Έτοιμοι να παρέχουν νέα κίνητρα στην Τουρκία για τη βελτίωση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό και τo εμπόριο παρά τις ανησυχίες για τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, που συνέρχεται σήμερα με τη μορφή τηλεδιάσκεψης.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν πριν από την τηλεδιάσκεψη ότι οι ηγέτες θα προσφέρουν στην Τουρκία μια «θετική ατζέντα» και όχι απειλές ή κυρώσεις.
Ο στόχος είναι να εκμεταλλευτούν την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο και να αποφευχθεί κάθε εχθρική ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσεις μια ειρηνευτική προσπάθεια για την Κύπρο.
«Επί του παρόντος, η ΕΕ έχει βάλει στο συρτάρι τις κυρώσεις.
Όμως από την άλλη πλευρά, η ΕΕ ίσως να μην έχει πολλά να προσφέρει στην Τουρκία με τον τρόπο του... καρότου» δήλωσε η Alissa de Carbonnel από το think tank International Crisis Group.
Η ΕΕ είναι πρόθυμη να αναζωογονήσει τη «Δήλωση της ΕΕ για την Τουρκία» του 2016 -η οποία μείωσε σημαντικά τις αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά- και είναι πιθανή μια αναβάθμιση των όρων της.
Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, η ΕΕ προσέφερε στην Τουρκία περίπου 6 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες και άλλα κίνητρα για να αποτρέψει την έξοδο των ανθρώπων.
«Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και να συνεχίσει να είναι το βασικό πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell.
Αν και τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν στην κυβέρνηση, οι δαπάνες των μεταναστών θα διοχετευτούν στην τουρκική οικονομία.
Αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης
Σύμφωνα με το Associated Press, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν και για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 1995 και κατάργησε τους δασμούς για τα περισσότερα τουρκικά εμπορεύματα και τα προϊόντα που εισέρχονται στο μπλοκ των 27 χωρών.
Ωστόσο, παρά τα θετικά μηνύματα από την Άγκυρα πρόσφατα, οι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο… παροδικό, προκειμένου η Τουρκία να πετύχει το στόχο της.
Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις παραβιάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωση την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.
Αντιδράσεις από Ελλάδα και Κύπρο
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Κύπρος, στηριζόμενη από την Ελλάδα και πιθανόν τη Γαλλία, πιθανόν να αντισταθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια να δοθούν τόσα πολλά στην Τουρκία, δεδομένου του αμφισβητούμενου έργου εξερεύνησης φυσικού αερίου της Τουρκίας στα ύδατα του νησιού και της πρότασης του Erdogan για λύση δύο κρατών.
www.bankingnews.gr
Associated Press: Η ΕΕ θα προσφέρει στην Τουρκία χρηματοδότηση και εμπορική βοήθεια, παρά τις ανησυχίες
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν βάλει στο συρτάρι τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Σχόλια αναγνωστών