Άμυνα – Διπλωματία

Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα των εθνικών εορτών - Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για τη νέα παράνομη NAVTEX

Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα των εθνικών εορτών - Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για τη νέα παράνομη NAVTEX
Τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων
(upd7) Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά επέδωσε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.
Νωρίτερα την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματίσει στην ημέρα της εθνικής επετείου η μία χώρα της άλλης (28η και 29η Οκτωβρίου) αποφάσισαν Ελλάδα και Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε ο Jens Stoltenberg, που μίλησε για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».
Την ίδια ώρα, όμως, σε επικίνδυνα επίπεδα κλιμακώνονται πλέον οι τουρκικές προκλήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να τεστάρει σε καθημερινή βάση τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.
Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι με την τελευταία τουρκική NAVTEX, το Oruc Reis μπορεί να φτάσει μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια από Καστελόριζο, και στα 11 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, ενώ το βράδυ της Πέμπτης έφτασε στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς βρέθηκε στα 6,1 ναυτικά μίλια από τη Ρω.
Το τουρκικό ερευνητικό θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον έως τις 27 Οκτωβρίου.
Κι όλα αυτά με την ανοχή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ.
Τα ερωτήματα, που προκύπτουν, όμως είναι καυτά:
* Η νέα τουρκική NAVTEX λήγει την παραμονή της εθνικής επετείου της Ελλάδας.
Θα προχωρήσει σε νέα παράταση η Τουρκία;

* Στις 29 Οκτωβρίου, είναι τουρκική γιορτή της Δημοκρατίας, που καθιερώθηκε όταν ο Mustafa Kemal ανακήρυξε επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας.
Ποια είναι τα σχέδια του Erdogan γι' αυτή την περίοδο;

Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, ο Erdogan φαίνεται να «κυνηγά» ένα θερμό επεισόδιο και να δημιουργεί τετελεσμένα προκειμένου η Ελλάδα να «συρθεί» στο τραπέζι του διαλόγου με διευρυμένη ατζέντα.

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX πλησίον του Καστελόριζου


Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά επέδωσε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς.

ΝΑΤΟ: Χαιρετίζουμε την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας ανήμερα των εθνικών επετείων τους

Χαιρετίζει την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας εν όψει εθνικών επετείων (28 και 29 Οκτωβρίου, αντίστοιχα) το ΝΑΤΟ.
Όπως επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, πρόκειται για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι και στη σημερινή, όπως και στη χθεσινή, τηλεδιάσκεψη (22 και 23 Οκτωβρίου) των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ακύρωση των ασκήσεων, τόνισε, μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνει την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.
Όπως και χθες, ο κ. Stoltenberg ζήτησε η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.
«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», κατέληξε.

Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Καμία συζήτηση με την Τουρκία εν μέσω προκλήσεων

Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών διεμήνυσε την Παρασκευή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Κατά τις εργασίες της Συνόδου, που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν οι μείζονες προκλήσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
«Πρόκειται για πάγια θέση της χώρας μας σε αντιδιαστολή με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως οι πλόες ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και με την επέκταση της παράνομης NAVTEX ως τις 27 Οκτωβρίου.
Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για διάλογο, υπονομεύουν τη διαδικασία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θίγουν τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας» επισήμανε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Akar (Τουρκία): Κάναμε το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση, θετικοί οι Έλληνες

Για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προαναγγελθεί και από τις δύο χώρες έκανε λόγο με δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Hulusi Akar.
Σύμφωνα με όσα είπε, «κάναμε το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας στους Έλληνες την ακύρωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στις 28 και στις 29 Οκτωβρίου.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν θετικά διακείμενοι απέναντί μας και δέχθηκαν την πρόταση.
Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη συμφωνία τις επόμενες ημέρες» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως προηγουμένως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε χαιρετίσει την επιτευχθείσα συμφωνία.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα».
Η ακύρωση των ασκήσεων, τόνισε, μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνει την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.
«Στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με την Ελλάδα, διατυπώνουμε ξανά την πρόθεσή μας για πολιτική λύση», συνέχισε ο Hulusi Akar, «άλλωστε, έχουμε κάνει από νωρίς σαφείς τις προθέσεις μας για εύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού».
Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις Ελλάδος - Τουρκίας, σε μια προσπάθεια επίλυσης διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «θα προσέλθουμε σε αυτές χωρίς προϋποθέσεις.
Συζητούμε, διαπραγματευόμαστε, υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο.
Την ίδια στιγμή, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας.
Ακυρώνουμε, όμως, τη NAVTEX για να δείξουμε καλή πίστη».

Η πορεία του Oruc Reis

Το Oruc Reis συνεχίζει να περιφέρεται στην περιοχή.
Αφού έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο και «έσπασε» τα 12 μίλια -τα δυνητικά δηλαδή χωρικά ύδατα  της Ελλάδας- η Άγκυρα μετέφερε το ερευνητικό της δυτικά κοντά στις ανατολικές ακτές της Ρόδου.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Donmez

Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τις αναρτήσεις του ίδιου στα κοινωνικά δίκτυα.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι οι έρευνες διεξάγονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Ειδικά το Oruc Reis, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει τις έρευνές του και πάλι εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας νοτίως του Κας της Αττάλειας. Εκεί υπάρχουν εργασίες δύο μηνών ακόμη.
Δηλαδή είμαστε το μέσο του προγράμματός μας εκεί», δήλωσε.
O ίδιος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται δισδιάστατες έρευνες, έπειτα θα περάσουν σε τρισδιάστατες και στη συνέχεια έρχεται η δεύτερη φάση, της μελέτης των δεδομένων που συλλέχθηκαν, και της γεώτρησης, αν διαπιστωθεί κάποια δυναμική.
«Έχουμε δηλώσει πολλές φορές και κυρίως ο πρόεδρός μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις ενέργειές μας στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά την πρόταση Erdogan για πολυμερή διάσκεψη για τη Μεσόγειο, παρά την αρνητική –όπως είπε- στάση κάποιων χωρών.

Στήριξη από Ισραήλ

Την πλήρη υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων, εκφράζει εκ νέου το Ισραήλ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Lior Haiat, σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζει χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ εκφράζει εκ νέου την πλήρη υποστήριξή και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».
Επίσης, σε άλλη ανάρτησή του, ο Lior Haiat επισημαίνει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει: «Κάποιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση και αποτελούν κίνδυνο για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε κατάσταση συναγερμού και εκτελούν εντολές, που προς το παρόν προβλέπουν στενή παρακολούθηση του Oruc Reis.
Τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με τις εντολές.
Σε ύφιστη ετοιμότητα είναι και τα πολεμικά αεροσκάφη, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως.

Oruc Reis και προσεχώς και Yavuz θα ερευνήσουν τις ελληνικές θάλασσες έως τον Δεκέμβριο – Θα υπάρξει deal Ελλάδος και Τουρκίας

Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και προσεχώς και το Yavuz - πλοίο εξόρυξης - το οποίο βρίσκεται εκτός δράσης λόγω επισκευών σε συνδυασμό με το Barbaros το οποίο ερευνά στην νοτιοδυτική Κύπρο θα αποτελέσουν το τρίπτυχο… της διπλωματίας των navtex από την Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες.
Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Η παραμονή των τουρκιών ερευνητικών σκαφών στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο;
2)Γιατί η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
3)Ποια η σκοπιμότητα των κινήσεων της Τουρκίας;
4)Θα υπάρξει συμφωνία – deal – μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;

Απαντήσεις

Σε γενικές γραμμές πρέπει να ειπωθεί ότι η θέση της Ελλάδος ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια επιτρέπει στην Τουρκία ανενόχλητη να διεξάγει έρευνες σε όλη την νοτιοανατολική μεσόγειο, στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου ακόμη και ενδιάμεσα Ρόδου και Καστελόριζου.
Επίσης η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Η Ελλάδα εμπρός σε αυτό τον διασυρμό επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή αλλά αυτό το επιχείρημα είναι ψευδέστατο.
Η Ελλάδα ανακήρυξε αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο του δικτάτορα Sisi και μέρος των ερευνών του Orus Reis περιλαμβανόταν εντός αυτής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Το επιχείρημα ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια σημαίνει ότι η Ελλάδα
-απεμπολεί το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ή 22 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι η Ελλάδα, ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
-Η Ελλάδα επιτρέπει στην Τουρκία να ερευνά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια.
Όλα αυτά συμβαίνουν όχι εν αγνοία της Ελλάδος, η Αθήνα έχει συναινέσει ώστε να βρίσκεται το Oruc Reis στις ελληνικές θάλασσες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πρόσφατα Ελλάδα και Τουρκία ενός του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν ένα μηχανισμό αποτροπής κρίσεων και αυτός έχει ήδη δημιουργηθεί.
Δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο, το Oruc Reis ερευνά τις ελληνικές θάλασσες και θαλάσσιες δικαιοδοσίες εν γνώσει της Ελλάδος.

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής.

Ήδη πραγματοποιεί έρευνες ένα μήνα και θα συνεχίσει και για άλλους δύο μήνες έως τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Όχι γιατί ανησυχεί ότι με την έλευση του Biden στην Προεδρία των ΗΠΑ, ούτως ή άλλως οι αμερικανοί εμφορούνται από το δόγμα Kissinger που αναφέρει ότι η Τουρκία είναι ο περιφερειακός πόλος εξουσίας στην περιοχή.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας που διεξάγει και θα διεξάγει έρευνες για 3 μήνες είναι να αναζητήσει κοιτάσματα και εάν βρεθούν να ξεκινήσει ένας διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα.
Η φυσική κατάληξη όλων αυτών είναι η συνεκμετάλλευση – εάν βρεθεί τελικώς φυσικό αέριο – Ελλάδα και Τουρκία νομοτελειακά θα συνδιαχειριστούν το κοίτασμα.
Εάν δεν βρεθούν κοιτάσματα η Τουρκία θα πιέσει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης για όλα τα ανοικτά ζητήματα με την Ελλάδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποκλειστικές ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες κ.α.

Τι δεν θα συμβεί;

Δεν θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ είναι απίθανο να υπάρξει θερμό επεισόδιο.
Η παρουσία του Oruc Reis που έχει παραβιάσει συστηματικά την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία έχει και ένα θετικό, εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο θα αποτελέσει αφορμή για deal με την Ελλάδα ή ακόμη και εάν δεν ανακαλυφθούν κοιτάσματα ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας θα ξεκινήσει.
Αυτό που θα συμβεί είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συμφωνήσουν ένα πλαίσιο, deal θα υπάρξει το θέμα δεν είναι εάν υπάρξει συμφωνία αλλά πότε και τι θα περιλαμβάνει.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκαλύψει ότι έχει συναινέσει για την παρουσία του Oruc Reis βρίσκει προσχηματικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά στην πράξη είναι πρόδηλο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες εν αγνοία της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης