Τα σημάδια ήταν πάντα ορατά αλλά κανείς δεν τα έβλεπε.
Συνήθως έτσι αντιδρούμε μετά από ένα συγκλονιστικό γεγονός.
Θεωρούμε ότι υποβαθμίσαμε τα σημάδια τα οποία ήταν ορατά μεν αλλά συνήθως τα υποτιμούμε....
Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρωπαικής Ένωσης και της Τουρκίας.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι με την έλευση των δημοκρατικών του Biden θα στραφεί η ζυγαριά ισορροπιών προς την Ελλάδα.
Αλλά τα σημάδια που στέλνουν οι ΗΠΑ… δεν μας ευνοούν…
1)Είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι αμερικανικές τράπεζες που πριν μήνες επιτίθεντο στην Τουρκία… την αναβαθμίζουν επιθετικά;
Συνήθως οι επενδυτικές τράπεζες λειτουργούν ως προπομπός οικονομικής διπλωματίας.
2)Είναι τυχαίο ότι το ΝΑΤΟ μέσω του Γενικού Γραμματέα Stoltenberg αναφέρει ότι η προσέγγιση με την Τουρκία πρέπει να γίνεται με θετικό τρόπο;
Λησμονούμε ότι η Τουρκία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό μετά τις ΗΠΑ.
Μάλιστα η Τουρκία δια του Edogan του τούρκου Προέδρου δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από την στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία η οποία θα γιορτάσει τα σχεδόν 60 χρόνια μέλους της Βορειοαντλαντικής συμμαχίας...
Η απογοήτευση... είναι τακτικός διπλωματικός ελιγμός της Τουρκίας.
3)Είναι τυχαίο ότι η Γερμανία σχεδόν επιτέθηκε στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία έχουν μαξιμαλιστικές στρατηγικές;
Η Γερμανία είναι αυτή που ακύρωσε τα σχέδια για κυρώσεις στην Τουρκία και η Γερμανία ήταν αυτή που δημιούργησε μπλοκ χωρών υπεράσπισης της Τουρκίας.
Η Γερμανία είναι αυτή που ουσιαστικά έχει ακυρώσει την Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021.
Για πολλούς ευρωπαίους η Ελλάδα έχει δίκιο αλλά και η Τουρκία δεν έχει άδικο…
Όλα αυτά είναι σημάδια τα οποία έγκαιρα έχουν σταλεί αλλά ακόμη ελπίζουμε στην Ελλάδα σε αλλαγή στάσης
- Πως θα αλλάξουν στάση οι ΗΠΑ όταν ο Biden ο νέος αμερικανός Πρόεδρος μιλάει για αναβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ;
Η Τουρκία είναι ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ με μεγάλη στρατιωτική και οικονομική παρουσία.
- Πως θα αλλάξουν στάση οι ευρωπαίοι όταν η πλειοψηφία, σχεδόν το 85% των χωρών της ΕΕ δεν είναι κατά της Τουρκίας;
- Για το ζήτημα των S-400 η επιχειρηματολογία της Τουρκίας είναι σωστή.
Οι τούρκοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να έχουν S-300 το προηγούμενο αντιαεροπορικό σύστημα η Ελλάδα στην Κρήτη και η Βουλγαρία και οι δύο χώρες να είναι μέλη του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να μην αντιδρούν… και να στοχοποιείται η Τουρκία επειδή έχει S-400 που είναι πιο εξελιγμένο σύστημα αλλά υπολείπεται των S-500.
Μπαράζ αναβαθμίσεων της τουρκικής οικονομίας
Η Goldman Sachs και η Bank of America (BofA) αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους το 2021 για την τουρκική οικονομία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η JP Morgan και ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος HSBC είχαν επίσης αναθεωρήσει πρόσφατα τις προβλέψεις τους σχετικά με την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Τουρκίας.
Η Goldman αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το 2021 όσον αφορά την τουρκική οικονομία σε 6% από 4%.
Η BofA αύξησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021 σε 4,6% από 4,1% προηγουμένως.
Παρά τα σημάδια επιβράδυνσης το πρώτο τρίμηνο 2021, η ετήσια ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή στο 5% περίπου ανέφερε η BofA.
Η BofA αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2020 σε 2,2% από 1% λόγω της έντονης ζήτησης το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Η HSBC την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι βλέπει την οικονομία της Τουρκίας να αυξάνεται κατά 4,2% σε ετήσια βάση το 2021, αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψη της κατά 2,1%.
Αναμένει ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί 2% το 2020, από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1%.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι βλέπει την οικονομία της Τουρκίας να αυξάνεται κατά 6% το 2021 , σε σύγκριση με μια προηγούμενη πρόβλεψη 5%, πριν επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3,5% από το 2022.
Η J P Morgan βλέπει ανάπτυξη 4,6% το 2021
Η J P Morgan αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την τουρκική οικονομία το 2020 σε ανάπτυξη +1,9% από 1,1%, ενώ αύξησε τις προβλέψεις για το 2021 σε +4,6%, από 3,3% προηγουμένως.
«Η Τουρκία τα πήγε τελικά καλύτερα σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε η J P Morgan.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας «εκπλήσσουν πάντα προς τα πάνω», αντικατοπτρίζοντας την ευρωστία και την ευελιξία του τουρκικού ιδιωτικού τομέα, ανέφερε η J P Morgan.
H αύξηση των κρατικών τραπεζικών δανείων οδήγησε σε ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας αυξήθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης +6,7% περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2020 από συρρίκνωση -9,9% το β΄ τρίμηνο του 2020.
Με βάση την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το ΑΕΠ θα αυξηθεί 7% με 8% στο δ΄ τρίμηνο του 2020 ενώ ο στόχος για το 2020 είναι ανάπτυξη +2,5%... όταν στην Ελλάδα αναμένεται ύφεση -10,3%.
Για το 2021 η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προβλέπει ανάκαμψη +4,1%.
Υπογραμμίζοντας την εμπειρία της Τουρκίας στο χειρισμό κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια, η JP Morgan τόνισε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία ξεπέρασε τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες εν μέσω πανδημίας.
Κατά την αμερικανική τράπεζα η πιστωτική επέκταση ήταν το κλειδί της θετικής έκπληξης.
Morgan Stanley: Τα τουρκικά assets εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις
Η επίσης αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, ανέφερε ότι τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, απόρροια της «αξιοπιστίας των οικονομικών πολιτικών».
Κατά την Morgan Stanley αναμένεται ότι η τουρκική λίρα θα ενισχυθεί, προβλέποντας ότι 1 δολάριο θα ισοδυναμεί με 6,8 τουρκικές λίρες.
Κατά την ολλανδική τράπεζα Rabobank, οι 6,80 λίρες ανά δολάριο θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
«Η Τουρκία προσφέρει ελκυστικά ονομαστικά επιτόκια και ο πληθωρισμός έχει επίσης αρχίσει να μειώνεται.
Τα πραγματικά επιτόκια θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά», ανέφερε η Rabobank.
Μετά το κραχ ανακάμπτει η τουρκική λίρα 1 δολάριο προς 7 τουρκικές λίρες
«Η τουρκική λίρα ήταν το νόμισμα μεταξύ των αναδυομένων αγορών με την καλύτερη απόδοση τον Ιανουάριο 2021 και εμφανίζει και πάλι την καλύτερη απόδοση και τον Φεβρουάριο 2021», σύμφωνα με τον Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών με έδρα τις ΗΠΑ.
Πλέον 1 δολάριο ισοδυναμεί με 7 τουρκικές λίρες όταν είχε φθάσει και στις 8,5 λίρες.
Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από το Νοέμβριο 2020 οδήγησαν σε ράλι 20% στη λίρα και περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισροές ξένων επενδύσεων.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 17% από 10,25% μειώνεται ο πληθωρισμός αν και παραμένει σε διψήφια ποσοστά.
Η Τουρκία εφαρμόζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική οποιασδήποτε μεγάλης αναπτυγμένης ή αναδυόμενης οικονομίας.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε 14,97% τον Ιανουάριο 2021, αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική.
Ωστόσο το 2020 με όρους ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε έλλειμμα 36,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από πλεόνασμα 6,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, λόγω πτώσης του τουρισμού και της στροφής των τούρκων σε χρυσό
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών