Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το ΝΑΤΟ: Στις 5/10 στηρίζει Τουρκία και στις 6/10 στηρίζει την Ελλάδα – Καθορίζει το χρονοδιάγραμμα διαλόγου

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το ΝΑΤΟ: Στις 5/10 στηρίζει Τουρκία και στις 6/10 στηρίζει την Ελλάδα – Καθορίζει το χρονοδιάγραμμα διαλόγου
Το Yavuz όπως και το Oruc Reis πήγαν για συντήρηση χάριν της διπλωματίας
Η επίσκεψη Jens Stoltenberg του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα στις 6 Οκτωβρίου 2020 έχει ένα σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για τον διάλογο που θα ξεκινήσει με την Τουρκία.
Ωστόσο όπως αποδεικνύεται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου επιδίδεται το ΝΑΤΟ η Βορειοατλαντική συμμαχία όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο βασικός στόχος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg που επισκέφθηκε την Τουρκία στις 5 Οκτωβρίου και την Ελλάδα στις 6 Οκτωβρίου είναι ένας να διαμορφώσει το πλαίσιο για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς σε τεχνικό επίπεδο οι επαφές πλησιάζουν στο τέλος τους.
Στις 5 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Jens Stoltenberg επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Cavusoglu.
Στην Τουρκία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι συνδεδεμένη με την ασφάλεια της Τουρκίας, γενικώς αναφέρθηκε με θετικά σχόλια αν και επέμεινε στους ρωσικούς S400 που κατέχει η Τουρκία ένα οπλικό σύστημα που δεν είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ.
Στις 6 Οκτωβρίου ο ο Jens Stoltenberg επισκέπεται την Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση παρέχοντας και στην Ελλάδα στήριξη με στόχο τον διάλογο που θα ξεκινήσει επισήμως, προσεχώς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται με ρόλο Πόντιου Πιλάτου και κρατάει ίσες αποστάσεις απέναντι στις δύο χώρες.
«Βλέποντας τον κίνδυνο σύγκρουσης, το ΝΑΤΟ ήθελε να διαδραματίσει ένα διαφοροποιούμενο ρόλο.
Ήμασταν θετικοί και υποστηρίξαμε αυτήν την πρωτοβουλία από την αρχή.
Παρακολουθήσαμε όλες τις συναντήσεις και υποστηρίξαμε τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα.
Στην αρχή, η Ελλάδα είχε αρνητικές στάσεις, αλλά τώρα βλέπουμε ότι θέλει να συμμετάσχει στον διάλογο.
Είμαστε ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή ανέφερε ο Gavusoglu

Οι S-400

Ο Cavusoglu, είπε στον Stoltenberg του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία έπρεπε να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 επειδή δεν μπορούσαμε να πάρουμε ένα σύστημα άμυνας από τους συμμάχους μας».
«Έπρεπε να αγοράσουμε το σύστημα S-400 επειδή δεν μπορούσαμε να πάρουμε το σύστημα Patriot ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα αεροπορικής άμυνας από τους συμμάχους μας και βλέπετε την ευαισθησία που δημιουργήθηκε μέσα στο ΝΑΤΟ τόνισε ο Cavusoglu
Ο Staltenberg από την πλευρά του τόνισε ότι το σύστημα S-400 μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία.
Το ρωσικό σύστημα S-400 δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα άμυνας και πυραύλων του ΝΑΤΟ.
Υπό αυτήν την έννοια, καλώ την Τουρκία και τους συμμάχους της να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις»
 
Το Yavuz όπως και το Oruc Reis πήγαν για συντήρηση χάριν της διπλωματίας

Το Yavuz όπως και το Oruc Reis πάει για συντήρηση χάριν της διπλωματίας.
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Yavuz όπως και το Oruc Reis στον βωμό του διαλόγου για την ώρα έχουν ακινητοποιηθεί για επισκευές και συντήρηση, αλλά στην πράξη είναι μια κίνηση της Τουρκίας ότι θέλει διάλογο για να διευθετηθούν τα θέματα θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Το ερευνητικό σκάφος Yavuz ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του από την Πάφο στη νοτιοδυτική Κύπρο που βρισκόταν και επέστρεψε στο λιμάνι Mersin Taşucu.
Το πλοίο, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του που ξεκίνησαν στο οικόπεδο Seljuk-1 στις 24 Απριλίου, θα αναχωρήσει από το λιμάνι για νέες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων συντήρησης και επισκευής.
Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο του Oruç Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας στις 13 Σεπτεμβρίου και ο Erdogan ανακοίνωσε ότι ο Oruç Reis είχε αποσυρθεί για να επιτρέψει στην διπλωματία να επιλύσει τις διαφορές.
Μετά το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis και το Yavuz αποσύρθηκε και  μόνο ένα σεισμικό ερευνητικό πλοίο το Barbaros Hayrettin Paşa συνεχίζει να βρίσκεται στην περιοχή.
Το Barbaros συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες στα νότια του Dipkarpaz στα ανατολικά της Κύπρου.
Ενώ οι εργασίες συντήρησης του σεισμικού ερευνητικού πλοίου Oruç Reis έχουν ολοκληρωθεί, το τρυπάνι Kanuni θα ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα αρχές 2021 μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες.
Γιατί αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ το Yavuz και επιστρέφει άμεσα στην  Τουρκία
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης