Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί θα ήταν λάθος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και η προκλητική αναφορά περί αμφισβητούμενων περιοχών… από την Γερμανία

Γιατί θα ήταν λάθος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και η προκλητική αναφορά περί αμφισβητούμενων περιοχών… από την Γερμανία
O διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας είναι η μόνη λύση που θα διασφαλίσει ειρήνη στην περιοχή.
Εσχάτως καταγράφεται κλιμάκωση τόσο των ευρωπαίων όσων και των ΗΠΑ – ηπιότερα καθώς ακόμη δεν έχουν εκλέξει Πρόεδρο – κατά της Τουρκίας, την οποία κατηγορούν ότι έχει κάνει ελάχιστα ώστε να εκτονώσει την ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο Heiko Mass ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ ο Josep Borell ενόψει της νέας συνόδου κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020… είχαν κάτι αρνητικό να πουν για την Τουρκία.
Ωστόσο η δήλωση της Merkel που επανέλαβε τα περί αμφισβητούμενων περιοχών, δείχνει ότι η Γερμανία δεν έχει περιθωριοποίηση την τουρκική ατζέντα…
Για την Γερμανία όσο και εάν δεν αρέσει αυτό, θεωρούν ότι η Τουρκία πρέπει να έχει περισσότερα δικαιώματα στην θάλασσα, δέχονται δηλαδή εν μέρει το επιχείρημα των Τούρκων ότι ενώ διαθέτουν την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή, έχουν ελάχιστη πρόσβαση στην θάλασσα.
Η ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, νοτίως του Καστελόριζου και της Ρόδου δεν αμφισβητείται, ωστόσο η Τουρκία με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εδώ και 53 ημέρες διεξάγει έρευνες ανενόχλητη.
Το ίδιο πράττει και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros νοτιοδυτικά της Κύπρου σχεδόν 40 ημέρες.
Ουσιαστικά de facto η Τουρκία θεωρεί ότι έχει δικαιώματα έρευνας στις ελληνικές θάλασσες.

-Πάντως η Merkel ανέφερε «τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως τα περιμέναμε»
-Ο Heiko Maas ανέφερε ότι εάν η Τουρκία δεν λάβει θετικά μέτρα έρχονται κυρώσεις
-Ο Borrell τόνισε ότι η Τουρκία ακολουθεί ένα δρόμο που απομακρύνεται από την ΕΕ, εστιάζοντας περισσότερο στην Κύπρο.

Γιατί είναι λάθος η συνταγή των οικονομικών ή άλλων μέτρων κατά της Τουρκίας;

Είναι ακριβές ότι η Τουρκία ειδικά με την Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες έχει πολύ ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις και εμπόριο.
Ήδη στην Γερμανία κατοικούν σχεδόν 3,8 εκατ Τούρκοι ενώ πολλές γερμανικές εταιρίες έχουν εργοστάσια στην Τουρκία.
Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία έχουν επιδείξει θετική στάση υπέρ της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι λάθος οι κυρώσεις, θα οξύνουν τις εντάσεις και δεν θα φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τουρκία.

Που το πάει ο Erdogan;

Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει ότι ακόμη και εάν επιβληθούν οικονομικές ή στρατιωτικές κυρώσεις π.χ. εμπάργκο όπλων από την ΕΕ θα στραφεί σε άλλες αγορές, π.χ. ευαίσθητα συστήματα τα προμηθεύονται οι τούρκοι από Κίνα και Ιαπωνία αλλά και από την Ρωσία.
Συν τοις άλλοις επειδή η Τουρκία διαθέτει σχεδόν 1200 πολεμικές βιομηχανίες πάσης φύσεως οι περισσότερες εξ αυτών έχουν συνεργασία με πολλές πολεμικές βιομηχανίες της Ευρώπης.
Η Τουρκία είναι μεγάλος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού από την Ευρώπη και εν μέσω οικονομικής πίεσης… τα εργοστάσια της Ευρώπης δεν θέλουν να χάσουν πελάτες (βλέπε Τουρκία).

Είναι προφανές ότι η Τουρκία παίζει σε πολλά ταμπλό γνωρίζοντας
1)Ότι είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρώπη δεν θα ρισκάρουν να εξωθήσουν την Τουρκία στην Ρωσία, που περιμένει τον Erdogan… να έρθει πιο κοντά.
2)Στην υπόθεση Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και μετά την αποκάλυψη της Ρωσίας… ότι σχεδιαζόταν εδώ και καιρό η αλλαγή των συνόρων… η Τουρκία έχει κερδίσει πολιτικούς πόντους.
Συν τοις άλλοις συνέβαλλε και στην ήττα των Αρμενίων με τα drones.
3)To NATO αλλά και η Ευρώπη θέλουν χώρες όμορες της Ρωσίας με το μέρος τους.
Η Ουκρανία είναι μια από αυτές… ο Erdogan διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Ουκρανούς.
4)Η Τουρκία υποστηρίζεται από χώρες που δεν θα την εγκαταλείψουν ούτε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020…
5)Για τους αμερικανούς που ακόμη ασχολούνται με τα του οίκου τους λόγω των εκλογικών εκκρεμοτήτων η χρήση των S-400 του αντιαεροπορικού συστήματος αποτελεί σημείο τριβών και ίσως κυρώσεων.
Ωστόσο και οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία καθώς το δόγμα Kissinger του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίου διπλωμάτη δεν θα μεταβληθεί.
Το δόγμα θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα στις ΗΠΑ αλλά η Τουρκία έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική σημασία.

Η κόντρα ΕΕ, ΗΠΑ και Τουρκίας θα δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης εντός του ΝΑΤΟ, θα προκαλέσει τριβές και θα πλήξει τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλά και της ΕΕ.
Οι Γερμανοί που συνεχίζουν να έχουν συλλογική μνήμη, δεν ξεχνούν ότι η Τουρκία δεν ήταν απέναντι στους Παγκοσμίους Πολέμους σε αντίθεση με την Ελλάδα…
Στην πράξη οι κυρώσεις εάν επιβληθούν στην Τουρκία – είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν πάντως – θα οξύνουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση.

O διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας είναι η μόνη λύση που θα διασφαλίσει ειρήνη στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης