Μονόδρομο χαρακτηρίζει η Γερμανία τον διάλογο - Ανοίγει η Τουρκία τη βεντάλια των διεκδικήσεων
Τη βεντάλια των διεκδικήσεών της ενόψει των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα διευρύνει η Τουρκία και τη διανθίζει με τη γνώριμη ρητορική των προκλήσεων, που σκοπό έχει την επιβολή ενός ωφέλιμου για την ίδια πλαισίου συζητήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ 1-2/10/2020 και του αποκλεισμού της πιθανότητας κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Μετά τη «διπλωματική» αναβολή κατά πολλούς – λόγω Covid 19 επισήμως - της Συνόδου Κορυφής, που ήταν προγραμματισμένη για τις 24/25-9 λόγω της στάσης της Κύπρου που επέμενε σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αρνούμενη μέτρα σε βάρος της Λευκορωσίας, ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ είχαν τον χρόνο να προετοιμάσουν τις διερευνητικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και η Άγκυρα να θέσει περισσότερα ζητήματα στο τραπέζι.
Το τουρκικό παζάρι εμπλουτίζεται με τη διεκδίκηση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan επανέφερε το όραμα περί Γαλάζιας Πατρίδας και για να γίνει πιο πειστικός …το τουρκικό Ναυτικό εξέδωσε νέα NAVTEX για τις 29/9/2020 για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Η νέα τουρκική άσκηση συμπίπτει χρονικά με την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Ελλάδα από 27 έως 29/9/2020 αλλά και τη νέα γερμανική παρέμβαση μέσω Maas για την ανάγκη διεξαγωγής ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Εν τω μεταξύ πρόταση πολυμερούς διάσκεψης στον ΟΗΕ για την Αν. Μεσόγειο υπέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Charles Michel.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν.
Μαζί με τα κράτη μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων και την προώθηση του διαλόγου.
Με αυτό το πνεύμα, πρότεινα τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη» δήλωσε ο Michel στην Ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά.
«Οι οριοθετήσεις στη θάλασσα, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και την πρόβλεψη ότι δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου), εξέφρασε στις 25 Σεπτεμβρίου η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell, Nathalie Tocci.
Σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το γραφείο Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States, η κ. Tocci ήταν σαφής: «Ξεχάστε τις κυρώσεις!
Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Η διευθύντρια του ιταλικού ινστιτούτου IAI χαρακτήρισε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω – είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα.
Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι μεταξύ των μερών που εμπλέκονται [στη διένεξη]».
Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η σύμβουλος του κ.Borrell, είναι «ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης – τον οποίο «αρνείται η Ε.Ε.».
Νέα γερμανική παρέμβαση για διάλογο
Ως ιδιαιτέρως καλή και σημαντική είδηση χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas την ανακοίνωση επανέναρξης διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
«Το μονοπάτι που έχουμε μπροστά μας παραμένει δύσκολο» λέει ο Maas αλλά εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα επίμαχα ζητήματα μεταξύ δύο γειτόνων και συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσου διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.
«Αν παρουσιάζεται μία ευκαιρία για να γίνει αυτό στην παρούσα συγκυρία, πρέπει να την αδράξουμε» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
«Η Γερμανία είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς υποστήριξη αυτής της διαδικασίας του διαλόγου», τονίζει.
Υπενθυμίζεται πως ο Maas είχε ταξιδέψει σε Αθήνα και Άγκυρα στις 25 Αυγούστου σε μία πρώτη απόπειρα αναβίωσης της γερμανικής διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Την Τρίτη (22/9) η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Merkel, Erdogan και Michel εκτιμάται, πως έδωσε την ώθηση για την ανακοίνωση των διερευνητικών συνομιλιών.
Την εξέλιξη χαιρέτισε το Βερολίνο κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα ως προς τις διμερείς σχέσεις.
Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα και τις εκτιμήσεις του Bankingnews η Γερμανία θα επιμείνει στην ήπια γραμμή απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής 1 – 2/10, όπως εξάλλου έχει καταστεί σαφές και από τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Stephen Zeibert.
H Merkel επ’ ουδενί δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει προβλήματα στις διερευνητικές συνομιλίες και μία νέα διολίσθηση σε περίοδο έντασης.
Τι αναμένει η Αθήνα από την επίσκεψη Pompeo
Η Αθήνα αναμένει από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo ένα ισχυρό μήνυμα για περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα μας αναμένει να επιβεβαιωθεί η έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα και ιδίως απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Πάντως δεν αναμένεται κάποια θεαματική δήλωση από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας λόγω και της ιδιαίτερης και πολύπλευρης σχέσης, που συνδέει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump με τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Μόσχα.
Εξάλλου, όπως έχει προϊδεάσει ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επαναλάβουν πως βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας «ως στενού συμμάχου στο θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας, όπως και στο ζήτημα διασφάλισης του ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία δύσκολη περιοχή».
Αυτό που προέχει για τις ΗΠΑ είναι η αποκατάσταση της «διαρραγείσας» συνοχής του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο καθόσον μάλιστα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η ρωσική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
«Οι αυξημένες εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν εκτός από τους αντιπάλους που θα ήθελαν να δουν διχασμό στη διατλαντική ενότητα», έχει δηλώσει ο ίδιος ο Pompeo.
Η αμερικανική ανάμιξη στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης σαφέστατα έχει να κάνει με τη δύναμη της Μόσχας στη Συρία που φιλοξενεί στρατηγικά σημαντικές ρωσικές ναυτικές και στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στο Tartus και στο Hmeimim.
Αυτές οι βάσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία της Ρωσίας με τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κερδίσουν τον υπόγειο πόλεμο για την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.
Επισήμως στην ατζέντα της επίσκεψης Pompeo περιλαμβάνονται:
- Το ενδιαφέρον για ναυπήγηση των 4 νέων φρεγατών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ
- Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Σούδας
Υποβαθμίζει η Τουρκία την επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Τουρκικού Τύπου για την επικείμενη επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα, την οποία ωστόσο προσπαθούν να υποβαθμίσουν χαρακτηρίζοντας την «συμβολικού χαρακτήρα»παρότι είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί και την άλλη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων είναι ούτως ή άλλως γνωστό ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον εδώ και καιρό βρίσκονται στο ναδίρ όχι μόνο με αφορμή τους S-400 αλλά με μια σειρά θεμάτων με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία και όχι μόνο.
Όμως στην συγκεκριμένη συγκυρία που έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο οι κινήσεις του κάθε παίκτη κρύβουν το δικό τους μήνυμα.
Menendez: Ελπίδες για θετικά αποτελέσματα στις διερευνητικές επαφές
Στις διερευνητικές επαφές, αναφέρθηκε και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Bob Menendez λέγοντας ότι έχει αποκομίσει την εικόνα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί πραγματικά να ζήσει ειρηνικά με τους γείτονες του στην Τουρκία, παραμένοντας, όμως, σταθερός στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
«Επομένως ελπίζω ότι μια τέτοια εξέλιξη (διερευνητικές συνομιλίες) θα παράγει θετικά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να κουνάει το σπαθί της στρατιωτικής εμπλοκής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Ερωτηθείς τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Ελλάδα και τι σημαίνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις γενικότερα, ο γερουσιαστής στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας.
Όλες οι απαιτήσεις Erdogan ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Τις απαιτήσεις του ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα διατυπώνει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, σε επιστολή, που απέστειλε σε όλους τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ, πλην Ελλάδας και Κύπρου.
Η επιστολή είχε σταλεί την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο αναβλήθηκε και επαναπρογραμματίσθηκε για την 1η Οκτωβρίου
Ο Erdogan στην επιστολή του, που αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», παρουσιάζει το γνωστό τουρκικό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις). Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης)
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Στην επιστολή Erdogan διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί:
«Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους.
Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».
Νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου - Καστελόριζου στις 29/9
Νέα στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας το Σάββατο 26/9.
Η άσκηση αφορά τις ώρες μεταξύ 8:00 - 16:00.
Αναλυτικά η άσκηση θα λάβει χώρα στην περιοχή που περικλείουν οι εξής συντεταγμένες:
TURNHOS N/W : 1201/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 26-09-2020 11:36)
TURNHOS N/W : 1201/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 29 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 291400Z SEP 20
Επιμονή στη ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας από Erdogan
Στη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας» που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση αφού η τουρκική στρατηγική είναι προσηλωμένη στον διάλογο με την Αθήνα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, επιμένει ο Tayyip Erdogan προβάλλοντας ταυτόχρονα το «απαιτητικό» πλαίσιο διεκδικήσεων της Άγκυρας. (1-2/10/2020).
«Ως μία από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να συντηρήσει τα δικά της πολεμικά πλοία, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις Ναυτικές Δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε την Γαλάζια Πατρίδα μας, και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στη θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την επέτειο από τη Ναυμαχία της Πρέβεζας (28 Σεπτεμβρίου 1538) και την Ημέρα των Ναυτικών Δυνάμεων, που γιορτάζεται την Κυριακή (27/10) στην Τουρκία.
«Ενισχύουμε τις Ναυτικές μας Δυνάμεις προκειμένου να προστατέψουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας, να διασφαλίσουμε τους φίλους μας και να αποτρέψουμε εκείνους που επιβουλεύονται τα δικαιώματά μας», συμπλήρωσε ο Erdogan.
Αναφερόμενος στη «ναυτική ανδρεία» της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως είναι από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία με δικούς τους πόρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar o οποίος είπε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας.
Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».
Ο Erdogan επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Erdogan και παρουσία των στρατηγών και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκδόθηκε ανακοίνωση που κάνει λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.
Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.
Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική.
Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε πως έχουμε δίκιο και θα το κάνουμε με κάθε αφορμή».
Kalin (εκπρ. Erdogan): Σε τρία στάδια οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα
Το πώς θα διενεργηθούν οι διερευνητικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.
Σύμφωνα με τον κ. Κalin, εκτός από τις διερευνητικές επαφές, Ελλάδα και Τουρκία θα διεξαγάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες.
Όσον αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο. Υπό τον φιλόδοξο τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», δύο επιτροπές θα επιδιώξουν τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.
Όπως σημείωσε ο Ibrahim Kalin, έχουν ήδη γίνει κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
H ημερομηνία των επαφών δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.
«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε τον δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις.
Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την Ε.Ε.
Αλλά και από την ελληνική πλευρά.
Ήδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε.
Τώρα ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά μια παρόμοια κατάσταση.
Την επόμενη εβδομάδα, στις 1-2 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Έχει μεγάλη σημασία η τουρκική ατζέντα να αντιμετωπιστεί θετικά» είπε ο Kalin.
Tocci (Σύμβουλος Borrell): Ξεχάστε τις κυρώσεις στην Τουρκία - Δεν είναι αυτός ο τρόπος να της ασκηθεί πίεση
Τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και την πρόβλεψη ότι δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου), εξέφρασε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell, Nathalie Tocci.
Σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το γραφείο Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States, η κ. Tocci ήταν σαφής: «Ξεχάστε τις κυρώσεις!
Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Η διευθύντρια του ιταλικού ινστιτούτου IAI χαρακτήρισε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω – είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα.
Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι μεταξύ των μερών που εμπλέκονται [στη διένεξη]».
Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η σύμβουλος του κ.Borrell, είναι «ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης – τον οποίο «αρνείται η Ε.Ε.».
Στην ίδια εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών του GMFUS Ian Lesser, ο Michael Lee (SAIS/Johns Hopkins, Bruegel) εξέφρασε κι αυτός σκεπτικισμό για το κατά πόσο οι κυρώσεις ή η προβολή ναυτικής ισχύος μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Ε.Ε., ως ένας παίκτης ήπιας ισχύος, «δεν έχει πολλά εργαλεία», ότι «οι κυρώσεις είναι ένα από αυτά» – και ότι η απειλή επιβολής τους ίσως είναι αποτελεσματική.
Ο κ. Lee είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη μπορεί να επιλύσει τις διαφορές των δύο χωρών σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, καθώς οι ερμηνείες τους των σχετικών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους.
«Μόνο οι διμερείς διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επίλυση του αδιεξόδου», σύμφωνα με την εκτίμησή του.
Οι χώρες της περιοχής «έχουν δείξει στο παρελθόν διάθεση να συνομιλήσουν – αρκεί να μην είναι με το πιστόλι στον κρόταφο», συμπλήρωσε με νόημα.
Με τη σειρά του, ο Gerald Knaus, γνωστός ως αρχιτέκτονας της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία «νεκρή».
Πρόσθεσε ότι η «ωμή» αντίδραση – με την «αναστολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» – της Ελλάδας στην «κυνική» απόπειρα του Ρ. Τ. Ερντογάν να «εργαλειοποιήσει» το μεταναστευτικό το Μάρτιο απέδειξε ότι η Τουρκία δεν μπορεί, στην πράξη, να εκβιάσει την Ελλάδα στο μέτωπο αυτό. Ήταν ένα «καταστροφικό λάθος» του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τον κ. Knauss.
Ο ιδρυτής του European Stability Initiative είπε ότι είναι επείγον, ειδικά για την Αθήνα, να υπάρξει μία νέα συνεννόηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη διαχείριση του τεράστιου πληθυσμού προσφύγων (5% του τουρκικού πληθυσμού) που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος.
«Αυτό είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Αν η ελληνική πλευρά σταματήσει να φοβάται μία επανάληψη μίας τέτοιας απόπειρας μαζικής εισόδου ενορχηστρωμένης από την Τουρκία, τότε θα μειωθεί σημαντικά η νευρικότητα στην Αθήνα», είπε.
Κανείς από τους ομιλητές δεν φάνηκε αισιόδοξος πάντως ότι μεσοπρόθεσμα μπορούν οι ελληνοτουρκικές επαφές να οδηγήσουν σε κάποια ουσιώδη πρόοδο.
Daily Sabah: Γελάει... ο κόσμος με το σχέδιο - χάρτη της Σεβίλλης που παρουσιάζει η Ελλάδα
Η συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με την κυριαχία στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο συνεχίζεται.
Και είναι αναμφισβήτητο, όπως αναφέρει η Daily Sabah, ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πυροδότησε την ασφάλεια στις κρίσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αθήνα πάντα προσπαθούσε να διαταράξει την ισορροπία που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 προς όφελός της, προπαγανδίζει η Daily Sabah.
Για παράδειγμα, το 1936, αύξησε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια, που αρχικά ορίστηκαν στα 3 μίλια (4,82 χιλιόμετρα) από τη συνθήκη.
Η de facto κατάσταση που δημιούργησε αγνοήθηκε από την Άγκυρα λόγω της θετικής στάσης που κυριαρχούσε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εκείνη την εποχή.
Το 1974-76, το 1986 και το 1996, η Ελλάδα προσπάθησε επανειλημμένα να δημιουργήσει νέες de facto καταστάσεις.
Η Αθήνα μίλησε επίσης για την αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια πρόσφατα.
Οι ειδικοί της Ασφάλειας λένε ότι η Ελλάδα, αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, θα αυξήσει παράλληλα και το μέγεθος των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% του Αιγαίου, στο 70%.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα έχει έλεγχο σε κάτω του 10% του Αιγαίου.
Επιπλέον, αυτή η άνιση εξίσωση στο Αιγαίο, που εκτείνεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προκαλεί επίσης προβλήματα στη Μεσόγειο, όπου συνδέεται η ενδοχώρα.
Τότε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Μεσογείου, η Τουρκία, θα αποκοπεί από τη θάλασσα.
Η Ελλάδα έχει βασίσει τη ρητορική της σε μια μελέτη που ονομάζεται Χάρτης της Σεβίλλης.
Ο χάρτης, που εκπονήθηκε το 2007 από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως στόχο την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, ο χάρτης απορρίφθηκε από την Άγκυρα, καθώς τα δηλωμένα ηπειρωτικά εδάφη παραβίαζαν τα δικαιώματα της ΑΟΖ.
Στον χάρτη, η ελληνική υφαλοκρηπίδα υπολογίστηκε με βάση τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, ακόμη και μέρη που μπορούν να περιγραφούν ως βραχώδη, 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, φαίνεται να καθορίζουν επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας, αν και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της Τουρκίας.
Ξεκινώντας από το νησί Καστελόριζο (Megisti-Meis), οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυριαρχίας συνεχίζονται νότια στο κέντρο της Μεσογείου, αποκλείοντας την Τουρκία από κάποιο σημείο εξόδου προς τη Μεσόγειο, εκτός από τον Κόλπο της Αττάλειας.
Το σχόλιο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι οι Βρυξέλλες θα υιοθετήσουν μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» στην Τουρκία στην περιοχή μπορεί να ενθάρρυναν την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιεί τον χάρτη της Σεβίλλης προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν παίρνουν στα σοβαρά το ελληνικό σχέδιο.
Ο καθηγητής Michaël Tanchum του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, σε ένα άρθρο για το περιοδικό Foreign Policy, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει δίκιο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ευρύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Διαφορετικά, η διαμάχη θα είναι αναπόφευκτη.
Μια πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ανέφερε: «Όσον αφορά το νομικό καθεστώς του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι έχει νομική σημασία. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί το χάρτη της Σεβίλλης ως νομικά δεσμευτικό έγγραφο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος σε 12 μίλια από 6 μίλια, εκτός από τους ισχυρισμούς του για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα πρέπει πραγματικά να ηρεμήσει, αναφέρει η Daily Sabah.
Εξάλλου, λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την «παθητική» εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα εδώ και δεκαετίες, ο πρωθυπουργός μπορεί να χάσει μερικά νησιά (για παράδειγμα, 12 από αυτά - τα Δωδεκάνησα) που κατέχει στο Αιγαίο προσπαθώντας να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Μετά τη «διπλωματική» αναβολή κατά πολλούς – λόγω Covid 19 επισήμως - της Συνόδου Κορυφής, που ήταν προγραμματισμένη για τις 24/25-9 λόγω της στάσης της Κύπρου που επέμενε σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αρνούμενη μέτρα σε βάρος της Λευκορωσίας, ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ είχαν τον χρόνο να προετοιμάσουν τις διερευνητικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και η Άγκυρα να θέσει περισσότερα ζητήματα στο τραπέζι.
Το τουρκικό παζάρι εμπλουτίζεται με τη διεκδίκηση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan επανέφερε το όραμα περί Γαλάζιας Πατρίδας και για να γίνει πιο πειστικός …το τουρκικό Ναυτικό εξέδωσε νέα NAVTEX για τις 29/9/2020 για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Η νέα τουρκική άσκηση συμπίπτει χρονικά με την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Ελλάδα από 27 έως 29/9/2020 αλλά και τη νέα γερμανική παρέμβαση μέσω Maas για την ανάγκη διεξαγωγής ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Εν τω μεταξύ πρόταση πολυμερούς διάσκεψης στον ΟΗΕ για την Αν. Μεσόγειο υπέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Charles Michel.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν.
Μαζί με τα κράτη μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων και την προώθηση του διαλόγου.
Με αυτό το πνεύμα, πρότεινα τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη» δήλωσε ο Michel στην Ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά.
«Οι οριοθετήσεις στη θάλασσα, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και την πρόβλεψη ότι δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου), εξέφρασε στις 25 Σεπτεμβρίου η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell, Nathalie Tocci.
Σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το γραφείο Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States, η κ. Tocci ήταν σαφής: «Ξεχάστε τις κυρώσεις!
Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Η διευθύντρια του ιταλικού ινστιτούτου IAI χαρακτήρισε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω – είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα.
Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι μεταξύ των μερών που εμπλέκονται [στη διένεξη]».
Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η σύμβουλος του κ.Borrell, είναι «ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης – τον οποίο «αρνείται η Ε.Ε.».
Νέα γερμανική παρέμβαση για διάλογο
Ως ιδιαιτέρως καλή και σημαντική είδηση χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas την ανακοίνωση επανέναρξης διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
«Το μονοπάτι που έχουμε μπροστά μας παραμένει δύσκολο» λέει ο Maas αλλά εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα επίμαχα ζητήματα μεταξύ δύο γειτόνων και συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσου διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.
«Αν παρουσιάζεται μία ευκαιρία για να γίνει αυτό στην παρούσα συγκυρία, πρέπει να την αδράξουμε» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
«Η Γερμανία είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς υποστήριξη αυτής της διαδικασίας του διαλόγου», τονίζει.
Υπενθυμίζεται πως ο Maas είχε ταξιδέψει σε Αθήνα και Άγκυρα στις 25 Αυγούστου σε μία πρώτη απόπειρα αναβίωσης της γερμανικής διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Την Τρίτη (22/9) η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Merkel, Erdogan και Michel εκτιμάται, πως έδωσε την ώθηση για την ανακοίνωση των διερευνητικών συνομιλιών.
Την εξέλιξη χαιρέτισε το Βερολίνο κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα ως προς τις διμερείς σχέσεις.
Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα και τις εκτιμήσεις του Bankingnews η Γερμανία θα επιμείνει στην ήπια γραμμή απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής 1 – 2/10, όπως εξάλλου έχει καταστεί σαφές και από τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Stephen Zeibert.
H Merkel επ’ ουδενί δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει προβλήματα στις διερευνητικές συνομιλίες και μία νέα διολίσθηση σε περίοδο έντασης.
Τι αναμένει η Αθήνα από την επίσκεψη Pompeo
Η Αθήνα αναμένει από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo ένα ισχυρό μήνυμα για περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα μας αναμένει να επιβεβαιωθεί η έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα και ιδίως απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Πάντως δεν αναμένεται κάποια θεαματική δήλωση από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας λόγω και της ιδιαίτερης και πολύπλευρης σχέσης, που συνδέει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump με τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Μόσχα.
Εξάλλου, όπως έχει προϊδεάσει ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επαναλάβουν πως βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας «ως στενού συμμάχου στο θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας, όπως και στο ζήτημα διασφάλισης του ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία δύσκολη περιοχή».
Αυτό που προέχει για τις ΗΠΑ είναι η αποκατάσταση της «διαρραγείσας» συνοχής του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο καθόσον μάλιστα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η ρωσική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
«Οι αυξημένες εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν εκτός από τους αντιπάλους που θα ήθελαν να δουν διχασμό στη διατλαντική ενότητα», έχει δηλώσει ο ίδιος ο Pompeo.
Η αμερικανική ανάμιξη στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης σαφέστατα έχει να κάνει με τη δύναμη της Μόσχας στη Συρία που φιλοξενεί στρατηγικά σημαντικές ρωσικές ναυτικές και στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στο Tartus και στο Hmeimim.
Αυτές οι βάσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία της Ρωσίας με τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κερδίσουν τον υπόγειο πόλεμο για την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.
Επισήμως στην ατζέντα της επίσκεψης Pompeo περιλαμβάνονται:
- Το ενδιαφέρον για ναυπήγηση των 4 νέων φρεγατών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ
- Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Σούδας
Υποβαθμίζει η Τουρκία την επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Τουρκικού Τύπου για την επικείμενη επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα, την οποία ωστόσο προσπαθούν να υποβαθμίσουν χαρακτηρίζοντας την «συμβολικού χαρακτήρα»παρότι είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί και την άλλη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων είναι ούτως ή άλλως γνωστό ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον εδώ και καιρό βρίσκονται στο ναδίρ όχι μόνο με αφορμή τους S-400 αλλά με μια σειρά θεμάτων με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία και όχι μόνο.
Όμως στην συγκεκριμένη συγκυρία που έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο οι κινήσεις του κάθε παίκτη κρύβουν το δικό τους μήνυμα.
Menendez: Ελπίδες για θετικά αποτελέσματα στις διερευνητικές επαφές
Στις διερευνητικές επαφές, αναφέρθηκε και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Bob Menendez λέγοντας ότι έχει αποκομίσει την εικόνα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί πραγματικά να ζήσει ειρηνικά με τους γείτονες του στην Τουρκία, παραμένοντας, όμως, σταθερός στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
«Επομένως ελπίζω ότι μια τέτοια εξέλιξη (διερευνητικές συνομιλίες) θα παράγει θετικά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να κουνάει το σπαθί της στρατιωτικής εμπλοκής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Ερωτηθείς τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Ελλάδα και τι σημαίνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις γενικότερα, ο γερουσιαστής στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας.
Όλες οι απαιτήσεις Erdogan ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Τις απαιτήσεις του ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα διατυπώνει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, σε επιστολή, που απέστειλε σε όλους τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ, πλην Ελλάδας και Κύπρου.
Η επιστολή είχε σταλεί την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο αναβλήθηκε και επαναπρογραμματίσθηκε για την 1η Οκτωβρίου
Ο Erdogan στην επιστολή του, που αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», παρουσιάζει το γνωστό τουρκικό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις). Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης)
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Στην επιστολή Erdogan διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί:
«Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους.
Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».
Νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου - Καστελόριζου στις 29/9
Νέα στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας το Σάββατο 26/9.
Η άσκηση αφορά τις ώρες μεταξύ 8:00 - 16:00.
Αναλυτικά η άσκηση θα λάβει χώρα στην περιοχή που περικλείουν οι εξής συντεταγμένες:
TURNHOS N/W : 1201/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 26-09-2020 11:36)
TURNHOS N/W : 1201/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 29 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 291400Z SEP 20
Επιμονή στη ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας από Erdogan
Στη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας» που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση αφού η τουρκική στρατηγική είναι προσηλωμένη στον διάλογο με την Αθήνα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, επιμένει ο Tayyip Erdogan προβάλλοντας ταυτόχρονα το «απαιτητικό» πλαίσιο διεκδικήσεων της Άγκυρας. (1-2/10/2020).
«Ως μία από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να συντηρήσει τα δικά της πολεμικά πλοία, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις Ναυτικές Δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε την Γαλάζια Πατρίδα μας, και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στη θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την επέτειο από τη Ναυμαχία της Πρέβεζας (28 Σεπτεμβρίου 1538) και την Ημέρα των Ναυτικών Δυνάμεων, που γιορτάζεται την Κυριακή (27/10) στην Τουρκία.
«Ενισχύουμε τις Ναυτικές μας Δυνάμεις προκειμένου να προστατέψουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας, να διασφαλίσουμε τους φίλους μας και να αποτρέψουμε εκείνους που επιβουλεύονται τα δικαιώματά μας», συμπλήρωσε ο Erdogan.
Αναφερόμενος στη «ναυτική ανδρεία» της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως είναι από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία με δικούς τους πόρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar o οποίος είπε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας.
Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».
Ο Erdogan επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Erdogan και παρουσία των στρατηγών και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκδόθηκε ανακοίνωση που κάνει λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.
Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.
Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική.
Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε πως έχουμε δίκιο και θα το κάνουμε με κάθε αφορμή».
Kalin (εκπρ. Erdogan): Σε τρία στάδια οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα
Το πώς θα διενεργηθούν οι διερευνητικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.
Σύμφωνα με τον κ. Κalin, εκτός από τις διερευνητικές επαφές, Ελλάδα και Τουρκία θα διεξαγάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες.
Όσον αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο. Υπό τον φιλόδοξο τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», δύο επιτροπές θα επιδιώξουν τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.
Όπως σημείωσε ο Ibrahim Kalin, έχουν ήδη γίνει κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
H ημερομηνία των επαφών δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.
«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε τον δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις.
Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την Ε.Ε.
Αλλά και από την ελληνική πλευρά.
Ήδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε.
Τώρα ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά μια παρόμοια κατάσταση.
Την επόμενη εβδομάδα, στις 1-2 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Έχει μεγάλη σημασία η τουρκική ατζέντα να αντιμετωπιστεί θετικά» είπε ο Kalin.
Tocci (Σύμβουλος Borrell): Ξεχάστε τις κυρώσεις στην Τουρκία - Δεν είναι αυτός ο τρόπος να της ασκηθεί πίεση
Τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και την πρόβλεψη ότι δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου), εξέφρασε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell, Nathalie Tocci.
Σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το γραφείο Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States, η κ. Tocci ήταν σαφής: «Ξεχάστε τις κυρώσεις!
Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Η διευθύντρια του ιταλικού ινστιτούτου IAI χαρακτήρισε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω – είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα.
Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι μεταξύ των μερών που εμπλέκονται [στη διένεξη]».
Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η σύμβουλος του κ.Borrell, είναι «ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης – τον οποίο «αρνείται η Ε.Ε.».
Στην ίδια εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών του GMFUS Ian Lesser, ο Michael Lee (SAIS/Johns Hopkins, Bruegel) εξέφρασε κι αυτός σκεπτικισμό για το κατά πόσο οι κυρώσεις ή η προβολή ναυτικής ισχύος μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Ε.Ε., ως ένας παίκτης ήπιας ισχύος, «δεν έχει πολλά εργαλεία», ότι «οι κυρώσεις είναι ένα από αυτά» – και ότι η απειλή επιβολής τους ίσως είναι αποτελεσματική.
Ο κ. Lee είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη μπορεί να επιλύσει τις διαφορές των δύο χωρών σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, καθώς οι ερμηνείες τους των σχετικών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους.
«Μόνο οι διμερείς διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επίλυση του αδιεξόδου», σύμφωνα με την εκτίμησή του.
Οι χώρες της περιοχής «έχουν δείξει στο παρελθόν διάθεση να συνομιλήσουν – αρκεί να μην είναι με το πιστόλι στον κρόταφο», συμπλήρωσε με νόημα.
Με τη σειρά του, ο Gerald Knaus, γνωστός ως αρχιτέκτονας της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία «νεκρή».
Πρόσθεσε ότι η «ωμή» αντίδραση – με την «αναστολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» – της Ελλάδας στην «κυνική» απόπειρα του Ρ. Τ. Ερντογάν να «εργαλειοποιήσει» το μεταναστευτικό το Μάρτιο απέδειξε ότι η Τουρκία δεν μπορεί, στην πράξη, να εκβιάσει την Ελλάδα στο μέτωπο αυτό. Ήταν ένα «καταστροφικό λάθος» του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τον κ. Knauss.
Ο ιδρυτής του European Stability Initiative είπε ότι είναι επείγον, ειδικά για την Αθήνα, να υπάρξει μία νέα συνεννόηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη διαχείριση του τεράστιου πληθυσμού προσφύγων (5% του τουρκικού πληθυσμού) που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος.
«Αυτό είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Αν η ελληνική πλευρά σταματήσει να φοβάται μία επανάληψη μίας τέτοιας απόπειρας μαζικής εισόδου ενορχηστρωμένης από την Τουρκία, τότε θα μειωθεί σημαντικά η νευρικότητα στην Αθήνα», είπε.
Κανείς από τους ομιλητές δεν φάνηκε αισιόδοξος πάντως ότι μεσοπρόθεσμα μπορούν οι ελληνοτουρκικές επαφές να οδηγήσουν σε κάποια ουσιώδη πρόοδο.
Daily Sabah: Γελάει... ο κόσμος με το σχέδιο - χάρτη της Σεβίλλης που παρουσιάζει η Ελλάδα
Η συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με την κυριαχία στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο συνεχίζεται.
Και είναι αναμφισβήτητο, όπως αναφέρει η Daily Sabah, ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πυροδότησε την ασφάλεια στις κρίσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αθήνα πάντα προσπαθούσε να διαταράξει την ισορροπία που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 προς όφελός της, προπαγανδίζει η Daily Sabah.
Για παράδειγμα, το 1936, αύξησε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια, που αρχικά ορίστηκαν στα 3 μίλια (4,82 χιλιόμετρα) από τη συνθήκη.
Η de facto κατάσταση που δημιούργησε αγνοήθηκε από την Άγκυρα λόγω της θετικής στάσης που κυριαρχούσε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εκείνη την εποχή.
Το 1974-76, το 1986 και το 1996, η Ελλάδα προσπάθησε επανειλημμένα να δημιουργήσει νέες de facto καταστάσεις.
Η Αθήνα μίλησε επίσης για την αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια πρόσφατα.
Οι ειδικοί της Ασφάλειας λένε ότι η Ελλάδα, αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, θα αυξήσει παράλληλα και το μέγεθος των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% του Αιγαίου, στο 70%.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα έχει έλεγχο σε κάτω του 10% του Αιγαίου.
Επιπλέον, αυτή η άνιση εξίσωση στο Αιγαίο, που εκτείνεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προκαλεί επίσης προβλήματα στη Μεσόγειο, όπου συνδέεται η ενδοχώρα.
Τότε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Μεσογείου, η Τουρκία, θα αποκοπεί από τη θάλασσα.
Η Ελλάδα έχει βασίσει τη ρητορική της σε μια μελέτη που ονομάζεται Χάρτης της Σεβίλλης.
Ο χάρτης, που εκπονήθηκε το 2007 από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως στόχο την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, ο χάρτης απορρίφθηκε από την Άγκυρα, καθώς τα δηλωμένα ηπειρωτικά εδάφη παραβίαζαν τα δικαιώματα της ΑΟΖ.
Στον χάρτη, η ελληνική υφαλοκρηπίδα υπολογίστηκε με βάση τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, ακόμη και μέρη που μπορούν να περιγραφούν ως βραχώδη, 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, φαίνεται να καθορίζουν επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας, αν και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της Τουρκίας.
Ξεκινώντας από το νησί Καστελόριζο (Megisti-Meis), οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυριαρχίας συνεχίζονται νότια στο κέντρο της Μεσογείου, αποκλείοντας την Τουρκία από κάποιο σημείο εξόδου προς τη Μεσόγειο, εκτός από τον Κόλπο της Αττάλειας.
Το σχόλιο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι οι Βρυξέλλες θα υιοθετήσουν μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» στην Τουρκία στην περιοχή μπορεί να ενθάρρυναν την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιεί τον χάρτη της Σεβίλλης προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν παίρνουν στα σοβαρά το ελληνικό σχέδιο.
Ο καθηγητής Michaël Tanchum του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, σε ένα άρθρο για το περιοδικό Foreign Policy, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει δίκιο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ευρύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Διαφορετικά, η διαμάχη θα είναι αναπόφευκτη.
Μια πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ανέφερε: «Όσον αφορά το νομικό καθεστώς του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι έχει νομική σημασία. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί το χάρτη της Σεβίλλης ως νομικά δεσμευτικό έγγραφο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος σε 12 μίλια από 6 μίλια, εκτός από τους ισχυρισμούς του για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα πρέπει πραγματικά να ηρεμήσει, αναφέρει η Daily Sabah.
Εξάλλου, λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την «παθητική» εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα εδώ και δεκαετίες, ο πρωθυπουργός μπορεί να χάσει μερικά νησιά (για παράδειγμα, 12 από αυτά - τα Δωδεκάνησα) που κατέχει στο Αιγαίο προσπαθώντας να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Σχόλια αναγνωστών