Αν και δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε 24 ώρες μετά την επίσημη πρόσκληση προς την Ελλάδα για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών, η Τουρκία συνεχίζει την επίδειξη ισχύος.
Από την μία πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατηγορεί την Ελλάδα για την ένταση και επιμένει ότι «η Τουρκία δεν θα εγκλωβιστεί στις ακτές της» και από την άλλη πλευρά κάνει νέο άνοιγμα στην ΕΕ υποσχόμενος μάλιστα θετική ατζέντα.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αναφέρεται σε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια (κάτι που διαψεύδει η ελληνική πλευρά), και «υπόσχεται» ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί απειλητική γλώσσα από την ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών βάζουν στο τραπέζι όλα τα θέματα για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρά την επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η ατζέντα είναι μονοθεματική και αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Βέλη Erdogan σε Ελλάδα και νέο άνοιγμα σε ΕΕ
Νέα βέλη κατά της Ελλάδας την οποία και την κατηγορεί για την κλιμάκωση της έντασης εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, λίγες ώρες μετά την επίσημη πρόσκληση για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.
«Η Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών» δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του προς του πρεσβευτές της ΕΕ στην Άγκυρα.
Αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Erdogan υποστήριξε πως «κάποια μέλη της ΕΕ προσπάθησαν να επιλύσουν τα διμερή τους θέματα στους διαδρόμους της ΕΕ.
Εκμεταλλεύθηκαν την ατζέντα της ΕΕ και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών-μελών».
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι δεν θα εγκλωβιστεί στις ακτές.
«Ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.
Αδικηθήκαμε.
Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ζήτησε την μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου από «περιοχή ανταγωνισμού» σε «κόλπο συνεργασίας» ώστε να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέο άνοιγμα στην Ευρώπη ζητώντας την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως ως μέλος της ΕΕ η Τουρκία θα δημιουργήσει μία «θετική ατζέντα» ώστε να επανέλθουν στη σωστή οδό οι σχέσεις των δύο πλευρών, με μία μακροπρόθεσμη προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση.
Ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξουν αλλαγές ως προς την τελωνειακή σύνδεση, αναφέροντας πως «πρέπει να ληφθούν υπόψιν» οι προκλήσεις των ημερών, όπως το μεταναστευτικό.
Cavusoglu: Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο
Τη θέση ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει και όχι να βάζει εμπόδια στην Τουρκία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς υπογράμμισε πως εάν η Ευρώπη ξαναστηρίξει την Ελλάδα, τότε η Τουρκία θα αντιδράσει, υπονοώντας ότι θα συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ελπίζει στην επανεκκίνηση των "παγωμένων" διαπραγματεύσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την είσοδο της στην ΕΕ» υποστήριξε ο Cavusoglu κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους πρεσβευτές της ΕΕ στην Άγκυρα, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα στην πρόσφατη διαμάχη για τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία είναι στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι μέρος της μοίρας μας.
Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη.
Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο, αλλά να μας στηρίζει» είπε ο Cavusoglu, αναφέροντας πως κάποια κράτη – μέλη της ΕΕ πίεσαν «την ΕΕ να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία», μεταφέροντας «τα πολυετή προβλήματα τους με την Τουρκία στην Ευρώπη».
«Είδαμε όλοι ότι το 2020 η επιθετική ρητορική δεν οδηγεί σε λύσεις.
Έτσι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο λογική στάση» υποστήριξε ο Cavusoglu, αναφερόμενος στο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διπλωματικές πηγές: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Δένδια με Cavusoglu
Στον αντίποδα, διπλωματικές πηγές διαψεύδουν τα περί επικείμενης συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του αν και δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα», αναφέρουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές της Αθήνας.
Κομισιόν: Eάν η Ελλάδα χρειαστεί στήριξη απέναντι στην Τουρκία, θα την έχει
Την ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία «εποικοδομητική συμπεριφορά» απέναντι στα κράτη-μέλη της ΕΕ επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Peter Stano, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Έχουμε ήδη συζητήσει πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη, γιατί η ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, την Κύπρο και έχουμε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη-μέλη μας εάν ζητήσουν στήριξη» σημείωσε ο Peter Stano.
Προσέθεσε ότι «εάν η Ελλάδα αποφασίσει ότι χρειάζεται στήριξη από την ΕΕ σ' αυτές τις διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία, οι Έλληνες εταίροι μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να λάβουν τέτοια στήριξη.
Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω πόσο ισχυρή και πόσο ξεκάθαρη ήταν η ΕΕ στο να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.
Είναι καλό εάν οι ανακοινώσεις και οι προθέσεις μεταφραστούν σε σταθερές πράξεις» κατέληξε.
Η ατζέντα της Τουρκίας για τις διερευνητικές επαφές
Η Τουρκία επιμένει σε μια διευρημένη ατζέντα για τις διερευνητικές επαφές.
«Τουρκία και Ελλάδα αρχίζουν πέντε χρόνια μετά τις διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.
Όπως αναφέρεται στόχος είναι να μπουν «τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όσον αφορά την ατζέντα, το Anadolu αναφέρει ότι τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πιο αναλυτικά για το Αιγαίο τα θέματα είναι: υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Αντίστοιχα, για την Ανατολική Μεσόγειο τα προς συζήτηση θέματα είναι: υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Στον αντίποδα, πάντως, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
www.bankingnews.gr
Αρχίζουν οι διερευνητικές (25/1) - Erdogan: Η Ελλάδα να σταματήσει την ένταση - Μαξίμου: Μονοθεματική η ατζέντα
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί τις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία θα αντιδράσει ξανά εάν η ΕΕ στηρίξει την Ελλάδα όπως συνέβη στη Σύνοδο Κορφής του Οκτωβρίου
Σχόλια αναγνωστών