Οι τούρκοι δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στον διάλογο με την Ελλάδα φέρνοντας στο τραπέζι 8 θέματα...
Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, ρίζα του προβλήματος οι άδικοι ισχυροί της Ελλάδος για τα θαλάσσια σύνορα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan αλλά πέραν της γνωστής παρελκυστικής πολιτικής, της στρατηγικής να φέρνει πολλά ζητήματα ώστε να πετύχει το βασικό στόχο ο εκπρόσωπος του τούρκου Προέδρου İbrahim Kalın ανέφερε: Οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν εκεί που σταμάτησαν.
Δεν θα αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα ή τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, αλλά και τα νησιά, τον εναέριο χώρο και άλλα θέματα.
Θα το εξηγήσουμε όταν καθορίσουμε ημερομηνία έναρξης του διαλόγου με τους Έλληνες συνομιλητές μας.
Η επικοινωνιακή καταιγίδα Ελλάδος και Τουρκίας, η εμπλοκή της Γαλλίας με την Pax Mediterranea, τα παιχνίδια πολέμου με το Oruc Reis, τις φρεγάτες και όλο το σκηνικό πολέμου που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο… είναι σικέ... είναι στημένο παιχνίδι με ένα στόχο να γίνει η μοιρασιά και να νομιμοποιηθεί η μοιρασιά.
Σικέ - στα Γαλλικά chiqué - σημαίνει προσυμφωνημένο αποτέλεσμα και ο εκπρόσωπος του Edogan του Προέδρου της Τουρκίας Ibrahim Kalin έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη… την οποία ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός έως σήμερα δεν έχει τολμήσει να αποκαλύψει…
Τι είπε ο εκπρόσωπος του Erdogan;
Αποκάλυψε την συμπεριλάμβανε η έγγραφη συμφωνία την οποία σε άρθρο του είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…
Ενώ Ελλάδα και Τουρκία πουλούσαν παραμύθια σε έλληνες και τούρκους ότι οι δύο χώρες πάνε σε πόλεμο, ότι το ναυτικό των δύο χωρών προετοιμάζεται για σύρραξη και θερμό επεισόδιο…. Erdogan και Μητσοτάκης πριν 1,5 μήνα είχαν συμφωνήσει όχι μόνο την έναρξη του διαλόγου αλλά και το πλαίσιο του διαλόγου.
Ενώ οι έλληνες πίστευαν – λανθασμένα – ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι κοντά σε σύρραξη λόγω του Oruc Reis το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας που αλώνιζε στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα να μην κάνει τίποτε… παρασκηνιακά και εν κρυπτώ Μητσοτάκης και Erdogan είχαν συμφωνήσει στην έναρξη διαλόγου.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει το ζήτημα, ήδη από αρχές Αυγούστου 2020 παρουσιάσαμε την πληροφορία ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα Ελλάδος – Τουρκίας είναι κατασκευασμένο, σικέ, είναι πολιτική απάτη.
Γιατί δεν προχώρησε άμεσα ο διάλογος που είχε συμφωνηθεί γιατί η Ελλάδα και ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας υπέγραψε την συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο και αυτό οι τούρκοι το θεώρησαν πρόκληση γιατί τους ακύρωνε την ΑΟΖ με την Λιβύη.
Σικέ, στημένο παιχνίδι το ψυχροπολεμικό κλίμα Ελλάδος – Τουρκίας
1)Όταν το πολεμικό ναυτικό Ελλάδος και Τουρκίας διαγκωνιζόταν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Erdogan και Μητσοτάκης είχαν προσυμφωνήσει την έναρξη του διαλόγου.
Η ελληνική κοινωνία πίστεψε το παραμύθι της σύγκρουσης.
Φάνηκε ότι το παιχνίδι ήταν στημένο όταν το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επί εβδομάδες βρισκόταν στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία… στην Ελλάδα μιλούσαν για πόλεμο αλλά κανείς δεν παρενόχλησε το Oruc Reis.
Αυτό ήταν μέρος του σχεδίου να αφήσει η Ελλάδα που δήθεν ετοιμαζόταν για πόλεμο – τέτοιες ανοησίες πίστεψε ο έλληνας – το Oruc Reis να αλωνίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
2)Την ίδια στιγμή ο γαλλικός τσαμπουκάς του Macron του Γάλλου Προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο δήθεν ότι επιτίθεται στην Τουρκία είχε διττό στόχο… να προωθήσει την Pax Mediterranea και ταυτόχρονα να πουλήσει 18 Rafale γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα.
Κατασκεύασαν μια τεχνική κόντρα, μια σικέ κόντρα για να ξεφορτώσουν οι γάλλοι στην Ελλάδα 18 Rafale.
Η Γαλλία αποκαλύπτεται ότι σχεδιάζει την Pax Mediterranea όχι προφανώς με την Ελλάδα – άλλη ελληνική ανοησία – αλλά με την Ιταλία.
Η ανάλυση του Ισπανικού ινστιτούτου El Cano Royal Institute που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης της Ισπανίας αποκαλύπτει πως στήνεται η Pax Mediterranea με επίκεντρο την Λιβύη.
3)Το πόσο στημένο είναι το παιχνίδι φάνηκε από την απόφαση να αναβληθεί η Σύνοδος Κορυφής και από 24 και 25 Σεπτεμβρίου έχει μεταφερθεί για την 1 και 2 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για αστείο παραμύθι ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να επιβάλλει κυρώσεις.
Η Tocci η σύμβουλος του Borell για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη… ξεχάστε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ήταν ξεκάθαρο τι συμβαίνει, σχεδόν το 75% των χωρών της ΕΕ τάσσεται ξεκάθαρα κατά της επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Φάνηκε περίτρανα στο forum MED7 των 7 κρατών της Μεσογείου όπου Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία τάχθηκαν κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Ιταλία και η Τουρκία συνεργάζονται στην Λιβύη οπότε ήταν αδύνατο να βρεθούν σε αντίπαλο στρατόπεδο – αν και εσχάτως προωθείται και η ιταλογαλλική σύμπλευση όχι όμως για την Ελλάδα αλλά για την Pax Mediterranea.
4)Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Mohammed Siyale που εκπροσωπεί την επίσημη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την Τουρκία…. ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με την Ελλάδα και τη Μάλτα για να διαπραγματευτεί τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων «με τρόπο που δεν βλάπτει τα συμφέροντα της Λιβύης».
Να σημειωθεί ότι η Λιβύη και η Τουρκία ανακήρυξαν ΑΟΖ εις βάρος των ελληνικών θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
5)Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Charles Michel δήλωσε ότι υπέβαλε πρόταση πολυμερούς διάσκεψης με τον ΟΗΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι περισσότεροι από τους παράγοντες της περιοχής ανταποκρίθηκαν θετικά.
Και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε θετικά.
6)Η κόντρα, η δήθεν ανάφλεξη της Ανατολικής Μεσογείου ήταν παραμύθια για εσωτερική κατανάλωση.
Ο στόχος όλων αυτών των κινήσεων δήθεν πολέμου, δήθεν σύγκρουσης, δήθεν θερμού επεισοδίου ήταν ένας… για να μπορέσουν Ελλάδα και Τουρκία να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και ήρθαν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει κατ΄ ελάχιστο 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και έως 60-70 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα νοτίου του Καστελόριζου την ΑΟΖ για να την εκμεταλλευτεί καθώς το Oruc Reis έχει ενδείξεις ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου προσχηματικά, στηρίζεται στην Συνθήκη της Λωζάνης και το επικαλείται γιατί υπάρχει μια υπόνοια νομιμότητας στο τουρκικό επιχείρημα.
Η Τουρκία έναντι της μεγάλης ελληνικής παραχώρησης θα εγκαταλείψει την Mavi Vatan την Γαλάζια Πατρίδα και μαζί τις γκρίζες ζώνες.
Γνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτεί 4-5 χρόνια για να αποφανθεί, υπάρχει καμία αμφιβολία ότι Ελλάδα και Τουρκία… μπορούν να περιμένουν 4-5 χρόνια;
Προφανώς και αυτό αποτελεί απόδειξη σικέ, στημένου παιχνιδιού.
7)Δεν είναι τυχαίο ότι η αμερικανική διπλωματία όπως εκφράστηκε δια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα την πρωτεύουσα της Τουρκίας... ήταν αποκαλυπτική.
"Ο Χάρτης της Σεβίλλης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης και του Καθηγητή Vivero δεν είναι νομικό κείμενο αλλά πανεπιστημιακή μελέτη" είπαν οι αμερικανοί.
Όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο ο Χάρτης της Σεβίλλης καθόρισε τις ΑΟΖ όλης της Ευρώπης και βεβαίως της Ανατολικής Μεσογείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιο ειδικά την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι φωνές ορισμένων ισπανών καθηγητών ότι... μπορεί να αδικήθηκε η Τουρκία στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες γιατί στην σύνταξη του Χάρτη της Σεβίλλης επικράτησε το συμφέρον της Ευρώπης και η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή όμως έρχεται ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Pompeo στην Ελλάδα.... ο οποίος μπορεί σε λίγους μήνες να μην είναι υπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης....
Όμως από την άλλη ο Biden ο υποψήφιος των δημοκρατικών στις ΗΠΑ έχει εκφραστεί θετικά για τις ελληνικές θέσεις και η αφοπλιστική Pelosi η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων... δήλωσε
«Γνωρίζουμε ποιους θαυμάζει ο Trump», είπε η Pelosi.
Θαυμάζει τον Putin της Ρωσίας, τον Kim Jong-un της Βόρειας Κορέας, τον Erdogan της Τουρκίας.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στην Τουρκία ή στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει δημοκρατία.
Είστε στις ΗΠΑ που κυβερνάται με βάση την δημοκρατία» κατέληξε η Pelosi προκαλώντας προφανώς την αντίδραση της Τουρκικής Κυβέρνησης....
Συμπέρασμα
Το bankingnews έγκαιρα είχε αναλύσει τις εξελίξεις και πάρει μια θέση, να προβάλει τα τουρκικά επιχειρήματα καθώς το παιχνίδι είναι στημένο.
Ο έλληνας πίστεψε ότι πάει για πόλεμο, χαλαρώστε… το μόνο που δεν θα συμβεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι πόλεμος.
Το θέμα είναι πως ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η παραχώρηση της ΑΟΖ του Καστελόριζου είναι προς το εθνικό συμφέρον… όπως ήταν προ το εθνικό συμφέρον η Συμφωνία των Πρεσπών να υποθέσουμε;
Το παιχνίδι είναι στημένο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας…
Γεωπολιτικός Αναλυτής
www.bankingnews.gr
Δεν θα αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα ή τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, αλλά και τα νησιά, τον εναέριο χώρο και άλλα θέματα.
Θα το εξηγήσουμε όταν καθορίσουμε ημερομηνία έναρξης του διαλόγου με τους Έλληνες συνομιλητές μας.
Ποια είναι τα θέματα που θα θέσουν οι τούρκοι στον διάλογο με την Ελλάδα;
1)ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Καστελόριζου.
Η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνική εδαφική κυραρχία στο Καστελόρζιο αλλά αμφισβητεί την δυνατότητα που μπορεί να έχει το ελληνικό νησί να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μάλιστα με βάση την επαναλαμβανόμενη τουρκική προπαγάνδα δεν μπορεί ένα νησί όπως το Καστελόριζο με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ (τετραγωνικά χιλιόμετρα αναφέρονται και ως ΚΜ2).
Να σημειωθεί ότι η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 αναφέρει ότι όχι μόνο η ηπειρωτική χώρα αλλά και η νησιωτική μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο όταν γειτνιάζουν δύο χώρες, η σύμβαση για το δίακιο της θάλασσας ζητάει όχι μονομερείς ενέργειες αλλά εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις.
Επίσης ο Χάρτης της Σεβίλλης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τις ΑΟΖ σε όλα τα σύνορα ηπειρωτικά και νησιωτικά της Ευρώπης, προφανώς και του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ούτε την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ούτε έχει αποδεχθεί τον Χάρτη της Σεβίλλης ως νομικό κείμενο.
2)Η Τουρκία αμφισβητούσε τις ΑΟΖ των ελληνικών νησιών.
Έχουν υποστηρίξει οι τούρκοι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπροεί να διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Όμως εσχάτως έχει αλλάξει στρατηγική η Τουρκία ή μέρος της τουρκικής ελίτ, καθώς αναγνωρίζει την ύπαρξη ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά αλλά υπό ένα όρο.
Όσα νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ, περιλαμβάνεται η νησιωτική ΑΟΖ.... στην ηπειρωτική ΑΟΖ.
Βέβαια με βάση το τουρκικό επιχείρημα...η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς το Καστελόριζο που είναι ελληνικό νησί και το αναγνωρίζουν και οι τούρκοι απέχει 313 ναυτικά μίλια δηλαδή πάνω από τα θεωρητικά όρια της ΑΟΖ, οπότε δικαιούται να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη.
3)Η Τουρκία θέτει εσχάτως και σκοπίμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούνται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα σε 13 ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Το επιχείρημα όμως της Τουρκίας ενώ εν μέρει έχει νομικά ερείσματα, στην πράξη αναιρείται από την ίδια την στρατηγική της Τουρκίας, καθώς στην Σμύρνη βρίσκεται η Στρατιά του Αιγαίου που έχει ξεκάθαρα επιθετικές διαθέσεις και όχι αμυντικές όπως αναφέρει.
Έτσι λοιπόν και η Τουρκία και η Ελλάδα παραβιάζουν την Συνθήκη της Λωζάνης.
4)Η Τουρκία θέτει θέμα εναέριου χώρου τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο ελληνικός εναέριος χώρος να είναι στα 10 ναυτικά μίλια ή 18,5 χιλιόμετρα και τα χωρικά ύδατα να βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια ή 11 χιλιόμετρα στο Ανατολικό Αιγαίο.
5)Η Τουρκία θέτει θέμα χωρικών υδάτων τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα οριοθέτησης των 3 ναυτικών μιλίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.
6)Οι τούρκοι θέτουν θέμα ίσης συμμετοχής της κατεχόμενη Βόρειας Κύπρου από τους τουρκοκυπρίους στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά και στα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην νότια και ανατολικά της Κύπρου, έως τις παρυφές της ΑΟΖ του Ισραήλ.
7)Θέτουν θέμα για 13-14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά οι τούρκοι αναφέρουν ότι μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών συνθηκών.
Μάλιστα επικαλούνται εδάφιο της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρει ότι όσα νησιά βρίσκονται εντός 3 ναυτικών μιλίων πλησίον της ηπειρωτικής Τουρκίας.... ανήκουν στην Τουρκία.
8)Θέτουν οι τούρκοι, στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού που έχουν ξεκινήσει και θέμα τουρκική μειονότητας στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά την Θράκη.
Για την Ελλάδα, υφίσταται μουσουλμανική μειονότητα, όχι τουρκική.
Σικέ η κόντρα Ελλάδος - Τουρκίας
1)ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Καστελόριζου.
Η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνική εδαφική κυραρχία στο Καστελόρζιο αλλά αμφισβητεί την δυνατότητα που μπορεί να έχει το ελληνικό νησί να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μάλιστα με βάση την επαναλαμβανόμενη τουρκική προπαγάνδα δεν μπορεί ένα νησί όπως το Καστελόριζο με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ (τετραγωνικά χιλιόμετρα αναφέρονται και ως ΚΜ2).
Να σημειωθεί ότι η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 αναφέρει ότι όχι μόνο η ηπειρωτική χώρα αλλά και η νησιωτική μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο όταν γειτνιάζουν δύο χώρες, η σύμβαση για το δίακιο της θάλασσας ζητάει όχι μονομερείς ενέργειες αλλά εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις.
Επίσης ο Χάρτης της Σεβίλλης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τις ΑΟΖ σε όλα τα σύνορα ηπειρωτικά και νησιωτικά της Ευρώπης, προφανώς και του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ούτε την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ούτε έχει αποδεχθεί τον Χάρτη της Σεβίλλης ως νομικό κείμενο.
2)Η Τουρκία αμφισβητούσε τις ΑΟΖ των ελληνικών νησιών.
Έχουν υποστηρίξει οι τούρκοι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπροεί να διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Όμως εσχάτως έχει αλλάξει στρατηγική η Τουρκία ή μέρος της τουρκικής ελίτ, καθώς αναγνωρίζει την ύπαρξη ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά αλλά υπό ένα όρο.
Όσα νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ, περιλαμβάνεται η νησιωτική ΑΟΖ.... στην ηπειρωτική ΑΟΖ.
Βέβαια με βάση το τουρκικό επιχείρημα...η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς το Καστελόριζο που είναι ελληνικό νησί και το αναγνωρίζουν και οι τούρκοι απέχει 313 ναυτικά μίλια δηλαδή πάνω από τα θεωρητικά όρια της ΑΟΖ, οπότε δικαιούται να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη.
3)Η Τουρκία θέτει εσχάτως και σκοπίμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούνται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα σε 13 ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Το επιχείρημα όμως της Τουρκίας ενώ εν μέρει έχει νομικά ερείσματα, στην πράξη αναιρείται από την ίδια την στρατηγική της Τουρκίας, καθώς στην Σμύρνη βρίσκεται η Στρατιά του Αιγαίου που έχει ξεκάθαρα επιθετικές διαθέσεις και όχι αμυντικές όπως αναφέρει.
Έτσι λοιπόν και η Τουρκία και η Ελλάδα παραβιάζουν την Συνθήκη της Λωζάνης.
4)Η Τουρκία θέτει θέμα εναέριου χώρου τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο ελληνικός εναέριος χώρος να είναι στα 10 ναυτικά μίλια ή 18,5 χιλιόμετρα και τα χωρικά ύδατα να βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια ή 11 χιλιόμετρα στο Ανατολικό Αιγαίο.
5)Η Τουρκία θέτει θέμα χωρικών υδάτων τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα οριοθέτησης των 3 ναυτικών μιλίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.
6)Οι τούρκοι θέτουν θέμα ίσης συμμετοχής της κατεχόμενη Βόρειας Κύπρου από τους τουρκοκυπρίους στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά και στα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην νότια και ανατολικά της Κύπρου, έως τις παρυφές της ΑΟΖ του Ισραήλ.
7)Θέτουν θέμα για 13-14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά οι τούρκοι αναφέρουν ότι μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών συνθηκών.
Μάλιστα επικαλούνται εδάφιο της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρει ότι όσα νησιά βρίσκονται εντός 3 ναυτικών μιλίων πλησίον της ηπειρωτικής Τουρκίας.... ανήκουν στην Τουρκία.
8)Θέτουν οι τούρκοι, στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού που έχουν ξεκινήσει και θέμα τουρκική μειονότητας στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά την Θράκη.
Για την Ελλάδα, υφίσταται μουσουλμανική μειονότητα, όχι τουρκική.
Σικέ η κόντρα Ελλάδος - Τουρκίας
Η επικοινωνιακή καταιγίδα Ελλάδος και Τουρκίας, η εμπλοκή της Γαλλίας με την Pax Mediterranea, τα παιχνίδια πολέμου με το Oruc Reis, τις φρεγάτες και όλο το σκηνικό πολέμου που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο… είναι σικέ... είναι στημένο παιχνίδι με ένα στόχο να γίνει η μοιρασιά και να νομιμοποιηθεί η μοιρασιά.
Σικέ - στα Γαλλικά chiqué - σημαίνει προσυμφωνημένο αποτέλεσμα και ο εκπρόσωπος του Edogan του Προέδρου της Τουρκίας Ibrahim Kalin έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη… την οποία ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός έως σήμερα δεν έχει τολμήσει να αποκαλύψει…
Τι είπε ο εκπρόσωπος του Erdogan;
Αποκάλυψε την συμπεριλάμβανε η έγγραφη συμφωνία την οποία σε άρθρο του είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…
Ενώ Ελλάδα και Τουρκία πουλούσαν παραμύθια σε έλληνες και τούρκους ότι οι δύο χώρες πάνε σε πόλεμο, ότι το ναυτικό των δύο χωρών προετοιμάζεται για σύρραξη και θερμό επεισόδιο…. Erdogan και Μητσοτάκης πριν 1,5 μήνα είχαν συμφωνήσει όχι μόνο την έναρξη του διαλόγου αλλά και το πλαίσιο του διαλόγου.
Ενώ οι έλληνες πίστευαν – λανθασμένα – ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι κοντά σε σύρραξη λόγω του Oruc Reis το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας που αλώνιζε στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα να μην κάνει τίποτε… παρασκηνιακά και εν κρυπτώ Μητσοτάκης και Erdogan είχαν συμφωνήσει στην έναρξη διαλόγου.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει το ζήτημα, ήδη από αρχές Αυγούστου 2020 παρουσιάσαμε την πληροφορία ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα Ελλάδος – Τουρκίας είναι κατασκευασμένο, σικέ, είναι πολιτική απάτη.
Γιατί δεν προχώρησε άμεσα ο διάλογος που είχε συμφωνηθεί γιατί η Ελλάδα και ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας υπέγραψε την συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο και αυτό οι τούρκοι το θεώρησαν πρόκληση γιατί τους ακύρωνε την ΑΟΖ με την Λιβύη.
Σικέ, στημένο παιχνίδι το ψυχροπολεμικό κλίμα Ελλάδος – Τουρκίας
1)Όταν το πολεμικό ναυτικό Ελλάδος και Τουρκίας διαγκωνιζόταν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Erdogan και Μητσοτάκης είχαν προσυμφωνήσει την έναρξη του διαλόγου.
Η ελληνική κοινωνία πίστεψε το παραμύθι της σύγκρουσης.
Φάνηκε ότι το παιχνίδι ήταν στημένο όταν το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επί εβδομάδες βρισκόταν στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία… στην Ελλάδα μιλούσαν για πόλεμο αλλά κανείς δεν παρενόχλησε το Oruc Reis.
Αυτό ήταν μέρος του σχεδίου να αφήσει η Ελλάδα που δήθεν ετοιμαζόταν για πόλεμο – τέτοιες ανοησίες πίστεψε ο έλληνας – το Oruc Reis να αλωνίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
2)Την ίδια στιγμή ο γαλλικός τσαμπουκάς του Macron του Γάλλου Προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο δήθεν ότι επιτίθεται στην Τουρκία είχε διττό στόχο… να προωθήσει την Pax Mediterranea και ταυτόχρονα να πουλήσει 18 Rafale γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα.
Κατασκεύασαν μια τεχνική κόντρα, μια σικέ κόντρα για να ξεφορτώσουν οι γάλλοι στην Ελλάδα 18 Rafale.
Η Γαλλία αποκαλύπτεται ότι σχεδιάζει την Pax Mediterranea όχι προφανώς με την Ελλάδα – άλλη ελληνική ανοησία – αλλά με την Ιταλία.
Η ανάλυση του Ισπανικού ινστιτούτου El Cano Royal Institute που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης της Ισπανίας αποκαλύπτει πως στήνεται η Pax Mediterranea με επίκεντρο την Λιβύη.
3)Το πόσο στημένο είναι το παιχνίδι φάνηκε από την απόφαση να αναβληθεί η Σύνοδος Κορυφής και από 24 και 25 Σεπτεμβρίου έχει μεταφερθεί για την 1 και 2 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για αστείο παραμύθι ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να επιβάλλει κυρώσεις.
Η Tocci η σύμβουλος του Borell για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη… ξεχάστε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ήταν ξεκάθαρο τι συμβαίνει, σχεδόν το 75% των χωρών της ΕΕ τάσσεται ξεκάθαρα κατά της επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Φάνηκε περίτρανα στο forum MED7 των 7 κρατών της Μεσογείου όπου Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία τάχθηκαν κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Ιταλία και η Τουρκία συνεργάζονται στην Λιβύη οπότε ήταν αδύνατο να βρεθούν σε αντίπαλο στρατόπεδο – αν και εσχάτως προωθείται και η ιταλογαλλική σύμπλευση όχι όμως για την Ελλάδα αλλά για την Pax Mediterranea.
4)Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Mohammed Siyale που εκπροσωπεί την επίσημη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την Τουρκία…. ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με την Ελλάδα και τη Μάλτα για να διαπραγματευτεί τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων «με τρόπο που δεν βλάπτει τα συμφέροντα της Λιβύης».
Να σημειωθεί ότι η Λιβύη και η Τουρκία ανακήρυξαν ΑΟΖ εις βάρος των ελληνικών θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
5)Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Charles Michel δήλωσε ότι υπέβαλε πρόταση πολυμερούς διάσκεψης με τον ΟΗΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι περισσότεροι από τους παράγοντες της περιοχής ανταποκρίθηκαν θετικά.
Και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε θετικά.
6)Η κόντρα, η δήθεν ανάφλεξη της Ανατολικής Μεσογείου ήταν παραμύθια για εσωτερική κατανάλωση.
Ο στόχος όλων αυτών των κινήσεων δήθεν πολέμου, δήθεν σύγκρουσης, δήθεν θερμού επεισοδίου ήταν ένας… για να μπορέσουν Ελλάδα και Τουρκία να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και ήρθαν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει κατ΄ ελάχιστο 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και έως 60-70 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα νοτίου του Καστελόριζου την ΑΟΖ για να την εκμεταλλευτεί καθώς το Oruc Reis έχει ενδείξεις ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου προσχηματικά, στηρίζεται στην Συνθήκη της Λωζάνης και το επικαλείται γιατί υπάρχει μια υπόνοια νομιμότητας στο τουρκικό επιχείρημα.
Η Τουρκία έναντι της μεγάλης ελληνικής παραχώρησης θα εγκαταλείψει την Mavi Vatan την Γαλάζια Πατρίδα και μαζί τις γκρίζες ζώνες.
Γνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτεί 4-5 χρόνια για να αποφανθεί, υπάρχει καμία αμφιβολία ότι Ελλάδα και Τουρκία… μπορούν να περιμένουν 4-5 χρόνια;
Προφανώς και αυτό αποτελεί απόδειξη σικέ, στημένου παιχνιδιού.
7)Δεν είναι τυχαίο ότι η αμερικανική διπλωματία όπως εκφράστηκε δια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα την πρωτεύουσα της Τουρκίας... ήταν αποκαλυπτική.
"Ο Χάρτης της Σεβίλλης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης και του Καθηγητή Vivero δεν είναι νομικό κείμενο αλλά πανεπιστημιακή μελέτη" είπαν οι αμερικανοί.
Όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο ο Χάρτης της Σεβίλλης καθόρισε τις ΑΟΖ όλης της Ευρώπης και βεβαίως της Ανατολικής Μεσογείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιο ειδικά την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι φωνές ορισμένων ισπανών καθηγητών ότι... μπορεί να αδικήθηκε η Τουρκία στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες γιατί στην σύνταξη του Χάρτη της Σεβίλλης επικράτησε το συμφέρον της Ευρώπης και η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή όμως έρχεται ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Pompeo στην Ελλάδα.... ο οποίος μπορεί σε λίγους μήνες να μην είναι υπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης....
Όμως από την άλλη ο Biden ο υποψήφιος των δημοκρατικών στις ΗΠΑ έχει εκφραστεί θετικά για τις ελληνικές θέσεις και η αφοπλιστική Pelosi η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων... δήλωσε
«Γνωρίζουμε ποιους θαυμάζει ο Trump», είπε η Pelosi.
Θαυμάζει τον Putin της Ρωσίας, τον Kim Jong-un της Βόρειας Κορέας, τον Erdogan της Τουρκίας.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στην Τουρκία ή στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει δημοκρατία.
Είστε στις ΗΠΑ που κυβερνάται με βάση την δημοκρατία» κατέληξε η Pelosi προκαλώντας προφανώς την αντίδραση της Τουρκικής Κυβέρνησης....
Συμπέρασμα
Το bankingnews έγκαιρα είχε αναλύσει τις εξελίξεις και πάρει μια θέση, να προβάλει τα τουρκικά επιχειρήματα καθώς το παιχνίδι είναι στημένο.
Ο έλληνας πίστεψε ότι πάει για πόλεμο, χαλαρώστε… το μόνο που δεν θα συμβεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι πόλεμος.
Το θέμα είναι πως ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η παραχώρηση της ΑΟΖ του Καστελόριζου είναι προς το εθνικό συμφέρον… όπως ήταν προ το εθνικό συμφέρον η Συμφωνία των Πρεσπών να υποθέσουμε;
Το παιχνίδι είναι στημένο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας…
Γεωπολιτικός Αναλυτής
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών