Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κυπριακό: Η Τουρκία πιέζει να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου όλες οι μορφές λύσης

tags :
Κυπριακό: Η Τουρκία πιέζει να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου όλες οι μορφές λύσης
Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να πιέσει ώστε να μπουν στο τραπέζι όλες οι μορφές λύσης του Κυπριακού
Πάνω σε δύο άξονες κινείται η Τουρκία προκειμένου να επιτύχει του ευρύτερους στόχους της σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.
Είτε μέσα από εκβιασμούς είτε μέσα από κινήσεις τακτικής η τουρκική κυβέρνηση η Άγκυρα προσπαθεί να πετύχει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό και να αποφύγει μέτρα σε βάρος της σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, όπως σημειώνεται.
Στο Κυπριακό είναι αποδεκτό από όλους, αφού καθημερινά το δηλώνει και ο Ersin Tatar,  πως πλέον αποκλειστικός στόχος της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι μορφές λύσης του Κυπριακού.
Μια τακτική η οποία ακολουθεί η τουρκική πλευρά είναι να εκβιάσει προκειμένου να το καταφέρει.
Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στο θέμα της Αμμοχώστου (άνοιγμα του παραλιακού μετώπου και επίσκεψη Οκτάι με παράλληλη πρόσκληση προς Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση) στοχεύουν στις συνομιλίες.
Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να πιέσει ώστε να μπουν στο τραπέζι όλες οι μορφές λύσης του Κυπριακού.
Από την άλλη οι ίδιοι κύκλοι δεν βλέπουν, στο παρών στάδιο, να υφίσταται διασύνδεση των κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο (Κυπριακή ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα) με τις επόμενες προσπάθειες στο Κυπριακό.
Δεν αποκλείουν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και ειδικότερα σε βάρος της Ελλάδας να συνεχιστούν μέχρι και τον Δεκέμβριο οπόταν θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Εκτιμάται ότι, μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου οπόταν θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενδεχομένως και την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Τότε αναμένονται κινήσεις ανάλογες με την προηγούμενη απομάκρυνση του Oruc Reis.
Κινήσεις οι οποίες σίγουρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ερμηνευθούν και πάλι ότι συμβάλλουν σε αποκλιμάκωση.
Και υπό αυτά τα δεδομένα η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας θα καθίσταται δύσκολη, ενώ εγείρονται ερωτηματικά ως προς τις δυνατότητες νέων κινήσεων στο Κυπριακό και κυρίως στο πόσες πιθανότητες θα έχει μια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Παρά το αρνητικό σκηνικό που έχει στήσει η Τουρκία, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να πάνε αμέσως σε μια άτυπη διαδικαστική συνάντηση.
Οι κύκλοι που υποστηρίζουν την άμεση σύγκληση διαδικαστικής διάσκεψης 5+1 θεωρούν πως είναι και ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκίας.
Ωστόσο, η εκλογή Τatar φαίνεται να δυσκολεύει - με βάση τα σημερινά δεδομένα – την άμεση σύγκληση άτυπης διάσκεψης και όλα δείχνουν πως ο Γενικός Γραμματέας θα επιδιώξει πρώτα να διερευνήσει την κατάσταση πραγμάτων ως έχει και μετά να λάβει τις αποφάσεις της.
Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο το σενάριο καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί και την πραγματοποίηση επαφών με τους δύο ηγέτες.
Ένα ταξίδι Λουτ στην περιοχή θεωρείται δεδομένο ότι θα συμπεριλάβει (όπως και στο παρελθόν) τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.
Ο χρόνος πραγματοποίησης του ταξιδιού της απεσταλμένης του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται ότι θα καθοριστεί μετά την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Εrsin Tatar.
Ως πιθανές ημέρες φαίνονται η Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ή η Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης