Ενόχληση έχει προκαλέσει στους τούρκους η παρουσία των αμερικανών στην στρατιωτική βάση της Αλεξανδρούπολης στον Έβρο.
Πλήθος δημοσιευμάτων αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν αισθάνεται καλά… με την τόσο κοντινή παρουσία των αμερικανών στα βόρειο-δυτικά σύνορα της.
Θεωρούν ότι στόχος είναι ο έλεγχος των στενών του Βοσπόρου και βεβαίως της ευρύτερης περιοχής που εκτείνεται έως την Συρία.
Τι αναφέρει ο τουρκικός τύπος;
Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM) είναι μία από τις 11 μονάδες που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο.
Χάρη στις προσπάθειές τους οι ΗΠΑ να διαλύσουν το Ιράκ και τη Συρία, εμείς στην Τουρκία γνωρίζουμε ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) είναι υπεύθυνη για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Κεντρική Ασία και τμήματα της Νότιας Ασίας.
Δημιούργησε αρκετά λεγόμενα αυτόνομες περιοχές στη βόρεια Συρία και εσχάτως δημιουργεί νέα στρατιωτική βάση για την προστασία αυτών των οντοτήτων σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία.
Με έδρα στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, η EUCOM είναι «υπεύθυνη» για 51 χώρες και εδάφη στην Ευρώπη, τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Η EUCOM κατασκευάζει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στα βορειοδυτικά σύνορα της Τουρκίας, στην Αλεξανδρούπολη της ελληνικής Θράκης.
Επικεφαλής των ΗΠΑ είναι ο στρατηγός Tod Wolters ο οποίος υπηρετεί επίσης ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στην Ευρώπη εκπροσωπώντας το ΝΑΤΟ (SACEUR).
Η νέα στρατιωτική βάση που θα εποπτεύει ο Wolters βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη όπου ο τουρκο-μουσουλμανικός πληθυσμός ήταν κάποτε τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τους χριστιανούς και τους Εβραίους που κατοικούσαν εκεί.
Δεν εννοώ «μια φορά κι έναν καιρό».
Μιλάμε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 1920 που έκανε ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος (συγγενής του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).
Πως αντιλαμβάνονται την ιστορία οι Τούρκοι
Όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε αυτές τις χώρες από τις Συμμαχικές Δυνάμεις στο τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου, υπογράφοντας τη Συνθήκη του Neuilly το 1919, οι νικητές αποφάσισαν να ρωτήσουν τους ντόπιους πληθυσμούς σε ποια χώρα θα ήθελαν να προσχωρήσουν.
Ο Βενιζέλος δεν περίμενε αδρανής, αλλά προσπάθησε να εξασφαλίσει ευνοϊκά αποτελέσματα με μια σημαντική επιχείρηση εθνοκάθαρσης και μετακίνησης του πληθυσμού.
Ωστόσο, οι άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της γαλλικής εντολής.
Η οθωμανική κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη προτίμησε τη γαλλική κυριαρχία αντί να βλέπει την Ελλάδα να καταστρέφει ένα άλλο κομμάτι της αυτοκρατορίας της που είχε καταρρεύσει. Ωστόσο, οι ντόπιοι πληθυσμοί δημιούργησαν ομάδες αντίστασης και κράτησαν αυτόνομες διοικητικές επαρχίες αναγνωρισμένες από τον Γάλλο στρατιωτικό διοικητή και προσωρινό κυβερνήτη.
Λόγω της εσωτερικής διαφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι Γάλλοι δεν ήθελαν να παραδώσουν τη Δυτική Θράκη στην Ελλάδα, ενώ οι Βρετανοί ήθελαν τους Έλληνες παρά Γάλλους και Ιταλούς.
Το μέλλον της περιοχής δεν μπορούσε να καθοριστεί, και οι Τούρκοι, εκδιώκοντας τον ελληνικό στρατό από την Σμύρνη, επέστρεψαν στην Δυτική Θράκη.
Ωστόσο, οι τουρκικές δυνάμεις, εξαντλημένες από πολέμους από τις πρώτες μέρες του Α Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρούσαν ότι ελέγχοντας την Κωνσταντινούπολη έχουν διευθετήσει τα ζητήματα.
Ωστόσο, η τοπική αντίσταση επέζησε.
Οι μουσουλμάνοι της περιοχής της Θράκης δεν αφοπλίστηκαν.
Μόνο η Ιταλία, προσπάθησε να συνεργαστεί με τη νέα τουρκική δημοκρατία, αλλά δεν ήταν αρκετό.
Η αντίσταση των μουσουλμάνων στην περιοχή δεν ήταν αρκετά ισχυρή.
Οι ηγέτες του νέου τουρκικού κράτους υπολόγισαν εκ νέου τις βρετανικές προθέσεις και πείστηκαν να υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία στη Λωζάνη ή Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Βενιζέλος συνέτριψε εύκολα τη μουσουλμανική αντίσταση, αλλά η κοινότητα επέζησε.
Εάν ο Wolters δεν είναι αρκετά απασχολημένος με τα συμπόσια για τους καλεσμένους στην Αλεξανδρούπολη που θα γιορτάζουν τις νέες συμφωνίες όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας θα ακούσει και τους ανθρώπους της περιοχής που αντιτίθενται στην ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.
Οι εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν μόνο την «Μεγάλη Ιδέα» των ελλήνων για να επανασυστήσουν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην Κωνσταντινούπολη και τη Μαύρη Θάλασσα και τις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου.
Αλλά ο Wolters θα πρέπει επίσης να μάθει και τις επιθυμίες των μουσουλμανικού λαού της Δυτικής Θράκης.
Το νέο στρατόπεδο των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει διαφορετική ιδιοκτησία από την φαινομενική…
Οι μεγάλες ιδέες σε σύγκρουση
Το κείμενο αυτό που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τρόπο αντικατοπτρίζει τις θέσεις των Τούρκων στην Θράκη αλλά θα πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι όλα αυτά τα ζητήματα έχουν κλείσει εδώ και 100 χρόνια από τις διεθνείς συνθήκες.
Ως προς την Μεγάλη Ιδέα των ελλήνων, η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η συντήρηση του μεγαλοϊδεατισμού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά και τουρκικό.
Και η Τουρκία έχει την mavi vatan την Γαλάζια Πατρίδα και έχει κυκλοφορήσει χάρτες που καταπατούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών