Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Καμπανάκι» από κορυφαίο στρατιωτικό του Ην. Βασιλείου για κίνδυνο Γ' Παγκοσμίου Πολέμου

tags :
«Καμπανάκι» από κορυφαίο στρατιωτικό του Ην. Βασιλείου για κίνδυνο Γ' Παγκοσμίου Πολέμου
Ο Carter δήλωσε ότι η πανδημία που έπληξε την παγκόσμια οικονομία έχει ήδη προκαλέσει περιφερειακές συγκρούσεις που μοιάζουν με εκείνες που οδήγησαν στους προηγούμενους δύο παγκόσμιους πολέμους
Ο κορυφαίος στρατηγός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Nick Carter δήλωσε στο Sky News ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένας «πραγματικός κίνδυνος» που μπορεί να πυροδοτήσει έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο.
Ο Carter δήλωσε επίσης, ότι η πανδημία του ιού που έπληξε την παγκόσμια οικονομία έχει ήδη προκαλέσει περιφερειακές συγκρούσεις που μοιάζουν με εκείνες που οδήγησαν στους προηγούμενους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Προειδοποίησε ότι οι σημερινές συγκρούσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν καθώς οι πλευρές υπολογίζουν εσφαλμένα τη σημασία των ενεργειών τους.
Για παράδειγμα, τη Δευτέρα 9/11/2020, το Αζερμπαϊτζάν «κατά λάθος» κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.
Η Ρωσία, η οποία διαθέτει στρατιωτική εγκατάσταση στην Αρμενία, προστατεύει τη χώρα από ξένους επιτιθέμενους, συμμετέχει σε μια ευαίσθητη πράξη εξισορρόπησης προσπαθώντας επίσης να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.
Η Μόσχα είπε ότι θα παραμείνει έξω από τη σύγκρουση.
Σε μια άλλη τοποθέτηση ο συνταξιούχος στρατηγός Yevgeny Buzhisnky, πρώην αρχηγός του τμήματος διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι "πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο εναντίον Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας".
Με τον κίνδυνο της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν να κλιμακωθεί περαιτέρω, ο Carter είπε στο Sky's Ridge:
Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος είναι ένα πολύ αβέβαιο και ανήσυχο μέρος.
"Και φυσικά η δυναμική του παγκόσμιου ανταγωνισμού είναι επίσης χαρακτηριστικό της ζωής μας.
"Ο πραγματικός κίνδυνος από τις πολλές περιφερειακές συγκρούσεις που έχουμε αυτήν τη στιγμή, είναι ότι θα μπορούσατε να δείτε την κλιμάκωση να οδηγήσει σε εσφαλμένο υπολογισμό."
Πρόσθεσε: «Μια κλιμάκωση σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται, περισσότερα όπλα εμπλέκονται και προτού μπορέσετε να το αντιληφθείτε οδηγεί στις πλευρές να ανατιναχτούν σε έναν πλήρη πόλεμο.
"Αν συμβεί αυτό, όπως είδαμε τον περασμένο αιώνα ...
"Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ιστορία μπορεί να μην επαναληφθεί αλλά έχει ομοιότητες.
"Αν κοιτάξετε πίσω στον περασμένο αιώνα πριν και τους δύο παγκόσμιους πολέμους, νομίζω ότι ήταν αναμφισβήτητο ότι υπήρξε κλιμάκωση που οδήγησε στον εσφαλμένο υπολογισμό που τελικά οδήγησε στον πόλεμο σε μια κλίμακα που ελπίζουμε να μην ξαναδούμε ποτέ ξανά."
Ερωτηθείς αν πίστευε ότι υπάρχει "πραγματική απειλή" ενός μεγάλου παγκόσμιου πολέμου, απάντησε:
"Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση αυτών των κινδύνων."
"Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μνήμη έχει σημασία.
Διότι αν κοιτάξετε πίσω την ιστορία, ελπίζουμε ότι μαθαίνετε από την εμπειρία τους και βεβαιωθείτε ότι είστε πολύ προσεκτικοί για το πώς διαχειρίζεστε τα είδη των περιφερειακών συγκρούσεων που βλέπουμε να διαδραματίζονται στον κόσμο σήμερα "
Ο Carter όμως δεν διευκρίνισε για το τις περιφερειακές συγκρούσεις ανησυχούσε περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης