Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα εμπορική συμφωνία Ιταλίας - Τουρκίας, με τον Conte να αποφασίζει για… κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Νέα εμπορική συμφωνία Ιταλίας - Τουρκίας, με τον Conte να αποφασίζει για… κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Εμπορική συμφωνία Ιταλίας - Τουρκίας ανακοίνωσε η Τουρκάλα υπουργός Εμπορίου
Εμπορική συμφωνία Ιταλίας - Τουρκίας υπεγράφη την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που καλείται να αποφασίσει… κυρώσεις στην Άγκυρα.
Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία αποφάσισε να αναβαθμίσει τις εμπορικές της σχέσεις με τους Ιταλούς, που μέχρι τώρα φτάνουν στο ύψος των 30 δισεκ. δολ., όπως ανέφερε η Τουρκάλα υπουργός Εμπορίου Ruhsar Peksan.
H Peksan, από τη βήμα της επιτροπής εμπορίου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ανακοίνωσε τη συνάντηση και τη συμφωνία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών.
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio, πραγματοποιήθηκε από μακριά λόγω της επιδημίας COVID-19.
Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ισορροπημένο διμερές εμπόριο με την Ιταλία, η Peksan τόνισε ότι η Ιταλία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και το γεγονός ότι κατατάσσεται τρίτη στις εξαγωγές της χώρας και τέταρτη στις εισαγωγές καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία της αλλά και την αξία που της αποδίδει η Άγκυρα.
Σημειώνεται πως η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκοσμίως.
Η Pekcan σημείωσε ότι η Άγκυρα «βλέπει την Ιταλία ως στρατηγικό εταίρο -και όχι μόνο στο εμπόριο- και ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε νέα έργα με βάση το κοινό όφελος».
Η Τουρκάλα υπουργός Εμπορίου μίλησε για τον ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, που είναι νεαρό και καλά μορφωμένο, σε μια προσπάθεια να τονίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
«Βελτιώνουμε την εμπειρία παραγωγής μας μέρα με τη μέρα, δίνοντας σημασία στην καινοτομία, την προστιθέμενη αξία και το σχεδιασμό.
Αυτό σημαίνει κοινές επενδύσεις, κοινές επιχειρήσεις και κοινές εμπορικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς για ιταλικές και τουρκικές εταιρείες» τόνισε η Pekcan.

Τι είπε ο Di Maio

Aπό την πλευρά του, ο Ιταλός Di Maio δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας στις υποδομές.
«Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας ειδικά στον τομέα των σιδηροδρόμων θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.
Επίσης, μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα της Ενέργειας.
Οι ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών».
«Η ενίσχυση της ποιότητας της διμερούς συνεργασίας με την Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη των οικονομιών μας» κατέληξε ο Di Maio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης