Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ποιο ισχυρό όπλο διαθέτει η Τουρκία απέναντι στην κατακερματισμένη ΕΕ

Ποιο ισχυρό όπλο διαθέτει η Τουρκία απέναντι στην κατακερματισμένη ΕΕ
Γιατί η ΕΕ νομιμοποιεί την επιθετικότητα της Άγκυρας - Τι φοβάται
Μόνο ενδεχομένως κάποιοι «ανέμελοι» να αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός, πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (10 -11/12/2020) δεν προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λόγω της παραβατικής της συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όλοι όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις προεκτάσεις τους  σε βάθος γνώριζαν εκ των προτέρων, πως δεν επρόκειτο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, όπως ανέφερε συνεχώς το Bankingnews μέσω των δημοσιευμάτων του.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων όλοι ανέμεναν, μία αναβολή της σχετικής συζήτησης για τον Μάρτιο του 2021, όπως και έγινε.
Τι είναι αυτό όμως, που κάνει την Τουρκία τόσο σημαντική και οδηγεί την ΕΕ σε μία στάση τόσο φοβισμένη απέναντί της με συνέπεια να νομιμοποιεί την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Το προσφυγικό
 
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ενιαία εξωτερική πολιτική.    
Πρόκειται για συγκερασμό διαφορετικών συμφερόντων εκτός από ένα μείζον ζήτημα: το προσφυγικό.
Όσοι στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 παρακολούθησαν την ομιλία της καγκελαρίου Angela Merkel στο γερμανικό Κοινοβούλιο, είχαν ήδη σχηματίσει εικόνα για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στα ελληνοτουρκικά και ποια στάση θα τηρήσει κατ΄επέκταση η ΕΕ.      
 
Merkel: Αξιοσημείωτο έργο από την Τουρκία


Η Merkel είχε ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο» σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο Προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων», είχε πει χαρακτηριστικά.
«Για τη Γερμανία αυτό που μετράει είναι ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, έχει δεχθεί εκατομμύρια πρόσφυγες και συνεργάζεται με την ΕΕ στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής», γράφει χαρακτηριστικά η έγκυρη Neue Zürcher Zeitung.
Αυτό που απασχολεί τη Γερμανία είναι να μην υλοποιήσει κάποια στιγμή ο Tayyip Erdogan την «απειλή» του και πλημμυρίσει την Ευρώπη με εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και άλλες χώρες.

Σημαντική και για την Ισπανία η Τουρκία

Δεν είναι αμελητέο βέβαια το οικονομικό κομμάτι καθώς η  Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία και η Ισπανία.
Εξάλλου η ίδια η Merkel, που θέλει να προμηθεύσει την Τουρκία με έξι σύγχρονα υποβρύχια, απέφυγε να δώσει απάντηση, όταν της τέθηκε η σχετική ερώτηση.
Εξάλλου και η Ισπανία – η οποία τάχθηκε αναφανδόν κατά των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής – έχει σημαντικά εμπορικά συμφέροντα στην Τουρκία.
«Η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλης σημασίας και πολλές ισπανικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από αυτή.
Η ισπανική πολυεθνική εταιρεία ρούχων Inditex, συνεργάζεται με σχεδόν 400 τουρκικές εταιρείες», είχε πει στις 23/10/2020 ο Ισπανός πρέσβης στην Άγκυρα, Francisco Javier Hergueta Garnica.
Εν κατακλείδι σημαντικό το οικονομικό κομμάτι αλλά το προσφυγικό φοβίζει την Ευρώπη - εν μέσω μάλιστα πανδημίας - και ιδιαίτερα την ισχυρότερη χώρα της τη Γερμανία, την οποία διαδέχεται στην προεδρία της ΕΕ η Πορτογαλία, που επίσης δεν είναι θιασώτης των κυρώσεων.
 
Σπύρος Γιωτάκης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης