Την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαιρετίζει το State Department.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζουμε τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι συνομιλίες έχουν τη προοπτική να οδηγήσουν στον περιορισμό των περιφερειακών εντάσεων.
Σημειώνεται πως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.
Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι το μόνο ανοικτό ζήτημα είναι αυτό που αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για «γκρίζες ζώνες» και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Bloomberg για διερευνητικές επαφές: Η πιο σημαντική εξέλιξη μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται το Bloomberg σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Τουρκία και Ελλάδα έτοιμες για τις πρώτες διερευνητικές επαφές μέσα σε πέντε έτη».
Όπως επισημαίνεται οι δύο χώρες ετοιμάζονται για τις διερευνητικές επαφές για να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ για πρώτη φορά μετά τον τελευταίο γύρο παρόμοιων διαπραγματεύσεων το 2106.
Σημειώνεται οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας θα αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Η ανακοίνωση αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη μετά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τον προηγούμενο μήνα- για επέκταση της λίστας για κυρώσεις σε πρόσωπα λόγω των ερευνών σε αμφισβητούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Το Bloomberg σχολιάζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, περιόρισε την επιθετική ρητορική του κατά της ΕΕ, τονίζοντας πλέον ότι η Τουρκία θέλει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι o Erdogan σήμερα (12/1/2021) αναμένεται να δεχθεί στο γραφείο μια ομάδα πρεσβευτών της ΕΕ.
Τα αγκάθια
Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα.
«Οι διαφορετικοί ισχυρισμοί σχετικά με κυριαρχία σε ύδατα πλούσια σε υδρογονάνθρακες οδήγησαν σε ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2020» σχολιάζει το Bloomberg.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα νησιά πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μιας χώρας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία όμως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι για την υφαλοκρηπίδα μιας χώρας πρέπει να υπολογίζεται από την ηπειρωτική χώρα και ότι κάποιες από τις περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα -λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας- εμπίπτουν στην ΑΟΖ της» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ακόμα ένα «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις ότι είναι το Κυπριακό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών