«Στα δικαστήρια» θα βρεθούν η εταιρία όπλων Heckler & Koch και το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας
Αιτία η σύμβαση για το νέο τυφέκιο εφόδου του γερμανικού στρατού που ξεκίνησε το 2017 και κατακυρώθηκε στην αραβο-γερμανική Haennel.
Ο διαγωνισμός βρίθει παραλείψεων και λαθών και τελικά ο νικητής θα κριθεί από τα δικαστήρια.
Το πρόγραμμα κόστους 245 εκατομμυρίων ευρώ αφορά 120.000 νέα τυφέκια.
Συμμετείχαν κολοσσοί του αμυντικού τομέα όπως η βελγική FN, η Η&Κ (που έχει προμηθεύσει όλα τα στρατιωτικά όπλα της μεταπολεμικής Γερμανίας), η Rheinmetall, η Steyr και η Sig Sauer.
Η έκπληξη ήρθε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η Bundeswehr (γερμανικός Στρατός) ανέθεσε το συμβόλαιο στην Haennel.
Η μικρή συγκριτικά βιομηχανία με έδρα το Suhl (στην πρώην Ανατολική Γερμανία), θα παρήγαγε 120.000 Maschinenkarabiner 556 (MK556) διαμετρήματος 5,56Χ45mm.
Τα όπλα θα αντικαθιστούσαν τα Η&Κ G36 που ο στρατός χρησιμοποιεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Αμέσως εκφράστηκαν αμφιβολίες για την ικανότητα της νικήτριας να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο έργο.
Η αντίδραση της Heckler & Koch
Στις 8 Οκτωβρίου 2020, το αποτέλεσμα ανατράπηκε μετά από παρέμβαση του “μεγάλου” διεκδικητή Heckler & Koch η οποία μετείχε στο διαγωνισμό με το κορυφαίο ΗΚ416 και το φθηνότερο ΗΚ433.
Η εταιρεία κατέθεσε στις ομοσπονδιακές αρχές μια έκθεση 320 σελίδων, όπου περιγράφονται 50 «ανωμαλίες» και παραλείψεις στις διαδικασίες που ακολούθησε ο Στρατός κατά την επιλογή.
Παράλληλα, παρέδιδε αποδείξεις ότι η μητρική της Haennel, όμιλος EDGE (συμφερόντων βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) καταστρατηγεί τους νόμους και τις ορθές πρακτικές που διέπουν το γερμανικό κράτος.
- Συγκεκριμένα, ότι η Haennel (EDGE) εφαρμόζει τακτικές “dumping” δίνοντας προσφορές κάτω του κόστους με σκοπό να κερδίσει στο γερμανικό πρόγραμμα εξοπλισμού.
- Επιπρόσθετα, ότι η πρόταση της Haennel βασίζεται σε κλοπή ευρεσιτεχνιών της Η&Κ που η μητρική της εταιρεία παρέλαβε από πρώην εργαζομένους στην Η&Κ με συμμετοχή στην ανάπτυξη του τυφεκίου ΗΚ416.
Σε περίπτωση λοιπόν που η Haennel προχωρήσει σε παραγωγή όπλων που ενσωματώνουν αυτή την τεχνολογία, τότε η Η&Κ θα μηνύσει αυτή και τον ομοσπονδιακό στρατό μπλοκάροντας έτσι την παραγωγή και εκτέλεση του προγράμματος.
Αυτό το τελευταίο σημείο, εμπλέκει άμεσα τη διεύθυνση προμηθειών και τις τεχνικές υπηρεσίες του στρατού, οι οποίες όφειλαν να έχουν εξετάσει και αποκλείσει υποψήφια όπλα τα οποία εμπίπτουν σε περίπτωση καταπάτησης ευρεσιτεχνιών τρίτων.
Η αντίδραση του ελεγκτικού μηχανισμού ήταν άμεση.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η γερμανική η Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών, ανακοίνωσε ήδη πως «αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά του Haenel ΜΚ556 είναι ενδεχομένως αντιγραφή και κλοπή ευρεσιτεχνιών που ανήκουν σε τρίτους.
Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία ανεντίμως θα λάμβανε το συμβόλαιο για 120.000 τυφέκια των ενόπλων δυνάμεων».
Η Haennel δεν έχει αποκλειστεί από το διαγωνισμό αμετάκλητα, αλλά καλείται να αποδείξει στο δικαστήριο ότι το υπό προμήθεια όπλο με κωδικό ΜΚ556 δεν κάνει χρήση ευρεσιτεχνιών που ανήκουν σε τρίτους (δηλαδή την Η&Κ).
Η πολυσέλιδη ένσταση της Η&Κ περιλαμβάνει και δύο ακόμη σοβαρές αιτιάσεις που φαίνεται να επαληθεύονται από τη στάση που παίρνει πλέον η ομοσπονδιακή Αρχή.
Σύμφωνα με το γερμανικό BusinessInsider.de οι δικηγόροι της Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών ανακάλυψαν μια μυστική και προφανώς παράνομη γραπτή συμφωνία μεταξύ της διεύθυνσης προμηθειών του στρατού και της Haennel η οποία έγινε μετά από τον τελικό γύρο οικονομικών προσφορών (BAFO-Best And Final Offer) που κατέθεσαν οι διεκδικητές.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά είναι φανερό ότι προς το παρόν οι παρατυπίες αυτές είναι ικανές να ακυρώσουν το αποτέλεσμα.
Μια αντιπαλότητα με προϊστορία
Όταν η σημερινή Πρώτη Κυρία της Ευρώπης Ούρσουλα Βον Ντερ Λάϊεν ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, μήνυσε την Η&Κ για προβλήματα αντοχής και μειωμένη απόδοση του τυφεκίου G36 που εξοπλίζει το στρατό.
Τα θέματα προέκυψαν κατά τη συμμετοχή γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Το υπουργείο Άμυνας τότε απαιτούσε αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Στη δικαστική διαμάχη που ακολούθησε, η Η&Κ απέδειξε ότι το G36 είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που είχε θέσει ο Στρατός το 1996, όταν το επέλεξε και ήταν βελτιστοποιημένο για επιχειρήσεις στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων.
Μέρος των προβλημάτων οφειλόταν στην κακή ποιότητα πυρομαχικών που χρησιμοποιούν οι γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις και σε κακή χρήση υπό συνθήκες εκτός προδιαγραφών.
Το δικαστήριο αθώωσε την H&K έναντι του Δημοσίου.
Η αντίδραση του υπουργείου Άμυνας υπήρξε «πικρόχολη».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Η&Κ, κυβερνητικοί παράγοντες με πρώτη την υπουργό, ξεκίνησαν τη διαδικασία πρόωρης αντικατάστασης του G36.
Διεμήνυσαν δε ότι «θα τιμωρούσαν» την Η&Κ για τη δικαστική νίκη, αποκλείοντας την από το πρόγραμμα του αντικαταστάτη του.
Παρά το κακό κλίμα, η εταιρεία υπέβαλλε στο νέο διαγωνισμό δύο προτάσεις:
το ΗΚ416 που χρησιμοποιούν ήδη οι ειδικές δυνάμεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, αλλά και ο Γαλλικός στρατός.
Εναλλακτικά πρόσφερε το οικονομικότερο ΗΚ433 ως μια απλούστερη λύση που θα μείωνε το τελικό κόστος κτήσης.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι υπήρχε εχθρική διάθεση και προκατάληψη εναντίον των προϊόντων από τη διεύθυνση εξοπλισμών, καθόλη τη διάρκεια των αξιολογήσεων.
Προφανώς για το λόγο αυτό κατέγραφε όλες τις διαδικασίες και κατόπιν τις υπέβαλλε ως λεπτομερές υπόμνημα στις Αρχές.
Η ουσία της ύπαρξης εθνικής αμυντικής βιομηχανίας
Η δίκη της υπόθεσης ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου 2021 στο Ντίσελντορφ και σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα η απόφαση αναμένεται το καλοκαίρι του 2021.
Θα εξεταστούν οι κατηγορίες καταπάτησης ευρεσιτεχνιών της Η&Κ από την Haennel και ενδεχομένως θα κληθεί ο στρατός να λογοδοτήσει για τις παρατυπίες στην τήρηση της διαδικασίας ελέγχου και δοκιμών.
Το σίγουρο είναι πως η αντικατάσταση του G36 παίρνει και νέα παράταση.
Ένα σημείο που αξίζει προσοχής είναι η ανάγκη διατήρησης εθνικού ελέγχου σε βασικές αμυντικές βιομηχανίες.
Η παρούσα διαμάχη ανέδειξε ότι τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν επιδοθεί σε συστηματικές επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία με εξαγορές ιστορικών γερμανικών εταιρειών όπως οι Haennel, Walther και Merkel (απλή συνωνυμία με την καγκελάριο).
Μελετητές των τεκταινομένων στη Μέση Ανατολή σημειώνουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αρκούνται πλέον στο να αγοράζουν πλέον οπλικά συστήματα από άλλους.
Ο όμιλος EDGE σταθερά εξελίσσεται σε διεθνή εξαγωγέα οπλικών συστημάτων και αυτό σχετίζεται με την επιθυμία των μοναρχιών του Κόλπου να καταστούν νέος πόλος επιρροής, στρατιωτικοποιώντας την εξωτερική πολιτική τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη μέθοδο του dumping πρόσφεραν τιμή κατά 27 εκατομμύρια χαμηλότερη από εκείνη της Η&Κ.
Αρκεί να εξασφάλιζαν ότι θα προμήθευαν το γερμανικό στρατό με δικά τους όπλα.
Στον αντίποδα, Γερμανοί αμυντικοί αναλυτές σημειώνουν ότι σε βάθος δεκαετίας (που θα διαρκέσει η παραγωγή) το ποσό αυτό είναι αμελητέο, συγκρινόμενο με την απώλεια εθνικού αμυντικού κεφαλαίου που θα προέλθει από την επικράτηση μιας εταιρείας ξένης ιδιοκτησίας.
Εν τέλει δε, τα κέρδη και τα τεχνολογικά οφέλη θα κατέληγαν σε έναν μελλοντικά δυνητικό αντίπαλο.
Την επίπτωση αυτή σκιαγραφεί κάπως ηπιότερα η περίπτωση της γειτονικής Γαλλίας.
Η οποία αφού απώλεσε τη δική της βιομηχανία φορητών όπλων, αγόρασε το ΗΚ416 από τους Γερμανούς για τις ένοπλες δυνάμεις της.
Κάτι παρόμοιο θα θεωρούνταν αδιανόητο πχ. την εποχή του Μιτεράν.
Χριστόφορος Ζηριάδης
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών