεδιάσκεψη, να συναντηθούμε σε τρίτη χώρα.
Αλλά αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη», πρόσθεσε.
Πηγές ΕΕ: Θα υπάρξουν συνέπειες, εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια
Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα.
Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.
Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες».
Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Νέα τουρκική πρόκληση με δύο Navtex για ασκήσεις με πυρά νότια της Μυτιλήνης
Με το διπλωματικό πρέσινγκ για να ξαναστηθεί το τραπέζι του διπλωματικού διαλόγου να εντείνεται, η Άγκυρα επιμένει να υποδαυλίζει την ένταση.
Μετά τις ρητορικές «κορώνες» του προέδρου Erdogan, αλλά και στελεχών της κυβέρνησής του, τη σκυτάλη παίρνει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Με δύο ναυτικές οδηγίες προαναγγέλλει ασκήσεις με πυρά μεταξύ του κόλπου της Φωκαιας και του νότιου τμήματος της θαλάσσιας περιοχής της Λέσβου για το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου.
www.bankingnews.gr 7777777777777777777777777777
Akar (υπουργός Άμυνας Τουρκίας): Οι Έλληνες καθυστερούν τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ
Προκλητικός έναντι της Ελλάδας εμφανίστηκε εκ νέου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, κατηγορώντας την για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ.
«Οι γείτονές μας οι Έλληνες δείχνουν απρόθυμοι και καθυστερούν τη συζήτηση των θεμάτων με μια σειρά προϋποθέσεων.
Εμείς υποστηρίζουμε μέχρι τέλους αυτές τις συναντήσεις».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Akar κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, και την ΕΕ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να θέτει κανόνες στην Ανατολική Μεσόγειο ή να αλλάζει τους κανόνες και να καθορίζει θαλάσσια σύνορα.
Μπαράζ επαφών Erdogan με Ευρωπαίους αξιωματούχους
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες 17/9 ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου S. Michel, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.
Ο Erdogan είπε στον Michel ότι αναμένει πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες μέλη θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και συνεπή στάση σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ξεγελαστούν από προκλήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκίας.
Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε μια λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών μέσω ενός φιλικού διαλόγου και δίκαιων διαπραγματεύσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, παντού και πάντα, απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγνοεί αυτά τα δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε 2 τηλεδιασκέψερις με την καγκελάριο Merkel, έχει μιλήσει με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, Giuseppe Conte και Pedro Sanchez.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επικοινώνησε τηλεφώνησε στον Γερμανό ομόλογό του Haiko Maas και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Cavusoglu: Η Ελληνίδα ΠτΔ επισκέφτηκε το «νησί της», δυστυχώς – Βολές κατά του Kemal
Τη «λύπη» του που το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε «το νησί της», εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
«Η Ελληνίδα πρόεδρος Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το νησί της, εντάξει;
Δυστυχώς μιλάμε για νησί της.
Διότι το δώσαμε αυτό το νησί στο παρελθόν.
Δώσαμε το Καστελόριζο στους Ιταλούς και οι Ιταλοί το έδωσαν στην Ελλάδα.
Έτσι δώσαμε αυτά τα κοντινά νησιά μας.
Στο παρελθόν (οι Τούρκοι δάσκαλοι) προσπαθούσαν στα σχολικά βιβλία του δημοτικού και του γυμνασίου να μας πουν πως επρόκειτο για μία μεγάλη επιτυχία, αλλά δυστυχώς το βλέπουμε» σχολίασε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο CNN Turk και στρέφοντας ουσιαστικά τις βολές του κατά του Mustafa Kemal και όσα αποδέχτηκε το 1923 με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα Δωδεκάνησα, ανάμεσά τους και το Καστελόριζο, επιδόθηκαν στην Ιταλία, για να παραχωρηθούν οριστικά στην Ελλάδα το 1947 μετά το τέλος του Β΄ Π.Π.
Kalin: Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση
Την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πάρει χρόνο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και βασικός διαπραγματευτής της Τουρκίας στην εν εξελίξει διπλωματική πρωτοβουλία του Βερολίνου I. Kalin, μιλώντας αποκλειστικά ΣΚΑΪ.
Αν και όπως ανέφερε το σεισμογραφικό Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση, είναι μια ευκαιρία για να επανεκκινήσουν οι δύο πλευρές τις διερευνητικές επαφές.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του European Council on Foreign Relations σε ένα μικρό κύκλο διεθνών αναλυτών και δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, ανέφερε για το εάν το Oruc Reis έχει αποσυρθεί ή έχει μείνει στο λιμάνι της Αττάλειας για μερικές εβδομάδες.
«Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, το Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και θα παραμείνει εκεί.
Αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία.
Και ο Πρόεδρος μας είπε «πρόκειται για μια ευκαιρία» όπως και την προηγούμενη φορά, όταν απέσυρε τη NAVTEX τον Ιούλιο.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να σπαταληθεί αυτή τη φορά. Ελπίζουμε πως τα πράγματα θα προχωρήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και μετά και πως επίσης θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές.
Και ελπίζουμε πως το κλίμα θα είναι ευνοϊκό, θεωρώ ότι υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε σχέση με το ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν για τις επόμενες εβδομάδες για να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο I. Kalin.
Ο σύμβουλος του Erdogan επισήμανε ότι όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα, θα μειώσουν τις εντάσεις, θα ξεφορτωθούν την ακραία ρητορική, και θα εστιάσουν στην πραγματική δουλειά, «δηλαδή να θέσουμε προς συζήτηση όλα τα θέματα που παρουσιάζονται ή θεωρούνται ή έχουν καταχωρηθεί ως διαφορές ή αμφισβητούμενες περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».
Ωστόσο, ο I. Kalin ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ένα γρήγορο αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες, ή τους επόμενους μήνες.
Ακόμη κι όταν τελειώσει η Γερμανική προεδρία, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως με το τέλος της, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση.
Θα πάρει χρόνο.
Για αυτό και χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση, την οποία βλέπω και από τις δυο πλευρές, ο Πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί σε αυτό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επίσης έχει δεσμευτεί, η ομόλογός μου στην ελληνική πλευρά το ίδιο και συζητάμε συνέχεια», τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία για την αποκλιμάκωση της έντασης υπογραμμίζοντας ότι «θεωρώ πως με τη βοήθεια της γερμανικής διαμεσολάβησης, οι οποίοι έχουν παίξει ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε όλη αυτή την περίοδο, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και διαλόγου».
ΕΕ: Η Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε παράνομη έρευνα στην Αν. Μεσόγειο - Οργή στην Άγκυρα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με ψήφισμά του την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».
Στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή.
Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων, καταδικάζοντας ωστόσο την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.
www.bankingnews.gr
Από τη μια, η Άγκυρα εμφανίζεται υπέρ της έναρξης του διαλόγου, από την άλλη βάζει τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δυσκολεύει πάρα πολύ αυτή την διαδικασία.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σήμερα σε προκλητικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «επίδειξη δύναμης της Ελλάδας στο Καστελόριζο».
Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του I. Kalin (σύμβουλος και εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan) και του υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Είναι το υπουργείο Άμυνας και το… ανάκτορο του Erdogan που χαράζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Η Τουρκία θέλει να εξουδετερώσει κάθε ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της την ερχόμενη Πέμπτη 24/9 στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος επικοινωνιών που έκαναν μετά την Σύνοδο MED7, τόσο ο T. Erdogan αλλά και οι Cavusoglu και Kalin με αξιωματούχους από Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία τους πέρασαν το μήνυμα πώς με μια Navtex, η οποία θα φτάνει πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θα καταστεί αδύνατο να υπάρξει χώρα που θα στηρίξει την Τουρκία σε ενδεχόμενες κυρώσεις».
Για αυτό το λόγο και υπήρξε και η… υποχώρηση του Oruc Reis για συντήρηση.
Επίσης η Άγκυρα συνεχίζει να μην έχει ξεκάθαρη ατζέντα και να επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι τα πάντα, από γκρίζες ζώνες, από αποστρατικοποίηση νησιών, ακόμα και το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, την οποία έχει βαφτίσει εδώ και πολλά χρόνια τουρκική.
Δυναμιτίζει το κλίμα ο Erdogan
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό πόκερ εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δυναμιτίζει το κλίμα.
«Δεν έχω αντίρρηση να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το πλαίσιο.
Δεν έχει νόημα η συνάντηση εάν η Ελλάδα συνεχίσει την επίδειξη δύναμης στο Καστελόριζο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα εξακολουθήσει την επίδειξη δύναμης, η Τουρκία μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερη.
Επίσης προανήγγειλε την επιστροφή του Oruc Reis στην περιοχή για σεισμικές έρευνες, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στην Αττάλεια.
«Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έγιναν μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μας με την Ελλάδα.
Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Chares Michel, τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση (ή επικοινωνία) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε.
Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», είπε Τούρκος πρόεδρος.
«Να τους δούμε,να έχουμε μια τηλεδιάσκεψη, να συναντηθούμε σε τρίτη χώρα.
Αλλά αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη», πρόσθεσε.
Πηγές ΕΕ: Θα υπάρξουν συνέπειες, εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια
Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα.
Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.
Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες».
Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Νέα τουρκική πρόκληση με δύο Navtex για ασκήσεις με πυρά νότια της Μυτιλήνης
Με το διπλωματικό πρέσινγκ για να ξαναστηθεί το τραπέζι του διπλωματικού διαλόγου να εντείνεται, η Άγκυρα επιμένει να υποδαυλίζει την ένταση.
Μετά τις ρητορικές «κορώνες» του προέδρου Erdogan, αλλά και στελεχών της κυβέρνησής του, τη σκυτάλη παίρνει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Με δύο ναυτικές οδηγίες προαναγγέλλει ασκήσεις με πυρά μεταξύ του κόλπου της Φωκαιας και του νότιου τμήματος της θαλάσσιας περιοχής της Λέσβου για το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου.
www.bankingnews.gr 7777777777777777777777777777
Akar (υπουργός Άμυνας Τουρκίας): Οι Έλληνες καθυστερούν τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ
Προκλητικός έναντι της Ελλάδας εμφανίστηκε εκ νέου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, κατηγορώντας την για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ.
«Οι γείτονές μας οι Έλληνες δείχνουν απρόθυμοι και καθυστερούν τη συζήτηση των θεμάτων με μια σειρά προϋποθέσεων.
Εμείς υποστηρίζουμε μέχρι τέλους αυτές τις συναντήσεις».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Akar κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, και την ΕΕ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να θέτει κανόνες στην Ανατολική Μεσόγειο ή να αλλάζει τους κανόνες και να καθορίζει θαλάσσια σύνορα.
Μπαράζ επαφών Erdogan με Ευρωπαίους αξιωματούχους
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες 17/9 ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου S. Michel, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.
Ο Erdogan είπε στον Michel ότι αναμένει πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες μέλη θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και συνεπή στάση σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ξεγελαστούν από προκλήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκίας.
Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε μια λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών μέσω ενός φιλικού διαλόγου και δίκαιων διαπραγματεύσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, παντού και πάντα, απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγνοεί αυτά τα δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε 2 τηλεδιασκέψερις με την καγκελάριο Merkel, έχει μιλήσει με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, Giuseppe Conte και Pedro Sanchez.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επικοινώνησε τηλεφώνησε στον Γερμανό ομόλογό του Haiko Maas και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Cavusoglu: Η Ελληνίδα ΠτΔ επισκέφτηκε το «νησί της», δυστυχώς – Βολές κατά του Kemal
Τη «λύπη» του που το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε «το νησί της», εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
«Η Ελληνίδα πρόεδρος Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το νησί της, εντάξει;
Δυστυχώς μιλάμε για νησί της.
Διότι το δώσαμε αυτό το νησί στο παρελθόν.
Δώσαμε το Καστελόριζο στους Ιταλούς και οι Ιταλοί το έδωσαν στην Ελλάδα.
Έτσι δώσαμε αυτά τα κοντινά νησιά μας.
Στο παρελθόν (οι Τούρκοι δάσκαλοι) προσπαθούσαν στα σχολικά βιβλία του δημοτικού και του γυμνασίου να μας πουν πως επρόκειτο για μία μεγάλη επιτυχία, αλλά δυστυχώς το βλέπουμε» σχολίασε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο CNN Turk και στρέφοντας ουσιαστικά τις βολές του κατά του Mustafa Kemal και όσα αποδέχτηκε το 1923 με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα Δωδεκάνησα, ανάμεσά τους και το Καστελόριζο, επιδόθηκαν στην Ιταλία, για να παραχωρηθούν οριστικά στην Ελλάδα το 1947 μετά το τέλος του Β΄ Π.Π.
Kalin: Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση
Την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πάρει χρόνο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και βασικός διαπραγματευτής της Τουρκίας στην εν εξελίξει διπλωματική πρωτοβουλία του Βερολίνου I. Kalin, μιλώντας αποκλειστικά ΣΚΑΪ.
Αν και όπως ανέφερε το σεισμογραφικό Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση, είναι μια ευκαιρία για να επανεκκινήσουν οι δύο πλευρές τις διερευνητικές επαφές.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του European Council on Foreign Relations σε ένα μικρό κύκλο διεθνών αναλυτών και δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, ανέφερε για το εάν το Oruc Reis έχει αποσυρθεί ή έχει μείνει στο λιμάνι της Αττάλειας για μερικές εβδομάδες.
«Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, το Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και θα παραμείνει εκεί.
Αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία.
Και ο Πρόεδρος μας είπε «πρόκειται για μια ευκαιρία» όπως και την προηγούμενη φορά, όταν απέσυρε τη NAVTEX τον Ιούλιο.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να σπαταληθεί αυτή τη φορά. Ελπίζουμε πως τα πράγματα θα προχωρήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και μετά και πως επίσης θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές.
Και ελπίζουμε πως το κλίμα θα είναι ευνοϊκό, θεωρώ ότι υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε σχέση με το ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν για τις επόμενες εβδομάδες για να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο I. Kalin.
Ο σύμβουλος του Erdogan επισήμανε ότι όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα, θα μειώσουν τις εντάσεις, θα ξεφορτωθούν την ακραία ρητορική, και θα εστιάσουν στην πραγματική δουλειά, «δηλαδή να θέσουμε προς συζήτηση όλα τα θέματα που παρουσιάζονται ή θεωρούνται ή έχουν καταχωρηθεί ως διαφορές ή αμφισβητούμενες περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».
Ωστόσο, ο I. Kalin ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ένα γρήγορο αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες, ή τους επόμενους μήνες.
Ακόμη κι όταν τελειώσει η Γερμανική προεδρία, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως με το τέλος της, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση.
Θα πάρει χρόνο.
Για αυτό και χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση, την οποία βλέπω και από τις δυο πλευρές, ο Πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί σε αυτό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επίσης έχει δεσμευτεί, η ομόλογός μου στην ελληνική πλευρά το ίδιο και συζητάμε συνέχεια», τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία για την αποκλιμάκωση της έντασης υπογραμμίζοντας ότι «θεωρώ πως με τη βοήθεια της γερμανικής διαμεσολάβησης, οι οποίοι έχουν παίξει ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε όλη αυτή την περίοδο, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και διαλόγου».
ΕΕ: Η Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε παράνομη έρευνα στην Αν. Μεσόγειο - Οργή στην Άγκυρα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με ψήφισμά του την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».
Στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή.
Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων, καταδικάζοντας ωστόσο την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών