Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Σαουδάραβες ανησυχούν, το Ιράν και οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν - Τι θα σημαίνει η προεδρία Biden για τη Μέση Ανατολή

tags :
Οι Σαουδάραβες ανησυχούν, το Ιράν και οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν - Τι θα σημαίνει η προεδρία Biden για τη Μέση Ανατολή
Ο J. Biden, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή 


Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ J. Biden, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και, πάνω απ 'όλα, θα έχει ένα δραματικά διαφορετικό στυλ επικοινωνίας όταν πρόκειται για συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ αναφέρουν γεωπολιτικοί αναλυτές.
Όμως, ενώ η νίκη του Biden προκάλεσε ανακούφιση για πολλούς ηγέτες στην Ευρώπη, η αντίδραση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ λιγότερο ομοιόμορφη.
Αυτό συμβαίνει επειδή ενώ ορισμένες χώρες επωφελήθηκαν από τη συναλλακτική - επιχειρηματική προσέγγιση του Trump για τη διπλωματία που άφησε σε μεγάλο βαθμό ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο - ειδικά για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ - η σκληρή γραμμή του Trump προς το Ιράν και τους Παλαιστινίους  δημιούργησαν μεγάλη ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο Biden και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του βλέπουν τον κόσμο εντελώς διαφορετικά από ό, τι ο Trump», δήλωσε ο Hussein Ibish, ανώτερος μελετητής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατικών Κρατών στην Ουάσινγκτον.
«Θέλουν να επιστρέψουν στη συστηματική, θεσμοθετημένη, συγκεντρωτική και βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη που οι ΗΠΑ έχτισαν προσεκτικά από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Trump δεν σεβάστηκε τίποτα από αυτά».
Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν τομείς συνέχειας.
«Τόσο ο Biden όσο και ο Trump μοιράζονται τον στόχο της μείωσης του αποτυπώματος των ΗΠΑ από την άποψη της στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή και αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της χρηματοδότησης και του ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε ο Kirsten Fontenrose, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ασφαλείας της Μέσης Ανατολής της Scowcroft στο Συμβούλιο Ατλαντικού, στο CNBC «Capital Connection».
«Και οι δύο αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος συμμετοχής στη Μέση Ανατολή αλλά όχι για να μειώσουν την επιρροή των ΗΠΑ.
 Και αυτή θα είναι η πρόκληση».

Το μεγάλο ερωτηματικό η Σαουδική Αραβία

Μια επικείμενη ερώτηση είναι η προσέγγιση Biden στη Σαουδική Αραβία, εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών από τη δεκαετία του 1940.
«Δεν είναι πλέον εγγυημένο ότι το Ριάντ θα παραμείνει στους ευνοούμενους της Ουάσινγκτον», έγραψαν οι αναλυτές του συμβούλου πολιτικών κινδύνων AKE Group σε ανάλυσή τους στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Πράγματι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στα τέλη του 2019, ο Biden είπε ότι η κυβέρνησή του θα έκανε τη Σαουδική Αραβία «το κράτος παρία που είναι».
Αξιωματούχοι που εργάζονται στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασαν σιωπηλά την ανησυχία τους για λιγότερο ευνοϊκές πολιτικές από ό, τι υπό τον Trump και αυτό που αναμένουν θα είναι μια επιστροφή στις πολιτικές της πρώην Προέδρου B. Obama - ιδιαίτερα στην ιρανική πυρηνική συμφωνία γνωστή ως JCPOA - και τον κίνδυνο που θα μπορούσε να παρουσιάσει στα αραβικά κράτη του Κόλπου που βλέπουν την Τεχεράνη ως την κύρια απειλή τους.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αμερικής σημείωσαν μια δραματική ψύξη υπό την προεδρία Obama, ο οποίος υποστήριξε τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, επέβλεψε την επαναπροσέγγιση με το Ιράν και ήταν κάπως επικριτικός για το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.
Οι εκλογές των ΗΠΑ παρακολουθήθηκαν στενά στο Ιράν, με ορισμένους αξιωματούχους να ελπίζουν για πιθανή προθυμία μιας κυβέρνησης Biden να αναβιώσει τη συμφωνία  JCPOA και να άρει τις συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντάλλαγμα νέων παραμέτρων στην πυρηνική συμφωνία.
Αλλά αυτό είναι μέχρι στιγμής αβέβαιο, καθώς δεν είναι σαφές πόσο το Ιράν θα ήταν διατεθειμένο να συμβιβαστεί.
Η κυβέρνηση Trump θεωρήθηκε ευρέως ότι δίνει συγχωροχάρτι στην Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στα τέλη του 2018.
Επίσης υποβάθμισε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέγραψε μαζικές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρά την αντιπολίτευση του Κογκρέσου.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν όλα ρόδινα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο Michael Stephens, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.
«Μερικά από τα πιο ισχυρά κράτη της Μέσης Ανατολής προτιμούν τον Trump, αλλά έχουν «καεί» αρκετά σημαντικά από το γεγονός ότι ο Trump είναι τόσο απρόβλεπτος», δήλωσε ο Stephens.
«Με τον Biden, νομίζω ότι θα λάβουν μια πολιτική τεσσάρων ετών που θα καταλάβουν και δεν θα τους αρέσουν πραγματικά και θα κάνουν πολλά για να τον υπονομεύσουν».
Ο Biden είναι επίσης πιθανό να υιοθετήσει ένα στρατηγικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την Ευρώπη, σε μια σημαντική αλλαγή από τη μονομερή προσέγγιση του Trump, λένε οι αναλυτές.

Ομαλοποίηση του Ισραήλ και παλαιστινιακές σχέσεις

«Αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία θα αναζητούν συμμάχους καθώς η στενή τους σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδυναμώνεται», δήλωσε ο Ryan Bohl, αναλυτής στο Stratfor.
Αυτό είναι ήδη προφανές στο πλαίσιο των σχέσεων των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, κάτι που οι αναλυτές αναμένουν από μια κυβέρνηση Biden να ενθαρρύνει, αν και ίσως όχι με την ίδια ένταση όπως υπό την καθοδήγηση του συμβούλου του Trump και του γαμπρού Jared Kushner.
«Για τη διοίκηση του Biden, θα βλέπουν τη Σαουδική Αραβία ως το μεγάλο βραβείο για την (ισραηλινή) εξομάλυνση», δήλωσε ο Fontenrose.
Ο Biden και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris είναι μακροχρόνιοι υποστηρικτές του Ισραήλ, αλλά ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ υπό τον Obama.
Ενώ ο Biden είναι απίθανο να αντιστρέψει οποιαδήποτε από τις κύριες κινήσεις πολιτικής του Trump για το Ισραήλ, όπως η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, εξέφρασε τον στόχο του να αποκαταστήσει την υποστήριξη των Παλαιστινίων.
Αυτό περιλαμβάνει «άμεσα βήματα για την αποκατάσταση της οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό, την αντιμετώπιση της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, το άνοιγμα του αμερικανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την προσπάθεια να ανοίξει εκ νέου η αποστολή PLO στην Ουάσινγκτον», δήλωσε η Kamala Harris στις αρχές Νοεμβρίου 2020.
Και σύμφωνα με τη συμφωνία εξομάλυνσης Ισραήλ - ΗΑΕ, το Τελ Αβίβ πρώτη έχει δεσμευτεί να παγώσει τις προσπάθειες προσάρτησης στη Δυτική Όχθη έως το 2024, τη διάρκεια της επόμενης προεδρικής θητείας.
Πιθανότατα, ωστόσο, ο εκλεγμένος πρόεδρος «απλώς θα απομακρυνθεί από τις πολιτικές υπέρ της προσάρτησης του Trump και θα επιστρέψει στην παραδοσιακή θεωρητική υποστήριξη των ΗΠΑ για μια λύση δύο κρατών χωρίς να κάνει πολλά για να την προωθήσει, επειδή δεν υπάρχει τίποτα να συνεργαστεί και από τις δύο πλευρές», Είπε ο Ibish.
«Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες βασίζονται σίγουρα στο Biden... έτσι ώστε να μπορούν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για αυτούς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης